Pienoismallit.net

T-90

Venäjä

Malli hankin siltä pohjalta, että modernit venäjän tankit ovat suuri kiinnostuksen kohteeni, ja lisää inspiraatiota sain Jari Hemilän artikkelista pienoismallilehdessä. Malli oli lisäksi myös halpa (30e postikuluineen), eli hintalaatusuhde on kohdillaan!

Mallin rakennusvaihe oli pitkä! Sarja sisältää paketin mukaan 451 osaa. Siinä meni ilta jos toinenkin! Rakentamista nopeuttavana pidän kuitenkin ensiluokkaisesti toteutettuja teloja. Vaunun toisenpuolen telat koostuivat kuudesta pitkästä palasta! Suitsutusta tulee vielä tarkasta osien valusta, kirkasosista ja osien täydellisestä yhteensopivuudesta! Saumojen kittaamiset voi tähän malliin unohtaa! Antenni on siimaa.
Noottia tulee taas valumuovin "pehmeydestä". Jos innostutte tätä mallia rakentelemaan Tamiyan "vihreäkorkkisella", olkaa varovaisia. Itse onnistuin mokaamaan pyörien ja alarungon kiinnikkeiden kiinnityksen. Ulokkeet sulivat, joten seurasi puolentunnin painajaisvaihe, jotta lopulta pyörät asettuisivat suoraan teloja varten alarunkoon nähden. Lisäksi kirkasosien "maskaaminen" ja maalauksen jälkeen niiden poistaminen voi aiheuttaa osien irtovuutta/naarmuja maalipintaa, koska osa osista meni niin pieneen paikkaan, että! Etsiverkot olisivat olleet myös suotavat ja takaosan tynnyreissä oli pieniä sovittavuusongelmia. Lisäksi ainoa napina osien sopivuudesta tulee, että tornin sovitus alarunkoon on paska. Testatkaa ennen kuin maalatte, että tornin saa helposti urilleen runkoon!

Figuurit ovat Tamiyan T-72 M1 ja T-55A malleista. Yritin vähän modernisoida figuja, vaikka haalarien väristä en mene enää ihan takuuseen. Tummansiniset ne nyt ovat! Figut maalasin kokonaan Vallejon akryyleillä ja niitä on vähän litkuteltu AK:n tuotteilla. Figuureihin hain ilmeitä. Lopuksi tein niistä hämmentyneen näköisiä, ajatellen kuin he olisivat ajaneet vaunun väärään suuntaan ja nyt odotellaan ohjeita! Harmi näin jälkeen päin, kuin olisi itsekkin saanut näille hermosätkät käsiin, niinkuin Jari oli työssää hienosti laittanut!

Malli on maalattu Tamiyan akryyleillä Zvezdan ohjeiden toiseen, kokonaan vihreään kaavioon. Sävynä käytin Nato Greeniä, hieman muunneltuna! Sitten lievää chippailua Tamiyan akryyleillä. Modulaation ja chippailun jälkeen siirtokuvat, joista numerot ovat Trumpeterin arkilta ja Gvardija-merkit tornin suojissa ovat paketin omalta arkilta. Litkutukset tein Mig ja AK:n tuotteilla ja pölytykset ovat samojen valmistajien purkeista. Pölytysten jälkeen tein vielä teloihin metallin makua pintaan ja sinne tänne chippailuja!

Kommentit

Aiiiaii kyllä zvezdakin osaa kun haluaa,tuota on kehuttu joka paikkassa erinomainen T-90 parhain malli jonka zvezda on saanut aikaiseksi.Malli on just niin kuin äiti venäjän vaunut,maukaasti säistetty ei liian uusi eikä mikään saviralli vaunu,ainoa olisi pitänyt katsoa minkälaiset ovat nykyajan tai tuon ajan kohdan: tankistin ajoasun värit ettei ïtänaapuri lähetä virkanoottia ja pravdaa lukemiseksi.OUUUPS se onkin neukkujen merkeillä,vieläkö niillä noi punatähdet loistaa niiden kalustossa,taitaa olla jokin kaartin rykmentti.
Mie en nuista merkkilöistä ymmärrä, mut Waltter on hää tehny hienon mallin. Kaik on kohillaan: kasaus, maalaus ja viimeistely!! Oooazen harashoooo!!!
Komea vaunu, sopivan kulahtanut maalaus ja säistys sopii hyvin tähän. Jonkinlaista alustaa tämä kaipaisi.
Hienon mallin olet aikaiseksi saanut!

Noista merkinnöistä, kyseessähän on siis kaartin yksikön, ei neuvostoliiton tunnus - mutta toisaalta "Mitä sitä hyvää vaihtamaan sanoi varusvääpeli novosibirskissa kun tähtivöitä jakoi 2013". Lähinnä tuo sijainti ihmetyttää, oliko se ihan ohjeita myöten kehotus laittaa reaktiivipanssariin tuo tunnus?

Näyttää muuten tui shtora-harhauttimien valu pirun hyvältä. Täytynee viimeistään siinä kohtaa kun tästä 1:72 painos kesällä markkinoille kilahtaa siirtää haltuun.

Itsekkin jonkinmoisen näyttelyalustan kannalla olen, kyllä tämä sen verran uhkaavan oloinen vekotin on että kubinkan muta telojen alla lisäisi näyttävyyttä entisestään.
AJ 18.6.2013 15:56 Vastaa lainauksella
Moi Waltter,

Taitaa olla kyllä yksi Zvezdan parhaista vaunumalleista ellei peräti paras ja näyttävän vaunun olet hyvästä rakennussarjasta bygannut.

Teet hyviä venäläisvaunuja ja mielestäni tämä on ehdottomasti paras vaunumallisi - ei mitään nurinaa ja narinaa, vaan pelkästään kehuja. Myös figut tuovat kivasti eloa vaunumalliin; hyvin ne ovat onnistuneet hämmentyneine ilmeineen.

Laita ihmeessä oletuskuvaksi tuo kuva nro 4, sillä se on erityisen onnistunut vasemmalta yläviistosti otettuna - kuva tuo oikeutta upealle vaunumallillesi. Erityisesti pidän vaunun värimaailmasta ja onnistuneesta sävytyksestä ja maltillisesta säistyksestä. Kuten edellä on jo useasti tuotu esille, hieno malli ansaitsisi hienon alustan.

Vaikkakin Kaartin värikäs tunnari onkin sijainniltaan erikoisessa paikassa, se ilmeisesti on oikeassa paikassa reaktiivipanssarissa. Hyvä tämän rakennussarjan arvostelu on tämä: www.missing-lynx.com/reviews/modern/zvezda3573reviewcs_1.html

Zvezdan T-90 saa kilpailijan Mengin T-90 vaunusta, kumpi on sitten parempi rakennussarja; aika näyttää, mutta tässä on ainakin upea toteutus Zvezdan versiosta. Erinomainen T-90 vaunumalli, Waltter!

Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommenteista!

Kyllä vain Zvezdan paketoimat ohjeet ohjeistavat asettamaan siirtokuvat näihin kohtiin, toki numerot vedin hatusta, mutta niidenkin pitäisi olla ohjeisiin verraten oikein.

Ajattelin tässä piakkoin löydä tulille melko tuoreen Modelcollectin T-90 skaalassa 1:72! Hauskaa, että alarunko on metallia! Ainakin se tuntuu vähän jännältä!

T. Waltter