Pienoismallit.net

Tiger I

"332"

Ryhmärakenteluun valmistui tällainen perusharmaa yksilö. Tamiyan paketointi sisälsi Eduardin etsit ynnä aluputken.

Osa etseistä jäi myöhempään käyttöön, (koska rakentamattomia tiikereitä on nyt hyllyssä vielä kolme kipaletta: toinen Tamiya, yksi Cyber-Hobby ja yksi Zvezda). Aloitin tamiyalaisesta, jotta muiden valmistajien ohjeista on helpompi saada selkoa. Kaikki eivät ehkä tule tähän ryhmikseen.

Esillä oleva malli on käytännössä suoraan laatikosta nosteltu, liusekkeena ainoastaan Friulin telat. Vähäisiä korjauksia tein mallisarjasta listattuihin virheisiin, mutta osa jäi hoitamatta hyötyyn nähden turhan suuritöisinä. Rakennettu Tamiyan ohjeita noudattaen, joten erimallisten asekilpien ja takalokareiden pitäisi olla oikein, samoin varatelojen sijainti. Ampujan periskoopista en saanut täyttä varmuutta.

Tavoitteena oli saada maalipintaan erilaisia sävyjä, ja saatatteko uskoa, kyllä niitä on. Mallin valaisu vain tuntuu olevan ylivoimainen tehtävä niin että kamerakin kaikki sävyt toistaisi. Työtapoihin otin vinkkiä Military Illustrated Modelling -lehden lokakuun numerosta. Musta-valkoisesta on edetty kohti harmaata, mutta eipä ne kaikki vaiheet sieltä enää erotu. Panssariharmaata suoraan purkista ei ole käytetty ollenkaan paitsi telapyöriin.

Ruiskumaalit Tamiyan ja sivellinmaalit Vallejon. Filtteri Migin panssariharmaalle tarkoitettu sinipunerva. Valumia AK-Interactiven erilaisilla aineilla. Kurassa pohjalla Tamiyan dioraamoihin tarkoitettu tekstuurimaali ja päällä Migin washeja. Ihan kaikkia aineita en enää muista luetella, sillä rakentaminen vei kolme päivää ja tämä säistämisen varovainen aloittelu kolme viikkoa. Ajattelin kuitenkin julistaa valmiiksi. Varsinaiset säistämiset sitten seuraaviin Tiikereihin.

Kommentit

Taas hieno Tiikeri. Hyvin olet saanut yksiväriseen malliin elävää pintaa, minulle putoaa nämä himpun reippaammin säistetyt mallit. Pikku napinaa tornin tavaralaatikon reiästä, reunat kääntyvät ulospäin ja näyttää siis enemmän sulatetulta kuin osumalta mutta tämä on mitätön kauneusvirhe muutoin hienossa mallissa.
Esko P. 5.4.2013 22:23 Vastaa lainauksella
Samoilla linjoilla kuin Tomi. Todella upea Tiikeri ja erityisesti värien käsittelystä, valumista, chippailuista jne… nostan hattua ja korkealle! Panssarinharmaan saaminen näin eläväksi on todella vaikeaa!

Ymmärtääkseni mallisi esittää sodan aikana aikas paljon kuvattua 332:ta. Jos näin on niin kannattaisi ottaa referenssit haltuun. Esim. feiffelfiltterit ja niiden "letkut" kaipaisi vähän huomiota ja tornin varustelaatikon osumat on vähän hatusta vedetty.

Esikuvan kuvista saisi myös vinkkiä ylimääräiseen roinaan vaunun päälle, lisäten taas autenttisuutta.

Lisäksi etsien käyttöä kannattaisi mielestäni lisätä, esim. roinalaatikoiden (tornin ja takaosan) lukkotsydeemien ja työkalujen klipsien puutokset hyppäävät vähän silmille.
Etulamppuihin voisi lisätä johdotukset.

Kurauksia kannattaisi miettiä. Oikeastaan kaikkien luukkujen kohdalla kannattaisi miettiä käytön, istumisten jne aikaansaannoksia. Esim. luukkujen availun seurauksena niiden päälle ei kerry enemmän pälyä kuin niiden vierelle.

Pakoputkia ja niiden ympäristöä voisi hieman savustaa.

Työkaluja voisi vähän työstää. Metalliosat voisi olla tummemmat ja puuosat vähän rusehtavammat.

Takaosan öljytahrat on jotenkin liian symmetriset.

Mut nää on ihan pikkujuttuja ja suurelta osin sellaisia mitä itse en osaa kunnolla tehdä, eli sori jos kuulostin tuomitsevalta tjsp… Joten kokonaisuutena tämä on mielestäni aivan huipputyötä ja varmasti hyvä motivaattori + kateuden kohde ryhmikseen osallistuville!
Vau todella hieno tiikeri.
Esko P:lle ja muillekin kiitos kommenteista.

