Pienoismallit.net

Ykkös klimi 1942

Hyvää alkavaa vuotta. Rakentelin tässä talven kunniaksi tälläisen trumpeterin ihan ok:n mallin. Malli kuvaa syvärin voimalaitoksen luona suomalaisten käsiin jäänyttä kooveetä keväällä 1942. Kiehtoi rakentaa tämä malli tuon erikoisen talvinaamion vuoksi. Rakentelussa ei mitään ihmeitä ollut vaan pientä siistimistä ja sovittelua, suoraan laatikosta rakennettuna. Maalattu tamiyan akryyleilla, ja säistys AK:n tuotteilla sekä öljyt ja suurinpiirtein kaikilla mitä kaapista löytyi. Yritin säistää tämän sellaiseen kauhtuneeseen ja kuluneeseen kuosiin jossa jo näkyy taistelujen ja sään kuluttama pinta. Omasta mielestä onnistui hyvin joskin kehitettävää löytyy. Lisäkilkkeillä tästä trumpan mallista saisi näyttävämmän mutta näillä mennään nyt.

Kommentit

Viikon malli ;D
AJ 5.1.2013 15:03 Vastaa lainauksella
Moi Jarno,
Nyt tuli Wau-efekti! Loistava camo ja hienosti onnistunut vaunumalli. Tässä on kyllä viikon malli-aineksia, kuten Jasper R jo yllä toteaa. Tämä Klimi I kyllä kolahti - upeaa työtä; loistava vaunumalli! Enuff said. Parhain terveisin, AJ
Voi herranen aika sentään, mikä malli. Kuvatkin ovat onnistuneet ihan satasella. En ymmärrä, miten lähikuvistakin saa noin hienoja. Tai sen ymmärrän, että jos malli on tehty noin huolella, niin otatpa kuvat mistä tahansa, niin ne kertovat kaiken.
Huippuosaamista Jarnolta.
Suuta alkaa kuivamaan.
T.T
No nyt on todella onnistunutta itärautaa esillä. Onkohan joulupukki tuonut uuden kameran, kun kuvatkin ovat tällä kertaa erinomaiset. Hyvä hyvä.
Taas sattui Raimoa leukaan, kun alaleuka putosi lattialle. Olen sanaton. Ihanan kaunista itäraudan toteutusta.
Koska olen oma itseni, niin armottomassa lähikuvassa taitaa näkyä sormenjälki :) Siitä huolimatta, komppaan muita toteamalla, että erittäin hyvän näköinen pienoismalli. "striking" efektien häivytykset ovat nätit, hyviä naarmuja ja kulumia siellä täällä- erittäin hyvä, erittäin hyvä! Joitain rakennusteknisiä juttuja on näkyvissä, hieman auki olevia saumoja jne. Tästä seuraava askel eteenpäin: Lisää yksityiskohtia itse vaunuun, esim. etseillä. Yksityiskohtien maalaaminen ja esiintuominen, lisää kontrasteja mallin pintaan.
Kiitos jasper.

kiitos aj, kattelin viikon verran kuvia netistä ja tältä saitilta olevista klimeistä. Koitin hakea sellaista kultaista keskitietä kuluneen ja tosi rähjäisen vaunun väliltä, ja tämmöinen siitä tuli.

kiitos timo, armoton mietiskely ja kuvien selailu ja siitä se sitten lähti. Palaset loksahteli osapuilleen paikoilleen mutta parantamistakin löytyy.

Kiitos petri, kamera on sama mutta sain sen säädettyä suht kohilleen, rutosti lamppuja tuomaan valoa ja muutama ylimääräinen kuva josta valkkasin parhaimmat.

Kiitos raimo, petrattavaa löytyy mutta mukavasti tuo onnistui.

