Pienoismallit.net

ИМЗ M-72

Suomen museokilvissä

Toisen maailmansodan aikana puna-armeijalla ilmeni tarve hankkia raskaita sivuvaunumoottoripyöriä. Neuvostoliiton sotilasasiantuntijat havaitsivat parhaimmaksi vaihtoehdoksi saksalaisen BMW R-71:n. Bemarin kopion päätymiseen neuvostoliiton moottoripyörätuotantoon on olemassa kolme eri teoriaa teollisuusvakoilua myöten ,mutta lisenssivalmistus yhteistyössä Saksan kanssa on kuitenkin nykykäsityksen mukaan todennäköisin vaihtoehto. Aluksi M-72 tyyppiä valmistettiin Moskovassa MMz:n, Leningradissa LMZ:n ja Harkovassa KhMZ:n tuotantolaitoksilla. V. 1941 tuotanto siirrettiin Irbitiin (IMZ: Ирбитский Мотоциклетный Завод) Ural-vuoren juurelle, josta koko tyypin nimeksi myöhemmin vakiintui Ural. Toisen maailmansodan aikana valmistettiin yhteensä 15 335 kpl tyyppiä M-72. Tuotanto jatkui sodan jälkeen vuoteen 1964 asti tuotannon jakaantuessa myös Kiovaan (KMZ). V. 1950 ylitettiin jo 30 000:n valmistetun M-72:n raja.

Teknisiä tietoja:

Moottorina ko. keksinnössä on 750 kuutisenttimetrin sivuventtiilibokseri, vaihteistona neljänopeuksinen loota, joissain malleissa peruutusvaihteen kera. Kardaaniveto, joissakin malleissa veto myös sivuvaunun pyörälle. Näissä vekottimissa on luonnostaan lukkiutumattomat jarrut (so. erittäin heikkotehoiset). Sähköjärjestelmä 6-volttinen.

Tämän mallin rakentaminen oli tuskien taival. Meikäläisen ikäiselle on näköjään työn ja tuskan takana tehdä näin pienen mittakaavan ripellystä moottoripyörästä ,jonka osat ovat HYVIN pieniä ja ohuita. Aina kun jotain osaa liimasi, joku toinen paikka raksahti irti liimauksestaan, liimapinnat kun ovat tällaisessa kulkupelissä tosi olemattomia…AAARRGH!! Tämä seikka luettakoon kuitenkin ansioksi mallisarjan valmistajalle. Osat ovat siis pääosin mittakaavatarkkoja, ja taitavissa (lue: nuoremmissa) käsissä tästä saa näyttävän pienoismallin. Joskin poikkeuksiksi luettakoon mm. hallintalaittet, kuten jarru- ja vaihdepolkimet, jotka ovat liian paksua valua. Joitakin vaijereita ja pa-letkuja koetin malliin lisäillä, mutta "päre" paloi monta kertaa. Ei ikuna enää, vaikka ahneuksissani ostin kerralla kaksi rakennussarjaa aikomuksena jopa muuntaa toinen oman kulkupelin M67-36 malliseksi…ja PYH, ei tule onnistumaan.

Jokatapauksessa, kuten meidän itäpyöräharrastajien mottona on: "Vaikeuksien kautta voittoon", punnersin sisulla tämän mallin valmiiksi. En kuitenkaan itse ole täysin tyytyväinen lopputulokseen.

Kommentit

Herran tähen kun on pieni väpytin. Kyllä tuohon mittakaavaan tehtynä näyttää erittäin onnistuneelta omiin silmiin. Tietty tekijä itse tietää mikä olisi voinut paremminkin onnistua, minä yleisön ominaisuudessa en kyllä osaa kuin kehua, siisti, kutkuttavan pikkutarkka kokoonsa nähden. Rukoilee dioraamaa ympärilleen.
Kyllä on siisti moottoripyörä,juuri tehtalta tullut ei ole vielâ ajettu pitkin itä-aroa,luulisi isomankin scalan malliksi,onneksi on 1/35 ettei 1:72, joskus vuodella 00 oli escillä 1/6 ruski moottori pyörâ jossa oli emma-pk
Hieno on! Ei löydy moitteen sijaa.
Itsekkin olin Ural-Roikan jäsen joskus 90-luvun alkuvuosina. Omistin silloin muutaman vuoden K-pyörän sivuvaunulla, totteli myös nimeä Dnepr. Kyllä tuo vaikeuksien kautta voittoon motto tuli tutuksi :)
Etsatut pinnat olisi kiva lisä, muoviset ovat aina auttamatta liian paksut ja hyppäävät vähän silmille, silti todella hienosti tehty ja oikein mainion näköinen IMZ. Varsinkin raidoitukset hyvin onnistuneet.
eerik oksanen kirjoitti:
Kyllä on siisti moottoripyörä,juuri tehtalta tullut ei ole vielâ ajettu pitkin itä-aroa,luulisi isomankin scalan malliksi,onneksi on 1/35 ettei 1:72, joskus vuodella 00 oli escillä 1/6 ruski moottori pyörâ jossa oli emma-pk
Escillä on ollut vain 1:9 BMW R75 ja Zündapp KS750, jossa konekivääri sivuvaunussa.
Huh.. mistä moisen ison kolikon olet löytänyt! Sen verran on tuohon kokoon saatu detaileja että oksat pois. Hyvää työtä!
En tiedä siitä sen ennempää kuin ikuisen toisi vanha esci katalogista on sen kuva,erehdyin tuosta koko luokasta1/9,oli siinä myös harley davidson PM pyörä,triumph 3HW,harley sivuvaunullinen,moto-guzzi ALCE,FN-moottori pyörä belgialainen sivuvaunullinen ,kettergrad,nebelwerfer,kubelwagen.Mutta itse askia en ole nähnyt tuosta soviet pyörästä ja emmasta.
AJ 14.4.2013 14:35 Vastaa lainauksella
Moi Eemil,

Vau! Sisulla punnertaen "Vaikeuksien kautta voittoon" kannatti - upea prätkäpienoismalli! Mielestäni parhain mallisi ja samoin viikon malli.

Esikuvan taustoitus kondiksessa ja tausta on mielenkiintoinen; yllätys oli, että yli 15000 valmistettiin jo Ison Rähinän aikana. Myös mielenkiintoinen detaili on "luonnostaan lukkiutumattomat jarrut".

Itse malli on superhieno, kyllä voit olla lopputulokseen täysin tyytyväinen. Sopisi kuin nenä päähän johonkin dioon, mutta toimii ilman dioakin vallan mainiosti; kenties joku kiva alusta alla…

Ei tästä voi olla pitämättä - loistavaa työtä! Parhain terveisin, AJ
Moi

Todella siisti yksilö. Komppaan täysin AJ:ta.

t: Kartsa
Petri Lyy 15.4.2013 16:01 Vastaa lainauksella
Kas tässäpä varsinainen pienoismalli. Erityisesti satulat näyttävät juurikin neuvostoguttaberkalla tai millä lie -kernillä päällystetyiltä, mutta muukin viimeistely on just nappiin. Jäähdytysrivat näyttävät kromatuilta, olisiko alumiininväri riittänyt. Tai tämä onkin joku de luxe -malli, kun on nuo valkoiset koristeraidatkin.

Suuri maa, suuret toleranssit, joten jos mallissa jotain pikkuvikoja olisi, ne olisivat jopa täysin hyväksyttäviä. Tämä näyttää itse asiassa vähän liiankin hyvältä. Itseltä jäisi tekemättä, enkä kyllä taitaisi huolia edes 1:1 pyörää :D