Pienoismallit.net

R.M.S. Titanic

R.M.S. Titanic on todennäköisesti maailman tunnetuin laiva. Sen kohtalo on nykyajan katastrofeista ehkä parhaiten ihmisten mieleen syöpynyt. Hyvin vähän on kerrottavissa sellaista mikä ei kuuluisi yleissivistykseen tai esimerkiksi netin syövereistä löytyisi erittäin helposti. Pieni historiikki on kuitenkin kohteliasta lisätä kun rakennettaan pienoismallia jolla on selkeä esikuva.

White Star Line tilasi Olympic-luokkaan kuuluvan höyrylaiva RMS Titanicin 30.4.1907 periaatteella ”she will be built barring no expense”. Rakentaminen aloitettiin Harland&Wolffin telakalla Belfastissa keväällä 1909. Aluksen runko koottiin yhden tuuman paksuisista teräslevyistä niittaamalla. Työhön tarvittiin kolme miljoonaa niittiä, yhteispainoltaan 1200 tonnia. Rungon rakenne oli moderni kennomaisine tuplapohjineen ja vesitiivine osastoineen. Näitä osastoja oli kaikkiaan 16 kpl. Väliovet voitiin joko sulkea manuaalisesti tai sitten suoraan komentosillalta, jolloin ne saatiin kiinni 25 sekunnissa. Kaikkiaan Titanicissa oli yhdeksän kantta.

Aikakautensa höyrykäyttöisten matkustajalaivojen tapaan Titanicin polttoaineena oli kivihiili, jota sopi 8000 tonnia aluksen bunkkereihin. Höyry tuotettiin 29:ssä höyrykattilassa joihin lämpöteho siirtyi 159:stä tulipesästä/kivihiiliarinasta. Matkanopeus saavutettiin 16 barin höyrynpaineella. Täydellä nopeudella kulutus oli 825 tonnia hiiltä päivässä. mikä synnytti myös massiiviset 100 tonnia tuhkaa. Tuhka tyhjennettiin mereen. Hiiltä tulipesiin lapioi 170 miestä. Itse höyrykoneisto koostui sekä matalapaineisesta Parson-turbiinista että kahdesta nelisylinterisestä mäntähöyrykoneesta. Turbiini käytti nelilapaista, halkaisijaltaan 5,2 metristä keskipropellia 127 kierroksen minuuttivauhtia ja höyrykoneet kahta 7,2-metristä kolmelapaista pääpropellia 77 kierrosta minuutissa. Tällä järjestelyllä saatiin aikaan 46 - 51 000 hevosvoimaa ja maksiminopeudeksi 24 solmua. Savukaasut poistettiin kolmen etummaisen savupiipun kautta, tunnettu knoppitieto onkin että neljäs korsteeni tehtiin vain siksi että kilpailevan linjan eli Cunard Linen aluksissa oli neljä piippua. Titanicissa neljäs savupiippu oli lumetta ja sitä käytettiin vain ilmanvaihdon kuten esimerkiksi keittiöiden tarpeisiin sekä varastotilaksi.

Pelastusveneiden lukumäärä on ollut eräs Titanicin tragedian tunnettuja faktoja. Niitä oli liian vähän, vaikka aikakauden normit ylitettiinkin. Kaikkiaan Titanicin 20:een pelastusveneeseen olisi sopinut 1178 ihmistä jos ne olisi täytetty tyyppikilpiensä mukaisesti. Suunnitteluvaiheessa pyöriteltiin jopa 48 pelastusveneen sijoittamisajatuksella. Tästä luovuttiin koska pelättiin ylimmän kannen muuttuvan tukkoiseksi sekä myös matkustajien reaktioita ”uppoamattoman” aluksen kummallisen laajasta pelastusvenetarjonnasta.
Titanic oli suurin ja ylellisin alus mitä koskaan oli tehty, jos se nopeudessa ei aivan pärjännyt Cunard Linen uusille aluksille niin loistokkuudessa se sen teki kirkkaasti. Loisteliaan sisustuksen ohella aluksella oli mm. turkkilainen sauna, uima-allas, juokseva vesi, vesi-wc:t sekä astianpesukoneet. Sanottiin että kolmannen luokan matkustustilat olivat samaa tasoa kuin muiden alusten 2.luokan tilat.

Vesillelasku tapahtui 31.5.1911 ja lopullisesti alus oli valmis 2.4.1912. Monta tuhatta miestä rakensi aikansa suurinta liikkuvaa esinettä kahden vuoden ajan, vuoden 1912 rahassa kokonaiskustannus oli 7,5 miljoonaa taalaa.

Alus oli aikansa mittapuun mukaan valtava. Kokonaispituus oli 269,0 metriä, leveys 28,0 metriä ja syväys 10,5 metriä. Kölistä savupiippujen yläosaan oli 53,3 metriä. Aluksen uppoama oli 52 300 tonnia ja bruttovetoisuus 46 300 tonnia. Maksimikapasiteetti oli 2435 matkustajaa ja 892 miehistön jäsentä.

Kotisatamaksi määriteltiin Liverpool, sillä alusta operoi Ismay, Imrie and Company, joka oli osa White Star Linea jonka omistuspohja taas oli Yhdysvalloissa. Siksi aluksella käytettiin niin Union Jackia kuin tähtilippuakin.

