Pienoismallit.net

Tiger I

Pz.Kpfw.VI Tiger I Ausf. E

Hankkiessani tämän Italerin mallisarjan, luulin, että kyseessä on ihan uutta tuotantoa - vaan väärässäpä olin. Tämä onkin ikivanhan sarjan uusintapainos, jota on höystetty muutamilla uusilla osilla - ja samalla on jätetty päivittämättä rakennusohjeet. Nuo ohjeet sisältävät aivan kauheita virheitä ja niiden perusteella tämän mallin rakentaminen ei tule onnistumaan. Hassua - eikös rakennusohjeiden pitäisi olla ohjeita rakentamisen onnistumiseen? Tässä tapauksessa on kyllä menty pahasti metsään - syvälle metsään.

Tankki on maalattu Humbrolin emalimaaleilla - samoin kuin kaikki muukin kuvissa näkyvä.
Telaketjut ovat Friulin valmistetta, figuurit Preiserin ukkoja ja mukana on myös Hasegawan/Tamiyan hilppeitä. Dioraaman pohja/seinät ym. on rakennettu skrätsinä muovilevystä.

Dioraaman nimi Die Hast on saksan kieltä ja tarkoittaa suomeksi kiirettä.

Kommentit

Lyhyesti ja ytimekkäästi, upea dio.
^ Kiitos veri meni.
tuo loistaa hienosti silmään, että hallissa on jo joskus jotain tehtykkin, myös työkalukaappi pienenä lisänä on kuin nenä päähän ja muutenkin erinomainen diorama
Erittäin nätti ja tasapainoinen työ, vaunu on hyvässä mielessä siistin oloinen ja seinien julisteet tilanteeseen aivan loistavat! Ukkojen lelumaisuus hieman häiritsee ja pudottaa valitettavasti puolikkaan tähditystäni, vaikka asennot hyviä ovatkin.
Eikös muuten nuo zimmeritit tule muovisina levyinä tässä mukana? Oliko niiden asentaminen torniin kuinka haastavaa? Lähinnä mietin, että uskaltaisiko sitä joskus kokeilla itsekin Italerin mid-versiota kun early on jo rakennettuna…
Työkalukaappi siistissä järjestyksessä vaikka onkin "haste",saksalaista järjestelmällisyyttä. Julisteet seinällä ovat hyvät, samoin tuo kärry tankin edessä.
Esko P. 6.4.2013 21:30 Vastaa lainauksella
Upea dio!!!

Figuja voisi ehkä vähän parantaa, varsinkin housut ovat monella jotenkin tönkön näköiset.
Ja kovin puhtoisia ovat kaverit, uusissa osissa luultavasti kuitenkin on erinäisiä rasvoja ja leikkuunesteiden jäämiä yms. Ehkä pieni sotkeminen olis tuonut ukkoihin kaivattua eloa ja näin parantanut nytkin kyllä erittäin hyvää arvosanaa. Tälläisiä on kiva katsella, rakentamisesta en ole sitten niin varma =D
Kehuja onkin jo annettu (ja suurimman osan olisin itsekin sanonut noin), mutta sitten sitä kritiikkiä: ei kai ukkelit ole laittamassa leveitä taisteluteloja vaunun alle? Tehtaallahan asennettiin ne kapeammat kuljetustelat. Ja… ja muuta moittimista en keksikään. Hieno dio joka tapauksessa.
Tuossahan mainitaan että on kiire, ehkä vaunu on menossa suoraan toimintaan? Eli eikö historiallisesti voisi olla mahdollista että leveät telat olisi ollut asennuksessa jo tehtaalla?
Komia kokonaisuus. Raimossa on vakavaa maakalustodioraamantekijän vikaa. Väritys uskottava, tummankeltainen hyvinkin silmään sopiva. Taistelutelojen asentamisesta voidaan olla 2 mieltä, mutta asetelma toimii.
Ilkka K. 7.4.2013 10:29 Vastaa lainauksella
Eihän tästä voi kun tykätä:)
Otso Valkeeniemi kirjoitti:
Eikös muuten nuo zimmeritit tule muovisina levyinä tässä mukana? Oliko niiden asentaminen torniin kuinka haastavaa?
Muovilevyjä olivat kyllä - hyvin ohutta muovia ja niitä pystyi hyvin taivuttamaan, kun ensin hieman lämmitti (kuumassa vedessä) niitä muovisuikaleita. Liimattuani kaareviksi taivutetut levyt tornin ympärille varmistin niiden kiinnipysymisen nipistämällä ne kiinni kuudella pyykkipojalla - ja annoin systeemin kuivua rauhassa pari vuorokautta. Ei noissa mitään isompaa ongelmaa ollut.
Tapio Huhtelin kirjoitti:
ei kai ukkelit ole laittamassa leveitä taisteluteloja vaunun alle? Tehtaallahan asennettiin ne kapeammat kuljetustelat. Ja… ja muuta moittimista en keksikään.
Hyvä huomio - ehkäpä noita taisteluteloja tuossa asennetaan juuri tuon kiireen takia ;-)

