Pienoismallit.net

Hawker Monsoon Mk IV

Shark Slicer

Royal Australian Air Forcen (RAAF) kellukehävittäjä vuodelta 1944.
Hawker Monsoon kehitettiin sukellusvenetorjuntaan ja laivaston nopeaksi tiedustelukoneeksi.
Aseistuksena siivissä oli 4 x 20 mm tykit ja siipien alla 8 kpl 27-kiloisia raketteja.

Koneen lentoonlähdöt ja laskeutumiset kovassa aallokossa olivat usein erittäin hankalia ja vähintäänkin mielenkiintoisia - nokassa oleva isokokoinen "alaleuka" - siis moottorin jäähdyttimen ilmanottoaukko hörppäsi helposti liikaa vettä ja kaloja sisuksiinsa - ja silloin koneesta tuli vaarallisen etupainoinen. Pilotin kannalta oli myös melko ikävää, jos esim. kiukkuinen tiikerihai tai barracuda lätsähti aallokossa tuulilasiin ja singahti siitä lasin yli ohjaamoon lentäjän syliin - ohjaamon kuomua pidettiin auki noustessa lentoon ja laskeuduttaessa - näin pilotti pääsi nopeasti ulos, jos tapahtui jotakin yllättävää. Australialaiset pilotit antoivat tälle konetyypille lempinimen Shark Slicer (suomeksi Haikalojen Silppuaja).

Kuuluisin RAAF:n Monsoon piloteista oli kersantti Philip "Nip Fisher" Clarke, joka onnistui koneellaan tuhoamaan kahdeksan japanilaista sukellusvenettä. Ilmataisteluissa Clarke pudotti Monsoonillaan taivaalta seitsemän japanilaista Zero-hävittäjää.

Just just - ylläoleva tekstihän on tietysti täyttä huuhaata. Hawker Monsoonia ei ole koskaan ollut olemassakaan.
Tämän 1/72 skaalan mallin perustana oli ikivanha Hellerin Hawker Tempestin mallisarja + RS Modelsin Kawanishi E15K1 "Shiun" hävittäjän kellukkeet. Eihän nuo kellukkeet menneet ihan vaan "heittämällä" paikoilleen, vaan ensin piti peittää Tempestin laskutelinekuilut muovilla ja kitillä. Kawanishin isoa ponttoonia ja siipien kellukkeita piti myös sahata lyhemmiksi, jotta ne sopisivat koneen muotoihin. Samalla piti sitten myös lyhentää Tempestin potkurilapoja.
Kuvissa mukana näkyvän trailerin alkuperää en enää edes muista - hyvin tämä Monsoon kuitenkin sopi tuohon traileriin.

Joskus monta vuotta sitten rakensin isommassa 1/48 skaalassa samantapaisen härvelin - silloin kylläkin pohjana oli Hawker Typhoon + japanilaisen Rufen kellukkeet. Tämä Monsoonin idea ei ole minun päästäni - idean käsittääkseni alunperin keksi amerikkalainen mallariherra nimeltä Tory Mucaro - hän aikoinaan rakensi sen ensimmäisen version kellukehävittäjästä nimeltä Hawker Monsoon. Mucaron malli oli myös tuota isompaa 1/48 skaalaa - kuvat hänen mallistaan löytyvät näköjään netistä, kun kirjoittaa Googleen hakusanoiksi Hawker Monsoon. Vaikka nyt itse sanon, niin omasta mielestäni tässä minun Monsoonissa on virtaviivaisempi kellukeratkaisu kuin tuossa Mucaron mallissa. Tämän minun julkaisuni jälkeen netistä löytyy sitten useampikin "monsuuni".

Tämä malli on ns. maalinkuivumismalli - siis räpelsin tämän kimpussa aina välillä, kun odottelin ns. pääprojektin maalien/liimojen kuivumista. Joten en niin kauhean tosissani ollut tätä väsätessäni.