Titanicin neitsytmatka alkoi Southamptonista 10.4.1912 kello 12:15, kolme viikkoa suunnitellusta myöhässä. Ensimmäinen välietappi oli Ranskan Cherbourg ja viimeiset matkustajat nousivat laivaan Cobhista, Irlannista. Kun alus suuntasi kohti New Yorkia sen mukana oli 2224 ihmistä (määrä vaihtelee lähteiden mukaan). Tästä eteenpäin tapahtumat ovat piirtyneet lujasti varmaan suurimpaan osaan maapallon väestöä. 14.4.1912 klo 23:40 tähystäjä Frederick Fleet hälytti märssykorista komentosillan ”Iceberg right ahead!”. Tällöin etäisyys jäävuoreen oli noin 450 metriä ja nopeus noin 21 solmua. Höyrykoneet käännettiin täysillä peruuttamaan sekä ruori styyrpuuriin. Tästä huolimatta Titanic osui tunnetuin seurauksin jäävuoreen, joka sai aikaan 70 metrin pituisen repeämän ja vuodon kuudelle vesitiiviille osastolle. Uppoamattomaksi mainostettu alus ei näin laaja-alaista vuotoa voinut kestää (neljän osaston täyttyminen vedellä olisi ollut vielä hanskattavissa) vaan hitaasti vesi valtasi laivan, joka toisaalta hämmästyttävästi pysyi kokoajan sivuttaissuunnassa suorassa painuen keula edellä kohti Atlanttia. Kaksi tuntia ja neljäkymmentä minuuttia myöhemmin Titanic upposi eli noin klo 2:20. Jäiseltä merivedeltä pelastuivat puolityhjiin pelastusveneisiin päässeet ihmiset, yhteensä 706 kappaletta. Hätäsanoman vastaanottanut RMS Carpathia pelasti eloonjääneet puoli viiden aikaan aamulla 15.4.1912. Loput 1518 kuolivat katastrofissa. Näissäkin luvuissa on eri lähteiden välillä eroja.

Hylky löydettiin 1985 Bob Ballardin retkikunnan toimesta noin 3800 metrin syvyydestä. Uppoamiseen johtuneita syitä on pohdittu viimeiset sata vuotta ja näin varmaan tullaan tekemään edelleenkin vaikka paljon lisää tietoa hylyn löytymisen jälkeen on saatukin mm. James Cameronin intensiivisen tutkimustyön tuloksena. Tämä koskettava tragedia on usean yhteensattuman summa alkaen tähystäjien puuttuvista kiikareista ja päätyen välinpitämättömyyteen jäävuorivaroitusten suhteen. SS Californian olisi ehkä voinut pelastaa kaikki matkustajat parempien korttien alla. Peräsimen edessä olleen keskipropellin turbiinin sammutus käännösyrityksessä (sitä ei saanut peruuttamaan) saattoi viedä alukselta juuri tarvittavan kääntökyvyn jne. Näitä voi spekuloida loputtomiin.

Pienen tekniikan kertauksen ja lyhyen historiikin jälkeen asiaan eli tarinaa itse mallista ja rakentamisurakasta. Titanicin kohtalo on aina kovasti kiehtonut minua(kin) ja kun kerran törmäsin netissä Fine Art Modelsin 1:48 mestariteokseen, niin ajatus valaistun Titanicin rakentamisesta jäi kytemään.

Näinpä pienen harjoittelun eli yhden laivamallin (tulos löytyy kansiosta) rakentamisen jälkeen siirryin itselle läheisestä merisotakalustosta Titanicin pariin. Netistä löytyy käsittämättömän paljon ja ehdottomasti tarpeeksi tietoa hyvinkin täydellisen Titanicin pienoismallin rakentamiseksi. Osittain tämän perusteella päädyin käyttämään Minicraftin uutta 1:350 versiota rakentelun pohjana. Tiesin kyllä että tämä aika vanhaa perua oleva valu ei laadullisesti ole kovin hyvä, mutta arvelin että siinä kuitenkin olisi vähiten korjattavaa, sillä yhdessä Titanic-uskovaisten kanssa tehty päivitys tekee siitä selkeästi lähinnä alkuperää olevan mallin. Tom Modelworksin etsisetit ovat selvästi parhaat joten tilasin myös ne kaikki. Tilauksen Kuivalaiselle jätin melko tarkkaan vuosi sitten. Rakentaminen alkoi helmikuussa 2012 ja aluksi villi ajatus oli saada tämä kasaan ennen uppoamisen 100-vuotispäivää. Aika nopeasti tajusin että se ei onnistu millään. Syynä erittäin surkeaa valua oleva Minicraftin setti, valtava etsiosien määrä sekä se tosiasia että valaistun mallin tekeminen tuplaa työmäärän. Pientä motivaation puutettakin oli lukuisten ikkunoiden poraamisessa, muovisten kansi- ikkunoiden poistossa ja hionnassa sekä korvaamisessa metallisilla etsiosilla. Sekä etenkin siinä että mallin laatu oli ensiarvoisen surkeaa. Lähes kaikki osat olivat kieroja, valurankojen puoliskojen kohdistukset olivat olleet jopa millin pielessä sekä purskeita oli niin että osia ei välillä edes tunnistanut. Useasti tuli mieleen että tätä ei voi suositella edes pahimmalle vihamiehelleen. Toisaalta toisessa vaakakupissa taas on se fakta että jos hyväksyy näiden asioiden kanssa taistelun, niin malli itsessään on todellakin hyvin tarkka alusta aidonnäköisen Titanicin tekemiselle. Kasaus on tehty Revellin nesteliimaa, eri pikaliimoja sekä puuliimoja käyttäen.