Kiitos marko, petrattavaa löytyy mutta nyt tuntuu että ollaan oikeilla jäljillä. Osa saumoista tosiaan kaipaa siistimistä. Etsejä laitellaan seuraavaan vaunuun nyt kun sain hommattua juotosnesteen kolvit ja tinat, olen harjoitellut tuota pintakäsittelyä säistämistä ja kuluneisuutta näihin vaunuihin. Ala runkoon ja telastoon jäi vielä petrattavaa kuran ja mudan saralla, sävyvaihtelut kuralohkeamat ym. Etseillä saisi kyllä roimasti yksityiskohtia ja eloa malliin, joitakin etsisarjoja mulla on kaapissa mutta kun osa etseistä ei ole oikein taipunut haluttuun muotoon niin oon jättänyt pois rumentamasta mallia. Vielä kun oppii kunnolla käyttämään ja hyödyntämään nuo AK:n tuotteet, mielestäni mukavia ja oikein käytettynä efektit on todella näyttävät.
Moi,

Ihan kiva malli. Kuitenkin jos mallin on tarkoitus kuvata sitä Klimiä joka saatiin ehjänä Syvärin voimalaitokselta ja josta suomalaisten käytössä tuli ensin R 100 ja myöhemmin Ps 271-1, niin mallissa pitäisi olla ns. vahvennetulla valupanssarilla oleva torni. Tornin takana kk:n ympärillä pitäisi siis olla suojaava valurengas ja tornin sivujen alalaitojen pitäsi olla edestäpäin tai takaapäin katsottuna ulospäin levenevä. Lisäksi ylärungon takaosan pitäsi olla kulmikas eikä pyöreä.

Trumpan sarja 360 olisi ollut parempi lähtökohta sekä torniltaan että rungoltaan.

t. Jake
kiitos jarmo, yritin mallintaa tuota suomalaiset panssarivaunut kirjan sivun 85 ylä kuvan klimiä. Mallin tarkoitus on esittää juuri käsiin saatua klimiä ilman muutoksia, Mutta en löytänyt juurikaan kuvia tästä syvärillä evakoidusta tankista, täytyy sitten rakentaa toinen klimi tuosta mainitsemasta trumpan sarjasta:)
Hieno, jopa hienostunut malli. Ei liikaa mitään, eikä mitään puutu.
Moi Jarno,

Noin äkkiseltään ne muutokset ovat: lokasuojien etu- ja takapäät, suojakuvulla oleva ajovalo, työkalulaatikot (erilaisia matkan varrella) ja moottorikannen päällä olevat ilmanvaihtoritilät, jotka ovat erilaiset kun vaunussa on R 100 tunnus ja erilaiset kun se on Ps 271-1 numerolla. Huomaa myös telat. Joukossa on ns. kaksiosaisia telakenkiä ja näissä kengissä sisäpuolen ohjuri on noin 1/3 normaalikengän ohjurista.
kts. vaikka tämä jos kiinnostaa: www.pienoismallit.net/galleria/malli_3066/

Tee seuraavasta R 100 ja sitä seuraavasta Ps 271-1, niin saat koko sarjan. Itse aloitin Ps 271-1:stä ja menen siitä taaksepäin, eli R 100 seuraavaksi ;)

t. Jake
SS 5.1.2013 18:25 Vastaa lainauksella
Wau, hienoa jälkeä todellakin ja paras mallisi tähän mennessä. Tällä kertaa tuo "armoton lähikuva" ei olekkaan niin armoton vaan paljastaa Klimisi upean pintakäsittelyn. Kuvissakin reilua parannusta, joten voit kyllä olla kokonaisuuteen enemmän kuin tyytyväinen. Hyvin lähtee käyntiin mallailu-vuosi 2013! :)

…itsellä odottaa sama malli rakentamistaan, tarkoitus läträtä oikein kunnolla ja tehdä siitä "rapaisempi kuin poliitikon sielu". Heh!
Terve Jarno!

Hieno duuni! Maalaus on nättiä katseltavaa, mutta itsellä leuka tipahti alemmas vähän muista huomioista. En lähtisi heti rankkaamaan malliasi "viikon malliksi, enkä näe realistisena ja hyvänä kommenttina sinulle sanoa, että: "malli on tehty noin huolella". Itsellä ensivaikutelma oli hutaistu…

Pääasia on se, että siirtymistä parempaan suuntaan on kuitenkin tapahtunut. Näin ollen parasta antia saat palautteesta, joka on kriittistä, koska silloin vain oppii parhaiten.

