Pienoismallit.net

Henschel & Son Pz.Kpfw Tiger Ausf. B

Königstoiger

Saksankielen sana königstiger tarkoittaa bengalintiikeriä.

Tämä euroopassa vuosina 1943-45 kauhua herättänyt peto oli todella mukava rakentaa. Itse paketissa tuli varaosia enemmän mitä Revellin mallien kanssa olin tottunut. Lisäksi paketissa tuli saksalaisia figuureja, jotka nyt jäivät odottamaan inspiraatiota. Joskus, paljon myöhemmin, saatan tehdä panssarivaunulle alustan ja figut mukaan. Tommi M on kirjoittanut mallista laatikkoarvostelun.

Olen harjoitellut harrastuksen pariin paluun jälkeen pikku panssarivaunuilla. Tällä kertaa rasti ruutuun tuli: "esimmäinen maalaamani maastokuvio" ja "ensimmäinen scrätch sisätilojen rakennus yritys". Olen saattanut kokeilla muitakin tekniikoita tässä, mutta tämän projektin maatessä pöydälläni niin pitkään en tarkkaan muista mitä olen tässä erityisesti harjoitellut ensimmäistä kertaa. Säistämisen vaikeus vie yhä mallausintoa, ja mallin loppuun viemisessä kestää. Nyt päätin pusertaa tämän pois ja tehdä suunnittelemani figut ja alustan toiste. Joskushan ne projektit on vietävä loppuunkin!

Erikoisuutena tässä on vaunun lokasuojat, jotka muuttavat mielestäni radikaalisti Tiikerin ulkonäköä. Askartelin lokareihin magneetit, jotta panssarivaunu voi poseerata kätevästi sekä niiden kanssa, että ilman.

Koska päätin ne figut tähän tehdä ja tornin kaikki luukut voi rakentaa auki, rakensin hieman sisälmyksiä torniin sen varalta, että joku alkaa kurkkimaan taskulampun kanssa niistä sisään.

Olen nyt iloinen ja tyytyväinen "Kunkkutiikerin" pienoismallin omistaja. Kun tuohon rakentaa viereen sodan alun tankkeja ja esim tiikerikauhu Fireflyn, voi tuon panssarivaunun kokoa vain ihmetellä.

Kommentit

Tulee heti mieleen että sarjan mittakaava olisi suurempi, mutta 1/72. Kuvista voisi luulla, että vähintään 1/48 olisi. En usko että tässä valitsemassasi mittakaavassa vaunua voisi paremmin tehdä. Maalaus on onnistunut ja sisustan detaljointi on ollut varmasti todella hermoja kysyvää touhua.
Lokasuojien kiinnitysvinkki on varmasti hyödynnettävissä moniin muihinkin malleihin.
Kiitos häkellyttävästä kommentistasi JJ! Sisusta oli fifty-sixty hauskaa askastelua ja väsytystaistelua käyttämieni materiaalien kanssa. Ensi kerralla hankin tarkoituksen mukaisia polystyreenimuovitankoja yms.

Puolitoista tähteä antanut "mallari" voisi kiireiltään kommentoida, mikä erityisesti hänen mielestään tarvitsee parannusta. Oliko mittakaava väärä, oliko mielikuvitusnumero tuomittavaa, onko dunkelgelppi väärän sävyistä, vai onko yksityiskohtien korostaminen heikkoa ja säistys liian sotkuinen?

Sydäntä lämmittävästi jonkun antamat viisi tähteä onneksi tasapainottavat tuota. Syvä kumarrus antajalle. Ei mallini kuitenkaan noin hyvä ole oikeasti.
Heikki Lankinen kirjoitti:
Ei mallini kuitenkaan noin hyvä ole oikeasti.
Kylläpäs onpas - siis minun mielestäni. Mielipiteeni ei tietenkään ole mikään absoluuttinen totuus, mutta sitä ei kai ole tarkoitus hakeakaan.
Antenni tosin näyttäisi olevan ns. rautakankiluokkaa, mutta se ei yhtään himmennä tosi upeata yleisvaikutelmaa tästä pikkuruisesta mallista. Hienoa työtä!
AJ 9.2.2013 13:53 Vastaa lainauksella
Moi Heikki,
Kuten heti alkuun hienosti sanot tuolla tunnarilla ei tiettävästi ollut KT:tä olemassa. Tämä on hyvä siksi, että teet heti kättelyssä selväksi, että kyse on fiktiivisestä vaunusta; näin voi realismin unohtaa. Mutta toisaalta eiköhän juuri tuohon vapaasti maalaamaasi maastokuvioon kenties löytyisi oikeakin esikuva… tiedä häntä…