Valaistuksen tein ledeillä joita on yleisvalaistukseen 48 kappaletta. Lisäksi kulkuvaloille sekä portaikkojen kattoikkunoille on omat ledinsä. Kaikki ulkovalaistuksen lamput on toteutettu valokuidulla, jokainen lamppu mikä vain oli toteutettavissa on paikallaan. Näitä lienee parisataa joten valokuituniput ovat aika massiivisia. Valokuidut saavat yleisvalon laivan sisältä ikkuna-aukkojen tapaan mikä lopulta osoittautui parhaaksi ratkaisuksi etenkin pitkällä tähtäimellä, eipä mahdollinen yhden ledin pimeneminen sammuta valoja. Valokuitujen kanssa oli pientä säätämistä sillä pikaliima sulatti ne, samoin teki muoviliima ja osittain myös maalit. Vain puuliima oli kelvollinen niiden kiinnitykseen. Silti piti varoa ettei tuhonnut kuituja prosessin aikana. Virtalähteenä on kannettavan tietokoneen 16 voltin tasavirtamuuntaja, jota höystin PMS-säätimellä oikean valaistuksen tason löytymiseen eri huonevalaistuksen mukaan. Laivan saaminen valotiiviiksi oli käsittämätön haaste ja loputon suo, etenkin tämän kieroja osia sisältävän ja kokoonpanoltaan hieman perverssin Minicraftin setin kanssa. Hirvittävä määrä kittausta, sovitusta, hiontaa, paikkausta ja etenkin etukäteissuunnittelua tarvittiin. Muovilaatu on vielä erinomaisen läpikuultavaa, vaikka maalasin kymmenen ohutta maalikerrosta vaikkapa kanteen oikeaa kansilaudoituksen väriä etsiessäni niin komeasti valo paistoi läpi. Eri kokeilujen jälkeen aika yksinkertainen kikka lopulta tehosi: pari kerrosta paksua metallimaalia sisäpuolella auttoi lopulta kuultamisongelmaan. Hain kulta/messinkipitoisen sävyn päällimmäiseksi siten että yleisvaloksi laivan sisällä tuli Titanicin aikakaudella ominainen kellertävä sävy ledien lämpimänvalkoiseen sävyyn verrattuna. Tämä sävy hohtaa ulos sadoista ikkunoista ja idea onnistui lopulta yllättävän hyvin. Erityinen haaste oli etumaston kulkuvalon saaminen kohdalleen, muovi- ja metallimastokokeilun jälkeen katkennut UL-vapa tarjosi ratkaisun. Molemmat mastot ovat nyt siis lasi/hiilikuitua joka onttona mahdollisti valokuidun vetämisen ylös. Samalla sain takilointiin riittävän vankat ja mittakaavaan oikean paksuiset mastot.

Erinomaisten nettisaittien ansiosta oli helppoa määrittää millainen Titanic todella oli. Vaikka Minicraftin setti onkin erinomaisen oikea yksityiskohdiltaan, niin kaikkea siinä ei tietty ole, pelkästään jo mittakaavan takiakaan. Koetin lisätä kaikki mahdolliset puuttuvat kohdat laivaan joten skrätsinä muovista, puusta, liimoista/kiteistä ja metallista tehtyjä osia on paljon. Muun muassa laivakellot, docking bridgen laitteet kompasseineen ja konetelegrammeineen ovat itse tehtyjä. Samoin ilman peitettä olleet, laivan kyljillä taaveteissa roikkuvat kutterit ovat itse tehdyt, airot tosin otin etsisetistä. Etenkin etukannelta puuttui paljon detaljeja jotka rakensin täydentämään mallia. Onhan laivassa vielä paljon asioita joita voisi hioa loputtomiin mutta ajattelin että jos ei ilman suurennuslasia näe niin lienee turha lisätä.

Etsiosista nelisensataa kansi-ikkunaa, viitisenkymmentä penkkiä sekä pelastusveneiden monimutkaiset taavetit olivat varmaan haastavimmat. Samalla matkustajalaivan tympeä monotoonisuus samankaltaisten osien tekemisen toistossa tuli ikävän tutuksi.

Takilointi on toteutettu esikuvan mukaan. Siinä on käytetty pääasiassa 0,08 ja 0,10 mm:n monofiilisiimoja, jonkin verran myös venytettyä valurankaa sekä metallijohdon säiettä. Erittäin ohuilla maaliseoksilla nämä on värjätty oikeihin sävyihin. Taavettien takiloinnissa aavistuksen oikaisin sillä niiden pieniin pollareihin sidotut köydet olivat todella vaikeat toteuttaa eikä niitä veneiden alta olisi oikein nähnytkään. Näkyvät köydet ovat tietty toteutetut.

Maalaus on tehty pensseleillä ja käyttäen Revellin emalimaaleja. Ei ehkä kaikkein hifistynein tapa mutta onnistuu näinkin vallan mainiosti kun malttaa käyttää riittävän ohuita seoksia. Pensselöintikertoja tulee tietty aika paljon. Värisävyt oli helppo hakea tarkalleen kohdalleen nettisivujen loistavien ohjeiden avulla. Tulipa opeteltua sekoittelun jalo taito sekä kirjattua suurin osa sekoituksista ylöskin. Kokonaisuudessaan maalaus onnistui mielestäni erittäin hyvin white_star_buff-sävystä (savupiippujen pääväri) lähtien. Aluksi koetin saada kannet tehtyä puuviilusta mutta hylkäsin ajatuksen. Lopulta huolellinen sekoitus toi oikean mäntypuun sävyn (Titanicin kansilaudat eivät olleet teakia) jota sitten litkuttamalla ja kuivaharjaamalla on syvennetty. Malli on lakattu mattalakalla.

Lopullinen tavoite oli saada tämä valmiiksi 2012 vuoden aikana ja yhden päivän marginaalilla se onnistui. Yhdentoista kuukauden työrupeama lepää puusta tehdyn jalustan päällä jonka sisällä on säätöelektroniikka. Pölysuojana on lasiliikkeessä teetetty lasikko, itse asiassa kallein yksittäinen osa tässä kokonaisuudessa.
Etenkin valaistuna tämä on aika vangitsevan näköinen sisutuselementti - jonka kuvaaminen taas on uskomattoman vaikeaa. Pari otosta on lisätty kansioon, levytila ei sallinut usempaa kuvaa mutta toivottavasti sekä kokonaisuus että yksityiskohdat välittyvät näistä. Paljon kuvia tästä on tullut otettua mutta uusien kuvien ottaminen on suunnitelmissa. Sitä varten on ensin rakennettava täydelliset olosuhteet.

