Pienoismallit.net

Hawker Hunter Mk.58

'Papyrus'

Sveitsin Ilmavoimien Hawker Hunter Mk.58 sekä Mk.58A on vientimalli RAF:n käyttämästä F Mk.6:sta, Sveitsin ilmavoimilla oli käytössä yhteensä 160 Hunteria vuodesta 1958 vuoteen 1994. Ensimmäiset 12 olivat RAF:n käyttämiä F Mk.6:a joihin tehtiin tarvittavat modifikaatiot, loppujen ensimmäisen erän 60:n ollessa modifioituja F Mk.4:ä ja 6:a. Vanhempiin Mk.58 -malleihin vaihdettiin myöhemmin Mk.58A:ssa käytetty Avon 207 -moottori vanhemman Avon 203:n tilalle.
Kuten Sveitsillä on tapana, koneet olivat hyvin pitkään käytössä ja niihin tehtiin useampia päivityksiä.

KAWEST - Kampfwertsteigerung , eli Taistelutehokkuus -nimellä tehdyt päivitykset mahdollistivat mm. Sidewinder -ohjusten, Oerlikon-Bührle SNORA ja SURA-D 81- ja 80mm rakettien käytön. 1980-luvun alussa 'Hunter 80' -päivitysohjelma lisäsi koneisiin AIL/Collins AN/APR-9 radiotaajuusvastaanottimen tutkavaroitusjärjestelmäksi (RWR), sekä AN/ALE-39 omasuojalaitteen. Päivityksen myötä asearsenaaliin kuuluivat nyt myös BL755 rypälepommit sekä AGM-65 Maverick -ohjukset.

Hawker Huntereita operoi alunperin 9 laivuetta, mutta kylmän sodan jälkeen niitä ajettiin alas ja vuonna 1994 koneita operoi enää 5 laivuetta. Operatiivisessa käytössä menetettiin yhteensä 26 Hunteria ja 15 ihmishenkeä menetyssuhteen ollessa 10 konetta 100 000 lentotuntia kohden. Huntereilla saavutettiin yksi "ilmavoitto", kun eräs Hunter-lentäjä osui tykillä vahingossa toista Hunteria kovapanosammunnoissa. Lentäjä pelastui heittoistuimella.

Mallin esikuvan on valmistanut Hawker Aircraft Limited, Kingston-upon-Thames, uutena FMk58 -mallina,
eturunkonumerona 41H-697407, keskirunkonumerona 41H-697405 ja takarunkonumerona 41H-670283.
Koneen ensilento suoritettiin Dunsfoldissa 15. huhtikuuta 1959, lentäjänä tehtaan koelentäjä Don Lucey.
Toimitettiin Dübendorfiin 29. toukokuuta 1959, sieltä laivueeseen kolmas kesäkuuta.
Kone palveli laivueissa 15 ja 20 sarjanumerolla J-4040, kertyneitä lentotunteja lokin mukaan yhteensä 2710, laskuja 1490.
Poistettu palveluksesta 26. marraskuuta 1993, St. Stephanissa.

