Pienoismallit.net

SU-24M

Lentävä matkalaukku

Siiverskaan Pietarin lähettyville sijoitetun 67. BAP:n SU-24M "Fencer D". Koneen c/n on 0415301 ja se oli alunperin Puolan Szprotawaan sijoitetun 89 BAP:n käytössä. Siiverskaan se siirrettiin 7.7. 1992, jolloin kone liitettiin 67. BAP:n vahvuuteen. Mallini esittää konetta keväällä 2006, jolloin se osallistui harjoituksiin Ushulukin ampuma-alueella Astrakhanissa. Venäjän ja Georgian sodan myötä kuvia juuri tästä harjoituksesta levisi kulovalkean tavoin läntiseen mediaan, joka ilman mitään lähdekritiikkiä tai asiantuntemusta julkaisi ne kirkuen venäläisten raakalaismaisuudesta. Syynä oli lentopommeihin maalatut iskulauseet, joita toimittajat eivät olleet vaivautuneet näyttämään kenellekään Venäjän kieltä osaavalle. Soppa oli valmis.
Into Fencereihin syntyi kertausharjoituksissa, kun käsittelimme naapurivaltioiden ilmavoimia, niiden lentokalustoa ja tukikohtia. Itselleni jokseenkin tuntematon konetyyppi herätti mielenkiinnon, kun kouluttajien äänistä huokui selkeä kunnioitus tätä rautaa kohtaan. Seurasi melkoinen tutkimustyö ja parin kelvottoman 1/72 skaalaisen mallin rakentelu. Odotukset olivat korkealla, kun Trumpeter julkaisi sarjan 1/48 mittakaavassa. Netin "Inbox Review"- artikkelit ylistivät tulokkaan maasta taivaisiin, mutta todellisuus osoittautui vallan muuksi.
Mallissa on osia yli 600 ja hintakin oli melkoinen; noin 70 puntaa kotiovelle tuotuna. Paikoitellen osajako kummastuttaa, mutta ehkä sillä on haluttu helpottaa valutyötä. Sarja teettää valtavasti työtä, jotta siitä saa kunnollisen. Kaikesta huolimatta tämä on ehdottomasti paras malli SU-24- koneesta ja siitä on oman viitseliäisyyden rajoissa mahdollista rakentaa kaikki muutkin alatyypit. Kun virheet korjaa, malli on esikuvansa näköinen.
Sarjassa on siirtokuvat kahdelle koneelle: "punainen 42" Lipetskistä ja "sininen 91" Moskovan Kubinkasta. Jälkimmäinen on SU-24:n vientimalli, joka eroaa paikoitellen melkoisesti SU-24M:stä, joten olkaa tarkkoina tämän yksilön kanssa. Molemmista vaihtoehdoista löytyy runsaasti hyviä valokuvia netistä, joten sarjan värillisen, hienosti varjostetun maalausohjeen kuvat voi unohtaa. Niillä kun ei ole mitään tekemistä esikuviensa kanssa. Olisin kaivannut esim. "punaista 44:sta", jossa on Gefest & T:n modernisoima hyökkäyslaskin ja yhtiön komeat logot koneen molemmissa kyljissä. Siirtokuva-arkilla on runsaasti pikkutekstejä, joista osassa on vain suoria viivoja keltaisella pohjalla ja osassa ihan luettavaa Venäjää. Ainakaan tässä yksilössä tarrojen värien kohdistus ei ollut kovin hyvä.

Kommentit

No jo! Kaunis malli kaikin puolin. Runsaaseen lisätyöhön en osaa ottaa kantaa - varmasti näin on - mutta työn jälki on erinomaista. Ja jälleen maalaukseen ja "säistämiseen" kiinnittyy huomio: varsin tyylikästä.

Tuo valokuvien käyttö propagandamielessä on toki tuttua meille kaikille ja niitä käytetään sekä hyvässä että pahassa tarkoituksessa. Lähi-Itä lienee propagandakuvien käytössä täysin omaa luokkaansa ja siellä välillä käytetään jo vastustajienkin kuvia omina "todisteina" milloin mistäkin vääryydestä.
Kyllä on kaunis KALINKA baabuska,voisi sanoa SU-24M niin kuin MISS SU-24M maquette malli.Huokaisin syvään ja kumarus rakentajalle, tämä vaati viisi neuvostoliiton sankarin mitallia ja laakeri seppeleen.
Varmasti vaativa ja suuri työalue ,siitä on saatu aikaiseksi oikean näköisen SU-24m rakennettua.
Kelpaa esitellä ulkomaillakin,ei ole mitään napinaa tästä työstä.
Jep - tämän mallin haluaisin joskus tehdä - että voi olla kaunis kone ja toteutus on erinomainen. Kittiä - hikeä ja muovilevyä - heh. Pidän erityisesti mallin yleisilmeestä vanhennuksineen.
Kaunis on malli ja paljon työtä tainnut vaatia. Hienoa, että olet jaksanut nähdä vaivaa mallin vikojen korjaamiseksi. Tuollainen käsityö ja muovikirurgia vie aikaa.

Olen kanssa tuota Trumpeterin mallia kuolannut. SU-24 on varsin vaikuttavan näköinen kone. Taitaa olla myös melkoisen iso tässä mittakaavassa.
AJ 9.7.2013 11:57 Vastaa lainauksella
Moi Antti,

Kaikki kohdillaan, tausta, rakentaminen, maalaus ja viimeistely; ei tuohon voi lisätä enää mitään. Tuntien pedanttisuutesi, ei ole ihme, että olet rakentanut ja viimeistellyt huippulekomallin.