Referenssinä voisi mainita esimerkiksi seuraavat nettisivut joita seuraamalla tarkan mallin tekeminen on monta astetta helpompaa:

rivetcounter.txc.net.au/Tutorial/tutorial_index.html
titanic-model.com
www.fineartmodels.com/fineartmodels.com/RMS_Titanic/RMS_Titanic.html

Kommentit

No johan oli sattumaa että lähes samanlaisella kuvaustekstillä varustettu malli ilmaantuu yhtäaikaa kun omaani olin esittelemässä:) Uskomatonta! poistin omani vielä julkaisemattoman mallin kun ei liene järkevää toistaa asiaa. Mutta tuosta mallistasi saisi olla enemmän lähikuvia näytillä. Noista kuvista päätellen se näyttää hienolle. Vieläkin ihmettelen tuota miten on samanlaisessa savotassa oltu yhtaikaa:)
Loistava malli kerta kaikkiaan ja kirjoitus samaa tasoa. Revellin 1:350 malli odottaa yhä laatikossa. Lisää kuvia please.
Hieno laiva! Hieman tämän katsominen kaivelee omatuntoani kun kaapissa on keskeneräinen yksilö odotellut jatkumista lähemmäs 20 vuotta. Jatkaminen tietäisi kaiken tekemistä uudelleen.
Paavo Virolainen kirjoitti:
poistin omani vielä julkaisemattoman mallin kun ei liene järkevää toistaa asiaa.
Miten niin kahta samanlaista ei kannata laittaa samaan aikaan? Sekaan vaan :)
Käsittämätön työsarka. En löydä sanoja kuvaamaan lähes täydellistä malliasi.
T.T
Loistavaa. Hieno ja tyhjentävä kirjoitus. Ja malli on huikean hieno, mitä kolmesta kuvasta voi päätellä. Boat Deck - kuvan yksityiskohdat ovat todella hienoja. Mielelläni näkisin enemmänkin kuvia. Itse haaveillut tässä Academyn 1:400 sarjasta ja sen rakentamista valaistuna. =) Ankaran oloisen savotan olet käynyt läpi, ja hyvä niin. Lopputulos hievelee silmää.
Timo Rissanen kirjoitti:
Käsittämätön työsarka. En löydä sanoja kuvaamaan lähes täydellistä malliasi.
T.T
samaa mieltä :)
Komea malli! Itse rakentelin titanicia aikoinaan, mutta projekti unohtui kokonaan. Huomasin tekstissäsi että vuosi 2012 oli jännästi esillä tuossa historiikissa, onko kirjoitusvirhe vai onko laitettu tahallaan? Virheet bongasin näistä kohdista:

''vesillelasku tapahtui 31.5.1911 ja lopullisesti alus oli valmis 2.4.2012.''
ja
''Titanicin neitsytmatka alkoi Southamptonista 10.4.2012 kello 12:15''
Suurkiitokset kaikille rohkaisevista ja lämmittävistä kommenteista ja arvosteluista!

En kyllä yhtään ihmettele jos tämä malli jää keskeneräiseksi lojumaan. On siinä niin monta paikkaa jossa huumorintaju on koetuksella.

Pahoittelen kuvien määrää. Olen tosiaan mallarina tällainen aloittelija joten siksi tuo levytila on rajoitettu. Mielestäni tuo sivuston sääntö on erittäin kohdallaan. Joskin se tekee sitten sen että pitää nyt aika rajusti leikata kuvien kokoa ja määrää. Kun saan otettua paremmat otokset voisi tietty ylläpidon suuntaan kumartaa ja pyytää hieman lisää levytilaa.

Paavo: käsittämätön yhteensattuma - tosin moni varmaan viime vuonna innostui tämä aiheen pariin. Laita vaan näytille. Kyllä Titaniceja tännekin mielestäni sopii.

Lauri: Kiitos tarkkaavaisuudesta! Kyllä nuo olivat pitkän tekstin aikana sattuneita lapsuksia. Korjasin virheet.
AJ 13.1.2013 20:01 Vastaa lainauksella
Moi Mika,
Jälleen loistava laivapienoismalli, hieno jatko upealle DKM Tirpitzillesi. Titanic taustoitus ja historiikki ovat huippua, sitä tavaa mielellään yhä uudelleen. rakentamiskertomus oli yksityiskohtainen ja kuvaa hienosti mikä urakka Titanic mallissa on kun sen tekee hyvin.

Totta, että R.M.S. Titanic lienee maailman tunnetuin laiva ja että sen kohtalo on syöpynyt pysyvästi ihmisten mieleen. Lukuisat kirjat ja elokuvat, eikä vähiten James Cameronin Titanic elokuva vuodelta 1997, ovat omalta osalta vahvistaneet sen. Vuonna 1985 hylyn löytäminen Bob Ballardin retkikunnan toimesta aiheutti maailmanlaajuisen kohun. Titanicin hylystä nostetusta metallistakin tehtiin tasan 2012 rannekelloa www.dailymail.co.uk/news/article-473191/Watches-Titanics-hull-on-sale-75-000.html ja www.romainjerome.ch/category/timepieces-titanic-dna/ sekä forums.timezone.com/index.php?t=tree&goto=2797470&rid=0 joka omalta osaltaan aiheutti kohun, puhuttiin paljon haudanryöstöstä ja moraalittomuudesta jne…

Itse Titanic laivapienoismallista on helppo kompata kehuja yllä, mieletön urakka, kuitenkin suhteellisen nopeassa tahdissa urakka ja työmäärä huomioiden, loistava laivamalli. Lopputulos todella hivelee silmiä, tajuttoman hieno! Uskoisin, että melkein jokainen mallari jossain vaiheessa haaveilee Titanic mallin teosta - on se vaan sellainen botski.

Käsittämättömän hienoa työtä; luulisi nyt tästä pienoismallista saatavan viikon mallin titteli. Parhain terveisin, AJ
Mahdotonta keksiä edellisten arviointien jälkeen mitään sanottavaa!!? Käsittämätön esitys kaikkine tietopankkeineen. Jos joskus uskallan kokeilla rakentaa Titanicia, tätä on hyvä käyttää referenssiinä! Great, Suberb…!!!
Mä en vaan tajuu, mutta ei kai mun pidäkkään. Miten tollasen määrän naruja saa noin nätisti ja tiukalle? Ja kuinka muutenkaan näin pientä voi nävertää noin nätisti? Itelle 1:100 on aivan tuskaa, eikä 1:24kään ole helppoa… Jos joskus mietinkin tälläisen tekemistä niin nyt kyllä teko halut hävisi, katson mielummin kuvia tästä jos kaipaa moista laivaa silmiinsä. Ja tuo tekstin määrä, kunpa kaikki mallit tekstitettäisiin vastaavalla tavalla. Kiitos ja kumarrus tästä, voisin nähdä hyvinkin viikon mallina…
Jälleen kiitokset kommenteista ja kehuista AJ, Seppo ja Toni!!