St. Stephanissa koneessa oli jäljellä enää kuusi tuntia seuraavaan tarkastukseen ja sen jälkeen se oli tarkoitus murskata. Lentolaivue 15:ssa saatiin idea maalata kone erikoisväritykseen. Koska Fliegerstaffel 15:n tunnus on Sveitsin ilmavoimien kansallisuustunnuksen rististä muokattu paperilennokin kuva, tuli tästä idea paperilennokkiväritykseen. Samalla myös koneen rekisteri muuttui J-4040:sta 4015:ksi. Laivue 15:n komentaja Ueli Leutert oli projektin täytäntöönpanija. Marraskuun 8. päivä 1993 Lentodivisioona 7:n komentajan Peter Hoffmannin avustuksella saatiin työhön irrotettua kymmenen henkilöä lentokomppania 18:sta.
Työnjohtajana toimi koripajan omistaja François Bértherin. Ensin kone hiottiin kauttaaltaan ja takarungosta poistettin maali kokonaan pinttyneen öljyn vuoksi. Pohjusteet, maalit ja ohenteet lahjoitti Bernhard Schoch, Dr. A. Schoch AG Burgdorfin johtaja. Maalauksen jälkeen Lentolaivue 15:n lentäjät päällystivät koneen maalausmaskeilla. Tätä ennen oli maalausliikkeen ja painopajan omistajan René Vianin vaimoineen kahden päivän ja yön ajan tehtävä yli 250 laivue 15:sta, lentodivisioona 7:n, lentokomppania 18:sta sekä kaikkien laivueen jäsenten ja kahden sponsorin nimitekstin maskikalvoa. Kokonaisuudessaan maalaustyöhön upposi yli 900 miestyötuntia.
Koko projekti saatiin pidettyä salassa ja kone paljastettiin ensimmäisellä lennolla Interlakeniin. Seuraavana päivänä laivueen komentaja suoritti soolotaitolentoesityksen sekä laivueen muilla kolmella koneparilla näytösluonteisen rynnäkön kentälle.
Lentolaivue 2:n Hunterit vahvistuksena Laivue 15:sta tarina tuli päätökseensä tavalla, jossa Papyrus erottui kirkkaasti taivaalta.
Papyruksen tarina ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan se lentää vielä nykyäänkin Hunterverein Obersimmental -järjestön alla siviilirekisterissä HB-RVS.

Itse pienoismalli on Revellin vuonna 1996 valmistama sarja, joka on kohtalaisen mittatarkka, osien sopivuus on hyvä ja uppoviivoitus tarkkaa. Yksityiskohdiltaan sarja on Revellin tapaan kohtuullisen hyvä.
Sarjasta voi tehdä joko Sveitsin version tai RAF:n FGA.9:n. Tämä paketointi on erikoispainos, jossa tulee mukana Papyrus-siirtokuvat (yhteensä 3kpl A4-arkkeja, yli 130 siirtokuvaa). Siirtokuvat on laatinut Werner Schlatter yhdessä Sveitsin IPMS:n kanssa. Tätä paketointia on tehty vain 500 kpl:n sarja.

Tarkoitus oli tehdä malli suoraan laatikosta, mutta korvasin sarjan ohjaamon True Detailsin hartsiversiolla sekä CAM Resinin hartsisella Martin-Baker Mk.3 -jakkaralla. Sarjan kökköjen omasuojaheitteiden kasetit korvasin venäläisen A.M.U.R. Reaver -pajan etsiosilla. Tykkien rekyylinvaimentimet nikkaroin muovilevystä sarjan umpipalikoiden sijaan. Korvasin myös umpimuoviset huohotusputket alumiiniputkilla. Jouduin myös muokkaamaan hartsiohjaamon avioniikkapaneeleja sveitsiläisten modifikaatioiden takia, ohjaamohan kuvaa RAF:n vastaavaa. Lisäsin ohjaamoon myös omasuojaheitteiden kytkimet vasempaan etureunaan, kuomun etuosaan kellon, taustapeilin sekä kompassin.

Muuten malli meni nippuun melko kivuttomasti, mutta ahtimen ilmanottokanavan osat olivat melko työläs kasata ja asettaa nätisti paikoilleen siiven ja rungon väliin. Varsinkaan siipien sisään kanava ei suostunut kunnolla mahtumaan. Pikku viilailulla sain kuitenkin sen antautumaan.
Pohjamaalasin koneen ensin Alcladin harmaalla, mikä sikäli oli värinä virhe, että valkoisen kanssa oli sitten peittävyysongelmia. Ennen pintamaalausta hioin mallin kauttaaltaan paritonnisella hiomakankaalla. Pintamaalauksen tein Revellin 04:llä eli kirkkaan valkoisella. Tämän jälkeen tein taas pientä kiillotusta hiomakankailla kaikkien roskien ym. poistamiseksi ja pinnan kiillottamiseksi. Sen jälkeen asettelin laadukkaita Cartographin siirtokuvia pari iltaa ja lopuksi vedin päälle Johnsonin lattiavahaa. Viimeisen silauksen tein lattiavahalla sekoitettuna Tamiyan Flat Baseen, jolloin sain pinnasta puolikiiltävän. Kuomun etuosan panssarilasin sävytyksen tein Tamiyan clear -maaleilla.