Oikea syy on tietenkin se, että en tajunnut hankkia tähän malliin Friulin kuljetustelaketjuja - ei sen puoleen, en tiedä valmistaako Friul edes moisia. Niin enkä telaketjujen ostohetkellä edes tiennyt laittavani tätä mallia osaksi dioraamaa.
Todella hieno dio, onko muuten ekat 1735 figuurit??
AJ 7.4.2013 14:39 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Todella nopeasti kyhäsit Tikru-dion valmiiksi. Aloitetaanpa dio-alustasta, joka on kertakaikkiaan upea. Idis on loistava ja toteutus on sen mukainen. Julisteita, työkaluja, seinää, lattiaa ja muita lukuisia yksityiskohtia myöten dion alusta on kaikenkaikkiaan loistavan upea.

Italerin Tikru I on myös onnistunut ottaen huomioon lähtökohdan, DML Dragonin/Cyber Hobbyn veroista siitä ei vaan saa, se näkyy mainioista valokuvistasi, mutta ihan ok Tikru. Kerrassaan mainion säväyksen Tikruun tuo nuo eri viimeistelyvaiheet; ne tuovat diokokonaisuuteen elävyyttä ja piristystä. Mielestäni tst-telat sopivat dion teemaan Die Hast - kiire saada vaunu actioniin ja heti.

Figujen asennot ja asetelma ovat dynaamisen tehokkaat - tässä on juuri sitä dynamiikkaa mitä dioissa pitäisi aina olla, ellei ko. hautausmaa…tietysti tämä on helpompaa sanoa kun toteuttaa. Nyt asiassa on onnistuttu hienosti. Figut toki voisivat olla likaisempia, mutta jos hemmot ovat tulleet vasta nyt käskyn mukaisesti laittamaan hallissa lojunutta vaunua kiireellä kondikseen, niin voihan kledut olla vielä puhtaita.

Valokuvat ovat tyylitellyn upeita kuten aina, ei voi muuta kuin ihailla.

Sairaanhieno diokokonaisuus - idis & toteutus ässiä! Parhain terveisin, AJ

PS Missä muuten 1/48 US Navy Skyraider diosi on? Se on mielestäni kuitenkin yhä paras diosi - todella hieno.
AJ kirjoitti:
Mielestäni tst-telat sopivat dion teemaan Die Hast - kiire saada vaunu actioniin ja heti.
Minäpäs nillitän vielä noista tst-teloista: koska dio kuvaa vuotta 1943, ei taisteluita ollut tehtaitten likimaillakaan, eli vaunut pitää kuljettaa junalla tehtaista rintamalle, sillä tuskin vaunujen omilla moottoreilla aletaan ajamaan yli 1000km rintamalle. Ja koska saksan omilla ratapihoilla (missä on kapeampi raideväli ja kapeammat vaunut kuin venäjällä) ei mahdu tankit olemaan junan kyydissä taisteluteloilla, niin tuskin kiireen takia ensin tehtaalla laitetaan taistelutelat alle, jotta ne päästään lähimmällä asemalla taas vaihtamaan kuljetusteloihin ja määränpäässä taas taisteluteloihin. Hieman järkeä nyt peliin arvon herrat!
Mutta kuten jo edellä totesin (ja ilmeisesti joku muukin on jo todennut), niin loistava dioraamahan tämä on. Mutta nuo telat pudottaa tämän dion arvosanan armotta (1-10 asteikolla) 10- arvosanaksi.