Tulin vierailleeksi Munsterin museossa kolmisen viikkoa sitten eli juuri kaksi viikkoa liian aikaisin Tiikerin saapumiseen nähden (matkat tilattu ja lomat soviteltu yli puoli vuotta sitten), mutta katsastelin muiden vaunujen työkaluja. Niiden puuosia on vaaleita ja tummia, on maalattuja ja lakattuja sekä maalaamattomia ja lakkaamattomia. Samassakin vaunussa voi roikkua eri värisiä kaluja. Osa vedetty camoväreillä yli, osa ei. Puulajeja pystyin vain arvailemaan. Piipunrassit ovat usein hyvin tummaa puuta, ehkä tammea.

Tiedä sitten, mikä on ollut saksalaisen museokonservaattorin tahtotila autenttisuuteen nähden. Tuskin niitä suoraan Bauhausistakaan on haettu, mutta yhtä hyväkuntoisilta vaikuttivat kuin vaunutkin eli eipä niistä taida referensseiksi olla.

Pölyttämisessä on toki funtsimista, onko juuri ajettu letkassa tomupilvessä vai onko pidetty tupakkitaukoa.
Esko P. 6.4.2013 12:06 Vastaa lainauksella
Tullut itsekin käytyä Munsterissa, on kyllä hieno museo ja uusi tiikeri olisi kyllä kiva nähdä livenä (ensi kesänä Bovingtoniin katsastamaan niiden tiikeri liikkeessä :D )…

Luultavasti näissä panssarinharmaissa, joita ei Munsterissa montaa ole (mikäli on pelkkään muistiini luottaminen niin vain panzer I ja 38(T)), tankeissa työkaluja ei ollut ainakaan maalattu camoväreillä päälle, eiköhän ne ollut kenttäolosuhteissa ruiskittuja versioita??? Tarkoitin puuosien tummemmaksi maalaamisella vain että parantaisi yleisilmettä.

Osui tässä vielä silmään antennin puuttuminen, vrt. referenssit (esim. googlen kuvahakuun tiger 332).
Lisäksi savunheittimien sisäosia voisi tummentaa…
Mallin katselu googlen rinnalla onkin verratonta hupia. Nykytekniikalla mahdollista myös näyttelyissä vaikka aika harvoin sellaista vielä näkee. Eiköhän mallailussa kuitenkin ole kyse mielikuvien välittämisestä.
Esko P. 6.4.2013 12:41 Vastaa lainauksella
No eikös mielikuvien olisi hyvä perustua esikuviin, varsinkin tällaisissa tapauksissa, joissa esikuvat on hyvin dokumentoitu?

Tarkoitukseni oli vain tarjota parannusehdotuksia, eikös se ole yksi sivuston tarkoituksistakin? Sitä minä ainakin täältä haen… Joten anteeksi jos jotenkin loukkasin tms…
Esko P. kirjoitti:
No eikös mielikuvien olisi hyvä perustua esikuviin, varsinkin tällaisissa tapauksissa, joissa esikuvat on hyvin dokumentoitu?

Tarkoitukseni oli vain tarjota parannusehdotuksia, eikös se ole yksi sivuston tarkoituksistakin? Sitä minä ainakin täältä haen… Joten anteeksi jos jotenkin loukkasin tms…
Ei kovia tunteita ollenkaan. Oikeita ja perusteltuja parannusehdotuksia kaikki, mutta kun olen tämän jo tavallaan päästänyt käsistäni… Seuraavia malleja ajatellen korjauslistasta on varmasti paljon hyötyä.

…vai pitäisikö tämä nyt sitten ottaa pois täältä tilapäisesti. Mitenköhän sekin sitten tapahtuu kun ei ole kuin tuo totaalinen Poista-vaihtoehto näkyvissä?
Ei kannata poistaa. Mielestäni mallailussa lopputuloksen tärkein tuomari on rakentaja itse, jos oman käden jälki näyttää hyvältä hyllyssä niin ainakin itselle se riittää. Autenttisuus ja referenssien orjallinen noudattaminen on ok, myöskin taiteellinen vapaus on ok. Monasti tuntuu että olisi hyvä lisätä disclaimer mallin esittelyteksiin: "tässä minun näkemykseni vaunusta x"

Toki palaute on tärkeää ja sitähän tällä mallin julkistamisellakin haetaan osittain, liiallisella ryppyotsaisuudella ei kuitenkaan kannata pilata hyvää harrastusta. Itse en todellakaan jaksa tirkistellä loputtomia kuvia jostain tietystä yksilöstä, monasti riittää se mitä mallin maalausohjeissa annetaan. Jokainen harrastaa tavallaan ja itselleen sopivalla tasolla, toinen tykkää laskea joka niitin ja toiselle riittää että fiilis on oikea (kuten itselle) riippumatta siitä kuinka paljon mistäkin löytyy dokumenttia.
AJ 6.4.2013 14:49 Vastaa lainauksella
Moi Petri,
Älä missään nimessä poista hienoa Tikru I malliasi. Eskohan listasi lähinnä rakentavia parannusehdotuksia, joiden avulla kenties hyvästä mallista tulee vieläkin parempi. En toista Eskon jo esittämiä asioita, muuten kun vain toteamalla, että Tikru-mallisi tosiaan kuvaa paljon kuvattua sPz.Abt.503:n vaunua #332; toki ko. pataljoonan Tikruista löytyy kuvatunpiakin vaunuja.

