Pienoismallit.net

Eis-matkustajavaunu

Suomalaiset puukoriset matkustajavaunut ovat kiitollisia pienoismallien rakennuskohteita. Erilaisia vaunutyyppejä oli runsaasti ja samankin vaunusarjan yksilöt saattoivat poiketa merkittävästi toisistaan (ainakin junaharrastajan mielestä). Myös tekniikan kehitys lisäsi lajikirjoa entisestään. Mallinrakentajalla on siis varaa mistä valita ja hän voi synnyttää näin viehättävää vaihtelua pienoismalleihinsa.
Tällä kertaa esittelen juuri valmistuneen Eis-vaunun pienoismallin. Eis-vaunu oli alkujaan pienellä sairasosastolla varustettu III.luokan matkustajavaunu. Vuoden 1927 vaunuluettelossa näitä vaunuja oli kymmenen kappaletta. Eis-vaunu oli puskimesta puskimeen mitattuna 20,80 metriä. Vaunut olivat kaasuvalaistuja ja niissä oli höyrylämmitys. Sairasosasto sijaitsi keskellä vaunua, sairasosaston kohdalla vaunun molemmilla puolilla olivat avattavat pariovet. Muu osa vaunusta oli varattu III.luokan matkustajille. Näitä vaunuja käytettiin ilmeisesti normaaliin tapaan tietyissä junissa, vuoden 1927 kirjan mukaan junissa 63 ja 71. Vuoden 1956 luokkauudistuksen jälkeen vaunusta tuli 2.luokan vaunu. Eis-vaunuilla liikennöitiin ainakin vielä 1970-luvun alussa. Vuoden -72 vaunuluettelon mukaan käytössä oli yksitoista vaunua.
Pienoismalli on rakennettu mittakaavaan 1:87. Vaunun kori on juotettu 0,3 mm:n syövytetystä messinkipellistä. Messinkipellin lisäksi vaunussa on käytetty hartsi- sekä valkometallivaluosia. Vaunun katto sekä telisivut on valettu hartsista, kattokalusteet, puskimet ja alustaroinat ovat puolestaan valkometallista.
Hartsivalukatto on hiekoitettu kolmesti seulotulla hienorakeisella hiekalla.

Kommentit

Kyllä on kaunista työtä! Tuollaisissa puuvaunuissa on tullut aikoinaan matkusteltua eräänkin kerran. Pisimmät reissut 1960-luvulla Helsingistä Iisalmeen ,kovalla puupenkillä istuen, Ukko Pekan vetäessä vaunuletkaa :)
Erkki Heiskanen kirjoitti:
Kyllä on kaunista työtä! Tuollaisissa puuvaunuissa on tullut aikoinaan matkusteltua eräänkin kerran. Pisimmät reissut 1960-luvulla Iisalmeen ,kovalla puupenkillä istuen, Ukko Pekan vetäessä vaunuletkaa :)
Kuin myös, mutta vain Kuopioon asti täältä Turusta, nostalgiaa :)
Hatun noston paikka taasen! Upeaa työtä jälleen kerran.
Pienikin voi olla hyvin vaikuttavaa.
Henkka H 23.4.2013 12:41 Vastaa lainauksella
Minäkin olen tuollaisella puuvaunulla reissannut. On tämä vaan hienoa työtä!