Pienoismallit.net

LFG Roland D VIb

Paneelilautakone

Ennenkuin tällekkin foorumille alkaa tulemaan mitä loistavampia WNW:n 1/32 kangaspuita, päätin minäkin eilen valmistuneella Rolandilla muistuttaa, että pikkuskaalastakin voi väsäillä ihan kivoja WWI lentolaitteita. Timo ehti laittaa hieman aiemmin tänään hienon DR 1:sen.

LFG Roland D VIb tuli palveluskäyttöön keväällä 1918. Se ei ollut kovin suosittu lentäjien keskuudessa, koska samoihin aikoihin tulivat loistavat Fokker D VII ja Pfaltz D XII, joiden varjoon Roland jäi. Huono kone se ei kuitenkaan ilmeisesti ollut, vain hieman keskinkertaisempi. Sen ketteryyttä, ohjaajan näkökenttää ja helppoa ohjattavuutta kehuttiin.
Koneen ominaispiirteenä oli rungon paneelilautarakenne "klinkerrumpf" ja alasiiven kiinnitys. Noin 200 kappaletta b-alatyyppiä rakennettiin.

Projekti alkoi 14.7.-11. Ollen limited-run tyyppinen mallisarja, se joutui useampaan otteeseen jäähylle jonkin työlään vaiheen jälkeen. Ei sarja missään nimessä huono ole. Pintadetaljit ja muut detaljit ovat ihan hyviä ja rungon kasaamisessa ei ollut mitään ongelmia. Rungon ja siiven väliset tuet olivat tässäkin liian pitkiä ja niitä joutui säätämään aikalailla ennenkuin ne sai sopimaan kohdalleen. Siipienvälisissä tuissa oli se ongelma, ettei meinannut pystyä erottamaan missä menee osan ja valurungon raja, laskutelinevarret väärässä kulmassa ja liian pitkät, jne. Siis tyypillinen limited-run sarja.
Viimeistelystä senverran, että kaikki maalaukset ja lakkaukset on tehty siveltimillä. Rungon puupinnan simulointi oli ihan kiva työvaihe. Takiloinnissa on käytetty hopeatussilla värjättyä 0,1 mm siimaa. Lozenge-dekaalit ovat Techmodilta, kun sarjassa ei niitä ollut. Ihan kohtuullisesti menivät paikalleen, mutta kaarinauhadekaalien laitto oli aika puuduttavaa. Koneyksilöstä ei ollut laatikossa tietoja ja en jaksanut vaivautua selvittämään sitä erikseen. Koneyksilö on todennäköisesti jostain länsirintamalta loppukesältä 1918.

Hauskaa Wapun jatkoa kaikille!

Kommentit

Aivan mahtava toteutus! Itsellä on tämä sama aloittamatta ja juuri nostit aloituskynnystä, damn it! Jotenkin tuntuu että nämä Rolandit ovat jäänet Pftalzien ja Albotrossien varjoon malleina, ovat kuitenkin yhtä tyylikkäitä. Peukkuja annan, ei pojoja (en anna niitä kuvienperusteella kenellekkään).

Lisään: tuo rungon maalaus !!
Yleisvaikutelma ensiluokkainen! Puupinta, lozenge ja takilointi kaikki hienosti toteutettu. Vähän tässä näkyy MACin sarjojen vakiosynti: liian paksut siipien jättöreunat. Nokan pellityksen pitäisi mielestäni olla samalla vihertävänharmaalla, kuin nuo runkoon menevät siipituet. Tästä koneyksilöstä on minulla kuva jossain lähdeteoksessa. Täytyypä iltasella katsoa.

t. Mikko
Minä en voi olla ihailematta tuota takilointia, joka itselleni on se tuskan aiheuttaja näissä pienissä kaksitasoissa. Hienoa työtä kauttaaltaan.
Ei voi kuin ihmetellä että on oikean kaunis malli,piti katsoa koko luokka kun luuli 1/48 ei oli 1/72.Tuon rungon vaneeripinta on loistava,moottorin pellityksestä ei ole hajuakaan väristä.Mutta aina noista puhutaan oliko vai ei sen värinen,vai tuon värinen kone.Ei ole käsi vapissut kun takilointia laitoit siinä on kanssa tosi hyvä työ.
Kiitokset kaikille kommenteista ja pisteistä.

