Pienoismallit.net

JS-3

Member of a Guards Tank unit

Tamiyan JS-3 vaunu höystettynä Voyager Modelssin syövyteosilla, Friulin valkometalliteloilla, omilla kuparilanka lisäyksillä, sekä AFV Clubin T-34:jän pienillä polttoainesäilöillä ja monilla muilla pikkujutuilla. Figuuri on sarjan oma, ja jolla tuli taas harjoiteltua figuurien maalaamista. Rakennusvaihe oli melko pitkä -> Työvaihekuva.

Näin mallista tuli hyvin detaljoitu: Polttoainetankien letkut, kylkien syövyteosa luukut, syvyteosista koostuva lipas, kannen kahvat, varatelojen kiinnikkeet ja aidot pultit, valkometallitelojen numerointi, etu-ja takalokasuojat, lampun linssi kirkasosasta jne. JS-3 on yksi suosikkipanssareistani, siksi tämä suuri panostus malliin!

Referenssinä toimi kuva: www.pienoismallit.net/profiilit/4030/kuvat/kuvapankki/kuva_101717/

Ja vaunun historian tutkimisessa auttoi sivustolta tuttu, referenssimateriaalien kuningas AJ! Kiitos hänelle JS-3:sen historiikki kerronnasta!

Maaleina Tamiyan akryylit ja telat on "mustattu" AK interactiven metal burnishing fluidilla.

Siirtokuvat ovat Trumpeterin JS-3M sarjasta ja keulan tähti on maalattu käsin. Apuna tietenkin Tamiyan maskiteippi. Siirtokuviin apuna käytin Vallejon lakkoja ja Micro Sol siirtokuvapehmennintä. Ja huom! Siirtokuvat eivät oikeasti kiillä, niinkuin kuvissa saattaa näyttää. Valaisin teki vain tepposen kuvatessa. Osissa kuvissa kiiltää ja osissa ei!

Vanhennuksia vaunuun on tehty MIG.in ja AK interactiven "washeilla", öljyväreillä ja pigmenteillä.

Kommentit

Nyt iski déjà vu… Ikään kuin olisin nähnyt tämän täällä ennenkin. Mallixissa tämä jo olikin.
Eipäs muuta kuin eri luukkujen saranoihin metalliväriä tai vastavaa,onhan noita vempattu auki ja kiinni.
Taitaa olla kaartinparaativaunu,onkos tuo ruskea puutukki vai muovipuutukki?
Taitaa iivanat saada ihan uuden vaunun?
Nyt vaunun kyljet ,siis aika yksitoikoisen vihreä,sävytää tai varjostaa noita olevia metalli levyn osia.
Ehkä myös polttoaine valumia lievästi tankeihin? Makuu asioita.
Muuten kaunis kuin joosepin porsas
Ainoa miinus tulee tuosta suujarrusta, onko jäänyt viimeistelemättä?
Markku Virta kirjoitti:
Ainoa miinus tulee tuosta suujarrusta, onko jäänyt viimeistelemättä?
Jos Markku tarkoitat tuota valupurseelta näyttävää saumaa joka kulkee suujarrun halki, niin se kuuluu olla juuri noin. Valusauma kun löytyy myös aidosta…
Onneksi luin viestit ennen tähteytystä, olisi tullut muuten puolikkaan verran liian vähän, juurikin tuosta putken päästä. Näyttää nimittäin aivan siltä kuin ko osa kärsisi reilusta valusaumasta, mutta nähtävästi näin ei olekkaan. Hieno, uudenkarhea tehtaalta juuri yksikköön saatu vaunu. Likaa voisi aina näissä tietysti olla enemmänkin, mutta tämä kyllä näyttää hyvältä näinkin puhtaana, varsinkin jos saisi jonkun puhtautta puoltavan alustan alleen.
AJ 22.7.2013 23:14 Vastaa lainauksella
Moi Waltter,

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Loistava esitys JS-3 vaunusta - tämä vaunumallisi kyllä nyt hipoo likimain täydellisyyttä; ei tuosta voi juurikaan enää mitään parantaa.

Hyvä, että tuot esille viimeisessä kuvassa, että olet tehnyt kevyitä "chippauksia", lieviä ruostevalumia ja hivenen pigmenttimuutoksia vaunun rungoon ja pyörästöön.

Paljoa säistystä ja kulumaa ei tähän kyseiseen vaunuyksilöön voine tehdäkään, kun ko. melko "uudenkarhea" vaunu, joka kuului ensimmäiseen 350 kpl:een IS-3 vaunun valmistussarjaan lokakuun 1944 - joulukuun 1945 välillä. Kaikki JS-3/IS-3 vaunut valmistettiin Chelyabinsk Kirov Factory No. 185:ssä.

Ko. vaunumallin esikuva (kts. Waltterin referenssilinkki) osallistui WWII:n voitonjuhlaan Berliinissä 7.9.1945. Luonnollisesti pahimmat liat oli myös puunattu vaunusta pois - mikäli vaunu olisi ollut ns. "paskainen", olisi vaununjohtaja ja mahdollisesti myös muukin vaunun miehistö saanut menolipun Siperiaan…

Ko. JS-3 vaunu kuului 71. Itsenäiseen Kaartin Raskaaseen Murtopanssarirykmenttiin, joka taas kuului 12. Kaartin Panssariarmeijakuntaan ja puolestaan 12. Kaartin Panssariarmeijakunta kuului 2. Kaartin Panssariarmeijaan.

IS-3:n tornissa oleva tyylikäs merkintä (dekaali) on 2. Kaartin Panssariarmeijan Punainen Banneri, jonka tittelin ja bannerin 2. Kaartin Panssariarmeijan sai heti sodan jälkeen meriiteistään. Voitonparaatissa vain muutamissa kärkivaunuissa, lähinnä 71. Itsenäisen Kaartin Raskaan Murtopanssarirykmentin komentajien, oli tuo merkintä maalattuna. Punaisen bannerin myötä 2. Kaartin Panssariarmeijaa nimitettiin myös kunnianimellä 2. Kaartin Punaisen Bannerin Panssariarmeijaksi; ko. siis arvotettu ja kunnioitettu arvonimi Puna-armeijassa.

Kyllä tämä vaunumallisi on tiettävästi täysin esikuvansa mukainen, kerrassaan loistosuoritus! Ehdottomasti paras vaunumallisi, täydet viisi staraa.

Parhain terveisin, AJ
Mukavasti rakennettu möhkäle, detaljoinnit ja itsetehdyt lisäykset plussaa. Jonkinlainen alusta tähän sopisi hienosti. Harmi kun kamera ei kerro koko totuutta(chipit valumat ym,)
Itseasiassa Jarno, olen tehnyt tälle vaunulle alustan, joka koostuu katukivetyksestä ja lyhtypylväästä. Nämä kuvat on vain otettu ennen alustan valmistumista.

Tällä hetkellä on melko vaikeaa, mutta yritän saada kameralla muutaman otoksen vaunusta alustallaan. Tampereen ja Model Expo 2013 tapahtumissa tämä oli esillä alustansa. Alusta toimii samalla myös suojakupuna.

Lisäsin kuvan, jossa vaunun näkyy alustansa kanssa Model Expo 2013 tapahtumassa.

T.Waltter