P.S. Raimo, Friulimodels valmistaa kyllä kuljetusteloja, mutta älä turhaan vaihda niitä tähän. pitäähän diossa yksi pieni "totta vai tarua" asia olla, sillä ilman sitä joku voisi luulla tätä oikeaksi ;)
AJ 7.4.2013 18:38 Vastaa lainauksella
Moi Tapio, Olet aivan oikeassa realistisuuden suhteen, 1943 tehtaiden lähellä ei ollut taisteluita, joten pointtisi on täysin validi. Tämän vuoksi juuri kirjoitinkin …dion teemaan Die Hast…en väittänytkään telojen sopivuutta realistiseksi tai dioa ylipäätään edes realistiseksi. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
PS Missä muuten 1/48 US Navy Skyraider diosi on? Se on mielestäni kuitenkin yhä paras diosi - todella hieno.
Ööh - siis olenko minä tuollaisenkin joskus tehnyt - ja vielä laittanut kuvatkin siitä tänne? Nyt on kyllä niin, että ainakaan itselläni ei ole tuollaisesta mitään muistikuvaa. Löytyyhän tuolta minun gallerian kuvista kylläkin Tamiyan 1/48 Skyraiderin kuvat - mutta kyseessä ei ole dioraama. Vai tarkoitatkohan kuitenkin 1/48 Tigercatin dioraamaa? Siinähän kone on tukialuksen kannella valmistautumassa lähtöön - ja tuosta siis myös löytyy kuvat meikäläisen galleriassa.
Jasper Rauhanen kirjoitti:
Todella hieno dio, onko muuten ekat 1735 figuurit??
No eivät ole ekat.
AJ 8.4.2013 15:07 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Sorry, muistin väärin, että Skyraiderissasi olisi ollut alusta, mutta siinähän oli vain se pieni sähkömoottorin paristoille tarkoitettu jalusta ja taas kuten sanoit Tigercatissasi oli tuo alusta, jota muistelin. Joten mixasin varmasti Tigercatin alustan Skyraideriisi, pahoittelen. Toisaalta Skyraiderisi vastaavalla lentokansialustalla olisi aika hyvä juttu, sillä Skyraiderisi on todella loistava malli. Parhain terveisin, AJ
Siis mitä ihmettä, miksi tuo yksi juliste on vinossa? Kukaan saksalainen ei ole voinut kiinnittää tuota noin! Luultavasti liimasivat banderollinsa vatupassin ja millimetriviivaimen kanssa vaateriin! Muilta osin tähtisadetta! t:J
Jarkko Ohjaamo kirjoitti:
Siis mitä ihmettä, miksi tuo yksi juliste on vinossa?
Ajattelin asian niin, että joku SS-järjestön paikallisosaston aktiivi on käynyt kyseisen julisteen liimaamassa tuon Wehrmachtin isomman julisteen päälle - ehkäpä tässäkin on vaikuttanut tuo dioraaman nimi - siis kiire, ja niinpä kiireessä SS-julisteeseen on lätkäisty huolimattomasti liimaa, jonka seurauksena juliste on pikku hiljaa valahtanut vinoon ennenkuin liima on kunnolla jämähtänyt.
Tai jotakin tuon tapaista ;-)
Niin että ihan tarkoituksella sen vinoon asettelin.
Vaunuverstas on verraton idea, joka on verrattomasti tässä toteutettu. Loistava paketti ryhmärakenteluun.
Mahtaakohan nuo julisteet olla nyt oikeassa paikassa (tehtaassa) ja oikean kokoiset koska en oo kyllä itse nähnyt missään noin isoja versioita. Enempi nykyajan meininkiä nuin isot lakanat, käsittääkseni tuohon aikaan olivat huomattavasti pienempiä.
wade 10.4.2013 10:13 Vastaa lainauksella
Marko Luokkala kirjoitti:
Mahtaakohan nuo julisteet olla nyt oikeassa paikassa (tehtaassa) ja oikean kokoiset --
Samaa mietin itsekin, jotenkin voisi kuvitella että tuollaiset propagandajulisteet sopisivat paremmin venäläiseen panssarivaunutehtaaseen/varikolle.

