Pienoismallit.net

Stalin 1200 Kombi

Fingerporista tutun Heimo Vesan luottokulkine Stalin 1200 Kombi. Olen pyrkinyt keräämään Fingerpori-sarjakuvista mahdollisimman paljon kuvamateriaalia Stalinista referenssiksi ja niiden perusteella rakentanut tämän mallin. Sarjakuvissa esiintyvä kuvamateriaali ei luonnollisesti auton osalta ole täysin yksiselitteinen, joten omaa tulkintaa olen laittanut mukaan. Koska Stalinin esikuva ei ole mikään yksi auto, ei myöskään tätä kautta ole saatavilla kiveenhakattuja "mittakuvia" mistään. Lopputulos on siis oma tulkinta sarjakuvan pohjalta. Malli on rakennettu pääosin scratchina. Valmiita osia muokattuina ovat vanteet renkaineen (pl. vas. takavanne), äänenvaimennin ja ovenkahvat. Muut osat on valmistettu pääosin styreenistä, erilaisista levyistä ja profiileista. Lamppujen kehykset on sorvailtu alumiinista. Itsesuunnitellulle fotoetsiarkille tuli lopulta aika paljon osia, koska tekniikkaa pystyy hyödyntämään yllättävän monenlaisissa kohteissa. Istuimet on mallinnettu 3D-ohjelmalla ja teetetty pikamalleiksi.

Mallista löytyy blogimuotoista rakentelutarinaa FCMA:n sivuilta:

www.fcma.fi/FCMABBS/viewtopic.php?f=4&t=11229

Kommentit

Tuota jo aiemmin mietin miksei Stalinista ole mallia tehty, no nyt on. Hieno ku mikä. Hyvää skrätsäystä.
Wow…nyt rapsahti 5 pojoo että heilahti…paitsi että sormi lipsahti ja tuli vain 4,5
Tästä tuli kyllä viimeisen päälle komea Stalin, styreeni taipuu kyllä hienosti (Vaikka eipä tässä ole kauheasti pyöreitä muotoja…). Viimeistelyn taso on taas aivan huippua kaikkine pikkudetaljeineen. Ei voi moittia. Minkä kokoinen laitos tämä on, Scaalahan tuolla lukeekin, mutta minkä auton kokoinen tämä (Suunnilleen) on?

Nyt käyn nostamassa tuon pudonneen leukapalan tuolta lattialta…
Sanoisin että aikamoinen palikka. Aivan upea auto itse tykkään mut saahan kysäistä kun edessä on kyl konepelti niin mikä on alimmainen luukku edessä lamppujen alla jäähdyttäjä?
Älyttömän hyvin on saatu sarjakuvamainen ilme ja kaikki viellä itse tehtyä,joka nostaa minun arvostustasoa aina potensiin 2… ei voi kuin antaa täydet pinnat.
No johan on airotynaaminen ajolaite. Ainoa miinus siitä, että tässä on värit mukana. Heimo Vesa on kuitenkin mustavalkoinen - niin miten sen auto voi olla värillinen? Joten en voi antaa kuin viisi (5) pistettä.

;-)
Hienoa rakentelua ja lopputulos on loistava. Tätä lisää. Nyt vasta tajusin katsoa työvaihekuvat. Aivan hillitön määrä työtä. Tällä saitilla on todella taitavia automallintekijöitä ja rakentajia. Nyt antaisin *****
paavo p. 23.3.2013 18:17 Vastaa lainauksella
Helmakotelot voisi olla vähän enemmän ruosteen raiskaamat, onko bensankulutus miten paljon yli 10l / 100km? Hieno kyllä on :-) ( Ja naisethan ei näistä "autoista" tykkää X-D ) .
J Pokki 23.3.2013 18:30 Vastaa lainauksella
Upeaa, kertakaikkiaan! Enkä voi valittaa värillisyydestäkään, onhan Fingerporia julkaistu väreissäkin :-)
(Ja sävy näyttäis kaarassa olevan prikulleen)
Tällaisella kulkupelillä näkisin mieluusti myös idolini,
Nikke Knattertonin,päästelevän.

