Pienoismallit.net

P-51 Mustang

Rallikone

Aikakautensa supersarja hasegawalta P-51:stä.. Lienisikö jo ihan 70-lukulaista valua.
Oma paketointi hankittu pm.netin kauppapaikalta ja ihan kelpo vastinetta rahoilleni sain..
Suoraan paketista koottu. Nuo sarjan helpohkosti halkeilleet peräsin decaalit hylkäsin ja päädyin maalattuihin kuvioihin. Mitoitus hieman pielessä mutta kelvannee tällä kertaa. Jaa no onhan siellä teipistä istuinvyöt. Tytär tuumasi että "rallikone". Pöydän siivoustalkoot sitten seuraavaksi..

Kommentit

Vanha tai ei, mutta hyvältä näyttää. Säistämisetkin näyttävän minun silmiini sopivilta, vaikka joku varmaan lisää kaipaakin.
Komee rallikone. Tuon pyrstön ralliruudukon maalaaminen ei kyllä onnistuisi ihmiseltä, jolla on taipumus migreeniin - ja tuon kommentin ymmärtää ikävä kyllä vain sellainen, jolla tuo taipumus on.
Ja minulla tuo taipumus on - joten tämä ei ollut mikään vitsi.

Vaan hienoa jälkeä olet saanut aikaiseksi perinteisestä Hasen mallista.
ted 19.1.2013 15:00 Vastaa lainauksella
Hatunnosto ruuduille. Ja säistämisestä: onko edes tarpeen, että joka malli näyttäisi siltä, että esikuva on koottu sikalan taakse syöksyneineden koneiden rippeistä? Kiihkeimmän taistelon tuoksinassa koneita tuskin ehdittiin kovin putsata ja jynssätä, mutta eiköhän niitä sentään joskus myös putsattu. Tämän esikuvan käyttöiästä en tiedä, mutta ehtivätkö ne kaikki edes kovin kulahtaa?

Komea Mustang!
AJ 19.1.2013 15:43 Vastaa lainauksella
Moi Patler,
Stangeja on aina kiva katsella ja kyllähän tuo Hasen P-51D rakennussarja on yhä mainio, eli kestää vertailun. 1/32 skaalassa rankkaan Tamiyan P-51D rakennussarjat ykkösiksi, sitten kakkoseksi Zoukei-Muran ja kolmanneksi Hasegawan.

Stangisi on siis eversti Arthur Fiedlerin P-51D-5-NA, NA model# NA-109, rakennusnumero jotain väliltä 109-26886 -109-27685 ja s/n 44-13XXX (sarjanumeroa ei varmuudella tiedetä). Fiedler saavutti WWII:ssa kahdeksan ilmavoittoa ja palveli 325. FG:n 317. FS:ssä, joka kuului 15. USAAF:iin Italiassa. Fiedler nimesi Stanginsa no 35 vaimonsa Helenin mukaan ja Fiedlerillä oli ollut jo aiemmin käytössään P-51C-5-NT, s/n 42-103337, myöskin tunnusnumerolla 35 ja Helen nimellä.

Fiedlerin P-51D-5-NA "rallikoneesta" on olemassa useita valokuvia, tässä yksi niistä: www.ww2incolor.com/us-air-force/P51-HELEN.html kuvassa kone on putsattuna ja huollettuna.

Rakentavaa kritiikkiä:
A) Kaikki siipien yläpinnan paneeliurat (aseistuksen ja patruunavöiden päällä olevat paneelit) olivat täytettyjä erikoisella punaisenruskealla pastalla, joten urat voisivat olla peitossa, aika hyvin olet niitä ilmeisesti osittain peittänytkin, B) Yläsiipien alumetallipinnat olivat pohjamaalattuja yellow-tinted zinc chromate primerilla - sitä väriä tulisi heijastua varsinaisen maalipinnan alta ja C) Yläsiipien pohjamaalatut alumetallipinnat olivat päällemaalattuja alumiinimaalilla, joissa juuri siipipaneelien sävytystä voi korostaa eri värisävyillä jonkin verran ja mieluusti laminar-flow siipiin aiheutuneen ilmavirtauksen/ilmanvastustuksen mukaan - aseistuksen ja patruunavöiden päällä olevat paneelit olivat myös sävyiltään hieman erivärisiä (tummempia), kuin muut siiven paneelit, koska niitä aukaistiin ja laitettiin kiinni melko usein. No, em. jutuista ei kannata ottaa stressiä, sillä suurin osa Stang-mallien tekijöistä unohtaa em. asiat tyystin.

Operatiivisessa käytössä olevien Stangien pakokaasuvanoista tulee suhtellisen voimakkaita, ne olet viimeistellyt hyvin, mutta etenkin oikeanpuoliset pakoputket näyttävät siltä, että niitä olisi hakattu muokareilla. KK-ruutikaasujen jäljet ovat hyvät. Stangin puunattu ja kirkas pohja ei taas korreloi pakokaasuvanojen ja ruutikaasujälkien kanssa. Pohjavärikuvista, joissa Stangit lentävät, näkyy pohjan likaisuus useista kohdista (nyt en tarkoita propagandavärikuvia, joissa koneet ovat paraatikunnossa, vaan normaaleja operatiivisia värikuvia, joita löytyy kirjoista ja netistäkin). Eli alhaalta kone on tip top puunatussa kondiksessa, mutta päältä käytön jäljiltä olevassa kondiksessa. No, joo käyttöjälkiä pohjaan, niin se on siinä, helppo fixaus. Tuo punainen Fiedlerin "rallikoneen" punainen maalaus jatkui aina pakoputkiin saakka, tämä näkyy kaikista koneen valokuvista, mutta nyt se hieman torsoksi. No, tuokin juttu on helposti fixattavissa. Ruudukot ovat hienosti maalattuja, bueno.

Kaikki em. kritiikki ei ole moitetta, vaan rakentavaa kritiikkiä. Kokonaisuutena kuitenkin hyvä lekopienoismalli Fiedlerin "rallikoneesta". Parhain terveisin, AJ
Hatun noston arvoinen malli. Tuo ruudukon teko maalaamalla on myös mielestäni plussaa. Alumiinipinnat myös hyvin tehty.
Näyttävän Mustangin olet rakentanut vanhasta sarjasta. Tuon ruudukon teko maalaamalla ei kyllä äkkinäiseltä ihan heti onnistu.

Ja sitten vähän aihetta sivuten. Ei tuo "rallikone" nimitys ihan kaukana totuudesta ole. Eikö aika monesta Mustangista viritelty sodan jälkeen kilpakone, jolla lennettiin esim. Renossa kilpaa tolppia kiertäen "kolmiulotteisella ovaali-radalla".
PhantomII 27.1.2013 09:54 Vastaa lainauksella
Olen samaa mieltä: vanha tai ei, niin hyvältä näyttää. Mallin yleisilme on "just eikä melkein". Uraviivoituskin on vallan sopivaa ja yleisilme vanhennuksineen, tai mitä se nyt onkaan, on tyylikäs.

Hiukan kommentoisin tuota yläsiiven maalausta. Kuten AJ totesikin jo alumiinin päälle tehtaalla maalattiin korroosion estoväri, jonka päälle maalattiin ainakin metallin värisissä koneissa alumiiniväri. Ilmeisesti näin myös suojamaalatuissa koneissakin. Näin ollen siiven "metallinväriset" alueet pitäisi olla (aina? ) samaa sävyä, koskapa ne siis ovat maalia, eikä alumiinia. Tosin huoltoluukkujen jatkuva räplääminen aiheutti jälkiä luukkuihin, joten siinäkin mieleessä malli lienee OK.