Pienoismallit.net

Hawker Tempest Mk.V

Hawker Tempest oli jatkokehitelmä jo aiemmin olleelle Typhoonille. 24 sylinterisellä 2200 hevosvoimaisella varustetun Tempest mk 5 koneen prototyypin ensilento oli syyskuun toinen päivä vuonna 1942. Ensimmäinen sarjavalmistettu kone pääsi ilmaan heinäkuun 23 päivä vuonna 1943. Tammikuussa 1944 alkoi koneiden luovutus yksiköihin. Kone tuli kuuluisaksi siitä että sillä pärjäsi jotenkin jopa Me-262 konetta vastaan. Myös V1 pommien alas ampumisessa kone kunnostautui hyvin. Konetta käytettiin pääasiassa maahyökkäyksiin.

Koneyksilö kuului henkilölle nimeltä Roland P Beaumont. Ko. henkilö oli suuressa osassa kehittämässä tätä konetta Hawkerilla. Oli pitkän linjan testipilotti sodan aikana sekä sodan jälkeen. Toisessa maailmansodassa hänen meriiteikseen tuli 9 ilmavoittoa ja 31 pudotettua V1 pommia. Herran onni lentämisessä rintamalla kääntyi 12 lokakuuta 1944 kun oli hyökkäämässä vahvasti aseistettua junaa vastaan Bocholtissa. Tuli alasammutuksi selviten sotavankeuteen jossa oli sodan loppumiseen asti.

Sodan jälkeisiä meriittejä oli olla ensimmäinen henkilö joka lensi edestakaisen Atlantin ylitys lennon. Tuo tapahtui vuonna 1952 elokuun 26 päivä koneen ollessa Canberra B.5

Sarja oli muuten mukava kasattava, mutta tuo resiinisen ohjaamon teko oli aika ihme juttu. Nimittäin minun kokemuksella tuota ei ole mahdollista saada istutetuksi tuon rungon sisään. Olisi mielenkiintoista keskustella Eduardin henkilöiden kanssa, että miten tuo heidän mielestä pitää tehdä. Ohjaamon osat on oikein hienoa työtä kaikkine detaljeineen ja runsaine etsiosineen. Varmaan hienoin mitä olen koskaan rakentanut. Mutta mutta. Kun se ei mahdu sitten millään rungon sisään ettei etusiipi ota kiinni siihen. Eikä nyt puhuta mistään pikkuhionnasta. Siivessä olevat pyöräkotelot on sen verran isot että ohjaamoa pitäisi madaltaa varmaan puoli senttiä. Siispä koneeseen ei tullut tuota resiiniohjaamoa. Muuten en löydä tuosta moitittavaa. Lisäsin ohjaamoon yhden "jouto ukon" ohjaamoa täyttämään:)

Maalattu Tamian akryyleillä ja hieman litkuteltu. Lakattu Tamiyan mattalakalla.

