Pienoismallit.net

Mig-15 UTI Mu-4

Mukelo(t) muutto puuhissa

Tässäpä meikäläisen panos tähän Mig-15 UTI ryhmikseen.Tämä pieni dioraama esittää VVS:n tuntemattomaksi jäännyttä lentokentän sohjoista ja lumista plattaa jossain Leningradin sotilaspiirin alueella marraskuussa1962.Mig -15 UTI konetta (MU-4) valmistellaan siirtolennolle Suomeen.Mig-15 UTI koneiden uusi koti paikka Suomessa oli Kuopion kupeessa Siilinjärvellä sijaitseva Rissalan lentotukikohta.Rissala oli ja on myös HävLv 31 eli Karjalan Lennoston koti paikka jossa Suomalaiset Mig-15 koneet viettivät lähes koko palvelus aikansa Ilmavoimissa aina vuoteen 1977 saakka.Yksi UTI oli 70-luvulla käytössä myös Koelentueella Hallissa.
Mig-15 UTI koneet(Kaikki neljä) saapuivat Rissalaan NL:sta marraskuun 10 päivä 1962 suuren salaperäisyyden verhoamina.En tiedä olivatko neukku pilotit verhoontuneet mustiin talvi paltoisiin ja muihin "siivili" vermeisiin kuten MIg.21-F koneiden saapuessa.Tässä pikku diossa on käytetty tuota salaperäisyyttä avuna ja pilotti figulla on päällä kunnon G-puku mallia NL.Mig-15 UTI koneille vakiintui pian Suomeen saapumisen jälkeen lempinimeksi "Mukelo"
Näistä ruman kauniista koneista ,kuten Marko Teerioja osuvasti totesi,on kirjoiteltu näillä sivuilla ja varmaankin turistaan lisää tämän ryhmiksen myötä joten eipä enempää aiheesta tällä kertaa.Mainittakoon kuitenkin että,Suomi Mukelot olivat rakenettu Aeron tehtailla Tsekkoslovakiassa .Aeron tyyppi merkintä koneelle oli CS-102.
Itse Mig-15 UTI koneen sarja on Hobby Bossin sarja No:80262.Tämä sarja kuuluu H.Bossin Easy assembly sarjoihin.Nimestä huolimatta sarja on aika perinteistä rekennettavaa,kittaukseltakaan ei vältytä.Tuo "Easy assembly" sopisi mielestäni Tamiyan sarjoihin paremmin.Sarjan ohjaamo on plankko.Edes siirtokuvia ei mittareita varten ole mukana.Itse toteutin ohjaamon miljoona laatikon siirtiksillä ja lisäsin etu ja taka ohjaamon välissä olevan pleksilasin.Lopulta kiinni olevasta kuomusta ei kyllä juurikaan mitään näy läpi joten tämä ohjaamon sisustaminen lienee näin ollen enempi "akateeminen" kysymys.Juttu olisi tietenkin toinen jos kuomun saisi auki asentoon.Lentokenttä tankkeri ZIL-157(Trumpeter No:01102) on puolestaan Trumpeterin mainio sarja joka ei tainnut muistaakseni sekään maksaa 10€ enenpää.Tämä sarja kannattaa hommatta jos vastan tulee.Politrukin auto Gaz-M20 eli Popeda on Military Wheels nimisen lafkan tuotantoa.No:7248.Tämä sarja on hankala rakenettava osien huonon istuvuuden vuoksi.Suurimman ongelman aihettava kuitenkin auton "panssarilasit" jotka eivät oikein istu millään paikoilleen.Ja näihin pitäisi vielä maalata kromilistat.Ainakin meikäläiselle 1:72 mittakaavassa aika ylivoimainen homma.Figuurit ovat sekalaista seurakuntaa Revell ,Hasegawa jne… joita on maalaamalla pyritty saamaan venäläisien näköisiksi.Venäläisellä kenttä henkilökunalla oli ja on hyvin samanlaiset asusteet kuin vastaavilla WWII. saksalaisilla(Luftwaffen mustat miehet).Kärryt ja telineet ovat puolestaan miljoona laatikon antimista kasattuja juttuja.Itse kentän pohja on maalaus alustalle rakenneltu kokonaisuus.
Muita Mig-15 UTI malleja odotellen.Terv.Opa L

