Pienoismallit.net

T28

super heavy tank

T28 vaunu, jonka nimi oli myös jossain vaiheessa T95, oli amerikkalaisten kehittämä raskas vaunu. Se kehitettiin toisen maailmansodan loppumetreillä. Sillä suunniteltiin murrettavaksi saksalaisten Siegfriedin linja (onko tälle joku muu suomenkielinen nimitys?) ja se oli myös vastaus saksalaisten kehittämään raskaaseen Maus-tankkiin. T28:silla suunniteltiin myös hyökättävän Japaniin.

Ensimmäisen T28 vaunun ollessa taisteluvalmis, toinen maailmansota oli jo loppunut, eikä se ollut ikinä palveluskäytössä Usa:n armeijalla. Vaunusta oltiin suunniteltu tehtäväksi viisi protomallia ja yhteensä niitä meinattiin tehdä 25 kappaletta. Kuitenkin vain kaksi prototyyppiä rakennettiin valmiiksi, eikä T28 päässyt ollenkaan massatuotantoon. Tähän syynä olivat alitehoiset moottorit (500hp) verrattuna suureen painoon (86,2 tonnia). Teho-painosuhde oli 5,8hp/tonni ja huippunopeus oli vain 11km/h. Se oli myös liian painava sen ajan silloille, eikä sitä siis olisi voinut käyttää rintamalla järkevästi. T28:sista kehitettiinkin T29 ja T30, joissa oli kääntyvä torni ja tehokkaammat moottorit.

T28:sista tehtiin siis vain kaksi prototyyppiä. Toinen niistä vahingoittui pahoin vuonna 1947 tulipalossa ja se romutettiin. Myös toinen vaunu hajosi ja se myytiin romurautana. Vuonna 1974 romuna myyty löydettiin hylättynä Fort Belvoirista, Virginiasta. Sitä kuinka vaunu on päätynyt sinne, ei tiedetä. Nyt se on Yhdysvaltalaisessa Patton museossa.

Aseistuksena oli konekivääri johtajan luukun vieressä. Pääaseena oli 105mm tykki jonka lähtönopeus oli 1 130m/s ja sillä pystyi ampua 19km päähän. T28:sissa oli neljät telat kannattelemassa sen painoa. Uloimmat telat voitiin irroittaa vaunun kyljiltä ja kiinnittää hinaukseen vaunun taakse siirtymien ja kuljettamisen helpottamiseksi. Dragonin mallin voi rakentaa myös kuljetusasentoon. T28 on suurikokoinen myös pienoismallina.

Dragonin uusi sarja oli kova töinen rakennettava, kuten ennalta epäilinkin. Työtä aiheutti telapyörästöt ja varsinkin alatelapyörät, jotka ovat myöhemmistä M4 vaunuista tutut HVSS juosituksella toimivat. Dragon on pieninyt nämä neljän pyörän yksiköt todella moneen osaan. Yhdessä "yksikössä" osia on n.25 ja yksiköitä on 16kpl vaunussa. Osia ja viilamista on siis paljon. Osien valu on totuttuun tyylin laadukasta, mutta joka osasta täytyi kuitenkin hioa valusaumat pois. Ylä ja alarungon välille jäi myös ikävät raot, jotka täytyi kitata. Rako jäi myös kiinnitettäessä ulompia telastokokonaisuuksia vaunun kylkiin. Muuten osat napsahtelivat mukavasti paikoilleen.

Vaunu on maalattu Tamiyan olive drab sävyllä, jota tummensin tumman sinisellä ja vaalensin keltaisella ja valkoisella. Säistykseen käytin Ak:n tuotteita. Käytin tässä mallissa ensimmäistä kertaa Ak:n pigmenttejä ja ne olivatkin paljon parempia mielestäni kuin aiemmin käyttämäni Vallejon pigmentit. Vallejoissa sävyt eivät miellytä ainakaan minua, Ak:n purkeista sävyt taas ovat kohdallaan purkista päin.

