Pienoismallit.net

PZ II dio

"Warten Sie!" - "Oottakkee !"

Kevät 1942 Vitebskistä koilliseen. Lumi on alkanut sulaa, mutta maa on vielä roudassa ja ainoastaan pintakerros on sulamisveden pehmentämää.

Vaunujoukkueella vahvennettu jalkaväkipataljoona on etenemässä paikallisluontoisessa manööverissä kohti itää. Vaunujoukke on kärsinyt talven taisteluissa tappioita ja joukkueen johtaja on ottanut alleen joukkueensa viitos-vaunun.

Täydennysmies A. von Wunderbaum koittaa tavoittaa puoliryhmäänsä jäätyään jälkeen kantamustensa kanssa. Pitihän konekivääriampujan, gefreiter P. Sweinwurstin, aatelista tulokasta koulia sälyttämällä tälle kk:n vaihtopiippu, ylimääräinen patruunalaatikko ja irtovöitä (joista enää yksi on matkassa).

Tuohon valokuvakehykseen päätyi siis Tamiyan varhainen Pz II, joka tuoteselosteen mukaan olisi sopinut paremmin lämpimämpään ilmanalaan. Malli toimi harjoitusmaalina maalauskokeiluissa ja onnistuinkin mielestäni varsin tyydyttävästi panssarinharmaan mallin elävöittämisessä. Sitten sain hyvän idean… . Panssarin harmaata jäi kuitenkin sen verran, että siitnä oli pohja hiuslakka talvikamolle.

Vaunun johtaja figuurin on Mini-Artilta, von Wunderbaum on Zvesdan figuuri ja sellaiseksi varsin positiivinen kokemus. Toiset jalkamiehet kaikki varmaan tunnistavat jo taikinanaamoista Tamiyan taistelijoiksi.

Kommentit

Hieno ja kurainen dio. Tykkään varsinkin tuosta juoksevasta hepusta, on luonnollisen näköinen.
Hyvännäköinen pikku vinjetti. Tuo perässäjuoksija näyttää myös todella hyvältä. Vaunu ja kaksi muuta figuuria levitoivat mudan päällä, ne voisi istuttaa paremmin alustaan (kuvasta 5/8 ainakin saa sen käsityksen, kyse voi toki myös olla omasta kierosilmäisyydestäni). Alusta on muutenkin suhteellisen monotoninen, hieman heinää, risukkoa tms. voisi lisätä, jotta myös alustasta itsestään tulisi mielenkiintoinen.
Morjens Jermakki.Hyvän näköinen ja toimiva pieni dioraama.Olen samaa mieltä Simon kanssa tunnelmasta ja tuosta juoksevasta ukosta.Kurassa ravaava ukko tekee tästä toimivan kokonaisuuden.Vaunun talvi naamari on myöskin onnistunut mukavasti.
Onko tuo vaunu muuten se Tamiyan vanha II panssari?Jos on niin oletko tehnyt vaunun tykin putkelle jotain?Mulla oli vähän aikaa sitten tuo sama vaunu esillä tällä sivustolla Afrikka kuosissa ja tykin putki sai kritiikkiä osakseen enkä tullut kysyneeksi mikä mätti sen suhteen? Kysynpähän sitä sitten tässä yhteydessä.Omassa mallissani oli aukiporattu Tamiyan alkuperäinen osa .Kuvien perusteella tässä näyttäisi olevan sama härpäke vai erehdynkö?
Hieno setti tuossa ylhäällä tulikin ne kritiikit. Minusta nuo figuurien naamat ova hieman liian keltaisia. Tai sitten se johtuu kamerasta. Minusta tuo telapyörät ovat hieman liian likaiset. Toki nehän ovat olleet mudassa ja mutta ehkä sinne voisi lisätä hieman valkoista ?? siis tämä on ooma mielipide. laita taas lisää malle.
Jermakki 4.1.2013 20:07 Vastaa lainauksella
Terveeks' ja kiitos kommenteista.
Markolla ovat silmät suorassa eli turhan kevyesti tuo vaunu alustaansa asettuu. Menisikö tuo jalkamiesten kevyt askel pervitiinin piikkiin? Ilmiö on seurausta liian ohuesta seinätasoitekerroksesta ja liian leveästä telaurasta vaunun osalta, sekä omasta laiskuudesta tehdä uudelleen korjausta kaipaavaa kohtaa. Jalkamiesten osalta oppina on se, että kun pehmeään seinätasoitteeseen painaa jalanjälkiä figuuria käyttäen, on syytä valita ukko, jolla 1,5x suurempi jalka. Jäljet tuntuivat täyttyvän massan kuivuessa.