Kaikenkaikkiaan loistavan upea SU-24M; huipputyötä! Enuff said. Parhain terveisin, AJ
Kiitoksia kehuista ja pisteistä:) Tämä projekti oli todellista pienoismallin rakentamista; ei pelkkää kokoonpanoa. Mutta hauska ja mielenkiintoinen joka tapauksessa. Täällä juuri viimeistelen yhtä Airfixin 1:48 Spitfire PR.XIX:ää (PS890 helmikuulta 1953). Ja pöydän kulmalla polttelee puolivalmis Taranguksen SAAB J32E Lansen. Töitä piisaa siinäkin, kun "Limited Edition"- mallia lähtee vielä muuntamaan toiseksi alatyypiksi. Ja noita Spitfirejä taidan hankkia vielä pari lisää:)
Hienoin suihkari, jonka olen näillä sivuilla nähnyt!! Kyllä on työtä riittänyt! Tälle työlle on helppo antaa täydet syvän kumarruksen kera!
Fem poeng ja pöllö ohtaan!!
Aivan mahtava suihkari! Ja hyvää taustatyötä:0)
Tosi upea lopputulos - kova uurastus tuotti komean lopputuloksen. Tämä olisi kyllä hienoa nähdä livenä.
Kiitoksia jälleen ja kumarrus:) Sepolle erityiskiitos tuosta pöllöstä; kannan sitä ylpeänä. Mukavaa, että tämä malli on saanut näin hyvän vastaanoton. Olin itse hieman epäileväinen, koska Sukhoita on vanhennettu kovalla kädellä joskin ihan valokuvien mukaan.
Tässä on tosiaan sitä mallinrakennusta kasaamisen sijaan. Mykistävää jälkeä vanhennuksineen, jotka sopivat tähän malliin kuin nenä päähän. Ei voi kuin vuodattaa ylisanoja, loistavaa!
Samaa mieltä Seppo Valjakan kanssa.Erittäin upea malli kuten Antin muutkin tällä sivustolla(Galleriassa) olevat mallit.Kannattaa käydä tsekkaamassa. Tästä on hyvä ottaa opikseen.
Naulan kantaan Janne; tämä tosiaan oli rakentamista, tyhjästä luomista paikoitellen. Mutta siinä se hauskuus piileekin. En ole aikoihin rakentanut yhtään Tamiyan mallia, koska ne tuntuvat niin hiotuilta ja jopa "steriileiltä". Sellaisen aloittaminen tuntuu kuin tekisi jotain täysin peruuttamatonta. Tämä ei siis tarkoita, että ne olisivat huonoja; päin vastoin.
AJ 22.7.2013 21:36 Vastaa lainauksella
Moi Antti,
Ansaitusti viikon malli. Parhain terveisin, AJ
Terve AJ:) Täällä paistatellaan tähtisateessa; kiitokset vaan kaikille äänestäjille. Oli mukava yllätys, kun aamulla kirjauduin sivustolle ja Sukhoin kuvaan oli ilmestynyt tuo "kultamitali". Ensimmäinen laatuaan… Seuraavaksi tulee Airfixin 1/48 Spitfire PR.XIX PS890 vuodelta 1953. Joskus puhuttiin siitä Firedog- ryhmiksestä. Vielä kun joku rakentaisi PS836:n, niin meillä olisi kaikki Seletarin Spitfiret sivustolla.
AJ 22.7.2013 23:21 Vastaa lainauksella
Moi Antti,

Täysin ansaittua paistattelua tähtisateessa. Tuo Firedog ryhmis olisi kyllä kiva joskus toteuttaa…
Tsemppiä Spitfire PR.XIX PS890:n rakentamiseen, odotan sitä mielenkiinnolla. Joo tuo PS836 tosiaan näyttää puuttuvan - eiköhän sekin vielä ilmestyne…
Parhain terveisin, AJ
Moi AJ. Tulipas kirjoitettua vähän ympäripyöreästi; PS890 on jo valmis, pitäisi vaan ottaa kuvat ja ladata ne tänne. Siivet-lehteen tulee mallijuttu Ruotsin Spitfireistä vielä tämän vuoden aikana. Nyt kutittaisi rakentaa Edward Powlesin Spitfireistä jompikumpi, PS852 tai PS854. Koneethan kuuluivat myös No. 81 Squadronille, mutta olivat koko käyttöikänsä Hong Kongin Kai Takissa. Löysin hyvän kuvan PS854:sta vuodelta 1951 (ennen kuin se maalattiin MSG/PRU Blue- kaavioon). Kone on kauttaaltaan sininen D- tyypin kokardeilla. Ja niin kulunut ja rähjäinen kuin olla voi. Kyllä kutittaa…
Onneksi olkoon Antti, viikon mallista!!
Kiitos sinulle Seppo:)
AJ 24.7.2013 00:07 Vastaa lainauksella
Moi Antti,

Ok, odotetaan kuvia PS890:stä.

Molemmat Ted Powlesin Spitit PS852 tai PS854 ovat kyllä tyylikkäitä; eikös Powles lentänyt enemmän PS852:llä…ja teki myös korkeusennätyksen - ainakin koneesta on kuva ilmeisesti juuri tuon lennon jälkeen. Tarkoittanet kenties tuolla vuoden 1951 kuvalla PS854:sta kuvaa tekstillä: "A Spitfire PR Mk XIX at Kai Tak in 1951". PS853:sta on myös tyylikäs kuva EE Lightning XM166:n vieressä.

Mielenkiintoisten Spittien kanssa puuhastelet - oikein kunnolla historian havinaa ja kiinnostus Firedog ryhmikseen kasvaa yhä enemmän.

Parhain terveisin, AJ