Pienoismallit.net

Supermarine Spitfire PR.XIX

The Last

Tässäpä Airfixin viime kevättalvella kotoisiin malli kauppoihinkin rantautunut uusi Spitfire PR.XIX koneen malli nyt vaihteeksi mittakaavassa 1:48
Spitfire PR.XIX oli suora jatkokehitelmä Spitfire Mk.Xi tiedusteluversiosta.Spit XIX oli varustettu voimakkaammalla Griffon moottorilla ilman aseistusta sekä kolmella tiedustelu kameralla.Yksi viistokuvaus kameraa vasemmassa kyljessä ja kaksi alaspäin.Ensimmäiset 25 sarjan konetta olivat ohjaamon osalta paineistamattomia mutta jatkossa rakennuttuihin koneisiin kuului paineistettu ja ilmastoitu ohjaamo joka teki pitkät tiedustelu ja kuvaus(vakoilu)lennot piloteille helpommiksi.Paineistetun ohjaamon myötä koneen päästiin lentämään noin 14 km. korkeuteen.Lisäksi Spit XIX saatettiin tarvittaessa varustaa lisäpolttoaine säiliöllä toiminta säteen pidentämiseksi.Ensimmäiset Spitfire XIX koneet tulivat RAF:n käyttöön marraskuun- 44 lopulla ja viimeinen RAF:n tiedustelu lento suoritettiin 10.kesäkuuta 1957 Malesiassa.Spit XIX:n ura RAF:ssa ei kuitenkaan loppunut tähän vaan kone palveli erilaisissa koelento rooleissa aina 60-luvun alkupuolelle.Viimeinen "virallinen" lento Spit XIX:llä oli toimia harjoitus vastustajan F2A Lightining koneelle.Spitti simuloi F-6d Mustangia ja näin Ligtning pilotit saivat harjoitella hyökkäystä hitaampia mäntämoottori koneita vastaan niin ohjuksin kuin tykkienkin kera.

Brittien ohella Ruotsalaiset olivat Spit XIX koneen suurin käyttäjä maa.Ruotsalaisilla oli v.1949-55 välillä palveluksessa 50 XIX Spittiä.Poiston jälkeen Ruotsalaiset romuttivat tai käyttivät harjoitus maaleiksi kaikki Spit 19 koneensa,kuitenkin Svenska Flygvapnetin museosta löytyy yksi Tre Bröder Kronorin väreissä oleva Spit XIX kone. Mainittakoon että, the Battle of Britain Memorial Flight säätiöllä on tätä nykyä riveissään yksi lentokuntoinen Spitfire XIX kone PS 915.

Tämä Airfixin uusi Spitfire XIX sarja ilmestyi hiukan "yllättäen" viime vuoden vaihteessa,olihan Airvikki pari vuotta aiemmin julkaissut samaisen PR: XIX koneen malli sarjan 1;72 mittakaavassa.Tässä uudessa sarjassa on mielestäni hienosti detaljoitu ohjaamo ja myös kamerat ovat sarjassa mukana.(Ainakin sunnuntai mallarin mielestä) Mallin voi halutessaan rakentaa myös kamera luukut ja kuomu auki.Tosin avoin kuomu on esitetty erikoisella tavalla tuulilasia luukuun ottamatta yhtenä palan joten jätin tämän option väliin.En ole muutenkaan ihastunut näihin avoimiin luukkuihin ja konepelteihin.Leko malleissa ne vaan usein mielestäni pilaavat koneiden "sulavan kauniit" linjat.Ainut asia mikä sarjasta puuttuu on oikeastaan pilotin vyöt.Noh..ne on suht´ helppo lisätä vaikka kotikonstein.Ainut paikka missä sarjassa oikeastaan tarvitaan kittiä on yhtenä kappaleena olevan siiven alapuolen liittämisessä runkoon.
Sarjassa on mukana siirtokuvat RAF:n 81 laivueen PS888 The Last koneelle ja Svenska Flygvapnetin 1 Divisiona 11 lentueen koneelle joka on kauttaaltaan PRU värityksessä punaista spinneriä lukuun ottamatta.PS 888 on puolestaan PRU/ Medium Sea Gray värityksessä.Kuvissa esiintyvä malli on maalattu pääosin Vallejon Model Air ja Model Coulour väreillä.Airfixin PR.XIX on kaikkinensa oikein mukava puutuva "rengas" 48 Spitfire mallien ketjuun.Opa L.

Kommentit

Viimenen spitfire,joka on lentänyt tosi vähän pakoputket metallin väriset ja pakokaasujen vanat epätodelliset.Rungo harmaan ja sinisen raja ei ole suora,ehkä maskiteippi teki temput tuossa oikean puolen etulasin alla,pitäisikö tuo harmaa olla vähän leveämpi nokalla? lasien raamit epätarkat,jos ei kuva huijaa.Ei ole kauniinpia spitfirejä tuossa reccon väreissä.Anteenin masto vinossa ja ei lankaa
AJ 25.5.2013 20:35 Vastaa lainauksella
Moi Opa,

Erittäin onnistunut Spitfire PR.XIX; kaikki on kohdallaan rakentaminen, maalaus ja viimeistely - upea lekomalli!

