Pienoismallit.net

Fairey Fulmar

Surullisen kuuluisan Fairey Battlen serkku joka kuului suvun laivastossa palvelleeseen haaraan.
Eli Fulmar oli kuninkaalisten ilmavoimien käytössä olleen kevyen pommittajan jatkoversio joka kehitettiin laivaston tarpeisiin.
Matka pommittajasta hävittäjäksi vaati melkoisen paljon muutostöitä, kone on mitoiltaan hieman pienennetty Battlesta, varustettu taittuvilla siivillä ja raskaammalla aseistuksella (8kpl 0.303).
Lisäksi takapenkkiläinen joka toimi suunnistajana joutui luopumaan konekivääristään, mikä osottautui huonoksi päätökseksi.
puolustusaseen korvikkeena käytettiin jopa vessapaperirullia joita paiskottiin koneesta takaa-ajavan hävittäjän tielle ja toivottiin sen hämäävän vihollista.
Lisäksi säilytettiin rajallinen pomminkuljetus kyky, kyytiin sai kaksi 45 kg pommia.
Laivasto asetti hävittäjiensä vaatimukseksi kahden hengen miehistön (koska pilottia ei haluttu kuormittaa liikaa), pitkän toimintasäteen ja raskaan aseistuksen ketteryyden kustannuksella.
Yleisesti ei uskottu, että laivaston koneet joutuisivat toimimaan ketterämpiä, maatukikohdista toimivia hävittäjiä vastaan.
Tuo ajattelu kostautui välimerellä ja japanin vastaisella rintamalla.
Fulmar ei koskaan ollut erityisen rakastettu tai ylistetty kone, mutta täytti paikkansa.
Kaikesta huolimatta sodan päätyttyä fulmarilla oli yksi varsin kunnioitettava saavutus, eniten alas ammuttuja vihollisia Fleet air armsin käyttämistä koneista.

Mallisarja oli lojunut kaapissani monet vuodet ja päätyi sitten lopultakin työpöydälleni.
Laatu yllätti todella positiivisesti, valu oli skarppia, uppoviivat juuri sopivia ja osajako fiksu.
Ainoa pettymys oli siirtokuvat, ne olivat sävyiltään liian tummat ja todella herkät repeämään.
Lisäksi yrittivät parhaansa mukaan hopeoida.
Malli sai kunnian toimia jälleen maalaustekniikan testi alustana, eli käytössä oli jälleen pääosin öljyvärit.
Maalattu siveltimillä ja viimeistelyn hoiti humbrollin mattalakka.
Pitkästä aikaan mallailu alkaa taas maistua :)

Kommentit

AJ 1.2.2013 16:15 Vastaa lainauksella
Moi Timo,
Laadukasta mallausta, nätin näköinen Fairey Fulmar, joita ei yleensä pienoismalleina montaakaan näe. Taustoitus ja historiikki ovat kohdallaan; kyllä suunnistajalla on ollut tosi hätä, kun vessapaperirullistakin on joutunut luopumaan - hätä ei lue lakia.

Fulmar oli siis Fleet Air Armin paras hävittäjä, kokonaisuudessa 112 ilmavoittoa eli alas ammuttuja vihollisten koneita. Grumman F6F Hellcat konetyypillä on eniten pudotuksia laivaston koneista; 5223 ilmavoittoa - maailmanennätys, jota tuskin tullaan koskaan rikkomaan; toivottavasti ei.

Tykkään erityisesti väreistä, värien sävyistä ja kivasti hävenevästä rajauksesta. Hienoa pensselöintiä! 1/48 skaalassa malli olisi vieläkin näyttävämpi. Parhain terveisin, AJ
Kiitoksia kommentista :)
Erityisesti pehmeitä rajoja tähän malliin tavoittelinkin, nyt taisin jo onnistua kohtuullisesti.
Taidanpa seuraavaksi kokeilla rakentaa sitä serkkupoikaa.
Öljyväreillä maalattu? Taidat olla masokisti - tai ainakaan sinulla ei ole mihinkään KIIRE ;-)

Siis onhan tämä aivan kauhean näköinen lentokone - niinkuin monet brittien kehitelmät olivat. Tämä on mielestäni jotenkin "kesyn näköinen" - ikäänkuin brittiläinen bitter-olut olisi päässyt vahingossa viilenemään liikaa ;-) ja ;-)

Ja olet kyllä tehnyt hienot antennilangat - taas. Nimittäin kateellisena aina välillä katselen sinun galleriastasi rakentamasi Westland Whirlwindin antennilankoja. Jospa joskus pääsisin edes lähelle tuollaista työn jälkeä …

