Pienoismallit.net

T-34/85 "k230"

Brandenburger Tor 1945

Hetekapanssaroitu sotka Berliinissä -45. Vaunu kuului 2. kaartin panssariarmeijaan ja vaunussa olevat "hetekat" on ilmeisesti kenttämodifikaatio pst ym. ammusten torjumiseksi.
Juuri tämä versio on mielestäni se hienoin ja äijämäisin versio pitkäputkisesta sotkasta. Kun noin vuosi sitten hommasin Afv-clubin sarjan vaunusta, oli selvää että siitä tulisi tämä lisäpanssaroitu malli. Lopullinen projektin liikkeelle sysääjä oli AJ:n saitille laittamat mahtavat referenssikuvat Berliinin taistelusta. Kuvista sai hyvän käsityksen Berliinissä olleiden sotkien kunnosta ja ennenkaikkea inspiraatiota!

Afv-clubin sarja ei ole paras mahdollinen esitys aiheesta, mutta ihan kelvollinen. Sarjan suurin plussa on täydelliset sisätilat, tosin se tuo myös lisää haastetta projektiin. Kasaaminen kestikin huomattavasti normaalia pidempään, em. syiden takia. Mainittakoon yksityiskohtana, että kittasin sisätiloista noin 70 ejektorin jälkeä piiloon…
Jonkinverran tuli detaljeja lisäiltyä ja sarjan letkutelat korvasin Friulin metallisilla. Hetekat ovat Eduardin etsisetistä.

Maalaus oli ihanan helppoa suht rasittavan kasausvaiheen jälkeen. Maaleina Tamiyan ja Vallejon akryylit ja ruiskulla kuten tavallista. Vanhennukset/säistämiset meni myös ihan peruskavalla. Chippejä ja valumia tuli lisäiltyä reilulla kädellä, mutta kyllähän venäläisen kaluston nyt kuuluu käytetyltä näyttää. :)
Pölytyksissä ja kurauksissa tuli hiukan hämminkiä telojen kanssa, ei meinannut pigmenttimömmöt kuivua halutun värisiksi. Telojen lopullinen ulkoasu jäi siis hiukan kompromissiratkaisuksi.

Pidä tätä ehkä onnistuneimpana projektina sitten tämän, mutta mikä lienee yleinen mielipide. Kommenttia siis kaivataan! ;)

Kommentit

En ole panssarivaunumallien asiantuntija, mutta tämän mallin kohdalla väittäisin Otson olleen hieman liian varovainen tuon mallin sotkemisen suhteen. Ai niin, onhan sille sotkemiselle olemassa ihan oma termikin - säistäminen ;-)

Noh, ensimmäisenä silmääni osuvat telaketjut, jotka näyttävät nimenomaan Friulin ketjuilta - mielestäni noiden säistäminen ja maalaaminen on jäänyt hieman ikäänkuin "vaiheeseen" - sieltä "paistaa" läpi Friulin maalaamaton "rauta".

Myös telapyörien kumiosuudet/telapyörät ovat ihmeen puhtaita verrattuna siihen, miltä niiden pitäisi näyttää - ja näkyypä siellä telapyörästössä myös hiomatonta saumaa - kamera ON ARMOTON

Kaiken kaikkiaan vaunu saisi olla huomattavasti enemmän kärsineen näköinen - tässä sentään on tehty melkoinen reissu jostakinpäin Neuvostoliittoa Berliiniin asti.

MUTTA SITTEN - vaunun tornin valkoiset maalaukset on tehty todella hienosti maalin valumineen! Enpä ole noin upeita "Berliininraitojen maalinvalumia" nähnyt ulkomaissillakaan pienoismallisaiteilla.

En räppää tähän arvosteluun mukaan "tähtösiä" - koska oletan ja toivon sinun arvostavan enemmän tällaista laittamaani sanallista palautetta.