Taustoitus ja historiikki ovat hienosti kohdallaan; nyanssina teoreettinen lakikorkeus Spitfire PR.XIX:llä oli noin 13000 metriä, käytännössä paljon vähemmän - tiettävästi paineistetulla ohjaamolla varustetulla Focke-Wulf Ta-152 H koneella lennettiin WWII:ssa korkeimmalla, 13200 metrissä noin 820 - 830km/h vauhdilla.

Joka tapauksessa kerrassaan hieno Spitti; loistavaa työtä Opa! Parhain terveisin, AJ
wade 25.5.2013 21:01 Vastaa lainauksella
eerik oksanen kirjoitti:
--Anteenin masto vinossa ja ei lankaa
VHF TR 1133 -radiosta alkaen ei antennilankaa enää tarvittu ja vanhanmallinen masto jäi pois jo Mk. XVI:stä alkaen. Spitti-malliin kuuluu antennilanka/langat vain jos esikuva oli varustettu TR 9-radiolla ja/tai IFF-järjestelmällä.
Kiitos oikaisusta onpa hyvä tietää,ettei kaikissa anteeneissa ole lankaa.
Kiitokset kommenteista ja eteenkin Eerikille tarkoista havainnoista sinne Ranskan maalle.Tässä on kuitenkin muutama juttu jota täytyy tarkentaa.Spitfire PR.XIX mallissa ei ollut antennimastoa eikä näin ollen antenni lankaa.Mallissa on siiman pätkä joka esittää taaksepäin kallellaan olevaa piiska antennia,tästä on myös tekstissä erikseen maininta.Pakoputket on auki poraamisen jälkeen maalattu mustiksi ja sen jälkeen töhritty Games Workshopin vanhalla Tin Biz sävyllä.Metallin värisiltä niiden ei siis pitäisi näyttää mutta,kirkas auringon paiste saattaa tehdä tepposet sävyjen suhteen.Harmaa sävy kapenee nokalla pakoputkien yläpuolella olevaa pullistumaa myötäillen.Tuttu kaikista Griffon Spiteistä.PRU sävyä on näköjään lipsahtanut tuulilasin etu puolella harmaan päälle oikeassa olet.Väri raja kuomun alla on sen sijaan tarkka.Epämääräisyys johtuu varmaankin siitä että,kuomun reunan alla kulkee kapea kisko(räystäs) jojka alla on vielä kolme lyhyttä pienenpää pullistumaa/kiskon pätkää.Näin siis molemmin puolin kuomua.Meikäläisen kuvaustaidoilla tämä kohta muuttuu varmaankin enempi vähempi epämääräisen oloiseksi.Tämä on vaikea paikka varsinkin 1:72 sarjassa.Hyvää mallailu kesää.Terv.Opa L.
Opa on rakennellut näyttävän mallin. Ja historinkertomus ei ole myöskään vähäinen. Oletuskuvaksi olisi ollut parempi tuo jossa näkyy "setori". Siinä on valotus sattunut hyvin ja muutenkin tuulee fiilistä.

Hyvä että saadaan myös tavallaan harvinaisuus tänne. Samaisesta koneesta ei liene vielä mallia täällä?
Kumartaen
Kiitokset Timollekin kommenteista.Kyllä sieltä galleriasta taitaa löytyä useampikin Spitfire XIX koneen malli.Enimmäkseen 72 malleja ja yksi tosi hieno 32 muunnos.Käyppä katsomassa.
No niinpä onkin.
Terve Opa! Hieno Spitfire; minua miellyttää kovasti että olet tarkastanut koneyksilön maalauksen valokuvista, etkä mennyt vain ohjeen mukaan. Muutamilla brittiläisillä foorumeilla kinastellaan, oliko PS888:ssa laivueen tunnus tuulilasin alla. Olihan siinä; arkistossani on parikin kuvaa, joissa tuo kilpi näkyy. Ja kyllä se antenni on ihan oikein. Jos silmäni näkevät oikein, olet asentanut sen vielä keskilinjan oikealle puolelle ja hieman kallelleen ulospäin; juuri niin kuin pitääkin.
Tuotantolinjallani on näitä valmistumassa kaksin kappalein. Siiven jättöreunan ohentaminen ja paikoilleen sovittaminen on tuottanut melkoisesti työtä ja päänvaivaa. Muuten malli on erittäin hyvä. Siirtokuva-arkki päihittää monen Spitfire-sarjan vastaavan. Mukavaa, että nyt on Rotolin pyöreä kiekkokin lavoissa punaisella, eikä keltaisella, kuten muutamissa muissa. Vielä kuriositeettina: kuomun alla olevassa tukikiskossa ei ole kolmea "pattia", kuten mallissa, vaan kolmessa kohdassa on kolot, joissa on ruuvien kannat. Terveisin Antti
Todella tyylikäs Spit. Erityisesti minua miellyttää ehkä hiukan harvinaisempi versio/maalaus ja ns. säistäminen, jotka on toteutettu mielestäni todella realistisesti; ei liikaa eikä liian vähän.
Kiitokset Antille ja Phantom II:lle komenteista ja tarkennuksista.
Joo..noin se piiska antenni näytti olevan esikuvassa ref.kuvien perusteella.Minua ihmettykin myös nuo oudot pullistumat kuomun alla rungossa mutta nythän asia selvisi.Kiitokset Antille.