Brilliant :)
Upea! Aivan loistavaa, että Stalinista on tehty pienoismalli. Vielä kun tämän saisi rakennussarjana ostettua itselleenkin! Tämä malli olisi muuten sopinut kuin nappi silmään tähän ryhmiswannabeehen. Rakennusblogi oli mielenkiintoista luettavaa. Mitä Jarla on tästä kommentoinut?
KimmoR 23.3.2013 19:01 Vastaa lainauksella
Tuohon vielä figuuri Heimo Vesasta manaamaan helmojen ruostevaurioita…?
VilleH 23.3.2013 19:43 Vastaa lainauksella
Järjettömän hieno ja ennen kaikkea hauska, mallilua toisesta tulokulmasta!! Töitäsi on ollut ilo seurata.

Tavoistani täysin poiketen annoin myös tähteet.

T:Ville H
Aivan loistava, päivän pelastus :)
Viisi tähteä tuli,että rapsahti.
Sanattomaksi vetää. Vaikea sanoa mitään leuka lattiassa :-)
Jee!
Aivan mahtavaa! Pitkään aikaan en ole mitään tähdittänyt, mutta nyt kyllä lähtee.
Älden hieno!!!!
"La Sol" :D

Nyt kiinnostaisi tietää miksi tuo yksi vanne on erilainen kuin muut.

Muuten näyttää kyllä erittäin aerodynaamiselta ja voisi olla 1:1 mallina melko katu-uskottavakin.
Mukava että joku jaksaa näitäkin tehdä, tuovat oman mukavan lisänsä sivustolle. Vaikea tästä on enää parantaa.

PS. Missäs muuten bensatankin korkki on? Pääsee oravat tankkiin.
Muutama vastaus esitettyihin kysymyksiin:
-malli on noin Minin tai 600 Fiatin kokoinen. Renkaat ovat 1:32 Kuplasta, kertoo jotain koosta. Täytyypä ottaa vaikka "kaverikuva" Pompannapin kanssa.
-edessä oleva luukku on empiiristen tutkimusten (sarjakuvan) mukaan tuhkaluukku
-värivalinnan osalta oli itse asiassa runsauden pulaa, sillä kirjoissa auto esiintyy sekä tällaisena vaaleansinisenä että punaisena
-yhdessä Fingerpori-kirjassa oli kuva, jossa tuo yksi kapseli puuttui. Siksi siis tästä mallistakin. Muutenkin malli on täynnä yksittäisiä vihjeitä, jotka on poimittu sarjakuvista.
-kyllä siellä kolosessa mustaksi maalattu fotoetsinen tankinkorkki on, mutta taitaa olla niin, ettei kuvissa ihan erotu
Paiskasin viidellä tähdellä, luovaa mallailua parhaimmillaan ja hauska aihe :)
Jäätävää :)
Todella hienoa jälkeä, suu loksahti auki rakennuskuvia selatessa. "La sol" pullo kruunaa komeuden :)
Miksihän Heimon autossa on tiettyä yhtäläisyyttä erääseen Suomessakin nähtyyn 'auto'-malliin. Aivan uskomattoman hieno malli Fingeporin hengessä, rakennustekniikka moitteetonta mielestäni, samoin maalaus jne jne. Se Heimo vielä ratin taakse…
Kyllä on taas kerran nautittava malli. Ja tunnelma on onnistuneesi Fingerpori. Hieno työtä!
Hauska ajatus, upea lopputulos ja itsetehty ilman oikeaa esikuvaa. Täydet viisi tähteä täytyy kyllä antaa. Mutta joko malli on esitelty itse Pertti Jarlalle, Fingerporin piirtäjälle, kun kerran kysyit FCMA:n sivulle kuviinkin luvat.
Mykistävän hieno kyllä. Vaimo kehaisi just ratkaisua mustata paneelilinjat jolloin ne näyttävät piirretyiltä! Toivottavasti tätä saa joskus lainata johonkin sarjakuvanäyttelyyn.
pertti jarla kirjoitti:
Mykistävän hieno kyllä. Vaimo kehaisi just ratkaisua mustata paneelilinjat jolloin ne näyttävät piirretyiltä! Toivottavasti tätä saa joskus lainata johonkin sarjakuvanäyttelyyn.
Kiitos! Eiköhän tuo saada onnistumaan.
Kari Partanen kirjoitti:
Se Heimo vielä ratin taakse…
Ja Allan kartturin paikalle tähtipaidassaan…

Tällaiset huikeat oivallukset ja loistavat toteutukset ovat kyllä heittämällä raikkainta PM-forumilla.
Tämmönen pitäis ehdottomasti tehdä myös mustavalko versiona.
Ei sanat riitä kertomaan.. Spoileri puuttuu ( : ) ) .
Muuta kritiikkiä en keksi.
PhantomII 29.3.2013 10:12 Vastaa lainauksella
Wau! Mitä vielä voisi sanoa, mitä edellä ei olisi jo kommentoitu? Auton muotoja kun tarkastelee, niin ei voi olla vetämättä johtopäätöstä, että Stalin 1200:n selvä esikuva on ollut Simca 1000? Elikkä Simca on - jos mahdollista - hieman puristettu pituus ja leveys suunnassa kasaan ja näin on saatu muodot Stalinille?