Kommentit

Taitaa olla että svea mamman pilotit kokeilivat myös tuota konetta sodan jälkeen 1948.
Koe lentäjä CARL AMELN ABBA lempinimi kallen,kokeili tuota itämerellä,ja antoi lempinimeksi svea mamman sillin pyyhdystin.
Ei loppuneet sillit koelentueelta tuolloin.
Tuosta olisi tullut tosi loistava soviet russkie submarinnes tuhooja, mutta poliitisesti svea mammalta putosi pelosta pikkuhousut nilkoihin ja hätä oli suuri.
Niin julmia ja hirvittävät olivat nuo stalinin ihmissyöjät, kun mamma muisteli viimeiset sodat 1800 luvulla venäläiset olivat herrasmiehiä silloin, (muttei kasakat ja tartaarit),ei ne pistäneet suihinsa pikkuvaltioita.
Vaan aatelis herrasmiehen tavoin keskusteltiin vain sivistynesti ranskaksi merci et au revoir la roi du suede,vous été perdu cette guerre.
Pieni lisäys historiikiin,kiva monsoon kone,taitaa Herra LEINO olla mieltynyt vesitasoihin.
Olisiko ollut tosissaan ankka vai ahven?ehheheheh
^ Eerik, mon ami … merciii beaucoup …
Kyllä minä vesitasoista todellakin tykkään - niissä kun tulee esiin ne kaikki minun rakastamani asiat, kuten vesi ja taso.

Ja tämä Hawker Monsoon siis toimi sellaisilla vesistöillä, joilla ei ahvenia näkynyt - eikä myöskään norppaa. Tiikerihai taas noilla vesistöillä oli hyvin yleinen lihansyöjäkala.
Ei voi kun hymyillä. Just tämmöiset tarinat ja hyvin tehdyt koneet tekee ankeastakin päivästä elämisen arvoisen :)
Peukku pystyyn koneen suosioksi.
Eikös tähän olisi sopinut hainkita-maalaus? ;-P
Tapio Huhtelin kirjoitti:
Ei voi kun hymyillä. Just tämmöiset tarinat ja hyvin tehdyt koneet tekee ankeastakin päivästä elämisen arvoisen :)
Peukku pystyyn koneen suosioksi.
Jo muinaiset roomalaiset sanoivat, notta nauru pidentää ikää.
:-)
Jukka Purhonen kirjoitti:
Eikös tähän olisi sopinut hainkita-maalaus? ;-P
Juu olisi sopinut - en vaan löytänyt siirtokuvien miljoonalootasta sopivaa hainkitaa "tähän hätään" - ja maalaamalla en sitä näin pienessä skaalassa rupeaisi edes yrittämäänkään.
AJ 20.7.2013 13:52 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Kerrassaan mainio RAAF:n "Ryyppy/huikka/näykkäisykalastajan" Hawker Monsuun; stoori on taas aivan mahtava ja sai hirnua oikein kunnolla. Myös Eerikin jatkostoori Sveamamman Monsuunista on vallan mainio.

Loistava huumoripläjäys vielä hienosti toteutetulla mallilla - Tapio H edellä jo osuvasti totesi oleellisen ja Jukka P:n sanoin hainkita olisi sopinut kuin nenä päähän tähän malliin. Salamaa puristava nyrkki dekaali on oiva lisä koneen rungon molemmilla puolilla, sen seuraksi olisi kenties sopinut korkattu pullo dekaali lentäjän lempinimeä mukaillen. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Moi Raimo,

Salamaa puristava nyrkki dekaali on oiva lisä koneen rungon molemmilla puolilla, sen seuraksi olisi kenties sopinut korkattu pullo dekaali lentäjän lempinimeä mukaillen.
Tuo nyrkkidekaali on muuten jostakin Games Work Shopin "örkkiaiheisesta" härvelistä - taisi olla jonkin örkkiarmeijan panssarivaunun dekaali alunperin. Noissa mallisarjoissa tulee aina mukana mieletön määrä ylimääräisiä/vaihtoehtoisia dekaaleja, jotka kannattaa tietysti ottaa talteen.