Kommentit

Tautisen hienoa jälkeä.
Jaaha, Paavo on ottanut tästä Eduardin mallisarjasta hienon "työvoiton". Itse en ole tätä uskaltanut aloittaa (lojunut varastossani jo pari vuotta). On muuten tyypillistä, että nuo mainitsemasi tsekkiläiset resiinikikkareet eivät mahdu mallin rungon sisään - harmi, koska nehän tosiaan ovat muuten korkealaatuista muotoilua. Olishan se kiva, kun niitä voisi käyttääkin.
On kyllä upea ilmestys, hienoa työtä. Olen myös ihmetellyt noiden uusimpien malliesi kuvien laatua, ne ovat huipputarkkoja ja värit on kohillaan. Olisiko antaa vinkkejä?
Raimo Leino kirjoitti:
On muuten tyypillistä, että nuo mainitsemasi tsekkiläiset resiinikikkareet eivät mahdu mallin rungon sisään - harmi, koska nehän tosiaan ovat muuten korkealaatuista muotoilua. Olishan se kiva, kun niitä voisi käyttääkin.
Niimpä. Ennenkaikkea tuossa tuli vähän typerä ole kun oli tuon ohjaamon kanssa ahertanut monta tuntia huomatakseen tehneensä täysin turhaa työtä. Muuten tuo menee kasaan ihan hyvin. Pyöräkoteloihin tulee tosin useampia etsiosia.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Ennenkaikkea tuossa tuli vähän typerä ole kun oli tuon ohjaamon kanssa ahertanut monta tuntia huomatakseen tehneensä täysin turhaa työtä.
Kylläpäs kuulostaa ikävästi kovin tutulta - tulee mieleen 1/32 Brewster Buffalo proketini. Räpelsin kyseisen mallin ohjaamon tsekkiläisiä (upean näköisiä) resiinikikkareita monen päivän vapaa-ajat - vain huomatakseni lopulta, että tuo resiiniklimppi ei mahdu mitenkään mallin rungon sisälle. Turhauttavaa touhua sanon ma.
Paavolta pukkaa aina vain hienompia malleja ja kuvatkin ovat huippuluokkaa!! Malli suorastaan hehkuu!! Great, bueno, bellissimo, brilliant!!! Niin, tuo ohjaamojuttu mietityttää. Sehän on ollut yleensä esim. Special Hobby/Classic Airframes yms. sarjojen ongelma. Tässä toteutuu se vanha vitsi, että "lisäosat poimin tsekkiläiseltä pilailuvälinearkilta" ehe…ehe..
Simo Halinen kirjoitti:
Olen myös ihmetellyt noiden uusimpien malliesi kuvien laatua, ne ovat huipputarkkoja ja värit on kohillaan. Olisiko antaa vinkkejä?
Ei siinä sen ihmeempää ole kuin silmälasien hommaaminen:) Vitsi vitsi. Olen ilmeisesti oppinut pelaamaan tuon järkkärin kanssa oikein. Valoa riittävästi, valkotasapaino säädetty esiesetuksin käsin kohdalleen ja ennenkaikkea manuaaliasetuksin valotusaika kohdalleen. Automaattilaukaisulla jalustaa käyttäen. Kuvia on myös rajattu ja hieman terävöitetty. Thats it.
Erittäin siistiä maalaustyötä. Ei ole röpelöä :-). Muutenkin bueno!
Asiallisen näköinen leko, mitään ei puutu ja mitään ei ole liikaa. Sopivasti tasapainossa, eikä tämä mielestäni vanhennuksiakaan kaipaa. Komeaa työtä, harmi tuo resiiniohjaamo.
AJ 14.2.2013 20:47 Vastaa lainauksella
Moi Paavo,
Helppo kompata kehuja yllä, nätti Tempest!

Hyvät kuvausvinkit, kiitos niistä.

Taustoitus kondiksessa, paitsi että ei Tempest Me 262 suihkarille pärjännyt mitenkään muutoin kuin väijymällä jettien nousuja ja laskuja niiden lentotukikohtien lähellä, jolloin Tempestin oli helppo pudottaa neljällä 20mm Hispanon tykillä nouseva tai laskeutuva Me 262. Stang oli itse asiassa parempi leko Me 262 vastaan, koska Stang pystyi kääntymään tosi tiukasti (ei niin tiukasti kuin Spitti) Schwalben kääntösäteen sisäpuolelle ja hyödyntämään erinomaista K-14 gyrotähtäintä.

Tempest ei oikein pärjännyt Ta-152 lekoille ja Dorien kanssa teki tosi tiukkaa (Dora oli pykälän verran parempi), eikä Tempest olisi pärjännyt Do 335:kään - Clostermannin Tempest-lentueen Do 335 jätti kuin seisomaan. Loppupelissä Spittien Late Markit olivat parempia brittilekoja kuin Tempestit, mutta johtihan Tempestin kehitys lopulta mainioon Sea Furyyn.

Jännä juttu tuo Eduardin resiininen ohjaamo, se on siis täysin hyödytön lisäosa…

Kaikenkaikkiaan kaunis ja onnistunut Tempest pienoismalli.