Muutenkin auto noudattelee ranskattaren elinkaarta jo mukavasti helmoista kukkien ja bensatankin korkkikin on jo jäänyt käteen jossain tankkaussessiossa. "Simca tonni - korjaamojen onni" oli 70-luvun alussa yleinen lausahdus.

Muovimallarina jaksan aina ihmetellä, miten jollakin on taitoa ja varsinkin viitseliäisyyttä väkertää näitä erikoisempia malleja.
Aika harva se malli, joka ylittää uutiskynnyksen valtakunnallisessa lehdessä!

Tuosta rakennustekniikasta kysyisin, kun tuo styreenin muokkaaminen näyttää sujuvan niin hyvin. Piirustukset siis tehdään ilmeisesti tietokoneella, mutta miten siirrät piirustukset leikattavan styreenin pintaan? Ja leikataanko osat ihan vaan veitsellä ja viivottimella?
Piirsin viivakuvat tietokoneella, mikä tahansa 2D-piirto-ohjelma käy. Tulostin kuvat 1:1 kokoon ihan tavalliselle kopiopaperille. Sitten vain paperi sprayliimalla styreeniin kiinni. Tämän jälkeen mattopuukolla ja metalliviivaimella pikkuhiljaa ja tasaisia vetoja.
Minulla on (paha) tapa viiltää levyä jonkin verran ja taitella se sitten irti. Mutta joo, se on laiskuutta. Alan kohtapuoliin rakentaa Eero Kumannolta saamieni piirustusten pohjalta simppelimpää 1:32-mallia, tarkoitus on käyttää polystyreenirimaa vahvikkeena muovilevyjen liitosten sisäpuolilla. Siitä tulee rata-auto, joten esittelen sitä varmaan FinSlot-foorumilla sitten. Unelmana olisi esitellä sitä ja tätä Kumannon mestariteosta molempia jossain tulevassa sarjakuvanäyttelyssä.
Kiitos vinkistä, pitääkin kokeilla tuota sprayliimaa. Leikkaamista saan kanssa kyllä vielä opetella.
Multa on tämä mennyt totaalisesti ohi ns. uutena, nyt vasta Viikon malli -lätkän alta löysin. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Loistava päivän piristys näin jälkikäteenkin. Kaikki kehut ansaitusti oikeaan osoitteeseen. Mallailua parhaimmillaan. Kuusi tähteä olisi minimi, mutta säännöt ovat mitkä ovat.
ted 2.4.2013 22:11 Vastaa lainauksella
Käykö tässä nyt niin, että Jarlan pitää ottaa mallia automallinsa mallista? Vai joutuuko Heimo ostamaan uuden auton?
Näyttävä ja sopivan sarjismainen ulkoasu. Kertakaikkisen hieno.
On totta, että tämä malli vähän "hakkaa kiveen" eli muoviin sen miltä Stalin näyttää, mutta ei se ole huono asia ollenkaan.
Tää on kyllä vähään aikaan parasta mitä kukaan on keksinyt rakentaa! Ja "La Sol"-pullo takapenkillä… Pertti Jarlalle myös liitoksia mahtavasta sarjakuvasta. =)
J Pokki 3.5.2013 11:10 Vastaa lainauksella
Hyvä juttu aiheesta oli myös uusimmassa Klassikot-lehdessä :-)
Tein tämän mallin piirustusten pohjalta 1:32 autorataversion: www.finslot.net/kunena/5-yleiset-jorinat/16629-projekti-paja.html?start=50#21377
Ai että, tuosta Pertin versiosta tuli varsin maukas. Oispa kiva nähdä se tositoimissa. Pitäisköhän tuo omakin rakennelma moottoroida…
Todella hieno pienoismalli! :)
Seuraavaksi voikin alkaa rakentamaan Stalin autotehtaan uusinta 1100 mallia. :)
hs11.snstatic.fi/webkuva/sarjis/560/1305859598909?ts=834