Aiemmin tekemäni laatikkoarvostelu:klik

Kaikki kommentit jälleen tervetulleita! :)

Kommentit

Tota eikös noi ulommat telat siis ole irroitettavissa? Mielestäni olen jossain kuvissa nähnyt että telojen mukana tulee myös nuo kylkisuojat ja pala tuota vaunun päällistätähän malliin… Ja äkkiä katsomalla myös tuon irtoavan osan ja itse tankin väliin jää siis sauma joka melko selvästi näkyy, tässä se sauma on poistettu varsin tehokkaasti ja näyttää siltä kuin nuo ulommat telat olisi kaikkineen yhtä puuta?

Muutoinhan tuo on varsin kelpo malli, ainakin omaan silmään kivan oloinen.
Melkoinen möykky. Lähinnä tuo vaunun leveys hämmästyttää,ei olisi ainakaan helpolla kaatunut. Osasivat ne jenkitkin hulluja vaunuja suunnitella,eli ei ollut sakujen yksinoikeus. Tämähän taisi olla Tampereella näytillä? Ihan kelpo mallilta näytti jo siellä ja näyttää edelleen.
SS 9.3.2013 23:54 Vastaa lainauksella
Mohkäle suoraan kuin scifi-leffasta, heh! Hyvännäköisen olet tästä kyllä saanut, pintakäsittely näyttää herkulliselta, ja jotenkin mielestäni sopii juuri tähän vaunuun tosi hyvin. Space the final frontier! :)
Kiitos kaikille kommenteista!
Toni, kyllä juuri kuvan tavalla telat oli irrotettavissa. Ilman kittausta rako oli kuitenkin ihan liian suuri. Ajattelin kitata raon ja sen jälkeen tehdä askarteluuveitsen kärjellä sauma. Siitä ei tullut ollenkaan hyvä joten päätin kitata koko sauman umpeen.
Joo jenkitkin osasi tehdä hulluja juttuja. Olisi voinut vihollisella tulla löysät housuun jos taistelussa olisi tullut vastaan 25kpl tällaisia mörköjä! Ja kyllä, tämä oli myös tampereella. Kerkesin juuri ja juuri saada tämän valmiiksi näyttelyyn.
AJ 10.3.2013 20:56 Vastaa lainauksella
Moi Petri,

Erittäin onnistunut vaunumalli! Kaikki kohdallaan taustoitus, rakentaminen, maalaus ja viimeistely; ei mitään narinaa tai nitinää. Lisäplussaa linkityksestäsi mainioon loota-arvosteluusi sarjasta.

Näillä isoilla ja näyttävillä Super Heavy Tank T28 vaunumalleilla kerättäneen tulevaisuudessa pokaaleja pienoismalliskaboissa kuten ISU-152 vaunumalleillakin.

Mielenkiintoinen ja erikoinen vaunu, josta olet tehnyt hienon mallin, extra-plussaa vaativan rakennussarjan tekemisestä. Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ kommentistasi! Varmasti kerätään pokaaleja, ja toivottavasti näitä ilmestyy tännekkin niin näkee kuinka muut on toteuttanut.
Jos jollakin tulee mieleen jotain pintakäsittely yms. juttuja jotka häiritsee silmää niin kertokaa ihmeessä.. :p
Hyvän näköinen mörkö tankki. Siistiä työtä kaikinpuolin. Mitähän tuon suunnittelijat on oikein ajatelleet? Vaikuttaa varsin epäkäytännölliselle laitteelle. Maastoon tuolla ei varsin uskaltaisi lähteä eikä tuo kaupungissakaan varmaan kaikkein näppärin laite liene.
Jälleen kiitos kommentista! Tätä suunnitellessa ei ole aivan terävimmät insinöörit olleet asialla. Teho/paino suhteesta+massiivisesta koosta olisi voinut jo päätellä kuinka surkea liikkuvuus ja nopeus tulee olemaan. Ja kuitenkin tuotantoon laittamista suuniteltiin..
johan on mörssäri.. huhhuuh.. ko tollanen pöristelis vastaan..
On kyllä julma vekotin… ja vielä hyvin tehty.
Täsä sitä on lopullisen voiton tunnelmaa. Melkoinen teräsmöhkäle, hyvin rakennettu tankki. Maalaus on sopivan kulunut ja säistys hillittyä ja mukavasti balanssissa.