MUTTA sitten tuosta lentäjän lempinimestä hieman lisäselvitystä. Tuo nimi Nip Fisher tarkoittaa tässä yhteydessä "japsin kalastajaa". Englantia puhuvissa maissa II-maailmansodan aikana käytettiin paljonkin erilaisia nälvimisnimiä vihollisesta. Japanilaisista ne yleisimmät nimitykset taisivat olla "jap" (japanese) ja "nip" (nippon). Ei sen puoleen, kukaan ei ole tähän päivään mennessä pystynyt todistamaan, että tämän Monsoonin pilottina toiminut kersantti Clarke olisi ollut absolutisti, joten kyllä varmaan on "huikkakin" välillä maistunut - varsinkin sen jälkeen, kun laskeutumisen aikana on merestä singahtanut äkäinen vasarapäähai lentäjän jalkojen väliin …

:-)
AJ 21.7.2013 12:23 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Raimo Leino kirjoitti:
Tuo nimi Nip Fisher tarkoittaa tässä yhteydessä "japsin kalastajaa".
Ok, kiitos selvennyksestä - funtsin, että kersantti Clarken lempinimeen oli kytketty humoristinen aiheteemaan sopiva piilomerkitys; nip = ryyppy/huikka/näykkäisy/puraisu :-)
Parhain terveisin, AJ
No niin, nyt sai pilikunnyhrääjät taas rypisteltävää. Hieno, kun naapurin hieho! Etkös Raimo, tehnyt joskus Stukavesitason? Kuuluu samaan sarjaan. Nauramatta kualee sairaanpana kuin nauravaisena! ehe…ehe..
Seppo Valjakka kirjoitti:
Etkös Raimo, tehnyt joskus Stukavesitason?
Muistat ihan oikein - se oli 1/48 skaalaa ja suomalaisin hakaristitunnuksin. Kellukkeet sopivat noin niinkuin ulkonäöllisessä mielessä ihmeen hyvin moneenkin erilaiseen lentokonetyyppiin.
Olen vuosien varrella muuntanut kellukekoneiksi Stukan ja Tempestin lisäksi ainakin nämä:
- Bristol Beaufort
- Boulton-Paul Defiant
- P-39 Airacobra
- Kawasaki Ki-100
- SM.79 Sparviero
- Hawker Typhoon
AJ 22.7.2013 21:21 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Listaltasi puuttuu tämä britti [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/60/88/106088.jpg[/img] Spitfire Floatplane
Aiotko laittaa työn alle?

Parhain terveisin, AJ
^ Tuohan on tylsä, kun se on ihan oikeasti ollut olemassakin ;-)

No joo - mutta eikös tuosta kellukespitistä ole olemassa ihan mallisarjojakin?
AJ 24.7.2013 00:13 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Spitithän ovat aina mielenkiintoisia, kellukkeilla tai ilman ;-)
Raimo Leino kirjoitti:
No joo - mutta eikös tuosta kellukespitistä ole olemassa ihan mallisarjojakin?
Ei hajuakaan, en ainakaan muista törmänneeni kelluke-Spitti rakennussarjaan. Todennäköisesti joku valmistaja on joskus sellaisen tehnyt. Parhain terveisin, AJ
Raimo Leino kirjoitti:
No joo - mutta eikös tuosta kellukespitistä ole olemassa ihan mallisarjojakin?
Pikaisella "Kukkeloimisella" löytyi ainakin Trumpeter 1/24, PM-Models 1/72, AMC resiiniset muunnossetit 1/72 ja 1/48 ynnä joku tuntemattomampi muunnossarja 1/48.
No johan on laite, ja Raimon hallitsemalla tyylikkyydellä toteutettuna! Eihän tästä voi kun pitää…
Eemil Jäntti kirjoitti:
Pikaisella "Kukkeloimisella" löytyi ainakin Trumpeter 1/24,
Ai Turun Petteri on tehnyt noinkin ison mallisarjan kellukespitistä. Toisaalta tekisi mieli hankkia - toisaalta sitten taas ei. Nimittäin jos tuossa Spitissä on yhtä pahoja muotovirheitä kuin saman firman 1/24 Rufessa (siis "kellukezero"), niin ei kyllä viitsisi moiseen rahojaan sijoittaa.