Kaiken kaikkiaan - teet hienoa työtä tämän harrastuksen parissa.
Hyvää työtä tosiaan! Hetekat tuo lisäilmettä tosi paljon, sopii hyvin tähän. Tosiaan ehkä vähän rähjäisempi voisi olla kuten Raimo sanoi, pin-washit voisi olla myös tummemmalla värillä niin erottuisi yksityiskohdat paremmin. Sisusta näyttää myös tosi hyvälle, moottoria voisi ehkä sotkea öljyllä yms vähän enemmän.
Berliininraidat ovat täydelliset, ei ne paremmat enää voisi olla!
Nyt on pakko antaa ääni tälle eli sille, että reissun jäljet ei näy. Toisaalta, jos moottori on noin puhtoinen, matkaa ei voi paljon olla takana. :) Raidat todella hyvät, vaikka menee jo jankuttamiseksi. Vinkkinä, että kuvia kannattaa ottaa useampia settejä. Vaikka ei mitään blogia suunnittelisikaan, niin viimeistään loppumetreillä. Niitä kun rauhassa katselee voi löytää vielä parantamista kaipaavia kohtia, vähän niin kuin oikovedosta lukisi.
Kaipaisi tosiaan lisää sitä "säistämistä". Muuten hyvä malli. Erityisesti ihastuin noihin ruosteisiin hetekeoihin ja varateloihin.
Se on tuo vaunumallien sotkeminen taitolaji nykyään. Sotket liikaa,niin vaaditaan jo dioraamaa ympärille. Sotket liian vähän,niin käy kuten nyt… Hieman lisää kuraa ja muita käytön jälkiä tähän malliin kieltämättä kaipaisin itsekin. Tiedä mikä siinä on,että neukkuvaunut näkee mielessään muiden maiden kalustoa rähjäisempänä. Hyvän näköinen esitys aiheesta tämä on kyllä ihan tälläisenäkin. Nähdäänkö malli Tikkakoskella kuun lopulla?
AJ 5.1.2013 14:40 Vastaa lainauksella
Moi Otso,
Pieniä fixausohjeita on edellä annettu jo riittävästi, joten kehun sen sijaan onnistunutta pienoismallia. Eduardin etsisetin hetekat ovat onnistuneet erinomaisesti. Tornin maalaukset ovat ässiä. Vaunun värisävyt ovat hyvät. Sisusta on hienosti tehty. Kokonaisuus on katseen kahlitseva eli olet onnistunut kuitenkin kokonaisuudessa Veli-Matti S:ää lainaten "Hyvän näköinen esitys aiheesta tämä on kyllä ihan tälläisenäkin."

Olen myös samaa mieltä kanssasi, että tämä versio on hienoin ja äijämäisin versio pitkäputkisesta Sotkasta - nuo hetekat tuovat uskomattoman paljon ilmettä vaunulle, jota tornimaalaus korostaa älyttömän hyvin; cooli vaunumalli. Saa aikaan efektin, että hei tälläinen pitää rakentaa itsekin.

Jäin ainoastaan aprikoimaan kommenttiasi, että "Afv-clubin sarja ei ole paras mahdollinen esitys aiheesta, mutta ihan kelvollinen." Onko pitkäputkisesta Sotkasta olemassa parempikin 1/35 skaalan rakennussarja kuin AFV-Clubin? Kiitos vastauksesta jo etukäteen. Parhain terveisin, AJ
Kiitokset kaikille kommentoimisesta, juuri tällaista rakentavaa palutetta arvostan suuresti!
Luettuani kommentit otin mallin uudelleen työpöydälle lähempään tarkasteluun ja kyllähän se niin on että vähän jäi turhan puhtoiseksi. Ehkä syynä on se, että en halunnut peittää omaan silmääni onnistuneita chippejä ja valumia. Tiedä häntä…
No, tämä on onneksi helposti korjattavissa, kaivelin jo säistämis mömmöt ja litkut uudestaan esiin, näin niinkun "yleisön pyynöstä" ;)

Tuosta telojen metallipinnoista olen Raimo nyt hiukan eri mieltä, nimittäin kuvissa näkyvät metallit ovat tarkoituksella esiin raaputeltua telojen kulutuspintaa kuvaavaa metallinkiiltoa. Saman voisi tehdä myös maalaamalla, mutta Friuleissa helpoiten pääsee viilaamalla alkuperäisen metallin esiin.
Telapyörissä olet ihan oikeassa, unohtui kumien hionnat ja pölytykset täysin, myönnän kaiken. :D

Pin-washit jäivät tosiaan hiukan laihoiksi, olis pitänyt käyttää rohkeesti tummempaa öljyvärilitkua.

Tuo kamera virheiden paljastajana on tullut Petri välillä harmittavan tutuksi. Tuo on kyllä totta että pitäis jaksaa ottaa niitä "virheidenpaljastuskuvia" jo projektin aikana.

AJ, varmaksi en mene vannomaan, mutta vahvasti oletan että Dragonin vastaavat sotka-sarjat ovat huomattavasti laadukkaampia kuin tämä. Tässä oli kuitenkin sovitusongelmia joissakin kohdissa ja em. ejektorin jälkiä enemmän kuin laki sallii. Vastaavia ongelmia en ole kokoamissani Dragonin sarjoissa juuri kohdannut, joten oletan myös sotka-sarjojen olevan parempia kuin tämä.
Täysin vertailukelpoinen tämä tosin ei Dragonien kanssa ole, koska tämä on kuitenkin (tietääkseni) ainoa sisätiloilla varustettu sotkan rakennussarja.

