Pienoismallit.net

Ilyushin IL-10 "Beast"

Ilyushin IL-10, NATO koodi “Beast”

Vuoden 1942 puolivälissä Puna-armeijan ilmavoimat alkoi etsiä seuraajaa kuuluisalle Il-2 koneelle. Kova kilpailu käytiin Iljusinin IL-10 ja Sukhoin Su-6 välillä. Lopulta valittiin Il-10 vaikka se ei kaikilta osin vastannutkaan kaikkia sille asetettuja vaatimuksia.

Ensimmäiset koneyksilöt toimitettiin rintamalaivueille tammikuussa 1945. Lopputalven ja kevään 1945 mittaan vastaan tuli jatkuvasti pienempiä ja jokunen suurempi ns. lastentauti, jotka saatiin ratkaistua loppukevääseen mennessä. Sarjavalmistuksen edetessä konetta paranneltiin koko ajan. Kun Il-10 valmistus loppui 1949 oli kolmesta eri tehtaasta valmistunut kaikkiaan 4800 taistelukonetta ja 280 koulukonetta.

Ilmeisesti Il-10 katsottiin toimineen menestyksekkäästi Korean sodan alkuaikoina, koska tammikuussa 1951 tuotantolinja avattiin uudelleen. Kehityksen alle ja valmistukseen meni silloin versio Il-10M. Tuotanto loppui vuonna 1954 johon mennessä oli valmistunut vielä 146 uutta yksilöä.

Korean ajan koneista löysin aika vähän tietoa. Netistä luin, että Koreaan päätyneet koneyksilöt olisivat olleet Neuvostoilmavoimien käytössä II maailmansodan lopussa. Myös kuvamateriaalia oli vähän tarjolla.

Spacial Hobbyn Il-10 Beast

Tämä oli ensimmäinen rakentamani Special Hobbyn malli. Muovilaatu ja yleisilme toivat mieleen Pavlan Westlan Whirlwindin, jonka rakensin joskus aikoja sitten. Etsiosien kanssa meinasi mennä pariin kertaan hermot ja hartsiosienkin kanssa oli oma opettelunsa. Sen ainakin opin, että suuremmat osat kannattaa sahata irti valurangasta. Muutoin on seurauksena ylimääräistä liimailua ja kadonneita resiiniosia. Onnistuin myös kadottamaan pari jo paikalleen liimattua etsiosaa. En edes käyttänyt kaikkia etsiosia. Kaikkein pienimmät jätin suosiolla pois. Kokeilen sitten jonkun toisen mallin kanssa kun aikaa on riittävästi. Vanha totuus, olisi pitänyt aloittaa rakentaminen pari kuukautta aikaisemmin.

Tämä malli kuuluu siihen sarjaan, jonka valmistumiselle ei saisi laittaa minkäänlaista aikataulua. Rakentamisessa pitäisi olla paljon aikaa sovittamiselle ja hiomiselle. Ja uudelleen hiomiselle. Kiireinen aikataulu näky siiven etenkin jättöreunoissa sekä siipien ja rungon liitoskohdissa. Myös rungonpuolikkaiden kohdistus olisi voinut olla vähän parempi. Joissakin sarjoissa toinen rungon puolisko on vielä millin toista pidempi. Onneksi minulle sattui sopivan kokoiset osat.

Myöskään lähdeaineistoa ei voi olla liian paljon. Rakennusohjetta tutkiessa jouduin useampaan kertaan miettimään, että minne se osa oikein pitää kiinnittää. En suosittele ensimmäiseksi malliksi, enkä edes toiseksi. Enkä lyhyen pinnan omaaville mallareille.

En tiedä, onko tähän malliin saatavilla ohjaamon malausmaskeja valmiina. Nyt pohjaväriä pääsi livahtamaan teipin reunan alle parissa paikassa. Paria kohtaa vähän raaputtelin askarteluveitsellä, mutta loput jätin rapsimatta. Sitten joskus myöhemmin.

