Pienoismallit.net

Gloster Meteor F.1

Surinapommin surma

Gloster Meteor F.1 oli brittien ensimmäinen operatiivisessa käytössä ollut suihkuhävittäjä, jota käytettiin mm. torjumaan V-1 -hyökkäyksiä. Ensimmäisen V-1:n pudotuksen sai tililleen F/O "Dixie" Dean, joka huomattuaan tykkien olevan jumissa ujutti Meteorinsa siiven V-1:n siiven alle ja kiepautti omalla siivellään "surinapommia" niin, että sen gyroskoopit menivät sikin sokin sekaisin ja matka päättyi hallitsemattomaan putoamiseen ennen maalialuetta. Tämä rakentamani yksilö esittää juuri Deanin konetta.

Voimanlähteenä Meteor F.1:ssä oli Rolls-Royce Welland -suihkumoottori, jossa oli työntövoimaa
reilut 7 kN. Seuraavissa versioissa käytetty Rolls-Royce Derwent tuotti jo lähemmäs 9 kN, ja viimeisimmät mallit tuplasti tuon. Meteor oli tuotannossa pitkälle 1950-luvulle asti, tosin myöhempinä vuosinaan sitä käytettiin enemmänkin maalinhinauskoneena kuin ensilinjan hävittäjänä…

Pitot-putken onnistuin katkaisemaan kun nappasin valurangasta kiinni huolimattomasti, uusi on tehty samaisesta rangasta out-of-the-box -hengessä. Samoin V-1:n nokkapropelli (jota siis käytettiin lentoajan mittaamiseen) on valurangasta väsätty. Varsin hyvin tässä kyllä osat sopivat yhteen, välillä sovitteet tuntuivat jopa liiankin tiukilta.

Tällä kertaa sivellinmaalaus tökki hieman, arvelisin ladanneeni siveltimeen liikaa väriä joten jäljet jäivät näkyviin. Siirtokuvat olivat myös ongelmallisia, muutamat niistä vetäytyivät kuivuessaan ryppyyn eikä runsas pehmentimen käyttökään enää auttanut asiaa. Kokeilin ensimmäistä kertaa värialueiden monotoniaa rikkoakseni öljyväritäpläsäistämistä (ah, ihana äidinkielemme) eli oil dot weatheringia. Se onnistui melko hyvin, tosin samaa ei sitten voi sanoa muusta rähjäistämisestä. Olisi pitänyt älytä öljyvärien tekevän Johnsonilla käsitellyn pinnan sen verran karheaksi että ylimääräisten litkujen poistaminen ei ollutkaan ihan helppoa.

Samea tuulilasi johtuu viimeistelyvaiheessa lipsahtaneesta tujauksesta mattalakkaa, korjattu nyttemmin Micro-Meshin ja Johnsonin avulla. Parannettavaa jäi, mutta olen tuohon oikeastaan aika tyytyväinen.

Kommentit

OIkein mukavan näköinen kokonaisuus .Metor näyttää hyvin onnistuneelta lukuun ottamatta hiukan sumeahko kuomua. Tämäkin on ilmeisesti saatu korjattua?Moottorin päällä oleva muotosuojus näytää vasemalla puolella vähän siltä kuin se olisi vähän ilmassa.Liekö tuo irtonainen avattava kohta josta saa moottorin sisuskalut näkyviin?Ainakin omassa F3 mallissa joka on vielä toistaseksi laatikossa on tälläinen optio lisänä.Kuluma jälkiä on ehkä turhan paljon melko uunutuoreeksi koneeksi mutta ,tämä onkin enempi näitä makuasiota joten ei siitä sen enempää.Fiesler Fi-103 lentävä pommi näyttää myöskin oikein mukavalta ja sopivan tuoreelta tavaralta.
On hyvä muistaa ettei V1 ollut risteily ohjus vaikka monet Britti sivustot niin sitkeästi väittäävätkin.Ainut "risteily" tapahtui varmaankin kanalin yllä puhaltavien tuulien aihettamista poikkeamista surina pommin lento rataan.
P.S. pisteistä jäi puolikas taas uupumaan sormen lipsumisen(Padin) vuoksi.Rakentaja voi lisätä Intiaani päähineeseen vielä yhden puolikkaan "sulan"
Tosiaan, se muotosuojus on irrallinen. En vain muistanut maalaamisen jälkeen koko asiaa… Varmasti se vieläkin irti lähtisi kunhan saumakohdat käy läpi terävän veitsen kanssa, maali- ym. kerrokset ovat naulinneet kopan paikalleen.
Myönnän edellistä,mutta tuossa ohjaamon kohdalla ei ole kulumia kun pilotti koneeseen menee,olikos noilla pienet tikkaat tai palli että ohjaamoon pääsi;Kyllä varmasti huolettiin noita kuin kukkaa kämmenellä,ei niitä rähjäiseksi päästetty,tai huoltomiehille tuli siirto jonnekin muualle.Olisi ollut mukava tietää,kumpi olisi ollut parempi taistelussa meteor vai schwalbe ME 262 ?Siis kokonaisuus hyvä,tossa tulee mieleen meteor ja V-1 tapaaminen hendonissa diorama
Esko Rusi 31.5.2013 22:14 Vastaa lainauksella
Tähän olisi sopinut jalusta jossa Meteor on jahtaamassa V-1stä. Tai ehkä juuri se kohtaus jossa Meteor kiepauttaa surinapommia siivenkärjellä.
Hyvä yhdistelmä harvemmin nähdyistä malleista.
eerik oksanen kirjoitti:
olikos noilla pienet tikkaat tai palli että ohjaamoon pääsi
Näyttäisi siltä, että Meteoriin kuski pääsee kiipeämään ilman palleja :-O
www.modelersite.com/Oct2000/images/Gloster/06.jpg
AJ 3.6.2013 15:52 Vastaa lainauksella
Moi Juhana,
Ylläolevia kehuja kompaten hyvää työtä; onnistunut Meteor & V1. Eskoa lainaten tyylipisteitä tulisi lisää, mikäli mallit olisivat lentäviä - Meteor jahtaamassa V-1:tä, mutta hyvä näinkin. Parhain terveisin, AJ
Oikein miellyttävän näköiset mallit. Viimeistelytyö erittäinkin onnistunutta. Jaa, vai ohjaamoon pääsee pallittomat lentäjät(kts Eemil Jäntti)!? Ehe…ehe..