Vanhennuksia ja efektimaalauksia en tähän kovin paljon tehnyt, koska referenssikuvien mukaan kone on aina ollut sveitsiläisittäin puunattuna ja kiillotettuna. Tyydyin ainoastaan tekemään pohjaan muutamia öljyvalumia sekä korostin siivekkeiden rajat sekä paneelirajoja jonkin verran pin wash-tekniikalla. Nämä eivät kuitenkaan näy kuvissa (pl. siivekkeiden litkutukset), koska päädyin tekemään ne vasta myöhemmin. Efekti on kuitenkin niin olematon, etten niiden takia viitsinyt räpsiä uusia kuvia.
Täytyy kyllä nostaa hattua matkustajakonemallareille, sillä valkoisen maalaaminen on kaikkea muuta kuin helppoa.

Kommentit

Hieno Hunter ja koneen siisti ulkoasu istuu mainiosti. On siinä saannut dekaaleja liimata.
PhantomII 29.3.2013 09:54 Vastaa lainauksella
Paperilentska. Hiukan tavallisuudesta poikkeava väritys, joka tuo vaihtelua yleisempään vihreä/harmaa-kaavioon. Varmasti sopisi yleisempääkin käyttöön tuolla Sveitsin lumisissa maisemissa.

Ohjaamo näyttää hyvältä kolmiulotteisena ja lienee "pakollinen" tämän kokoisessa mallissa. 1/72 mallissa, kuomu kiinni, voitaneen vielä hyväksyä ohjaamoon pelkät kaksiulotteiset siirtokuvat. Detaljointi kai on SE juttu, miksi näitä isoja malleja tehdään.

Tuskin ikänäöllä vielä on osuutta tällaiseen isommanluokan Hunter-valintaan?
Juke 29.3.2013 10:21 Vastaa lainauksella
Hieno malli hienosta koneesta ja erikoisesta "camosta" plussaa… www.youtube.com/watch?v=j11mgSH-fPg
Kiitos kommenteista, laitoin pari kuvaa lisää.
AJ 29.3.2013 15:11 Vastaa lainauksella
Moi Antti,
Loistava taustoitus ja historiikki 'Papyrus' Hunterille, sitä oli ilo tavata. Myös rakentamiskertomus oli hyvä. Itse lekomalli on hyvin onnistunut ja likipitäen puhdas ulkoasu istuu kuin nenä päähän sveitsiläiseen kliinisen puhtaiseen tyyliin. Juken linkittämää mainiota videopätkää on tullut aikoinaan tapitettua useamman kerran - hieno pätkä hyvällä musalla.

Onnistunut tyylikäs ja poikkeuksellisen pirtsakas lekomalli. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kehuista :)
Youtubesta löytyy muutama hyvä Hunter-pätkä, tässä historiadokumentti koneesta (noin kohdasta 36:30 eteenpäin Sveitsin Huntereita ja maamaaliammuntaa):
www.youtube.com/watch?v=3MGPLhzj3cE

Erikoismaalatun 'Miss Demeanour' -Hunterin ohjaamovideo lentonäytöksestä:
www.youtube.com/watch?v=N7G32xff0ow
No voi perhana. En olisi kyllä uskonut, että tuollaisellakin kaaviolla on kone joskus lentänyt. Malli on hienoa työtä ja hyvä, että olet tarttunut taatusi harvinaisempaan aiheeseen.
Hieno malli ja todella erikoinen maalaus. Rakentamisen ja maalauksen taso on huippuluokkaa.
AJ 9.4.2013 09:25 Vastaa lainauksella
Moi Antti, Tämä on kyllä ansaitusti viikon malli. Parhain terveisin, AJ
Kiitos!