Pienoismallit.net

Kawanishi N1K1 Kyofu(Rex)

Tyynenmeren "myrskytuuli"

Kawanishi NiK1 Kyofu eli Myrskytuuli(Liittoutuneet tunsivat koneen nimellä Rex) oli Japanin Keisarillisen laivaston "virallinen" kellukehävittäjä joka tilattiin merikoneisiin erikoistuneelta Kawanishi yhtiöltä syksyllä 40.Koneen oli tarkoitus toimia etulinjan hävittäjänä Japanin rynniessä Tyynenmeren saarille joissa monilla ei ollut käytössä maa kenttiä.Kawanishinn suunnittelutoimisto kohtasi kuitenkin odottamattomia vaikeuksia sijoittaessaan hävittäjän "ison ponttonin" päälle.Ongelmia tuotti myös Mitsubishi Kasei moottori ja 4-lapainen vastakkaisiin suuntiin pyörivä "kontra" potkuri.Koneen valmistuminen viivästyi ja tilalle otettiin kellukkeella varustettu Nakajiman kehittämä ja valmistama versio kuuluisasta Zerosta.Tämä kelluke hävittäjä tunnettiin nimellä Rufe.
Ensimmäiset prototyyppi koneesta valmistui keväällä 42.Tämä proto oli varustettu vastakkaisiin suuntiin pyörivillä "kontra" potkurilla.Varsinaisessa tuotanto versiossa palattiin kuitenkin 3-lapainen perinteisempään potkuri ratkaisuun.Erinäisistä Kasei13D moottoriin liittyvistä ongelmista y.m huolimatta kone otettiin kuitenkin tuotantoon.Loppupeleissä kuitenkin ainoastaan 96+1 Kyofu konetta rakennettiin.Japanilaiset olivat joutuneet Tyynellä merellä hyökkäys sodasta enempi puolustus kannalle ja tällaiselle konetyypille ei ollut enää suurta tarvetta sota tilanteen muututtua.Jatkossa Kyofista kehiteltiin myös sisäänvedettävällä laskutelineellä varustettu N1K1 -Ja Shiden hävittäjä joka niitti omalla sarallaan mainetta Japanin kotisaarten puolustuksessa.Tämä Shiden hävittäjä oli Laivaston ilmavoimien käytössä sodan loppuun saakka.
N1K1 Koneella saavutettiin sen raskaasta olemuksesta huolimatta kuitenkin myös joitain ilmavoittoja.Japanin laivaston kellukekone ässä sotilasmestari Kiyomi Katsuki ampui alas tammikuussa 44 m.m amerikkalaisen B-24 Liberator pommikoneen Kyofu kellukekoneella.Mainittakoon että, Katsumin tilillä oli jo aiemmin Mitsubishi Pete koneella pudotettu B-17 pommari.
Itse rak. sarja on Hasegawan vanhempaa tuotantoa jostain 90-luvulta .Osia sarjassa on peräti 46 k.p.l jotka istuvat "Hassemaisen" mukavasti toisiinsa.Sarjassa on mukana myös rantautumis traileri.Malli ja alusta on pääosin maalattu Vallejon,Tamiyan ja Bebeon akryyli maaleilla.
Hasegawan ohjeen mukaan malli esittää Öts Air Groupin konetta syksyllä 1944.Mikä on Öts Air Grouppi jäi ainakin minulle arvoitukseksi.Tuskinpa tällä on mitään tekemistä Jäämies Ötsin kanssa:D
Itse malli valmistui syksyllä 12 mutta tein siihen myöhemmin myös jonkun moisen alustan.Joten tässä asussa se menköön tämän vuoden piikkiin.

Kommentit

Todella hyvän näköinen malli ja alusta on myös ihan ässä…me like!
I´like too. Melekonen härveli. On tosiaan saattanut olla vaikeuksia lentäjillä. Näyttää niin massiiviselta tuo alaponttooni. Olettaisin, että laskussa se on saattanut "hörpätä" itsensä veden alle ja silloin varmaan koko komeus on voinut mennä nokan kautta mereen.

Mallista:
1:72:seen mittaan hyvää jälkeä. Kivat kuluneisuudet, niinkuin japsikoneissa olikin. Siististi muuten rakennettu ja alusta on mielestäni myös hyvä. Meri varsinkin näyttää myös sikäli kivalta, että siinä näkyy ikäänkuin pohjan korallit tvs.
Hjuva malli.
T.T
Moi Opa. Hieno japanish "lintu"
AJ 13.4.2013 15:42 Vastaa lainauksella
Moi Opa, Historiikki taas hienosti kohdallaan ja upean näköinen pikkuskaalan Rex. Komppaan Pekan, Timon ja Angelin kehuja. Kuten Timo hienosti edellä toteaa näin pieneen skaalan 1/72 hyvää jälkeä - I like too. Tuo ranta-alusta on aivan ässä tähän lekon yhteyteen - erittäin bueno!

Nyt vain pistää aprikoimaan, miten näyttävä tämä olisikaan hieman isommassa 1/48 skaalassa. Erinomaista työtä Opa!

Öts Air Group on minullekin arvoitus; minkähän juttu se oikein on??? Parhain terveisin, AJ
Jopas on hieno kone! Kehut onkin tulleet jo tuolla ylhäällä koneen puolesta. Erityis kehut voisi antaa noista aalloista jotka ovat vasta rantautumassa.. erittäin hyvältä näyttävät. Viellä kun takana olisi viidakkoa niin ei pikkukuvassa juuri oikeasta erottaisi.
Moi

Kolisee meikäläiseen kuin metrin halko. Hieno toteutus ja loistava kokonaisuus.

t: Kartsa
Kiitokset kommenteista ja arvioista.Opa L.
Onpas hienosti onnistunut Rex. Itselläni on sama kone mittakaavassa 1/48 työn alla ja tästä on hyvä ottaa mallia. En tiennytkään että tuossa oli tarkoitus olla kontra-potkuri, sehän selittää tuon erikoisen spinnerinkin! Vanhennukset ja kulumat näyttävät uskottavilta ja kone näyttää siltä että sitä olisi käytetty.

Voisiko tuo Öts Air Group olla Otsu Air Group? Siitä on ainakin useita mainintoja, ja kalustona tuolla oli Rex ja Rufe -hävittäjiä.