Vakaa tarkoitus olisi tämä tuoda Jyväskylän näyttelyyn muutaman muun tekeleen kanssa. En ole kuitenkaan vielä varma pääsenkö paikalle ollenkaan, mutta jos pääsen niin silloin tämäkin tulee mukana. :)
tervehdys, parannuksia tuossa onkin jo annettu joten eipä niistä sen enempää. Hetekat toimii kyllä hyvin ja tuovat semmoista sota lopun ajan fiilistä, ei muuta kuin seuraavan mallin kimppuun.
AJ 6.1.2013 13:23 Vastaa lainauksella
Moi Otso,

Kiitokset vastauksesta. Avasit hienosti noita AFV-Clubin Sotkan rakentamisongelmia ja olet aivan oikeassa, että Dragonilta löytyy laadukkaampia Sotka-sarjoja, tämä selvisi tavattuani rakennussarja-arvosteluita, kuten esim. nämä: www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/dragon/dr6266.htm ja www.cybermodeler.com/hobby/kits/dml/kit_dml_6266.shtml#.UOlV829WySo sekä www.ipmsusa3.org/reviews/Kits/Armor/dragon_35_t34-85/dragon_35_t34-85.htm ja www.1999.co.jp/eng/10053526 Kaiken kukkuraksi tuossa Dragonin sarjassa on dekaalit vaunuihin k220, k230, k231 ja k235, jotka kaikki kuuluivat kenraalieversti Bogdanovin komentaman 2. Kaartin panssariarmeijaan ja eversti Shevchenkon 12. Kaartin panssariarmeijakuntaan - kaikista vaunuista on vielä valokuvatkin olemassa. Jostain syystä tämä Sotka-malli oli valitettavasti mennyt minulta ohi. Jokatapauksessa kertakaikkiaan hieno veto DML:ltä laittaa nuo hetekat ja k220, k230, k231 ja k235 vaunujen dekaalit mukaan rakennussarjaan; sarja vaikuttaisi oleva aika hieno rakennussarja - valitettavasti sen löytäminen nykyisin näyttäisi olevan melko hankalaa.

Kun teet ne yllä olevat Raimo L:n, Petri J:n, Petri O:n, Jouni K:n ja Veli-Matti S:n antamat parannusehdotukset vaunuusi, niin avot siinähän on sitten huippumalli pitkäputkisesta Sotkasta. Tyylikäs, hieno ja äijämäinen versio vaunusi on jo nyt pitkäputkisesta Sotkasta. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
sarja vaikuttaisi oleva aika hieno rakennussarja - valitettavasti sen löytäminen nykyisin näyttäisi olevan melko hankalaa.
Pieni mainoskatko: Dragonin 6266-sarjaa näyttäisi olevan saatavana osoitteesta www.hobbyeasy.com ja hinnaksi postikuluineen tulee n. 40 e. Pari muuta kaukoidän nettikauppaa tarkistin myös, ja luckymodel.com sanoo sarjan olevan "available" (mikä toisinaan pitää paikkansa ja toisinaan ei) ja hlj.com "discontinued".

Ja Otsolle: Ei malli tosiaan huono ole, korkeintaan hieman keskeneräinen. Friulien käsittelyssä vesihiomapaperi on muuten kätevä ja soppeli tapa tuoda metallisuutta esille maalien ja litkujen alta.
AJ 6.1.2013 15:14 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Kiitos vinkistä. Parhain terveisin, AJ
Kiitokset jälleen!

Toi Dragonin 6266-sarja on pidempään ollut toivehankinta nro.1, ihmettelen että Dragon on ainoa joka on älynnyt tehdä mallin tästä loistavasta aiheesta. Tosin tähän kys. vaunuun sarja ei ole paras vaihtoehto, koska siinä on vääränmalliset telapyörät. Sattumalta Afv:n sarjassa on oikeanlaiset umpinaiset pyörät, huomasin asian vasta kun tarkastelin k230 otettuja kuvia projektin jo ollessa käynissä. Muuten tuo Dragon tosiaan vaikuttaa erittäin pätevältä.
Osaatko sanoa mistä löytyisi kuvia näistä muista hetekasotkista? Löysin googlettamalla 2 kuvaa tästä vaunusta ja yhden kuvan jostain muusta vaunusta, jos oikein muistan niin k235.

Petri, malli on nyt saanut hiukan lisää mutaa, pölyä ja öljyä ym. likaa niskaansa, nyt näyttää jo paremmalta. Aloin jopa väsäämään tälle pientä alustaa, helpottaa mallin siirtelyä olennaisesti, kun nuo hetekat on kuitenkin helposti irtoilevaa sorttia. ;)
Voin laittaa jonkun kuvan sitten kun "re-weathering" ja alusta valmistuu.