Takilointi on toteutettu siten, että siiman alapuolen kiinnitys on pieni porattu reikä tai veitsenkärjellä kaiverrettu pikku uurre, johon pikaliimalla kiinni. Yläkiinnitys yläsiipeen on läpiporatun reiän kautta, johon kiristyksen jälkeen pikaliimakiinnitys. Siiman katkaisu ja kiinnityspisteen hionta. Lozengedekaalit vasta tämän jälkeen yläsiiven yläpintaan.
Uskomattoman hieno seitsenkakkonen malli. Tämän eteen on pitänyt nähdä vaivaa, mutta lopputulos on kyllä sen väärtti. Minäkin luulin ensikatsomalla 48-malliksi. Olisin antanut täydet pisteet, jos siivekkeiden saumat olisivat näkyneet selvemmin. Mutta hyvä näinkin.
AJ 2.5.2013 20:23 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Eihän tässä tarvitse tehdä muuta kuin kompata kehuja. Kyllä on pikkuskaalaan loistavaa työtä! Ai että ovat kauniita tämä sinun LFG Roland D VIb ja Timon Fokker Dr 1 lekomallit.

Kerrassaan upeaa työtä! Parhain terveisin, AJ
Komea pienen kaavan kangaspuu. Rungon puupinta todella hieno, takilointi tähän kokoon on kyllä melkoinen savotta mutta hyvin on vaijerit kireällä. Siisti ja asiallisesti tehty malli, seuraavaksi sitten 1:48 kehiin:)
jarno törmänen kirjoitti:
… Siisti ja asiallisesti tehty malli, seuraavaksi sitten 1:48 kehiin:)
Kiitos kehuista. 1/72 skaalan koneita on kaapeissa tekemättömänä toistasataa ja mallailuhuone (joka on myös valmiiden mallien sijoituspaikka) on aika pieni, joten uskoisin, että pysyn pikkuskaalassa.
Mallisi esikuva lienee vuoden 1918 toiseen hävittäjien kilpailuun Adlershofiin tuotu yksilö. Tai ainkin kyljessä olevan vaakunan esikuva on kyseisessä koneessa. Sinänsä mielenkiintoinen koneyksilö, sillä se on ainoa Roland D.VI joka on säilynyt meidän päiviimme. Runko on nähtävissä Krakovan ilmailumuseossa. Vaakuna on kyljestä tosin jo hiottu pois.

Linkki

t. Mikko
Mikko Saarela kirjoitti:
Mallisi esikuva lienee vuoden 1918 toiseen hävittäjien kilpailuun Adlershofiin tuotu yksilö. Tai ainkin kyljessä olevan vaakunan esikuva on kyseisessä koneessa.

t. Mikko
Kiitos Mikko infosta ja linkistä. Vaikea sanoa onko kone ollut ennen kisaa jossain jastassa, vaiko tehtaalta suoraan tuotu?
Rungon paneelit todella näyttävät puulle, hienoa pintakäsittelyä. Myös Lozenget näyttävät hyvältä. Erittäin tyylikästä rakentamista pienessä mittakaavassa!
Tosi vakuuttavaa työtä - sekä rakentamisen että varsinkin maalauksen osalta. Pidän tosi paljon rungon puupaneli-efektistä :)
5.5.2013 00:54 Vastaa lainauksella
Mallin runko on todella hienosti tehty ja saatu juuri saman näköiseksi vertaillessani sitä värivalokuvissa aitoon LFG Roland D.VIB -runkoon Krakovan Ilmailumuseossa. Museon koneesta ei ole jäljellä rungon ja moottorin lisäksi kuin laskutelineet pyörineen ja tasotuet rungon päällä. Miinusta tulee mallin laskutelinevarsien ja rungon päällä olevien tasotukien liiasta paksuudesta. Aidossa ne ovat hyvin sirot. Takilointi on upea.
Raimo Heikkinen kirjoitti:
Miinusta tulee mallin laskutelinevarsien ja rungon päällä olevien tasotukien liiasta paksuudesta. Aidossa ne ovat hyvin sirot. Takilointi on upea.
Kiitos kehuista. En ryhtynyt skrätsäämään ohuempia tukia, tai hiomaan sarjan osia ohuemmaksi. Projektissa oli muutenkin hommaa;)

Joskus vaan mallisarjan osissa on liikaa paksuutta. Roden olisi varmaan tehnyt ohuemmat, mutta tämä Mac-sarja lienee pikkuskaalassa "only game in town".
Oikeasti jos katson tätä mallia, niin on se tehty tosi hyvin! Vieläpä 1/72 mallina ja valokuvattu aivan upeasti. Koitan löytää arviointinappulan. Ainakin 4,5 se ansaitsee vähintään.
Nyt löysin sen arviointinappulan.
Veikko Timonen kirjoitti:
Oikeasti jos katson tätä mallia, niin on se tehty tosi hyvin!
Kiitos Veikko!

Nämä "limited run" WWI-mallit ovat kieltämättä usein varsin työläitä, mutta kärsivällisyydellä niistäkin saa valmista. Ja antavat mahdollisuuden maaliruiskuittomalle pensselimallarille. Jostain kumman masokistisesta syystä kai tykkään tehdä tämänkaltaisia malleja;)
Ja on tässäkin virheitä, mutta kiva kun ette ole niitä huomanneet:D