Muutamia huomioita ja korjausehdotuksia malliisi:

- Tornissa näkyy ikävä kittaamaton sauma
- Lampun on asetettu hätiköidysti vinoon
- Keulan torvi on ylösalaisin
- Telat on tasaisella alustallasi kuitenkin osittain ilmassa
- Telat eivät istu vetopyörän osalta
- Moottorin ilmanottoaukot ovat umpinaiset muoviklöntit, jotka syövät pahiten illuusiota aidosta vaunusta

+ Hieno maalaus/pintakäsittely

Seuraavaan malliin vain lisää huolellisuutta ja syövyteosiin ja muihin lisäosiin kannattaa alkaa tutustua!

T.Waltter
Todella harmoninen lopputulos!
Lähikuvat ovat aina pieni "riski" mutta tässä ne tuovat vain mehukkaat yksityiskohdat paremmin esiin. Edellä mainittujen parannusten lisäksi en keksi muuta kuin, että telat eivät ihan täysin synkkaa muun vaunun kanssa, mutta tämä menee jo makuasioiksi.
Ihan mielenkiinnosta, mitä sävyjä käytit tuossa vihreässä?
Kiitos ss, tämmöinen tästä tuli ja seuraavaan parannetaan tahi ainakin yritetään:)

Kiitos waltter,kritiikkiä saa ja pitääkin antaa. Lampun lasi on kyllä hieman vinossa, tuo äänitorvi on epähuomiossa tullut väärinpäin. Moottorin ilmanotto aukot laitoin tarkoituksella sarjan omat, etsisarja kyllä löytyy mutta kun ne joutuu kolvaamaan monesta osasta niin näin ne edes etäisesti muistuttavat esikuvaa:) etsiset ilmanotto aukot olisi todennäköisesti olleet minun kolvaamina hirveät. Täytyy treenata tuota etsityöskentelyä. Tuo tornin sauma käsittääkseni kuuluukin näkyä? Esikuvasta sen verran että tämä ei esitä suomalaista klimiä vaan nimenomaan neukku klimiä sellaisena kuin se on valokuvaajan toimesta ikuistettu kirjan kuvassa. Eikä tästä ollut kuin yksi kuva sivusta(suomalaiset panssarivaunut kirjan sivu 85 ylä kuva) Tuota lokaria en alkanut väänteleen vinoon vaan otin sen verran vapautta siinä kohdin. Seuraavaan tankkiin täytyy nuita etsejä harjoitella paikoilleen. Suomi klimiin olisi tehnyt kyllä tarvittavat muutokset.
Otso Valkeeniemi kirjoitti:
Todella harmoninen lopputulos!
Lähikuvat ovat aina pieni "riski" mutta tässä ne tuovat vain mehukkaat yksityiskohdat paremmin esiin. Edellä mainittujen parannusten lisäksi en keksi muuta kuin, että telat eivät ihan täysin synkkaa muun vaunun kanssa, mutta tämä menee jo makuasioiksi.
Ihan mielenkiinnosta, mitä sävyjä käytit tuossa vihreässä?
Kiitos otso, maaleina käytin tamiyan nato green xf-67 darg green xf-61 ja cocpit green xf-71. Katsoin rakennusvaiheessa tuon telaston et se on suorassa ja istuu joka kohdissa, mutta eipä se mennytkään putkeen. Palatelat oli omanlaisensa ruljanssi saada istumaan edes jotenkin kelvollisesti mutta joko sarja heittää tai sitten on oma vika muistaakseni letkuilla kun kokeilin niin istuivat tasaisesti?
Ehdottomasti paras, tai ainakin toiseksi paras mallisi! :)
Parannusehdotuksia tuossa on jo tullutkin, mutta lisäisin vielä rohkeammat pinwashit. Esim. tornin pistooliportti näyttäisi olevan samaa rakennetta tornin kanssa ilman saumaa. Maalaus muuten on hyvin onnistunut. Teknisiin rakennejuttuihin en puutu kun en niistä mitään tiedä.
Hyvä, hyvä, uutta putkeen.
kiitos jouni, pentele ku mulla oisi ollu etsisarjan mukana tulleet metalliset pistooliportit mutta ku löysin ne vasta mallin valmistuttua. Seuraavaan malliin koitetaan parantaa näyttävyyttä etsien ja muiden kikkojen avulla.
Ilkka K. 6.1.2013 19:28 Vastaa lainauksella
Aikamoista pilkunnusauttelua tuossa tietyiltä hlöiltä yllä, toki muutama hätiköity virhe löytyy mutta mun silmään tämä camo on tosi hienosti toteutettu samoin pintakäsittely/modulaatio, tuohon vielä nuo pulttien ym. korostukset päälle niin avot!
pekka t nieminen kirjoitti:
Hieno, jopa hienostunut malli. Ei liikaa mitään, eikä mitään puutu.
Kiitos, joskus loksahtelee palikat kohdilleen.
Ilkka K. kirjoitti:
Aikamoista pilkunnusauttelua tuossa tietyiltä hlöiltä yllä, toki muutama hätiköity virhe löytyy mutta mun silmään tämä camo on tosi hienosti toteutettu samoin pintakäsittely/modulaatio, tuohon vielä nuo pulttien ym. korostukset päälle niin avot!
Kiitos, kuivaharjasin nuita koholla olevia kohtia mutta näi jäköjään hieman vaisuksi.
Ilkka K. 6.1.2013 19:51 Vastaa lainauksella
Jepa, ehkä se huutaa vielä noita pinwasheja kuten joku yllä totesikin, silti erittäin bueno näinkin!
Eihän täällä Ilkka K. ole muuta kuin kehuttu ja nimenomaan tuota maalausta ja pintakäsittelyä…