Onhan tällaisessa 1:350-mallissa tietty näpertämistä ja periaattessa sitä rakentamista riittäisi loputtomiin. Aika vaikeaa vetää rajaa siihen että koettaako tehdä oville kahvaa taikka saranoita. Tosiasiassa niitä ei näe ilman suurennuslasia eikä varsinkaan paljaalla silmällä jos lasikko on paikallaan. Silmiä kun ei silloin saa parikymmentä senttiä lähemmäksi mallia. Tuohon suunnilleen oma raja meni. Norsun hermoja tämän rakentaminen kyllä vaatii sillä aika helposti tulee fiilis että ei tästä voi saada näyttävää mallia kun lähtökohdan laatu on mitä on.

Takiloinnin suhteen lienen jotenkin epänormaali yksilö että huomasin Tipitzin rakentamisen jälkeen jopa odottavani tuota vaihetta vaikka tiesin että se vaatisi äärimmäisen määrän keskittymistä. Takilointi on suunniteltava oikeastaan jo rakennusvaiheessa että se onnistuisi. Eli mietittävä miten ja missä järjestyksessä sen tekee. Periaate tietty sisältä ulos. Minulla tapana on porata laivan rungossa/kansissa olevat kiinnityspisteet erittäin ohuelle sormiporalla ja kiinnittää monofiilisiima tähän porauskohtaan pikaliimalla (kastan siiman pään pikaliimaan ja tarvittaessa tuon neulalla pikaliimatipan myös porausaukkoon). Sitten toisen pään kiinnitys mastoon tms. poraamalla siihen reikä/solmimalla rankaan tms ja painoja käyttäen siima kireälle. Pikaliima hoitaa kiinnityksen. Juotoskolvi on hyvä apuväline siimojen kiristykseen jos jäävät löysälle. Kiristyvät siis aika hyvin lämmöllä. Ja solmimisissa on apua jos on harrastanut kalastusta. Titanicissa osa takiloinnista oli köysiä jotka aavistuksen roikkuvat (mm. öljylampun kuljetusjärjestelmä märssykorin yläpuolelle). Ne ovat aika kinkkiset siimojen kanssa mutta muutaman harjoitelman jälkeen sain itseäni tyydyttävät versiot. Mallini kuvaa vesillä olevaa Titanicia joten sataman lastausvaiheen harukset eivät ole paikallaan. Titanicin takilointi oli itse asiassa aika helppoa sillä hyviä referenssejä siitä löytyy helposti. Tirpitzin osalta piti tihrustaa sota-aikaisia valokuvia suurennuslasilla
En uskoisi että joku sanoo että takilointi on helppo tehdä kun on referenssiä tarjolla… Ei vain mene omaan jakeluun tuollaisten hiusten virittely ennalta määrättyihin paikkoihin ja vielä noin siististi. Mutta oli miten oli niin kun on jaksanut näpertää niin kyllä tuo varmasti täydellinen takilointi tuo niin paljon lisää malliin että se selkeästi kannattaa, jos siis vain moiseen kykenee.
Rane 15.1.2013 16:07 Vastaa lainauksella
Tämä pitää ehdottomasti saada viikon malliksi. En tiedä kuinka monta laivaa ylipäänsä on sitä titteliä kantanut. Muistan omasta Titanicistani myös tuon siimahässäkän. Ongelmallisinta oli etummaisen maston kanssa joka jäi vähän kaarevaksi taaksepäin. Valitettavasti 90-luvun alussa en saanut täydellistä etsisarjaa ja nyt kun niitä saa Kuivalaiseltakin niin kyllä kihelmöi ottaa paatti uuskäsittelyyn mutta en tiedä. Olisi jopa purkutöitä tiedossa.
Rane kirjoitti:
Muistan omasta Titanicistani myös tuon siimahässäkän. Ongelmallisinta oli etummaisen maston kanssa joka jäi vähän kaarevaksi taaksepäin. Valitettavasti 90-luvun alussa en saanut täydellistä etsisarjaa ja nyt kun niitä saa Kuivalaiseltakin niin kyllä kihelmöi ottaa paatti uuskäsittelyyn mutta en tiedä. Olisi jopa purkutöitä tiedossa.
Muovimastojen kanssa on enemmän kuin todennäköistä että mastot vääntyvät. Täytyy myöntää että lasikuitu oli erinomainen materiaali tähän tarkoitukseen. Tässä vain ylimmäiset, mallissa parin sentin mittaiset osat ovat alkuperäistä muovimastoa hieman ohuemmaksi hiottuna. Kiinnityksen onttoon lasikuitumastoon tein siten että porasin sormiporalla muovimastoon keskelle reiän, pikaliimasin siihen metallitapin jonka toisen pään liimasin sitten onttoon lasikuitumastoon.