Tuo maastokuvio "Hinterhalt-Tarnung" pienoismallissasi on yksi parhaista ellei peräti jopa paras "Hinterhalt-Tarnung" camo tällä saitilla, kaikki mittakaavat huomioiden ja mallisi skaala on todellakin vain 1/72. Värisävyt ja camokuvio on erittäin onnistunut; toki voisi säistystä ja vanhennusta olla, mutta toisaalta tämä on hyvä näinkin - ei niiden vaunujen aina "rupisia" tarvitse olla, eivätkä ne sitä aina olekaan.

Ainoat narinat ja nitinät tulevat tuosta Raimon jo mainitsemasta paksusta antennista ja dekaalien kiiltämisestä (Micro Set & Micro Sol hoitaa tuon dekaaliasian kondikseen). Mutta nuo ovat pikkujuttuja.

JJ Hilskaa siteeraten "Kuvista voisi luulla, että vähintään 1/48 olisi. En usko että tässä valitsemassasi mittakaavassa vaunua voisi paremmin tehdä." Juuri näin, näyttää isomman skaalan vaunulta ja hienosti tehty pikkuskaalan vaunu. Tuo linkki Tommin loota-arvosteluun on myös hyvä, se syventää kivasti itse rakennussarjan taustaa.

Tuo pienoismallisi "Hinterhalt-Tarnung" on kyllä erinomaisen onnistunut - kunpa itsekin onnistuisi hieman isommassa skaalassa yhtä hyvin. Onnistunut pienoismalli KT:stä pikkuskaalassa! Parhain terveisin, AJ
Hei Raimo ja AJ,

En tiennytkään tuon camon nimeä. Luulin, että kaikki camot kelta-ruskea-vihreällä olivat ambush camoa… Vai mikäköhän tuo ambush sitten onkaan saksaksi? No mutta hyvä tietää! Tuo oli mukava maalata, tosin liian suuria pilkkuja en jaksanutkaan alkaa korjaamaan.

Tuo antenni menee nopean kasaan saamisen piikkiin. En jaksanut alkaa odottelemaan ohuempaa antennimateriaalin hankkimista, joten käytin sitä mitä valmiina oli. Eikait 3,6cm paksu antenni liian paha ole? =P
AJ 12.2.2013 12:14 Vastaa lainauksella
Moi Heikki,

Ambush Pattern camon nimi on juuri "Hinterhalt-Tarnung". Camo maalattiin pääsääntoisesti jo tehtailla, Henschel oli suurinpiirtein viimeisiä valmistajia, joka maalautti valmistamansa vaunut "Hinterhalt-Tarnung" maastokuviolla miltei loppuun saakka. Toki myös kentällä maalattiin Ambush Camoa. Pääsääntöisesti oli kahta eri versiota 1) ns. kovareunainen/rajainen (hard edge) tai 2) ns. pehmeäreunainen/rajainen (soft edge).

Kun käytettiin ruiskua ja stencileitä maalaamisessa (tehdas tai kenttä) niin tuloksena oli kovareunainen/rajainen Ambush Pattern camo. Kun taas käytettiin pensseleitä ja harjoja (kentällä) niin tuloksena oli pehmeäreunainen/rajainen Ambush Pattern camo.

Toki on mahdollista, että kentällä käytettiin sekä maaliruiskuja stencileineen että pensseleitä ja harjoja, jolloin "Hinterhalt-Tarnung" maastokuviosta muodostui eräänlainen combo kovareunaisesta/rajaisesta ja pehmeäreunaisesta/rajaisesta Ambush Pattern camosta.

