Pienoismallit.net

Hawker Hector

613 Sq, Ranska, toukokuu 1940

Hawker Hector korvasi aikoinaan Hawker Audaxin brittiarmeijan yhteistoimintakoneena. Niitä oli vielä käytössä toisen maailmansodan syttyessä ja niitä lähetettiin myös Ranskaan sotimaan. Koneessa oli Napier Dagger III 24-sylinterinen H-moottori (korjaus 23.7., kiitos Eemil). Joka sylinterissä oli kaksi sytytystulppaa ja neljä venttiiliä. Mahtoi olla varsinainen kenttähuoltohenkilökunnan riemu. Koneita käytettiin mm. Calaisin alueella pommittamaan saksalaisia kolonnia raskain tappioin

Mallisarja oli selkeästi "limited run"-kastia. Varsinkin pienempien osien irroittaminen valurungosta oli taiteenlaji sinänsä. Varovasti kirurgiveisellä viiltäminen useissa eri vaiheissa osoittautui parhaaksi tavaksi tai sitten sahaamalla. Leikkuripihdit voi unohtaa tämän mallisarjan kanssa. Pintadetaljit olivat pääosin loistavia ja samoin monien pikkuosien yksityiskohdat. Osien säätöä ja kittausta joutui kuitenkin harrastamaan. Esim. siipienvälisten tukien paikkakolot olivat alasiivessä väärässä paikassa. Huomasin sen vasta kun rupesin laittamaan yläsiipeä paikalleen, että ei tule sopimaan. Alasiipi oli jo maalattu ja tuet alasiivessä kiinni. No, pientä kittausta, hiontaa ja uudelleenmaalausta ja uusien kolojen paikan arpomista. Takilointi ja antennilangat ovat hopeatussilla värjättyä 0,1mm siimaa. Sarjan osia ja siirtokuvia on käytetty paitsi takiloinneissa, antenniviritelmissä, istuinvöissä, ohjaajakk:ssa, pommeissa ja viestinpoimintakoukussa. Kaikki maalaukset ja lakkaukset siveltimillä tietysti. Ihan kiva, mutta työläs projekti.

Kommentit

Ensimmäistä kertaa kuulen tuosta pöriäisestä,kyllä varmasti lentäjillä meni naama vakavaksi kun hyökkää saksalaisia kolonnia vastaan 1940.Aika hölmö homma?
kyllä on tosi siististi saatu kokoon tuo A-modelin malli,lewis -kk olisi voinut sävyttä eri väreillä tummemaksi ja käsikahvan ruskeaksi.
Ehkä renkaat liian kiiltävät,muuten neljän tähden arvoinen,tosi harvinainen malli, siima viritykset loistavat,naamiointi makea,+se on A modellin malli.
Renkaat ja lewis anasti yhden tähden.
eerik oksanen kirjoitti:
kyllä on tosi siististi saatu kokoon tuo A-modelin malli,lewis -kk olisi voinut sävyttä eri väreillä tummemaksi ja käsikahvan ruskeaksi.
Ehkä renkaat liian kiiltävät,muuten neljän tähden arvoinen,tosi harvinainen malli, siima viritykset loistavat,naamiointi makea,+se on A modellin malli.
Renkaat ja lewis anasti yhden tähden.
Rengasmaalina oli Humbrollin "matta"-musta 33 uudesta korkatusta purkista. Humbrollin maaleissa näyttää olevan se perusominaisuus, että "matta"-maaleja tulee ensi käyttökerralla sekoittaa tuntitolkulla, jotta se matta-efekti tulee esiin. Ehken jaksanut kuin puoli tuntia. Ja en viitsinyt korjata kiiltoefektiä myöhemmin. Laiska minä. Möyhemmin ne maalit "mattautuvat itsekseen vähän liikaakin, jos ei ole todella tarkka purkin sulkemisesta. Pitäisi saada joku tärpätti, jolla voi hidastaa ko. maalien vanhenemista alta aikayksikön.
Tähystäjä kk:ta aioinkin hieman säätää enemmän, koska se on hyvä aihio, mutta se kieltämättä unohtui mallin valmistumisprosessin huumassa, joka oli suuri tunne kaiken sen työn jälkeen;)
Ensi kertaa kuulen minäkin tästä pörriäisestä. Komiasti tehty, kun vielä mallisarjan valmistaja on A-model. Hattua pitää nostaa!! Alasiipien vihreä on suorastaan nuhrea! ehe…ehe..
"Varsinkin pienempien osien irroittaminen valurungosta oli taiteenlaji sinänsä."

Heh! Kuulostaa Amodelilta! Lopputulos on sitten sitäkin kunnioitettavampi. Tasojakin koneessa on asiallinen määrä, vaikka tyyppi muuten on hiekan turhan moderni minun makuuni… ;-)

Mikko
Näin amatöörin aivoilla ajatellen voisi luulla tuollaisen 12-sylinterisen moottorin painavan niin paljon, että tuo härveli olisi koko ajan turvallaan ja tukevasti maan pinnalla. Noh, näemmä britit saivat tämän(kin) aerodynamiikan ihmeen lentämään.
MUTTA tämä pienoismalli on kyllä kaunis! Hienoa työtä takilointeineen ja sivellinmaalauksineen.
Kiitokset kaikille kommenteista ja pisteistä.