Eikös Tempestistä joku valmistaja tee ison 1/32 skaalan rakennussarjan lähitulevaisuudessa, vai muistanko väärin? Parhain terveisin, AJ
Jee, tämä odottaa itselläkin komerossa. Hyvä kun kerroit tuon ohjaamotarinan. Tuli mieleen jokin vastaava Prahasta ostetusta mallista Mörkö Moranesta, johon resiiniohjaamo ei olisi sopinut millään. Luovutin heti alkuunsa.
Todella hienoa jälkeä ja maihinnousuraidat tuovat aina näyttävyyttä. Maalaus, uppoviivat jne.. Hyvää jälkeä.
Syksyllä ostamassani Airfix lehdessä oli Tempestistä juttuakin. Mielenkiintoinen myös kehystarina. AJ:n tarkoittama Stang vissiin tarkoittaa Mustangia? Miten mahtoi pärjätä noin yleensä? Tietenkin satunnaisia pudotuksia, mutta eikö 262 ollut aika kunkku? Tosin usein niiden pilotit oli aika "vihreitä". Vai miten oli?
AJ 14.2.2013 23:14 Vastaa lainauksella
Moi Petteri,
Joo, Stang = P-51 Mustang.

Liittoutuneiden lekoista Stangeilla pudotettiin eniten Me 262 suihkukoneita ja käytännössä Stangit olivat ainoita liittoutuneiden lekoja, jotka voittivat ilmataisteluissa Schwalbeja, kun Me 262:t jäivät ns. dogfightiin - Stangit olivat ketterämpiä ja niissä oli jo mainitut loistavat K-14 gyrotähtäimet. Jos taas Schwalbet käyttivät nopeutta hyväkseen ja ns. zoom & dive taktiikkaa Stangit jäivät kakkosiksi. Mutta dogfightissa Stangit pesivät Schwalbet. Stangeilla oli muuten kaikista propellikoneista pienin ilmanvastus.

Stangien pudotukset olivat aluksi satunnaisia, mutta hyvin nopeasti amerikkalaiset oppivat taktiikan taistella Me 262:ia vastaan ja tekivät asiasta virallisen oppaankin. Toki useat Me 262 pilotit olivat vihreitä ja tekivät sen perusmokan etteivät hyödyntäneet tai paremmin sanottuna osanneet hyödyntää nopeusetuaan ja antautuvat Stangien kanssa kaartotaisteluun.

Hieman OTT, mutta toivottavasti vastannee kysymykseesi. Parhain terveisin, AJ
Kyllä, Thank juu. Olennainen tuli ytimekkäästi selväksi. Asia siinäkin mielessä itselle ajankohtainen kun viikolla katsoin Red tails - elokuvan. Siinähän lopussa oli mustangit vs 262:set. Meni vähän korkkarimeiningiksikin, mutta koneet ja ilmataistelut olivat upeita..
T: Petteri
Hieno Tempest.Silmää hivelee myös nuo d-day raidat täys versiona,jotka hienosti onnistuneet.Lievä kiiltely kai sähkövalon syytä,mutta nää makuasioita.Luonnonvalossa saa mielestäni paremmat kuvat,sillä nyt on varjoja taustassa aika terävästi ja vaatisi lisää sähkövaloa kohdistukseen.Potkurin lavat saisi ol matammat ja kuluneet,sekä kaikki renkaat myös.Ehkä valaistus myös vääristää kuvaa hieman.Tosiaa ,makuasioita nämä,mutta kelpais omaankin vitriiniin varmasti tämä kone,hienoa työtä.
Komea Tempest, maalaus on mun mielestä just eikä melkein. Clostermannin kirjassa tulee tosiaan hyvin valaistua Tempestillä lentämistä ja ominaisuuksia.

Onko Hawker Tempestiä saatavilla tällä hetkellä 1/48 mittakaavassa? Tietääkseni tämä Eduardin malli ei ole enää valmistuksessa?
Eipä tuota ole vissiin tehnyt muut kuin Eduard tuossa skaalassa. Saatavuus voi olla silläkin aika heikko.