Pienoismallit.net

Folland Gnat

T1

Folland Gnat F.1 on yksipaikkainen kokometallinen torjuntahävittäjä, joka kehittyi Folland Fo141 -suunnitelmasta. Koneen ensilento tapahtui 18. heinäkuuta 1955. Englannin ilmailuministeriö rahoitti koneen suunnittelua tilaamalla kuusi konetta. Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimien hävittäjäksi valittiin Hawker Hunter. Gnat oli vain vientituote, halpa eikä Naton koneita suorituskyvyllään uhkaava. Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimat ei koskaan ottanut sitä käyttöönsä kuin kaksipaikkaisena versiona hävittäjälentäjien jatkokoulukoneeksi. Se oli käytössä 1970-luvun jälkipuolelle asti Red Arrows -taitolentoryhmän koneena.
Hävittäjäversiota myytiin Suomeen (11 kpl), Intiaan (40) ja Jugoslaviaan (2). Lisäksi Suomeen toimitettiin 2 valokuvaustiedusteluversiota. (Lähde: Wikipedia)

Tämä tuli rakennettua samaan aikaan Vampiren kanssa yhtenevien maalauksien takia (onneksi, muuten olisin valinnut jonkin muun värisen yksilön kohteeksi, sen verran haastava maali tuo oranssi on).

Jälleen kerran ei suuria moitteita sarjasta, ainoastaan tiukahkot sovitteet ohjaamon ja moottorin ilmanottojen kanssa. Sarjan laskutelineet vaativat myös hieman ajatusta mukaan kasattaessa ja nokkapyörä on aika heiveröisen tuntuinen. Kittiäkään ei kulu kuin muutama nokare lähinnä rungonpuolikkaiden saumoihin.

Maalaus toteutettu Humbrolin tuotteilla (tuon Fluorescent Fire Orangen haasteista mainitsinkin Vampiren yhteydessä) ja kokeilin ensimmäisen kerran Tamiyan Panel Line Accent -litkua. Tämä vain korosti noita nyky Airfixien "juoksuhautoja", eli ainakaan ruiskulla maalatessa ei tarvitse paneelirajoja korostaa.

Siirtokuvat ok, hopeointia ei ilmennyt.

Mielenkiintoisen havaintona oli myös kokoero Vampiren ja Gnatin välillä. Gnat, joka seurasi Vampirea harjoitushävittäjänä on kuin toiselta planeetalta, vaikka suunnittelulla ei ole ikäeroa kuin 10 vuotta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!