Aloittelin joku aika sitten ensimmäistä Pegasus-kaksitasoa. Katsotaan mitä siitä tulee. Yleensä näissä toki menee reilu vuosi.
Erittän nätti malli! Napierit tosiaan olivat typhooneissa ja tempesteissä varsinainen riesa. Tämä on sitten enemmänkin makuasia, mutta pieni vanhennus ja sävytykset toisivat lisää eloa jo varsin hienoon malliin.
Ai niin maalien sekoittamisesta: olen jo pitkään käyttänyt patterikäytoistä sekoittajaa (maksanevat jotain 10..20 euroa, ainakin badgerilla on sellainen). Olen ollut siihen varsin tyytyväinen ainakin akryylimaalien kanssa. Käytän sitä myös humbrollien kanssa. Joskus käy niin, että maali menee kuplille. Olen myös onnistunut saaman roiskeita joka paikkaan (syynä herkkä on off kytkin) mutta yleisesti siitä on ollut todella paljon apua. Mielessä on tehdä sopiva sekoittaja valejon kapeakaulaisille purkeille käyttäen akkuporakonetta. Badgerin sekoittaja on juuri hieman liian iso. Joku pieni laivan potkuri vois toimia :0)
Petri Ola 19.7.2013 11:26 Vastaa lainauksella
Hieno - tykkään aivan mahdottomasti. Takilointi on onnistunut erinomaisesti ja aihevalinta on loistava.
Taitavan tekijän käsissä Amodelin malleista syntyy selvästi vaikka mitä :)
Kyseinen voimalaitetyyppi on kuitenkin H-moottori. Kummankin kyljen männät käyttävät omaa kampiakseliaan. Näistä voimat yhdistetään moottorin etupuolella olevan vaihteistorattaiston avulla. Siis ikäänkuin kaksi kyjellään olevaa bokseria liitettynä yhteen. Kyseinen konstruktio on luonnostaan niin hyvin tasapainossa, ettei värinöitä juurikaan esiinny.

www.aviationancestry.com/Engines/Napier/Napier-Dagger-1936-1.html

Napier valmisti muitakin samaa periaatetta käyttäviä lentomoottoreita.

i1228.photobucket.com/albums/ee446/lleullaugiffin/Motor/H-UK/N_R05.jpg

Nätisti ja yksityiskohtaisesti rakennettu malli viestinsieppauskoukkuineen kaikkineen. Tämän aikakauden pommien väritys oli minulle uusi asia. Hyvä tietää, jos joskus tulee rakennettua joku "kangaspuukone"…takilonti on aikamoinen kynnys ryhtyä moiseen puuhaan.
Minäkin tykkään kovasti tuosta saavutuksestasi. A-modelista noin hieno malli on kerrassaan upea suoritus.
Mukavaa nähdä erittäin korkeatasoista mallausta tässä skaalassa.
Mitä jäin kaipaamaan tässä lekossa? En mitään!
Jään odottamaan suurella mielenkiinnolla seuraavaa lekoasi.
Yst. terv.
Kartsa
Eemil Jäntti kirjoitti:
Kyseinen voimalaitetyyppi on kuitenkin H-moottori. Kummankin kyljen männät käyttävät omaa kampiakseliaan. Näistä voimat yhdistetään moottorin etupuolella olevan vaihteistorattaiston avulla. Siis ikäänkuin kaksi kyjellään olevaa bokseria liitettynä yhteen. Kyseinen konstruktio on luonnostaan niin hyvin tasapainossa, ettei värinöitä juurikaan esiinny.
Kiitos Eemil korjauksesta. En tarkistanut referenssejä tarpeeksi tarkasti ja oletin sen todennäköisimmän vaihtoehdon;) Moottori on varmasti ollut huoltohenkilökunnan murheenkryyni. Aivan liian monimutkainen aikanaan. Ja nykyäänkin ehkä olisi.

Kiitokset myös muille kommentoijille ja pisteiden antajille.
Eemil Jäntti kirjoitti:
Tämän aikakauden pommien väritys oli minulle uusi asia. Hyvä tietää, jos joskus tulee rakennettua joku "kangaspuukone"…takilonti on aikamoinen kynnys ryhtyä moiseen puuhaan.
Pommien väritystarkkuudesta senverran, että värimallit on otettu mallipaketin kansikuvasta (joka on hieno) parempien referenssien puutteessa. Eli vailla todellista luotettavuutta.
Takilointi oli tässä mallissa työvaiheista helpoimmasta päästä. Minipora, siima, pikaliima, kiristys, siimankatkaisu ja tyngänhiontataktiikoilla homma toimii.
Malli on toteutettu tyylillä joka vetoaa minuun. Hienoa viimeistelyä detaljeissa ja maalauksessa silti jotenkin sopivan "maanläheisellä" otteella.
Janne Markkanen kirjoitti:
… silti jotenkin sopivan "maanläheisellä" otteella.
Kiitos Janne. Harrastuksia kun harrastaa, niin taidot saattavat pikkuhiljaa kehittyä, se on toivottava ja hieno asia mielestäni. Tämä on kuitenkin useimmille meistä HARRASTUS, joten turha väkisinvääntö ja tiukkapipoisuus pois.
Itse olen tässä HARRASTUKSESSA vielä selkeästi oppipoikapuolella, mutta yritän parhaani ja haluan oppia lisää.
Lainaampa tässä taaskin erään edesmenneen mestarimallarin mottoa:

"Build what you want, the way you want to, and abowe all, have fun."

Kaikki osaavat sen tietysti suomentaa, mutta oma vapaa käännökseni:

Rakenna mitä haluat, millä tavalla haluat, mutta ennenkaikkea nauti siitä mitä teet.
Näin koetan tehdä, koska tämä on yksi monista HARRASTUKSISTANI.

Siksi teen näitä kummallisia malleja tavallani.