Kommentit

Enpä tiennyt että ruskilandissa olisi suomitunnukset maalattu?Mutta tosi fatzerin makea suussa sulava diorama,olisi ollut mukava ohjaamon kuomu auki.
Eipä ruski poikia palella ,ei nikitaa päässä,olihan jo marraskuussa kylmä.
Jopa ensilumet ovat tulleet,tuossa olisi ehkä pieni virhe, siis vaatetus.
Itse lentokenttä on onnistunut tosi hyvin,jopa on ruski -jopofillarikin,enpä tiedä käykö tuo starttikone RAF tuohon mukeloon?4,98 Litran vodka/koskenkorvan suoritus ja juomalasit viitalalta päälle, unohtamatta seuravan päivän buranat.
Kiitokset Eerikille kommenteista.Joo venäjän pojat olivat maalanneet Suomi tunnukset koneisiin jo neuvostojen maassa.Näin oli muuten myös Mig 21-F koneiden kanssa.Avoin kuomu olisi kyllä mukava lisä,varsinkin kun ohjaamoon on saatavilla Martti Kuivalaisen kaupasta syövyte osat ohjaamoon.Sarjan kuomu on paksu ja kova joten sahailkoon sitä ne ketkä uskaltautuvat hommaan.En tiedä olisiko tähän sarjaan saatavilla vacu-kuomua?Se olisi varmaankin mukava lisä. Trumpeterin 48 sarjan kanssa kuomu auki juttu onnistuu suoraan lootosta rakentamalla.
Nikitat olisi kanssa mukava lisä ukoille.En kyllä osaa muokata näitä 72 kumi ukkoja,hyvä kun saa maalit pysymään pinnalla.Vanha RAF:n sartti generaattori on seikkailut aiemmin vaikka missä ja lisää on varmaan luvassa joskus jatkossakin.Ehkäpä näillä NL:n mekaanikoilla on niin hyvä sisäinen lämmitys(= Vodka) ettei mitään talvi vermeitä tarvita.
Terveisiä sinne Ranskan maalle ja hyvää kesää Ranskan mallareille.
Jälleen taattua Opa laatua historia tietoineen. Olisin ehken kaivannut panelien uriin hiukan varjostusta, mutta se on vain minun pääni tuotetta :D. Loistava malli kokonaisuudessa!
AJ 9.7.2013 12:00 Vastaa lainauksella
Moi Opa,

Tykkään dioistasi, niissä on aina paljon dynamiikka ja actionia, niinkuin tässäkin. Komppaan kehuja yllä, hieno suoritus jälleen Opa. Parhain terveisin, AJ
On kyllä tosi hieno dioraama pieneen mittaan.Tehtiinkös nämä Leningradissa vai oliko välitankkauspaikka ? Aikamoiset säiliöt tuol siivissäkin,vaikka pidemmällekkin lennolle ?
Mukelo-raama! Hieno panostus MIG-15UTI - ryhmärakenteluun.
Opa Laitinen kirjoitti:
Suomi tunnukset koneisiin jo neuvostojen maassa.Näin oli muuten myös Mig 21-F koneiden kanssa.
Tuota kyllä minäkin hieman ihmettelin, jotta NL-tahot antoivat vieraan vallan tunnuksissa olevan hävittäjän lennellä noin vaan ilmatilassaan. Ehkä Suomi luokiteltiin silloin "liittolaismaaksi"?

Itse mallista senverran, että hienoa, että olet Opa työstänyt HB-mallista hienon lopputuloksen. Niitä malleja monet pitävät leluina, vaikka ne monessakin suhteessa peittoavat eräät "perinteisemmät" mallit.
Pikkasen olisi jäänyt kaipaamaan lähikuvaa, josta olisi nähnyt pintadetaljoinnin paremmin, mutta tämä onkin dioraama, jossa se ei ole niin tärkeää;)
Diossa on mielestäni mukava tunnelma ja kone kiiltää niinkuin uuden pitääkin.
Tunnelmaltaan hyvä dio, hyvin välittyy tuollainen kylmä ja märkä alkutalven ilma.
Kiitokset kaikille komentoijille arvioinneista.Opa L.
Jopas on Opa taasen tehnyt hienon pikkukaavan dion. Tunnelmaltaan aivan loistava …kone ja muu kalusto aivan loistavaa jälkeä. Maasto ja kenttä on aivan aidon näköistä ympäristöä. Jos jotain kehitettävää niin nuo telineet vähän liian tasapaksua keltaista ainakin näin kuvissa. Niissä kun olisi vähän kuluneisuutta ja ruostetta niin katu-uskottavuus lisääntyisi potensiin 10. Varsinkin kun tietää Neuvostoliiton tyylin hoitaa ja huoltaa kalustoa…toki onhan ne sielläkin joskus ollut uusia.