Tämä on kyllä upea Tikru, sillä yksivärisen panssarinharmaan saaminen eläväksi pinnaksi on hyvin haastavaa ja vaikeaa. Värien käsittely, valumat, chippailu, kuraus ja pölytys ovat toteutetut erinomaisesti - näyttävä Tiger I #332! Parhain terveisin, AJ
Tämän hienon pienoismallin kuvia katsellessani tuli mieleeni kysymys - Tiikerin tornissahan on kolme kohtaa, joihin kiinnitettyjen vaijereiden avulla vaunun torni voitiin nostaa pois paikoiltaan. Oliko tuossa tornissa jokin "lukitus-systeemi" vai oliko se paikoillaan ihan vaan oman painonsa avustamana? Joissakin sodanaikaisissa valokuvissa näkyy, miten brittiläinen panssarintorjuntahävittäjä Typhoon tai Tempest on saanut raketeillaan täysosuman Tigeriin - ja vaunun torni on singahtanut paikoiltaan kymmenien metrien päähän vaunun rungosta - noh, tuossa tietysti se rakettien voima oli kyllä aivan kauhea. Vai irtosiko torni periaatteessa paikoiltaan jos vaunu esim. kellahti jostakin syystä kyljelleen?
Kiitos kommenteista. Lopullista poistoa en ajatellut vaan uusien kuvien ottamista pikkufiksailujen jälkeen mutta juuri nyt ei ole aikaa semmoiseen eli olkoon mikä on.

Raimon kysymykseen en osaa vastata. Tamiya on ratkaissut asian lisäämällä torniin pari nipukkaa, jotka sopivat rungossa oleviin kolosiin sopivasti pyöräyttämällä.. Heko heko.
Esko P. 6.4.2013 16:11 Vastaa lainauksella
Raimo!
Ymmärtääkseni makasi vain oman painonsa päällä. Jos tarkoitit Wittmannin kuuluisaa 007 lainavaunua niin sen sisällä olleet ammukset saivat räjähtäessään tornin lentämään alaosan taakse. Lisäksi siitä kuka tai mikä vaunuun sai osuman on vähän kiistelty juttu, saattoi olla myös kanukkien tankki.
Onpa komia tiikeri! Hyvin maalattu ja säistetty. Kiva yksityiskohta on nuo luodin reijät vasemman puolimmaisessa pakoputken suojuksessa ja roinalootassa.
Danke schön. Kaikkea pitää yrittää. Reiät kannattaa tehdä ehkä poralla eikä kuumalla piikillä sit ens kerralla.
Hyvä niksi tuohon reikien tekemiseen on ohentaa muovia osan toiselta puolelta, mieluiten niin paljon että valo alkaa jo kuultaa muovin läpi. Näin reikää ympäröivään materiaaliin saa myös helposti painumaa aikaseksi, tai tehtyä pelkän lommon jos ei halua puhkaista pintaa.
AJ 6.4.2013 19:28 Vastaa lainauksella
Moi, Oman painonsa päällä torni oli paikoillaan Tikruissa, sen verran painoa tornilla oli. Mitään lukitusta ei ollut, mutta upposihan tornin kori miltei lattiaan saakka, joten omalla tavallaan se toimi eräänlaisena "lukituksena". Olen joskus laittanut muutamia kuviakin Tikrujen tornien nostosta ja vaihdosta/korjauksesta.

Wittmannin 007:n tuhosi kanukkitankki, luutnantti Logan:n 75mm tykillä varustetulla Sherman Mk. III, The Sherbrooke Fusiliers Regiment:stä www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_480/

Mutta jos Raimon esimerkin mukaisesti Typhoon tai Tempest sai osuman raketillaan Tikruun, niin kyllä siinä torni melko varmasti lentoon lähti; sen verran poweria niissä raketeissa oli, kuten Raimo jo totesi. Parhain terveisin, AJ
Komea tiikeri ja sopivan rähjäinen, maalipinta ja pinta käsittely rokkaa kybällä:) Just sopivasti sävyvaihteluita ja telat kruunaa koko komeuden. Mie tykkään.