Jos aiot käyttää etsisarjoista muutakin kuin penkit ja taavetit niin suosittelisin kokonaan uuden mallin tekemistä. Ikkunoiden vaihto etsiosiin on aivan toivoton tehtävä jos laiva on jo kasassa. Sitä viilausta, kittaamista ja hiomista on muutoinkin aivan poskettomasti. Suurin osa näistä on vielä sisäkansilla kuten kävelykannella joten niiden vaihto on käytännössä mahdotonta (no ei ne tietty paljoa sieltä kyllä näy). Ja tietty koko takilointi on purettava edestä pois. Saattaa olla että uusi malli valmistuu nopeammin kuin vanha modautuu. Lisäksi nämä viimeiset MiniCraftin mallit ovat aika oikeita versioita Titanicista joten jos et ole oikonut vanhan mallin virheitä niin näistä saa oikeammannäköisen. Esimerkiksi ei ole kuin muutama kansi-ikkuna väärässä kohdassa tai vääränlainen, rungon ikkunoita puuttuu vain takaosasta, keulan ankkurisyvennys on oikein jne. Tosin joka on kerran tehnyt tämän MiniCraftin setin valmiiksi ei tietty mielellään aloita uutta.
Rane 16.1.2013 12:04 Vastaa lainauksella
Mika Timonen kirjoitti:
Jos aiot käyttää etsisarjoista muutakin kuin penkit ja taavetit niin suosittelisin kokonaan uuden mallin tekemistä. Ikkunoiden vaihto etsiosiin on aivan toivoton tehtävä jos laiva on jo kasassa. Sitä viilausta, kittaamista ja hiomista on muutoinkin aivan poskettomasti. Suurin osa näistä on vielä sisäkansilla kuten kävelykannella joten niiden vaihto on käytännössä mahdotonta (no ei ne tietty paljoa sieltä kyllä näy). Ja tietty koko takilointi on purettava edestä pois. Saattaa olla että uusi malli valmistuu nopeammin kuin vanha modautuu. Lisäksi nämä viimeiset MiniCraftin mallit ovat aika oikeita versioita Titanicista joten jos et ole oikonut vanhan mallin virheitä niin näistä saa oikeammannäköisen. Esimerkiksi ei ole kuin muutama kansi-ikkuna väärässä kohdassa tai vääränlainen, rungon ikkunoita puuttuu vain takaosasta, keulan ankkurisyvennys on oikein jne. Tosin joka on kerran tehnyt tämän MiniCraftin setin valmiiksi ei tietty mielellään aloita uutta.
Lisäetsien suhteen ajatus on ollut että laittaisin taavetit, kraanat, penkit ja uudet portaat kaiteineen ja ym "helppoa", mutta en ikkunoita. Mutta totta on mitä sanot, eli jos haluaa kunnon lopputuloksen niin eiku Minicraft-kauppaan vaan. Omani on Academyn 1/350-sarja, joka kai on sama kuin Minin vanha versio. Siitä puuttui esim. keulakannen syvennys kokonaan. Tein sen itse lisäankkureineen päivineen.

Tällä hetkellä tosin on viisi paattia työn alla (hitaasti edistyen), mm 1/400 Potemkin jossa myös tulee vastaan tuo muovimasto-ongelma. Messinki on käynyt mielessä tuon asian ratkaisemiseksi.
Rane 16.1.2013 12:08 Vastaa lainauksella
Vielä:
Kiinnostavaa on nähdä minkälaisen Titanicin Billing Boats pukkaa tänä vuonna ulos. Etukäteistietoja en ole löytänyt.
Rane kirjoitti:
Lisäetsien suhteen ajatus on ollut että laittaisin taavetit, kraanat, penkit ja uudet portaat kaiteineen ja ym "helppoa", mutta en ikkunoita. Mutta totta on mitä sanot, eli jos haluaa kunnon lopputuloksen niin eiku Minicraft-kauppaan vaan. Omani on Academyn 1/350-sarja, joka kai on sama kuin Minin vanha versio. Siitä puuttui esim. keulakannen syvennys kokonaan. Tein sen itse lisäankkureineen päivineen.

Tällä hetkellä tosin on viisi paattia työn alla (hitaasti edistyen), mm 1/400 Potemkin jossa myös tulee vastaan tuo muovimasto-ongelma. Messinki on käynyt mielessä tuon asian ratkaisemiseksi.
Tosiaan portaat ja nosturit olisivat myös kohtalaisen helpot modattavat. Uloimpien kansien kaiteet myös. Tietty jos malli on aika hyvässä tikissä ja olet sitä jo näemmä oikeammaksi korjannut niin sääli lähteä massiivisesti purkamaan. Tuo Academyn sarja on muistaakseni kyllä samaa muottia kuin MiniCraft.

Jos löytää mastoihin sopivankokoiset metallivastineet niin se on ehdottomasti paras ratkaisu. Tirpitzin etumastossa sovelsin tuota ja lopputulos oli hyvä. Päämastoa en siinä kokonaan voinut detaljien vuoksi vaihtaa, mutta sen sain suoraan kun vedin kaikki isot harukset samalla aikaa erilaisilla paino- ja vetoviritelmillä mastoon kiinni ja kun kaikki harukset olivat kireällä niin tarkkaan suoristin maston ja pikaliimatipoilla kiinnitin harukset mastoon. Toimi aivan loistavasti ja notkea ja heiluva masto muuttui myrskynkestäväksi. Hyvä esimerkki miten harukset pelaavat pienoismallissa samoin kuin täydessäkin mittakaavassa.
Samu Hyypiä kirjoitti:
Valaistu malli on hankala kuvata!
Totta. Usein siitä saa paremman vaikutelman kun kuvaustila ei ole pimeä vaan sopivan hämärä. Laitoin pari esimerkkiä tästä omaan kuvapankkiin, mallina toimii tämä rakentamani Titanic.
Samulle ja Mikalle.

Ensinnäkin.
Molempien mallit ovat todellisia pienoismalleja. Oletta tehneet historiaa pienoiskoossa nyky- ja tuleville sukupolville antaumuksella. Suurin osa nykynuorisososta kun luulee, että Titanic on vain elokuva elokuvien seassa. Eivät he tiedä oikeasti Titanicistä mitään.

Asiaan. (Ihan vertailukelpiosia nämä eivät ole, koska mittakaava on aikalailla erilainen. Samu = 1:570 ja Mika = 1:350).

Mallit eivät ole tosiaankaan heleppoja kuvattavia. Varsinkaan nämä pitkät mallit ja "special-varsinkin", kun ne ovat valaistut sisältä ja se pitäisi tuoda vielä kuvissakin esiin.

Samu on kuvannut laivan mielestäni pikkasen liian hätäisesti. Sängyn päällä, jossa tosin tapetit hieman pehmentää valoa, mutta kuvaa sotkee mallin alla olevat tueksi laitetut lehdet. Ja malli ei tule näkyviin kovinkaan hyvin. Kamera on ottanut suurimman valoituksen vaaleasta taustasta ja säätänyt aukon sen mukaan. Toinen kuva, joka on kylpyhuoneestasi ja tarkoitettu mallin yövalaistukseen ei myöskään toimi kovin hyvin. Kaakelit peilaavat taustalla ja sehän sotkee koko kokonaisuuden kuvassa. Yritys on ollut ihan hyvä, mutta jos mallia olet väkertänyt vissiin satoja tunteja, niin kuvaukseen olisi kannattanut panostaa myös.