Toivottavasti auttoi. Parhain terveisin, AJ
Hei,

Tuollaista kovarajaista sapluunoilla maalattua vaunua lähdin hakemaan. Halusin nimenomaan harjoitella naamiokuvion maskaamista vapaalla kädellä maalaamisen sijaan. Käytin sinitarraa maskaamiseen. Seuraavan camotankin voisin maalata vapaalla kädellä. Olen aika paljon kerännyt valokuvia mielenkiintoisista mallauskohteista. Esim "Arabikevään" uutiskuvista saa paljon virikkeitä.
Tuosta on paha pistää paremmaksi! Ambush-camo vielä toteutettu todella hienosti!! Yess!!
SS 21.2.2013 16:32 Vastaa lainauksella
Monta kertaa jo edellä todettu, mutta sanon vielä kerran, Upeaa maalaustaitoa!
Pronssia tuli Tampereen Pienoismallipäivillä 2.3.2013!!! :)
Moi!

Hieno duuni ja onnea menestyksestä Tampereella!

Mallin maalaus on tosiaan hieno ja plussaa tulee sisätilojen tekemisestä.

Mutta sitten otan puheeksi korjausehdotukset ja mielestäni tämä kommentti ei ole ihan osuva:
JJ Hilska kirjoitti:
En usko että tässä valitsemassasi mittakaavassa vaunua voisi paremmin tehdä.
Muun muassa linkin syövyteosasetti, olisi saanut ihmeitä aikaan detaljoinnin osalta.
www.onthewaymodels.com/reviews/ETModel/ET-E72-004.htm

Myös seuraavaa mallia ajatellen, kirjoitin parannusehdotuksia:

- Takakannen syövyteosaverkot eivät istu niin siististi kuin voisivat
- Lokasuojat ovat mittakaavaan aivan liian paksut
- Tornin telakenkien pidikkeet näyttävät epärealistisilta
- Antenni on aivan liian paksu (ongen siima on hyvä vaihtoehto ja myös taipuisaa)
- Työkalut ovat liian isoja/paksuja mittakaavaan
- Konekivääreiden umpinaisuus ja keulan konekiivärin klöntti tyvessä
- Telat eivät istu kunnolla
- Siirtokuvat hopeoivat

Saattaa kuulostaa nipottamiselta, mutta mielestäni parannettavaa riittää. Älä ota kommenttini sanoja itseesi, vaan ennemminkin rakentavana kritiikkinä. Kritiikkini on ajateltu siten, jos kansainvälinen ja korkea taso on malliesi kohteena. Mutta nämä parannusehdotukset nyt siksi, että potenttiaalia sinulta löytyy ja suosittelen syövyteosien hankkimista seuraavaan projektiin!

Ymmärrän kyllä myös, jos työsi tavoittelu ei ollut nyt niin hyvin detaljoitu malli, vaan ennemminkin "suoraa laatikosta" periaattella.

T.Waltter
Hei Waltter,

Kiitoksia onnitteluista!

Olisi mielenkiintoista nähdä maalamaton Kunkkutigru, missä nuo etsit on paikoillaan.

- Takakannen syövyteosaverkot eivät istu niin siististi kuin voisivat
Totta, etsien käsittelyssä minulla on vielä paljon harjoiteltavaa.

- Lokasuojat ovat mittakaavaan aivan liian paksut
Totta tämäkin. Tein tämän harjoitusmentaliteetilla, mutten tajunnut harjoitella osien hiomista oikeaan paksuuteen. Tosin lokarien kohdalla etsit olisi tod.näk. ainoa oikea vaihtoehto.

- Tornin telakenkien pidikkeet näyttävät epärealistisilta
Millä tavalla? Korjausehdotuksia?

- Antenni on aivan liian paksu (ongen siima on hyvä vaihtoehto ja myös taipuisaa)
Tekosyyni pysyy yhä samana. Halusin tämän valmiiksi, eikä minulla ollut sopivampaa materiaalia käsillä.

- Työkalut ovat liian isoja/paksuja mittakaavaan
Näillä mennään mitä on annetteu. ;)

- Konekivääreiden umpinaisuus ja keulan konekiivärin klöntti tyvessä
Tornin konekiväärin piippu on porattu, mutta keulan ei. Kiitos huomautuksesta, korjasin tämän. Klöntille olisin tosiaan voinut tehdä jotain. Taisin sen osan vain liimata ennen kuin huomasin referenssikuvista miltä sen pitäisi näyttää.