Tämä pienoismalli tästä laimeasta esikuvasta on kuitenkin mielestäni hienoa työtä. Onneksi on kaltaisiasi mallareita, jotka pelottomasti tuovat tälle palstalle nähtäväksi muutakin kuin sitä "vakiokiomaa".
Perheellisellä miehellä enää ole kiire muualle kuin töihin.
Hyvin joutaa aikaa kuluttaa kuivumisen odotteluun :D
Kiitoksia kommentista ja täysin samaa mieltä tuosta britti keksintöjen ulkonäöstä.
Spitfire taisi olla muotoilu tiimin pahin moka ;)
Nättiä sivellinmaalausta! En osaa tästä tyypistä mitään sanoa sen kummemmin. Ainoa mitä tiedän, on tosiaan tuo että kovin suuresti arvostettuja koneet eivät olleet. Fairey Battle vielä vähemmmän. Olispa se kiva, jos Vaikkapa Hasegawa tekisi malli Battlesta, Airfixin esitys taitaa olla melko vanha jo, eikä oikein nykystandardien kehykseen taida mahtua.

Toisaalta aivan hienon mallin saa Fulmaristakin Revellin mallista näemmä.
Kiitti kommentista :)
Tuossa juuri käpistelin Airfixin Battlea, eikä tuo niin pahalta vaikuttanut. Uppuviivoja nyt ei näkynyt mutta niittejä kylläkin. Positiivisena yllätyksenä pommikuilut saa auki ja lastin näkyvin, myös ohjaamossakin oli muutakin kuin pelkkä penkki.
Taidanpa aloittaa huomenna tuon rakentelun.
Kuten edellä mainittu, upeaa maalausjälkeä! Antennilangat myöskin nappisuoritus. Itsellänikin samainen malli työn alla ja olen samaa mieltä laadusta, sekä osien sopivuudesta. Pitänee hommata jotkut tarvikesiirtokuvat, jos kerran omat ovat huonot.

Tomintasäteestä taas olin jostain lukevinani, että sitä olisi hyödynnetty esim. Bismarkin jahtaamisessa. Ja onhan konetyypillä hyökätty Petsamon satamaakin vastaan, tosin taisivat saada selkäänsä aika pahasti.
PhantomII kirjoitti:
Fairey Battle vielä vähemmmän. Olispa se kiva, jos Vaikkapa Hasegawa tekisi malli Battlesta, Airfixin esitys taitaa olla melko vanha jo, eikä oikein nykystandardien kehykseen taida mahtua.
Hannantsin sivuilla on tieto, että Special Hobbyltä olisi tulossa Battle 1/72 sekä 1/48.
Kiitos kommentista.
Oma mallini oli tosiaan lojunut varastossa jo pitkään, joten sekin on voinut vaikuttaa siirtokuviin.
Pitäisi varmaan vielä hankkia se Fairey Firefly niin olisi koko kehityskaari kasassa.
Simo Halinen kirjoitti:
Hannantsin sivuilla on tieto, että Special Hobbyltä olisi tulossa Battle 1/72 sekä 1/48.
No ainakin MPM:llä on ollut jo pitkään paljon Airfixia parempi Battle, se on tullut tehdyksi. Kovaa työtä se kyllä vaati, ja tarvikekuomun.

Tuo Revellin Fulmar taitaa olla vanha Vista-malli. Muuten OK-malli, mutta paneeliurat ovat aika syvät.
Mallin maalaustyö on kieltämättä huippua siveltimellä sudittuna. Ilmeisesti tosi kovasti ohennettua ja hieman vaalennettua maalisävyä on vedetty maalialueiden keskelle? Ja sitten häivytetty rajaa, jollain ohentimeen kastetulla pensselitekniikalla? Vaiko millä?
Maalasin tosiaan ensin tummilla sävyillä, joita aloin asteittain vaalentelemaan kohti keskustaa, joitain huoltoluukkuja sivelin ihan vain vaihtelun vuoksi selkeästi erivärisiksi.
Reunojen pehmennykset olen tehnyt lyhyellä, pehmeäkarvaisella siveltimellä, en suinkaan vetämällä vaan pyörittämällä sivellintä sävyjen rajalla.
Liikaa maalia ei siveltimessä saa olla, vähän kosteampi kuin kuivasivelyssä.
Öljyväreillä maalatessa voi myös hiukan kuivunutta sävyä vetää vähän toisen päälle, tämäkin luo pehmeän rajan.
Yritys ja erehdys on hyvä tapa edetä :)
Luin kuvauksesta että maalattu siveltimellä ja sen jälkeen tuijottelin suu auki noita kuvia. Jotkut sitten osaavat!

Tuosta Fairey -tuotteiden designista tuli mieleen se, että Brysselin ilmailumuseossa on Fairey Battle, joka todellakin näytti harvinaisen kesyltä sunnuntailentelyyn tarkoitetulta laitteelta verrattuna ympärillä olleisiin sotakoneisiin… :)
Kiitos kommentista.
Jotenkin tuntuu, että erityisesti laivasto oli innostunut näistä erikoisen oloisista koneista. Skua ja Barracuda tulee ensimmäisenä mieleen.
Älä nyt liikaa ihmettele maalausta, sattui vain tällä kertaa onnistumaan :D