Mika on käyttänyt enempi aikaa kuvaukseen ja niistä saa katsoja jo paljon enemmän fiilistä. Kuvissa Mika hieman valottaakin - jos tätä sanaa voi käyttää - mallinsa kuvauksesta. Mikakin kertoo, että ihan heleppoo ei ole tällaisen mallin kuvaaminen ja siihen lauseeseen on heleppo samaistua. Mikan malli on isompi, mutta kuvaus on silti parempi.

Mallien valokuvaus on liki yhtä haastavaa hommaa, kuin mallien tekokin. Se ymmärtämys meiltä monelta - ainakin minulta - on kadoksissa. Parin ammattikuvaajankin kanssa olen asiasta jutellet ja saanut ihan oivia vinkkejä pikku kotistudion väsäämiseksi.
Kuitenkin minulle on aina käynyt niin, että olen kuvannut mallini taas sillä "vanhalla" ja muka hyväksi koetulla tavalla.
Tässä asiassa on meille lähes kaikille parantamisen varaa. Onhan tällä sivustolla todella upeitakin valokuvia, mutta yleensä taidollakin tehty malli näyttää todella ikävältä huonoisti otetuissa kuvissa.
Harjoitellaanko kuvaamista?

T.T
AJ 21.1.2013 08:03 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Onneksi olkoon viikon mallista - ansaitsit sen ehdottomasti! Parhain terveisin, AJ
"Viikon malli" meni kyllä ihan oikeaan osoitteeseen.
Kyllä olet tehnyt ison työn! En tarkoita pelkästään mallin ulkomittoja vaan kaikki työvaiheet on tehty tarkkuudella ja antaumuksella. Mallistasi huokuu valaistuksineen esikuvansa loisto ja arvokkuus.
Sen verran vielä mallailustasi kun mainitsit olevasi mallintekijänä vielä aloittelija. Jos aloittelijalla on homma jo näin hyvin hyppysissä niin mihinkä Mika vielä ehtineekään. Mallariasenne loputtoman kärsivällisyyden kera on ainakin kohdallaan :)
AJ 21.1.2013 17:59 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Jos siitä ei ole likaa vaivaa, niin voisitko kirjoittaa listan työvälineistä, joita käytät laivamallauksessa, kiitos. Komppaan vielä Erkki H:ta - sinulla on saitilla kaksi laivamallia ja molemmat niistä ovat mestariteoksia. Parhain terveisin, AJ
Ohoh. Aika upea meriitti tämä viikon malli näin kovassa seurassa!! Suurkiitos kaikille jotka ovat arvostaneet tätä, jaksaneet lukea tarinan läpi sekä koettaneet tihrustaa muutamasta pienestä kuvasta kokonaisuutta! Ajattelin pitää muutaman kuukauden mittaisen tauon mallailussa ja keskittyä iltaisin hieman isompiin rakennushommiin mutta etenkin positiivisen palautteen kannustamana seuraava projekti saattaa startata aiemminkin. Kaikki taustatyö sitä varten on jo tullut kyllä tehtyä ja hankittuakin, itse malli etsineen puuttuu, mutta sen hankinnan jälkeen se sitten onkin jo menoa…

AJ kyseli työvälineistä. Niissäpä ei ole oikeastaan mitään hienoa vaan kertovat sen että todellakin olen aloittelija tässä hommassa. Suurin osa kalustosta on sellaisia mitkä hyvin varustetusta kotiautotallista löytyvät ja mitä varmaan muutkin mallailijat käyttävät. Mutta pyynnöstäsi ohessa ne työvälineet ja tarvikkeet joiden kanssa nämä molemmat laivat syntyivät:
- ensiksi tarvitaan tietysti kirjallisuutta ja nettiä jotta osaa tehdä mahdollisimman autenttisen pienoismallin
- tärkein varsinainen työväline on kunnollinen askarteluveitsi, niitä on useampikin eri tilanteisiin eri terillä, niillä tekee suurimman osan työstä
- seuraavaksi tärkeimmät on kattava kokoelma erilaisia pihtejä ja pinsettejä osien siirtelyyn, paikallapitämiseen ja etsiosien taivutteluun
- sakset ja kokoelma erilaisia sivuleikkureita
- sormipora teräsarjoineen on sellainen jonka olen varta vasten hankkinut. Laivojen kanssa todella käytännöllinen (esim metallisten tykinputkien ja takiloinnin kiinnittelykohtien poraaminen)
- jonkun verran karkeassa työssä Dremeliä ja Makitaa sekä isompia poria / hiomalaikkoja / leikkauslaikkoja ym.
- pienoisviilasarja, todella hyödyllinen, mitä erilaisimmilla profiileilla sitä parempi. Tätä arvosti etenkin Titanicin lukemattomien ja monimuotoisten ikkunoiden kanssa.
- erilaisia hiomapapereja alkaen jostain 180stä ja aina tuonne 1200siin vesihiomapapereihin
- ei varsinainen työväline mutta kittiä ja lisää kittiä, itse olen käyttänyt Tikkurilan lakkakittiä joka löytyy varastosta mutta ei ole oikein hyvä isommissa kittauksissa, pitäisi varmaan hankkia jotain tähän soveltuvampaa.
- kunnolliset pensselit ovat hyvin tärkeät kuten jokainen mallari tietää
- maskiteippiä
- näissä tihrusteluhommissa hyvä valaistus ja valolla varustettu suurennuslasi
- erilaisia puristimia pyykkipojista, kuminauhoista ja vaatepuristimista aina puupuristimiin, erittäin hyödyllisiä
- juotoskolvi takiloinnin viimeistelyyn sekä myös etsiosien tinailuun
- sopivia tikkuja, neuloja, rautalankoja yms osien ja liimatippojen(=haikujen) siirtelyyn
- valaistuksen tekemiseen sitten nippu elektroniikkatyössä tarvittavia välineitä kuten kuorintapihdit, yleismittari jne.
- jalustojen kanssa tietysti sitten sahaa, yläjyrsintä, hiomakonetta ym puutyövälinettä
- polvisuojat, Maglite, suurennuslasi ja tuntikaupalla aikaa lattialle pudonneiden etsiosien etsimiseen

Kokemattomuutta tässä hommassa varmaan leikkaavat norsunhermot sekä jonkinasteinen kokemus hieman isompia kädentaitoja tarvittavista hommista.

