Pienoismallit.net

Douglas A-20G Havoc

Douglas A-20 Havoc on vuosina 1939–1944 valmistettu kaksimoottorinen kevyt pommikone. Konetyyppi oli etenkin USAAFin, RAFin ja Neuvostoliiton ilmavoimien käytössä. Koneita myytiin myös muun muassa Ranskaan, Hollantiin ja Australiaan. A-20:a käytettiin mm. Tyynenmeren alueella ja Välimerellä laivastoa vastaan, sekä pommituskäytössä ja yöhävittäjänä Euroopassa. Konetta rakennettiin yli 7 400 kappaletta, näistä 380 lisenssillä Boeingin tehtailla. Vaikka Havoc ei ollut nopeimpia, eikä sen toimintamatka ollut pisimpiä, se oli paljon käytetty hyvän ketteryytensä ja kestävyytensä johdosta. Myöhempänä kehiteltiin vuoteen 1972 palvellut (ANG, lentävä Kansalliskaarti USA:ssa) paljolti Havocin konstruktioon pohjautunut A-26 Invader.

Rakentamani kone on G-varianttia, joka on yleisin alamalleista 2850 yksilöllä. G-mallissa nokkaan ilmestyi aiempien mallien lasituksen sijaan 6kpl M2 Browning konekivääreitä (alussa neljä näistä oli 20mm Hispanon tykkejä, jotka 250 yksilön jälkeen vaihtuivat luotettavampiin konekivääreihin). Mallini kuvaa yksilöä 43-9407 "Green Hornet", pilottina Lt J. C. Pryor, 675th BS, 417th BG, Uusi Guinea 1944. Kone vaurioitui laskussa 1945 ja poistettiin käytöstä.

Mallisarja on alunperin AMT:n vuonna 1995 julkaisema. Revell ja Italeri ovat myöhemmin tehneet samoista muoteista uudelleenjulkaisut, oma mallini on Italerin paketoima. Sarjaa pidetään tietääkseni kohtalaisen tarkkana yleisiltä muodoiltaan, mutta detaljoinnin määrä ja laatu ovat vähän niin ja näin, eikä sarja ole rakennettavuudeltaan parhaasta päästä. Erityisesti nokan kanssa saa olla tarkkana kun se kasataan useasta palasta, ja laskutelineet ovat myös oma lukunsa. Kyllä tuosta siedettävän mallin saa suoraan boksistakin ja kohtuunopeasti jos niikseen, osia ei hirmu paljoa ole, mutta itselläni tämän mallin kanssa taisi mennä aloitushetkestä valmiiksi saattamiseen kaksi vuotta. Tosin suurimman osan ajasta malli lojui pöydällä/kaapissa muiden kiireiden, motivaatio-ongelmien, parin rakennus-onnettomuuden/kämmin yms takia. Lasiosien kanssa tuli tämän pitkän rakennusajan ansiosta vähän ylimääräistä draamaa, kun teippimaskit ja maali niiden päällä muhivat vuoden verran, mutta lähtivät sitten lopulta kuitenkin irti ilman että ihan kaikki raamimaalit irtosivat mukana. Käytin Italerin boksinsisällön lisäksi Avi Print:n siirtokuvia sekä Karayan ja Airesin konekiväärin piippuja sekä korvasin pari osaa itsetehdyillä. Fotoetsejä en tälläkertaa käyttänyt. Pinnassa pääväreinä Lifecoloria, paitsi sininen Tamiyaa, ja muuten lisäksi vielä Humbrolia ja Revelliä sekä AK Interactiven ja Migin litkuja ja pigmenttejä. Lopputuloksena hyvä mieli vihdoin valmistuneesta mallista sekä paljon opettavaisia kokemuksia. Esim. seuraavat itsestäänselvyydet tuli taas kerran kantapään kautta muistettua: "sitten kun se pikaliima ottaa kiinni, niin osa on todellakin sitten siinä, sitä ei enää hienosäädetä" ja "akryylit eivät edelleenkään toimi niinkuin emalit, älä yritä blendata puolikuivaa pensselöityä maalia ohentimella". Positiivisina ylläreinä nokkaan tuli kasattua painopisteen kannalta sopivat lisäpainot ja siitä huolimatta laskutelineet näyttävät ainakin tällähetkellä kestävän mallin painon, vaikka huterilta osina näyttivätkin…

Kommentit

jukka fw 10.6.2013 18:46 Vastaa lainauksella
Hieno peli!
Olive Drab / Medium Green kombinaatio onnistunut, samoin alapinnan Neutral Grey. Eniten kaipaisin sävytystä kansallisuustunnusten sinisiin sekä siipien ja potkureiden mustiin, näiden fiksaus onnistuu vielä mainiosti. Siis kevyesti ei mitään roiskimista ;-P Olikos tämä Green Hornet myös muinaisessa Matchboxin 1/72 sarjassa vai muistanko väärin. Komia on, no points (en anna tähtiä muillekaan malleille, menee saville kuitenkin kuvista katsottuna).
AJ 10.6.2013 19:13 Vastaa lainauksella
Moi Jouni,

Hyvin onnistunut Douglas A-20 Havoc; kaikki kohdallaan historiikki, rakentaminen, maalaus ja viimeistely - kenties aavistuksen verran lisää sävytystä ja vanhennusta, muttei paljoa, sillä nyt vähän turhan kliinisen näköinen. Ko. koneyksilön "Green Hornet" merkinnät ovat vielä poikkeuksellisen piristävät - kokonaisuutena hieno lekomalli. Parhain terveisin, AJ
Kompaan AJ karvan ja puolen verran sävytystä ja vanhennusta, musta alue missä mekanikot aseteli siivellä,moottori pelteihin huollon takia,laskutelineiden luukkuihin.Kyllä se oli machboxin A-20 havoc 1/72
Edellisiä kompaten siisti ja hyvin rakennettu malli. Kevyellä säistämisellä saisi helposti näyttävyyttä rutkasti lisää. Mutta kyllähän tätä mielellään katselee näinkin.

Olenkin mielessäni kutsunut tätä tyylisuuntaa "Tamiyan katalooki"-tyyliksi, se on omalla tavallaan näyttävää sekin.
Kiitos kaikille kommentoijille palautteesta, rakentavan kritiikin kautta sitä malliaan osaa katsoa ihan uusin silmin. Potkurit kaipaavat tosiaan hieman sävytystä, vihreät alueet ovat kuvissa kliinisemmän näköisiä kuin oikeasti, eli pienet kuvat antavat todellisuutta siistimmän vaikutelman.
Aivan älyttömän magee näkemys kuuluisasta Vihreästä Herhiläisestä!
HIANO MALLI - niinkuin meillä täällä kotona Transsylvaniassa on tapana sanoa ;-)
Vilpittömästi edellisiä kompaten! Minun silmääni näyttää todella komealta. No, ehken jonkinlaista sävytystä(esivarjostus?) Jep, ne on makuasioita. Oikein veri nise, niinkun Fransmanni tapaa sanoa!!
Malli miellyttää myös minun silmää kovin. Maalaus tyylikkään hillitty. Vanhennuksia en lisää tähän kaipaa, ehkä tuo maalipinta tekee siitä jotenkin tasapainoisen. Taitaa olla aika kookas malli? Tosi hienoa mallausta mun mielestä! :)
Janne Markkanen kirjoitti:
Taitaa olla aika kookas malli?
Kyllähän tuolla vähän kokoa on niinkuin kevyellä pommarilla pitääkin, luokkaa 30x40cm.