Bundesarchiv.de:n kuvapuolelta kun hakee esim. Panzerfabrik-sanalla niin ei juuri julisteita näy, mutta tietenkään en sano etteikö tuollainenkin verstas jossakin joskus ollut. Ja hyvä tarina on diossakin aina parempi kuin tylsä historiallinen tarkkuus :)
wade kirjoitti:
Ja hyvä tarina on diossakin aina parempi kuin tylsä historiallinen tarkkuus :)
Maltoin sentään olla laittamatta tehtaan seinälle isoa julistetta Adolfin naamataulusta.
Noiden seinällä olevien kuvien tarkoitus on ihan vaan piristää melko hermaata tehtaan yleisvaikutelmaa - se kuuluisa taitelijan vapaus, nääs.

Vaan eipä tätä kehtaisi julkisesti esitellä esim. Model Expossa - siellä saisi taas kuulla ihmettelyä, että "kovia natseja näyttävät olevan nämä pienoismallien rakentajat".
Raimo Leino kirjoitti:
Vaan eipä tätä kehtaisi julkisesti esitellä esim. Model Expossa - siellä saisi taas kuulla ihmettelyä, että "kovia natseja näyttävät olevan nämä pienoismallien rakentajat".
Itse jouduin aikoinani selittelemään tarhassa miksi poika piirtelee hakaristejä…vähän aikaa löi tyhjää, ja sitten aloin sopertelemaan pienoismalleista, kirjoista jne. Kyllä se tyttö pitkään katsoi minua merkitsevästi…että natsisika! No, kas kun ei soittanut lastensuojeluun.
Raimo on tällä diolla nerokkaasti kiertänyt nykyään vallalla olevan kuraamis- / ruostuttamisvillityksen. Tähän ei voi mitenkään vaatia mutapaakkuja, pölyä ja ruostetta. Epäilenkin vähän että tämä malli osaltaan pieni vastaisku tätä villitystä vastaan.

Itse mallista sen verran että itse idea on loistava, ja toteutus myös, vaikka ei historiallista totuutta täysin vastaisikaan. Ainoat asiat jotka omaan silmään pistävät on tuo jalustan "Die Hast 1943"-teksti joka näyttää liian nykyaikaiselta. Samoin nuo yläpuolelta roikkuvat nostosilmukat näyttävät kovin puhtoisilta.
Tero Ekholm kirjoitti:
jalustan "Die Hast 1943"-teksti joka näyttää liian nykyaikaiselta
No mutta tuohan on vain tämän "teoksen" nimi jalustassa - se nimihän ei ole tuolla dioraaman "sisällä" vuodessa 1943, joten ei kai tuolla kirjainten fontin ulkomuodolla ole niin kovin suurta merkitystä? Sitten taas tehtaan seinällä olevien kylttien kirjainten fonttimuodon olen tarkistanut referenssikuvista 40-luvulta.

Niin ja olet muuten oikeassa - tämä on eräänlainen pieni vastaisku sitä villitystä vastaan, jossa panssarimallit peitetään ruosteella, kuralla, hiekalla ym.
Raimo Leino kirjoitti:
No mutta tuohan on vain tämän "teoksen" nimi jalustassa - se nimihän ei ole tuolla dioraaman "sisällä" vuodessa 1943, joten ei kai tuolla kirjainten fontin ulkomuodolla ole niin kovin suurta merkitystä?
Olet tietysti oikeassa. Varsinkin kun kukaan muu ei ole asiasta napissut, niin vika lienee omissa silmissäni… :=)
Mahdotonta lisätä em. kommentteihin mitään järkevää. Ei muuta kuin hieno idis ja toteutus!! Punertava pohjamaali ja harmaa tykinputkessa elävöittävät hienosti aihetta!
Vaatteiden laskoksissa on lievää muovimaisuutta, muuten hieno! Sitä paitsi tässä tulee ilmi Tigerin paha vika, kallis ja hidas valmistaa.
Onnea viikonmallista ja ansaitusta sellaisesta!
Runsaat onnittelut viikon mallista!! Todella ansaittu!
Ansaitusti viikon malli. Todiste siitä että Raimo handlaa lekojen lisäksi myös maakaluston ongelmitta. Hieno idea dioraamalle ja toteutus myös priimaa.