Opa, kyllä tämä on se Tamiyan panzerkampfwagen II Ausf G/F, tuote n:o 9. Malli on OOB ja tykin putki alkuperäinen auki porattuna. Katsoin mallisi ja on totta, että siinä tuo 20 mm tykinputki näyttää parissa kuvassa varsin paksulta. Luulisin malliemme välisen eron olevan optinen harha, joka johtuu kameroista, kuvakulmasta ja taustaväristä. Mittasin tuon oman mallini tykinputken halkaisijan tyvestä ja se oli n. 2,1 mm. Tamiyan uudemmassa Polish campaing -mallissa halkaisija oli 1,9 mm.

Sekin tuli opittua, että varsinkin kovia maastopohja-aineita käyttäessä ennakkosuunnittelu on tehtävä huolella. Tuohon vaunun vasemmalle puolelle hankeen olisi todellakin sopinut jokin "tilan täyttäjä", esim. tyhjä hylätty puulaatikko, tynnyri tai vastaava osin hankeen hautautuneena. Jälkiasennus olisi vaatinut kovan massan louhimista ja paikkausta, joten se jäi tekemättä.

Letkutelaketjuthan pitää näissä vanhoissa Tamppareissa kurata hyvin etteivät sileä pinta ja nitojan niitit pistä liiaksi silmään. Likaiset telat = likaiset telapyörät.
Minun silmääni toimiva paketti. Ehkä nyt tuota viitoskuvaa katsellessa vaunu voisi painua hieman syvemmälle, mutta sen selitit kommentissasi. Vaunu on kurattu mielestäni alustansa mukaisesti ja tuon von Wunderbaumin vetävässä askelluksessa on oikein menemisen meininki. Hyvä kokonaisuus.
Toimii ja hyvin. (Varsinkin kun alla pyörii mainos: "Lämpöön Aurinkomatkoilta..")
Upeasti liattu ja figuurit elävät. Varsinkin tuo juokseva ukkeli.
Vinjetti on kuin valokuva. Tästä jos värin muuttaa seepiaan, niin aina vain paranee.
T.T
Jermakki 5.1.2013 14:33 Vastaa lainauksella
Moron, ei muutoksia vaikka lokiin jälki jäikin. Tuo Timon idea seepia kuvasta vain innosti sen verran, että koitin vaihtaa levitaatiokuvan 5/8 seepiaan. Pitänee peerhtyä Picasan sielunelämään hieman syvemmin. Muunto onnistui, mutta tallennuksessa tökkäsi.
AJ 5.1.2013 14:46 Vastaa lainauksella
Moi Jermakki,
Kuten edellä on jo moneen kertaan todettu - toimiva dio, joka kertoo tarinan. Hyvät nimet muuten soltuilla. Kyllähän tästä on pidettävä. Parhain terveisin, AJ
Hyvinkin keväinen fiilis tästä välittyy, parannusehdotuksia onkin jo tullut joten niistä ei sen kummenmin. Perässä juokseva ukkeli on kyllä juurikin sen näköinen et ketuttaa ja tavaraakin on liikaa.
Minua ei kuraisuus haittaa yhtään, tykkään kyllä. Itse asiassa itärintaman kunnon rospuuttoaika saattaisi näyttää paljon paljon pahemmaltakin kuin mitä tässä esityksessä. Paikalliset valtatiet olivat usein parin ekan vaunun ja auton jälkeen siinä kunnossa, että ajourien syvyyden puolesta kuorma-autot ottivat vatsasta jo kiinni.

Kuvaamasi ajankohdan ja paikan huomioiden, luulisin mutulla että tuo vaunun numerointi "115" ei ole kovin todennäköinen tai realistinen, en tosin tiedä onko tässä edes haettu mitään varsinaista historiallista esikuvaa sen paremmin. (samoin hauskassa tarinassa vähän särähtää korvaan aatelinen alokas, tuohon aikaan germaaniyhteiskunta oli kuitenkin vielä sen verran luokissa kiinni että von Wunderbaum nohevana nuorena lutina kuulostaisi uskottavammalta…)

Kokonaisuutena kuitenkin tasapainoinen työ, mikään yksittäinen asia ei hyökkää silmille. Pientä fiksausta vielä edellisten kommenttien mukaan, niin oltaisiin vielä pykälää ylemmällä tasolla.
Jermakki 6.1.2013 20:46 Vastaa lainauksella
Jees, en tavoitellut tässä projektissa historiallista tarkkuutta tai oikeellisuutta. Koko homma olisi itse asiassa jäänyt julkaisematta ellen olisi löytänyt laatikoistani tuota perässä kahlaavaa Zvezdan figuuria. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Painopiste oli nimen omaan idean toteuttamisessa.

Tarinani taitaa onnahtaa siinäkin suhteessa että saksalaisilla ei ollut tapana täydentää olamessaolevia joukkoja vaan mieluummin perustaa uusia divisioonia.
Kyllä ne itäritamalla ainakin täydensi joitain joukkoja. Mutta olet varmasti oikeassa.
Oikein kiva pikkudio. perässä lönkkäävä hahmo on tosi aidon näköinen. Bueno!!