Malli on maalattu lähinnä Humbrolin väreillä. Loppuviimeistely on Revellin mattalakalla jota on sävytetty sopivaksi katsomallani määrällä väriä ja ohennetta on lisätty lakka-väri sekoitukseen tarpeen mukaan. Lakka-väri-ohenne lantrinkia on sitten sivelty ja töpötelty enemmän tai vähemmän kostealla siveltimellä mallin pintaan. Tekniikkaa pitää vielä kehitellä. En ole lopputulokseen aivan tyytyväinen vaikka hiukan värivaihteluita sainkin aikaiseksi. Luonnossa malli ei näytä aivan yhtä villiltä kuin valokuvissa tietokoneen näytöllä. Salamavalo korostaa värisävyjä vähän liikaa.

Antennilanka on EZ-lankaa, jota kokeilin tässä ensimmäisen kerran. EZ muistuttaa ohutta kuminauhaa jota voi venyttää aika paljon. Jätin langan aika löysälle, sillä aloin epäillä ohjaamon kuomun etuosan maston kestävyyttä.

Yhteenvetona voi sanoa, että tälläkin kertaa opettavainen mallailusessio.

t: E-P

Kommentit

AJ 14.2.2013 23:44 Vastaa lainauksella
Moi E-P,
Mielenkiintoinen leko - lienee peräti ensimmäinen "Beast" tällä saitilla…Historiikki ok, tosin olisi kiva tietää mitä kaikkea Il-10:t saivat aikaan Koreassa; mutta kuten toteat niistä ei varmaan hirveästi tietoa ole saatavilla, ainakaan vielä.

Hyvä rakennussarja- ja rakennuskuvaus. Muistan hämärästi joskus taannoin jossain lehtistandilla (Stockmann? tai Prisma?) selanneeni jotain mallauslehteä (brittilehti?), jossa joku promallari rakensi tämän Special Hobbyn "Beastin" - stoorissa taisi olla koneen historiikkiäkin ja väripiirroksia eri lekoyksilöistä. Valitettavasti en ostanut ko. lehteä, joten en voi tarkistaa asiaa.

Leko näyttäisi olevan hyvin rakennettu, mutta maalaus näyttää hieman oudon laikukkaalta vai johtuneeko se kuvista vaiko näytöstä; en tiedä. Parhain terveisin, AJ
Näpsäkkä maatalouskone! hieman harvemmin nähdyillä tunnuksilla. Ps:Kuvauksen kanssa itsekin taistelleena, lopeta salamavalon käyttö ja koita panostaa muuhun valaistukseen. auttaa säilyttämään realistiset värit kuvissa paremmin :)
Tässä aviisissa
www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_456/
on menossa kirjoitussarja P-Korean ilmavoimista, vaikuttaa asiantuntevalta. Tarkemmin en osaa arvioida antia ennen kuin luen juttusarjan kokonaisuutena (kunhan kaikki osat ovat ilmestyneet).
Siististihän tuo on nippuun mennyt, varsinkin kun tekstin mukaan on haastava sarja. Salama kuvauksessa on kyllä myrkkyä kuvien laadulle, ennemmin jalusta kameran alle ja jos löytyy säätöjä, niin pienin aukko valittuna kuvaat. Tällöin valotusaika on pitkä, siksi jalustaa tarvitaan.

Olisi myös kiva nähdä tällainen ja Il-2 vierekkäin, niin näkisi koneiden erot.
Kiitokset kaikille kommenteista.

AJ: Ettei se lehti vaan ollut toukokuun 2012 Model Aircraft. Kyseistä lehdykkää käytin historiikin lähdemateriaalina. Ja siinä oli muutettu Special Hobbyn Avia B-33 Il-10ksi. Myös tuosta rakennusjutusta oli hyötyä rakentamisen aikana.

Laikut kuvissa johtuvat mallin viimeistelyn ja salamavalon yhteisvaikutuksesta. Luonnonvalossa värierot eivät ole noin huomattavia. Eli mattalakka/maali/ohenne-cocktailia on levitelty epätasaisesti ympäriinsä ja sitten pyyhitty satunnaisesti pois. Toiset kohdat jäivät kiiltävämmäksi kuin toiset. Lisäksi vahvasti ohennettua sekoiteväriä on töpötelty pumpulipuikolla satunnaisiin kohtiin. Salamavalo näyttää korostavan näitä eroja kiiltoasteessa. No, eipähän ainakaan tullut turhan monotoninen väripinta:) Toisaalta, valokuvia katsellessa vaikutta siltä, että värityksen virittely meni vähän överiksi. Pitääkin kaivaa kameran manuaali esille ja tutustua käsisäätöihin. Tai sitten ksekittää kuvaussessiot viikonlopun valoisiin hetkiin.