Ihmeellistä sanoa muita "pilkunnusauttelijoiksi", kun itse kirjoitat kommentissasi, että "muutama hätiköity virhe löytyy" ja sitten, että pintakäsittely/modulaatio on toteutettu hienosti.

Niinhän kaikki ovat juuri samanlailla kirjoittaneet! Joten voit ihan itse tehdä sille pilkullesi tuttavuutta!

Ärsyttävää naljailua muille, kun olet kuitenkin itse ihan samaa mieltä! (Täällä yritetään antaa vain parantavaa kritiikkiä töistä, jotta taso voisi mallarina kasvaa!)
Ilkka K. 7.1.2013 20:02 Vastaa lainauksella
Waltter Holm kirjoitti:
Eihän täällä Ilkka K. ole muuta kuin kehuttu ja nimenomaan tuota maalausta ja pintakäsittelyä…

Ihmeellistä sanoa muita "pilkunnusauttelijoiksi", kun itse kirjoitat kommentissasi, että "muutama hätiköity virhe löytyy" ja sitten, että pintakäsittely/modulaatio on toteutettu hienosti.

Niinhän kaikki ovat juuri samanlailla kirjoittaneet! Joten voit ihan itse tehdä sille pilkullesi tuttavuutta!

Ärsyttävää naljailua muille, kun olet kuitenkin itse ihan samaa mieltä! (Täällä yritetään antaa vain parantavaa kritiikkiä töistä, jotta taso voisi mallarina kasvaa!)
Ei ole syytä kimpaantua, sen kritiikin voi esittää monella tavalla, sun kommentista paistoi nimenomaan se virheiden kaivelu eikä tunnustus hyvästä rakennustyöstä ja maalauksesta (muuten kuin sivulauseessa heitettynä), jotka nyt tässä mallissa ovat kuitenkin selvästi näkyvin osa.
Kyllä tää menee mielestäni Jarnon malleissa ihan kärkipaikoille. Hienoa työnjälkeä olet tehnyt. Maalaus tosi hyvin tehty.
kiitos paavo, kyllä tämä taitaa ainakin omasta mielestä olla parhaiten onnistunut malli. Seuraavaan pitää yrittää sitten parantaa ja opetella tuo etsien käyttö.
Tämä kommenttien kirjoittelu, taisi olla sitten itsellä tässä…

Mitään muuta en halunnut antaa, kuin hyvälle mallarinalulle kommentteja työstään…

Jarnolle mietin pitkään mitä kirjoitan ja mistä kritiikistä hän voisi oppia. Mielestäni se tuntuu nyt jo aika paljolta, että käytin aikaani ja annoin palautetta, joka oli mielestäni vielä asiallista.