Ja seuraava malli on kyllä jotain muuta kun vihreä, nyt alkaa olla se kiintiö täynnä! :D
AJ 6.1.2013 19:43 Vastaa lainauksella
Moi Otso,

Ohessa kuvia Bogdanovin 2. Kaartin panssariarmeijan ja Shevchenkon 12. Kaartin panssariarmeijakunnan T-34/85 vaunuista:
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/86/100886.jpg[/img]
T-34/85 Berlin 1945 k235 2. Kaartin Psarmeija 12. Psarmeijakunta

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/89/100889.jpg[/img]
T-34/85 k238 Berlin Pariser Platz 2. Kaartin Psarmeija 12. Psarmeijakunta

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/90/100890.jpg[/img]
2. Kaartin Psarmeijan 12. Psarmeijakunnan T-34/85 vaunuja Tiergartenissa, etunenässä ilmeisesti k230

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/91/100891.jpg[/img]
2. Kaartin panssariarmeijan 12. Kaartin panssariarmeijakunnan T-34/85 k225 Tsekeissä ennen Berliinin taisteluita

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/92/100892.jpg[/img]
T-34/85 k239 Pariser Platz Berlin 2. Kaartin Psarmeija 12. Psarmeijakunta

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/93/100893.jpg[/img]
T-34/85 Nro 413 2. Kaartin Psarmeija 12. Psarmeijakunta

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/94/100894.jpg[/img]
T-34/85 k230 Berlin Pariser Platz 2. Kaartin Psarmeija 12. Psarmeijakunta

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/96/100896.jpg[/img]
2. Kaartin Psarmeijan 12. Psarmeijakunnan T-34/85 vaunuja Landsbergeralleella, Lichtenbergin ja Horst Wesselin välissä, lähinnä kameraa k220

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/98/100898.jpg[/img]
2. Kaartin Psarmeijan 12. Psarmeijakunnan T-34/85 k232

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/08/99/100899.jpg[/img]
2. Kaartin Psarmeijan 12. Psarmeijakunnan T-34/85 Pariser Platzilla, ilmeisesti k231

Hetekat yms…suojavarustus lisättiin Berliinissä vaunuihin, kun ensin hiffattiin niiden antama suoja-arvo ja sitä mukaan kun hetekoita yms… löytyi (konfiskoitiin) käyttöön. Ilmeisesti hetekat suojasivat tehokkaasti erityisesti Panzerfaustia vastaan. Parhain terveisin, AJ

PS Samaa mäkin ihmettelen, että DML on ainoa rakennussarjavalmistaja, joka on tajunnut lisätä nuo hetekat - Dragonin osalta se on varmaan sen ulkopuolisen konsultin ansiota, joka on neuvonut rakennussarjan valmistamisessa.
Suuret kiitokset kuvista, erittäin kiinnostavia! Näistä 4 oli ennestään tuttuja, mutta jos esim. kuvan nro.3 olisin nähnyt projektin aikana siitä olisi saanut huomattavasti lisää informaatiota vaunuyksilön suhteen. No, pieni taiteilijavapaus sallittakoon näissä aina..
Tuo kuvan nro.4 vaunu herätti mielenkiintoa, siinä voiskin olla tulevaisuuden mahdolliseen sotaprojektiin hyvä kohde, mielenkiintoiset "vähän" erlaiset lisäpanssaroinnit ja ukkoa ja tavaraa kyydissä reippaanpuoleisesti…

Onneksi Eduard on sentään tajunnut tehdä suht hyvän etsisetin hetekoista. Ilman sitä hetekasotkia voiskin olla vähän haastavampi tehdä, varsinkin jos tuo Dragonin sarja on heikommin saatavissa.
No kyllä riittää kalinaa. Minulle tökkäs hiukka nuo pakoputket. Ne on kyllä liian paksut. Jos mittaat tönärillä(työntömitalla)nuihen putkien seinämäpaksuuden ja kerrot saadun mitan 35:llä, tulee putken senämäpaksuudeksi varmaan jotain 40..45mm. Sehän ei voi olla mahdollista, eihän? Telat ja alarunko on kyllä liian siistit, mutta eiku kuraa lissää!! Hetekat ovat erittäin bueno!! Hyvä meininki, Otso!!
Kiitos Seppo!
Olet muuten ihan oikeessa, pakoputket on melko tuhtia tavaraa skaalaan nähden! Eipä tullut tuollainen pieneen mieleen projektin aikana, vaikka noidenkin kanssa näpräsin pariin otteeseen. Näin niistä kuvista löytyy epäkohtia joita ei itse huomaa ollenkaan, eikä tämä ole mitenkään negatiivvinen asia, päinvastoin.
Kuraa on vaunussa nyt jo huomattavsti enemmän ja lisää tulee vielä jonkin verran, kuva/kuvia tulee sitten kun homma valmistuu.