Minulta löytyy hyllystä Smerin Il-2 1/72 mittakaavassa. Se on kylläkin ilman taka-ampumoa oleva versio. Voisin viikonlopun aikana ottaa "perhepotretin" ja laittaa kuvan muiden jatkoksi. Vaikka tiettyä yhdennäköisyyttä on olemassa, niin kyseessä on kuitenkin aivan eri sukupolven koneet.

Mielenkiintoisen lehtilinkin Oskari laittoi. Ainakin minulle kyseinen julkaisu on aivan tuntematon.

Viikonloppuja… E-P
AJ 15.2.2013 21:07 Vastaa lainauksella
Moi E-P, Varmaan se lehti oli juuri tuo Model Aircraft, joka on ilmeisen laadukas brittijulkaisu. Parhain terveisin, AJ
Mielenkiintoinen kone, hieman oudoimmilla tunnuksilla,ainakin omaan silmään.Siis minä vuonna tuo NATO koodi on tälle annettu ??
[quote="Teppo Toiviainen"]
Siis minä vuonna tuo NATO koodi on tälle annettu ??
[/quote/]

Muistaakseni NATO on perustettu 1947, Tai ainakin niillä main. Arvaisin, että nimitys on peräisin joskus 40-50 lukujen vaihteesta. Tämä ihan ilman "kookletusta".

t:E-P
No aina oppii uutta,enkä itsekkään googlettanu tai wikipediaa näppäilly, Nato siis onkin vanha kopla.Sit tämäkin kone ehti olla tarkkailun alla ilmeisesti ,vaikka aika vanhaa mallia onkin.
Kuulostaisi olleen opettavainen työvoitto mallista. Kuvat eivät varmasti tee oikeutta mallille. Yksityiskohtien tuominen esiin parantaisi mallia paljon.
Heikki Lankinen kirjoitti:
Yksityiskohtien tuominen esiin parantaisi mallia paljon.
On malleja, joista ei kannata yksityiskohtia liiemmin esitellä. Omasta mielestäni tämä kuuluu juuri niihin ;) Lähikuvista erottuisi kuinka liimasaumat siiven jättöreunassa vähän irvistävät, rungon puolikkaat eivät ole saumankohdalta jokapaikassa aivan tasan, ohjaamon etsiosista lohkeili maali paikka paikoin ja muuta pientä.

Mutta kun muutaman muun mallin kanssa harojittelen vielä ja lisäksi ilman sen suurempia valmistumisaikataulu painieta, niin enköhän sitten voi ottaa niitä yksityiskohtakuviakin.

T: E-P
Tarkoitin kommentillani, että maalaamalla voisi yksityiskohtia tuoda paremmin esille. Esim. rengas näyttää valokuvissa monotoniselta. Voisiko sitä esim. litkuttaa, jotta varjokohdat näkyisivät tai kuivaharjata huippujen vaalentamiseksi. Tosin kuivaharjaamiseen tuo on jo aika vaalea valmiiksi.
Joo, totta haastelet. Tulkitsin asian väärin. Mallissa kyllä olisi potentiaalia yksityiskohtienkin korostamiseen mutta minulle tuli suoraan sanottuna taaskin pieni kiirus (mitä ei näissä hommissa saisi koskaan käydä). Aloitin mallin rakentamisen vasta joulun ja uuden vuoden välillä 2012. Olisi pitänyt aloittaa pari kuukautta ikaisemmin. No, tekemisistään sitä oppii parhaiten.

Ne renkaat on maalattu WEMin Tyre Blackilla. Semmoista tumman harmaata suoraan purkista. Taitaa salama vähän vaalentaa värejä. Renkaita olisi tietysti voinut vähän litkuttaa ja korostaa renkaan kyljessä olevia pikkutekstejä sekä vanteen rakennetta. Tulevissa projekteissa sitten…

t: E-P