Tästä lähtien en kirjoita enää kommentteja tai vastaavia palautteita kellekkään. Niin törkeitä jos viitsivät olla, niin lukekoot sitten muitten hyviä ja palautetta antavia kommentteja… tässä esimerkiksi…

Jarno mitä opit tästä kommentista:

"Tää on viikon malli!"

Et sitten mitään…

Mutta niin kuin aluksi sanoin duunisi on hieno! Jatka samaan malliin!

T.Waltter
Jarno, malli siis on todella hieno. Maalausjälki on upeata. Nuissa veli venäläisen laitteissa ei kyllä mitään ylimääräistä ollut, niinkuin olet esittänytkin. Malli siis ei ole vielä suomalaisten käsittelemä. Näin minä sen ymmärrän. Erittäin bueno!!
Moi,

Selvyyden vuoksi ja puuttumatta muihin asioihin, suomalaisten tekemät muutokset olivat siis:lokasuojien etu- ja takapäät, suojakuvulla oleva ajovalo, työkalulaatikot (erilaisia matkan varrella) ja moottorikannen päällä olevat ilmanvaihtoritilät, jotka ovat erilaiset kun vaunussa on R 100 tunnus ja erilaiset kun se on Ps 271-1 numerolla. Nämä siis silloin kun vaunussa on suomalaiset tunnukset.

Itse vahvemmalla panssaroinnilla oleva torni ja ylärungon takaosan kulmikkuus sekä ns. kaksiosaiset telakengät (jotka toki ovat kuluvia ja vaihdettavia osia) kuuluvat jo tuohon alkuperäiseen venäläiseen versioon. Ne eivät ole suomalaisten tekemiä lisäyksiä tai muutoksia. Nämä siis silloin kun vaunu oli venäläisten käytössä sekä myöhemmin suomalaisten käytössä.

t. Jake
Seppo Valjakka kirjoitti:
Jarno, malli siis on todella hieno. Maalausjälki on upeata. Nuissa veli venäläisen laitteissa ei kyllä mitään ylimääräistä ollut, niinkuin olet esittänytkin. Malli siis ei ole vielä suomalaisten käsittelemä. Näin minä sen ymmärrän. Erittäin bueno!!
Kiitos seppo, juurikin näin malli kuvaa nimenomaan neuvostotankkia.
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Moi,

Selvyyden vuoksi ja puuttumatta muihin asioihin, suomalaisten tekemät muutokset olivat siis:lokasuojien etu- ja takapäät, suojakuvulla oleva ajovalo, työkalulaatikot (erilaisia matkan varrella) ja moottorikannen päällä olevat ilmanvaihtoritilät, jotka ovat erilaiset kun vaunussa on R 100 tunnus ja erilaiset kun se on Ps 271-1 numerolla. Nämä siis silloin kun vaunussa on suomalaiset tunnukset.

Itse vahvemmalla panssaroinnilla oleva torni ja ylärungon takaosan kulmikkuus sekä ns. kaksiosaiset telakengät (jotka toki ovat kuluvia ja vaihdettavia osia) kuuluvat jo tuohon alkuperäiseen venäläiseen versioon. Ne eivät ole suomalaisten tekemiä lisäyksiä tai muutoksia. Nämä siis silloin kun vaunu oli venäläisten käytössä sekä myöhemmin suomalaisten käytössä.

t. Jake
Kiitos jarmo selvennyksestä, täytyy laittaa tilaukseen muutama trumpan kv1 sarja, ovat hinnaltaan edukkaita ja hyviä rakentaa.
Vielä sen verran, että kesällä 1944 on vaunussa ollut vaihtelevasti sekä oikealla puolella että vasemmalla puolella sekaisin alkuperäisen mallisia ja varhaisen mallisia telapyöriä (samanlaiset kuin "Pultti-Klimissä").

Suomalaisissa vihreässä versiossa ja kolmivärisessä naamarissa aina kevääseen 1944 saakka kaikki telapyörät ovat alkuperäisen mallisia pyöriä.

t. Jake
Kiitos jarmo selvennyksestä. Täytyy sopivasti sekotella nuita pyöriä:)