- Telat eivät istu kunnolla
Voipi olla. Tämänkin lopputuloksen kanssa sai taistella ja tällä kertaa en jaksanut enempää säätää.

- Siirtokuvat hopeoivat
Hmmmm… Tähän en kyllä ihan yhdy täysin, mutta mattalakka on pintaan laittamatta. Tuo kaiketi vähentäisi maalipinnan ja siirtokuvien kiiltelyä.

Arvostan suuresti antaamaasi kritiikkiä. Olen pariin otteeseen ihastellut livenä T-72 ja E-100 mallejasi puhumattakaan isommista malleistasi. Kansainvälisestä tasosta en edes unelmoi. Tämä oli kuitenkin vielä ihan vain "melkein-suoraan-laatikosta-harjoittelu-malli". Tampereelta ostin etsien vääntelytyökalun, ja aionkin seuraavissa projekteissa kiinnittää enemmän huomiota etseihin.
Hei Heikki!

Kiinnostuin juuri tätä malliasi kommentoimaan, koska itsellä on melkein sama malli työn alla, erona vain, että se on Dragonin Jagdtiger 1:72.

Voipi olla, että laitan kuvaa tulemaan. Mallia aloitin rakentamaan kaksi päivää sitten ja syövyteosat alkavat olla paikoillaan! Itselle tämä on ensimäinen 1:72 malli johon syövyteosia tulee lisäiltyä reilummalla kädellä (kokonaan eri setti mitä itse malli tarjoaa) ja huomasin, ettei homma eroa oikein yhtään 1:35 skaalasta.

Ala vain unelmoimaan, koska tasoa ja pontenttiaalia kyllä löytyy. Jatka vain rakentelua, niin kehitystä tulee aina!

Telojen pidikkeistä sen verran, että eihän oikeasti mikään telakenkä pysyisi vaakasuoran palikan varassa. Tämän takia suosin juuri syövyteosia käytettäviksi näihin pikkuskaalan malleihin, koska suurin osa mallien osista on väärin mittakaavassa tai väärä muotoisia.

Tuleeko seuraavasta mallista "autobotti"? ;D

T.Waltter
Malleja on huomattavasti helpompi kommentoida kun on itse pyöritellyt useita päiviä vastaavaa. Tuosta Jagdtigeristä itseäni kiinnostaisi rakentaa se versio missä on nosturi mukana.

Autobotti saattaa jossain vaiheessa tulla ulos linjastolta, mutta Firefly ja Panzer III ovat tällä hetkellä pisimmällä.
Tämähän kävi hauskasti!

Itsellä juuri tuo Jagdtigerin "nosturimalli" (7345) tekeillä ja tänään maalaillaan!

Hyvä sarja! Suosittelen!

T. Waltter
Heikki Lankinen kirjoitti:
Olisi mielenkiintoista nähdä maalamaton Kunkkutigru, missä nuo etsit on paikoillaan.
www.pienoismallit.net/profiilit/4030/kuvat/kuvapankki/kuva_102822/

Siinä tällä hetkellä työnalla!

T.Waltter
Helmee, että teet juuri tuon nosturillisen version! Etsit näyttävät oikein hyviltä, tosin lokasuojien 90 asteen kulma pistää silmään. Ei kait lokasuojat noin kulmikkaita olleet, vai näyttääkö ne vain kuvissa siltä?

Minkälaiseen kuosiin meinaat tuon maalata?
Onneksi olkoon Heikki menestyksen jiohdosta!! Olis voinu olla kiiltävämpikin mitsku!!
Moi!

Yksilö on juuri tuo kannessa esiintyvä "323".

Kansi: www.dragon-models.com/d-m-item.asp?pid=DRA7345

Eilen tosiaan tuli maalattua ja sitä ennen "kuivasoviteltua" teloja, ja hämmästyksekseni huomasin, että tämän mallin DS-telat ovat aivan liian kireät. Niitä ei yksinkertaisesti saa aseteltua malliin, etteivät ne kiskoisi joko veto, tai johtopyörää jatkvasti irti!

Oliko sulla mallin kanssa tällaista ongelmaa?

T.Waltter
En muista, että minulla olisi tuollaisia ongelmia ollut telojen kanssa… Vaikeinta niissä oli niiden saaminen laskeutumaan edes välttävän näköisesti.