Pienoismallit.net

Piaggio P.108

Kun puhutaan II-maailmansodan suurista strategisista ilmapommituksista, niin ihan ensimmäisenä ei tule mieleen Italian Regia Aeronauticassa palvellut nelimoottorinen Piaggio P.108.
Itse asiassa Italia oli ainoa Akselivaltojen valtio, joka rakennutti tämäntyyppisen raskaan pommikoneen ilmavoimiensa käyttöön.

Tätä konetyyppiä valmistettiin vain 163 kpl, joten tämä(kin) oli yksi monista Akselivaltojen "liian vähän & liian myöhään" projekteista.

Piaggio P.108 oli Italian ainoa nelimoottorinen pommikone II-maailmansodassa. Koneen neljä ilmajäähdytteistä Piaggio P.XII mootoria kehittivät 4 x 1350 hevosvoimaa.
Koneen ensimmäinen prototyyppi valmistui lokakuussa 1939 ja siinä oli edistyksellinen puolustusaseistus - takarungossa kummallakin puolella sivuille ampuvat konekiväärit, takarungon alapuolella kk-torni, koneen nokassa kk-torni ja lisäksi kaksi kauko-ohjattua kk-tornia, jotka oli sijoitettu koneen siivissä ulompien moottoreiden yhteyteen. Ensimmäinen Liittoutuneiden pommikone, jossa oli kauko-ohjattu aseistus, oli amerikkalainen B-29 Superfortress, joka kehitettiin vasta neljä vuotta myöhemmin.

Piaggio pystyi kantamaan 3500 kg pommikuorman ja miehistöä koneessa oli 6-8.
Koneen siipien kärkiväli oli 32 metriä ja rungon pituus 23 metriä. Huippunopeus oli n. 420 km/t.

Tämä Special Hobbyn mallisarja oli siinä mielessä hyvin tyypillinen tsekkifirman Limited Edition tuotos, että kauheasti joutuin veistelemään, sahaamaan, hiomaan, veistelemään, hiomaan, hiomaan … ja hiomaan, ennenkuin osien yhteenliimausta kannatti edes harkita. Mukana oli myös runsaasti resiiniosia - ja jostakin syystä resiinin liimaaminen muoviin ei meinannut millään onnistua - pikaliima siis ei meinannut millään kuivua pikana.
Muoviosissa oli paljon ylimääräistä pursetta poistettavaksi - rakennusohjeet olivat myös oudosti "ylimalkaiset".

En suosittele tätä mallisarjaa aloitteleville mallareille.

Tällä pienoismallilla ei ole olemassa mitään tiettyä esikuvaa - esim. joukko-osastotunnukset ovat mielikuvituksen tuotetta.

Kommentit

OHARi 9.3.2013 20:26 Vastaa lainauksella
Komea pommittaja omassa lajissaan. Detaljoinnin onnistuneet hyvin. Kyllä tätä kelpaa katsella niin lähempää kuin kauempaakin.
Raimolta jälleen käsittämättömän hienosti tehty malli. On siinä ollut täplittämistä. Sopivasti kulahtanut maalaus.
Wow, eipä voi muuta sanoa. Raimolta pukkaa hienoa mallia taaskin ja nyt on vielä mielenkiintoisuuskerroinkin korkealla.
SH:n ja muidenkin kaltaisten mallinvalmistajien mallit mielestäni tarjoavat haastetta siihen todelliseen mallailuun. Joidenkin nimeltämainitsemattomien mallinvalmistajien mallisarjat ovat kuin legoja, joissa varsinainen haaste on pelkästään maalailuviimeistelyssä, SH ei kuulu ainakaan vielä siihen joukkoon, vaikka kovasti yrittääkin.
Eipä silti, kyllä tässä viimeistelyynkin on panostettu. Lie nuo täplät pastelleilla töpötelty, vai miten? Huippuhienoa.
Pikkasen kuitenkin kaipaisi lähikuvaakin, joista näkisi miten paneeliuralitkutukset on onnistuneet.
SS 9.3.2013 23:49 Vastaa lainauksella
Välittömästi iski wau-factor kun tämän näki, huikean hienoa jälkeä kuten saattaa odottaakin, ja Regia Aeronautica on itselle se pehmeä kohta WW2-koneista puhuttaessa. En näistä kyllä paljoakaan tiedä, mutta miellyttävät silmää. Varmaan osuutensa tuolla Regia Aeronautican maalaustyylillä, jonka Raimo on tapansa mukaan vetänyt todella hienosti.
Onnistunut kokonaisuus, nämä Raimon koneet kyllä tunnistaa tyylistä vaikka ei olisi tekijänsä signeerausta alla.
Mitenköhän isä Benito suhtautui näihin koneisiin kun poika Bruno päätti päivänsä tälläisella koneella?
Hieno, ei voi muuta sanoa. Minulle konetyyppi kuuluu sarjaan suuret tuntemattomat. Hyvä, että näitäkin rakennetaan.
Raimon tapaan taas todella hieno malli ja etenkin tuo maalaus jossa on varmasti mennyt runsaasti aikaa. Miten olet tehnyt tuon camon? Todella näyttävä ilmestys.
AJ 10.3.2013 19:02 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Wau-efekti! Loistava malli, kaikki osa-alueet hienosti kasassa ja kondiksessa höystettynä upeilla kuvilla. Erinomaista työtä! Parhain terveisin, AJ
Pikkasen hyvä! Mielenkiintoinen aihe, loistava toteutus!

Mikko
Ja taas…varsinkin camo on muiden osa-alueiden lisäksi superiva!!! Bellissi…sissisissimo!!
Täydellinen!!!

t. Kartsa
aika upea,,on ollu hommaa täplityksessä …