Pienoismallit.net

Airbus A319

BMI

Yleistä Airbus A320 -koneperheestä

A320 oli aikoinaan edistyksellinen konetyyppi: se muun muassa hyödynsi ensimmäisenä alle äänennopeuden lentävänä liikennelentokoneena uudenaikaista, tietokoneavusteista fly-by-wire-ohjausjärjestelmää ilman suoraa mekaanista yhteyttä ohjainten ja ohjainpintojen välillä. Tämä mahdollistaa ohjauskäskyjen turvallisuuden varmistamisen ennen niiden suorittamista, joten poikkeamat koneen normaalista suoritusarvoprofiilista voidaan ehkäistä ja korjata automaattisesti. Näin kone osaa automaattisesti estää esimerkiksi siiven kohtauskulman kasvamisen liian suureksi, mikä johtaisi koneen sakkaamiseen (näitä turvaominaisuuksia kutsutaan suojauksiksi, engl. protections).
Perinteisten rattiohjainten sijaan A320-perheen koneissa on ns. sidestick-ohjaimet, ja perinteiset analogiset mittarit on korvattu kuvaputkinäytöillä, joihin lentäjät voivat valita sopivan näkymän lennon vaiheen mukaan. Koneperheen eri malleissa on lähes täysin yhtenevät ohjaamot, joten lentäjät voivat lentää samalla tyyppikoulutuksella kaikkia malleja, sekä 1–11 päivän pituisen muuntokoulutuksen jälkeen myös A330/340-malleja. A320-sarjan koneet voidaan varustaa joko CFM56- tai IAE V2500 -moottoreilla.

Hieman haastavampi maalauskaavio vaihteeksi. Vaikka kuvia olin katsonut en huomannut siipien valkoista pintaa ja korkeusperäsinten punaista väriä. Harvemmista kuvakulmista kun nämä yleisesti näkyvät. Pääsi muutama ruma sana kun tämän huomasin. Tunteja tuli teipattua maalatessa goroguardeja perinteisen väriseksi. Mallin siirtokuvissa tuli myös vaaleat tekstit kylkin BMI logon päälle, mutta taitaa olla vain isommissa sarjan busseista ne käytössä.

Kommentit

xxx