Kiitos vielä kaikilla kanssamallareille!!
Hyvä ja kattava inventaario työvälineistä. Vaikuttaa kovasti oman työpöydän sisällöltä. Ja onneksi olkoon, ansaittu "Viikon malli"-plakaatti.
AJ 21.1.2013 20:40 Vastaa lainauksella
Moi Mika,
Suurkiitokset hyvästä ja kattavasta työvälineinventaariosta.

Paljon puutteita on omassa välineistössäni, kuten valolla varustettu suurennuslasi (ei ole), kunnon mallauspihdit (nyt käytössä vanhoja peruspihtejä), kokoelma erilaisia sivuleikkureita (nyt käytössä vanhat perusleikkurit), sormipora teräsarjoineen (ei ole), erilaisia puristimia (pyykkipojat sentään on) jne…Sentään useammat polvisuojat, kyynersuojat ja Maglitet kyllä löytyy plus kirjallisuus ja muut lähteet ovat kondiksessa. Hitsin hyvä lista, pitää pistää hankintalistalle vissiin paljon työvälineitä…

Vielä kiitokset Mika! Parhain terveisin, AJ
Upea malli Titanicista! Valaistus on todella näyttävä. Työtä on varmasti riittänyt. :) Arvostelua on kuitenkin paha antaa näiden kuvien perusteella. Toivoisin yksityiskohdista hieman kuvia, ne kaiketi on helpompi ottaa, eivätkä vaadi valojen päällä olemista.
Iiro 26.1.2013 15:21 Vastaa lainauksella
vähän komee
Ensiksi todella hienoa työtä!

Itse olen rakentanut enemmän ja vähemmän viimeiset kymmenisen vuotta, pääasiassa merenkulkuun liittyviä malleja. RMS Titanicin olen rakentanut useamman kerran, viimeisin Revellin 1/400 mittakaavassa. Luin tarkasti kirjoituksesi ja et antanut kehuja Minicraftin mallin laadulle tai muoviosilla. Olen kuitenkin aikeissa rakentaa vielä tuota 1/400 mallia isommankin. Onkohan tällä hetkellä tuo Minicraftin 1/350 isoin mallinnus ja paras laatuaan? Puisia malleja on 1/200 mittakaavassa ja olen jopa harkinnut tuon kokoisen mallin tekemistä, mutta muovisena tälläistä ei taida olla. Netistä olen yrittänyt jo pidempään etsiä isompaa muovimallia tuloksetta ja kartoittaa mikä kannattaisi hankkia. Ajatus on, että kesän korvalla aloittaisin vielä yhden Titanicin rakentamisen, entisten kokemusten kartuttamana.

Olisko foorumilaisilla suositella, minkä firman malli kannattaisi hankkia ja löytyykö muovisia malleja vielä isommassa mittakaavassa kuin 1/350?
Kiitos!

Pieni viive vastauksessa mutta toivottavasti ehtii vieläkin. Silloin rakennusvaihetta suunniteltaessa etsin juuri tuohon kysymykseen vastausta ja silloin se aika yksiselitteisesti oli Minicraftin 1:350. En ole kovin tarkkaan seurannut mitä markkinoilla on tapahtunut mutta ei varmaan parempaa mallia ole tarjolle tullut. Jos vaan kärsivällisyyttä on niin kyllä tuostakin näyttävän mallin saa aikaiseksi.

En usko että on isompaa muovimallia tarjolla. BillingBoatsilla on tarjolla loistava malli 1:144 mittakaavassa. Se on tosin pääasiassa puumalli, mutta on siinä muoviosiakin :) Hintaa taitaa olla tuhannen euron verran. Ja siitähän tulee sitten melkein kaksimetrinen…

Jos nyt pitäisi uudelleen lähteä rakentamaan niin kaikesta huolimatta samasta sarjasta aloittaisin.
Mika Timonen kirjoitti:
Kiitos!

Pieni viive vastauksessa mutta toivottavasti ehtii vieläkin. Silloin rakennusvaihetta suunniteltaessa etsin juuri tuohon kysymykseen vastausta ja silloin se aika yksiselitteisesti oli Minicraftin 1:350. En ole kovin tarkkaan seurannut mitä markkinoilla on tapahtunut mutta ei varmaan parempaa mallia ole tarjolle tullut. Jos vaan kärsivällisyyttä on niin kyllä tuostakin näyttävän mallin saa aikaiseksi.

En usko että on isompaa muovimallia tarjolla. BillingBoatsilla on tarjolla loistava malli 1:144 mittakaavassa. Se on tosin pääasiassa puumalli, mutta on siinä muoviosiakin :) Hintaa taitaa olla tuhannen euron verran. Ja siitähän tulee sitten melkein kaksimetrinen…

Jos nyt pitäisi uudelleen lähteä rakentamaan niin kaikesta huolimatta samasta sarjasta aloittaisin.
Kiitos vastauksesta,

tilasinkin tässä jokunen päivä sitten tuon Minicraftin Deluxe version 1:350 RMS Titanicista. Kuten sanoit varmasti paras vaihtoehto tällä hetkellä muovimalleista. Varsinkin kun hommaa myös nuo Tom Modelworksin lisäsetit.

BillingBoatsin malli olisi mahtava, mutta täytyi myös miettiä säilytystä jne. Päätin sitten hankkia Minicraftin mallin, kuten huomaa kärsivällisyydellä siitä saa näyttävän. Ja sitten mahtuu vielä hyvin hyllyynkin tai vitriiniin esille… :)