Pienoismallit.net

M24 Chaffee

"Eagle Claw"

No niin, valmistui tämä minun panokseni Korea-ryhmikseen tänä vuonna, kiitos joulurauhan.

Malli valmistui vaivattoman mukavasti… kunnes alkoi telojen sovittelu. Telapyörät ovat kiinni ohuilla paloilla ja ihan kevyesti kun teloja asettelin, niin ensimmäinen ripustus pamahti poikki. Ei kun virittämään ja liimailemaan osia uusiski, ja uusi yritys… pam, seuraava ripustus poikki, ja seuraava, ja seuraava. Yhteensä 5 pyörää on kiinni omilla virityksillä ja telat paikallaan kehnosti. Meinasi jo usko loppua ja malli päätyä takaisin laatikkoon.

No pientä viilausta, ja päätin että valmis on nyt tai ei koskaan. :) Tai no siinä vaiheessa oli velä pintakäsittely tekemättä, ja vaunu sai pintaansa AK:n "Wash for yellow Vechilesiä" (tuntui toimivan kivasti olive drapin pinnallakin) ja Light dust-pigmenttiä.

Maalattu ja lakattu Life Colorin tuotteilla.

Pohja näyttää kuvissa maalattomalta, mutta kyllä se on maalattu hiekan värisellä ja heitetty mattalakkaa pintaan. Ruohotupsut on Scale Supplylta tilattuja Mini Natur-ruohoja.

Taitaa olla saitin eka "Chaffee", ja luulen, että joskus pitää testata vielä tuo Bronco Modelsin M24. Vaunuhan pääsi toisessa maailmansodassa mukaan vasta loppuvaiheessa, mutta osoittautui niin hyväksi kevyeksi tankiksi, että sitä käytettiin vielä pitkään sodan loputtua muissa kahinoissa.

en.wikipedia.org/wiki/M24_Chaffee

Kommentit

Annoin täydet tähdet maalipinnan ja kuvien laadun vuoksi. Kun eka kuva pompahti ruudulle en alkuun meinannut uskoa malliksi, kun pinta oli niin aidon näköinen.
Esko P. 27.12.2012 10:00 Vastaa lainauksella
Todella hieno!
Ihan muutamia pikkujuttuja… Telojen tekemät jäljet ruohotupsuihin, alustan hiekan väriä voisi miettiä uudestaan, omaan simääni näiden kuvien perusteella alusta näyttää hivenen pieneltä ja alustaa voisi elävöittää vielä kukkasilla, jollain puskilla tjsp… Tankki on kyllä onnistunut mielestäni erinomaisesti, ainoastaan lapion väri pistää vähän silmään, onko edessä oleva kk porattu auki (näkyy ainakin minun koneellani vähän huonosti) ja ehkä jotain pieniä öljytahroja tms elävöittämistä voisi vielä harkita (tosin vähän mielipidekysymys).
Mutta yhteenvetona mielestäni paras mallisi, pintakäsittely näyttää hyvältä, erinomaisti kuvattu (taustapahvin väri sopii mahtavasti, ainoastaan syvyysterävyys voisi olla himpun verran parempi joissakin kuvista) ja kokonaisuutena ilo katsella.

Esko P.
AJ 27.12.2012 10:09 Vastaa lainauksella
Moi SS,
Olet tehnyt joitakin hyviä pikkuskaalan 1/72 ajoneuvoja ja muutamia hyviä isomman skaalan 1/48 & 1/35 ajoneuvoja ja minusta tuntuu siltä, että tämä isompi skaala 1/35 sopinee sinulle paremmin, sillä tämä erittäin onnistunut Italerin M24 Chaffee osoittanee sen.

Hyvin onnistunut vaunumalli kaikinpuolin, jotain pientä nipottamista löytynee, kuten esim. periskoopit, joiden pitäisi olla sinertäviä, mutta se on hyvin pientä ja helposti fixattavissa. Vaunun värimaailma on erittäin hieno ja vaunu on realistisen näköinen, kuten Martti M edellä toteaa.

Hyvä M24 Chaffee vaunu! Parhain terveisin, AJ
Nappisuoritus, varsinkin kuvat on upeat! Tumma tausta toimii hienosti, ehkä kaikki pienet yksityikohdat ei näy (varjot/syväterävyys), mutta kuvien tunnelma kyllä korvaa ne! Kuten jo edellä mainittu, alusta voisi olla himpun suurempi.
SS 27.12.2012 12:46 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista ja kehuistakin Martti, Esko ja AJ!

Martti, alkaa pikkuhiljaa löytyä hyvä tapa kuvata malleja, sekä ymmärrys miten maalipintaa saa elävöitettyä. AK:n tuotteilla iso osuus asiaan, loistavia litkuja!

Esko, Tällä kertaa tuo alusta oli "vain pelkkä yksinkertainen pohja", mutta nyt kun sitä katselee niin tekisi tosiaan mieli lisäillä jotain pientä. Mistähän saisi helposti tilattua noita erilaisia luonnonkukkia yms. 1/35 mittakaavassa, heittäkäähän vinkkiä, kiinnostaisi. KK:ta ei ole porattu auki, oon tällainen mallari, jonka työkaluvarasto rajoittuu lähinnä pinsetteihin, heh. Toivottavasti tulevaisuudessa asia on toisin. Pintakäsittelyn monipuolistaminen ja yksityiskohtien lisääminen on työn alla, kuhan tässä tietoa ja kokemusta tekniikoista ja litkuista kerääntyy.

AJ, nyt kun on vuosi pian takana tätä mallailu-touhua ja 16 mallia, niin alkaa kyllä valikoitua 1/35 siksi "omaksi" mittakaavaksi, tosin pitää vielä kyllä koittaa noita isompia tankinjötkäleitä 1/48 mittakaavassa. Hieno vuosi takana, jota tämän harastuksen löytyminen on elävöittänyt ja piristänyt ihan mielettömästi, nyt jo syyhyää sormen päästä seuraavan mallin kimppuun. :)

Kiitokset kaikille kanssamallareille vuodesta 2012 ja tsemppiä ja komeita malleja ensi vuodelle!
SS 27.12.2012 12:50 Vastaa lainauksella
Kiitos Simo! Seuraavan malliin kuviin yritän saada lisää syväterävyyttä, pitää vaan hankkia lamppu lisää eli lisää valoa. :)
Petri Lyy 27.12.2012 14:00 Vastaa lainauksella
Kuten AJ sanoi, ehdottomasti oikeaan mittakaavaan olet nyt päätynyt ja tämä on oikein onnistunut malli. Eli paras tähänastisista, kuten Esko P. sanoo. Värimaailma on hyvä, ja tästä on hyvä jatkaa harjoituksia. Ehkä seuraavaan malliin sitten pinwashit niittien ympärille, niin tulee entistä enemmän moniulotteisuutta malliin ja väritykseen. Tämä ei siis ollut moite vaan vinkki nopean kehityksen jatkamiseksi samalla nousujohteisella radalla.

Kuvat eivät välttämättä kaipaa lisää valoa vaan oikeita säätöjä kameraan. Oletan, että käytössä on jonkin sortin pokkari, mutta kyllä siitäkin saattaa löytyä mahdollisuus aukon esivalintaan. Järkkärikamerasta se luonnollisesti löytyy. Aukko eli f-arvo nykyisestä vähän suuremmaksi, ehkäpä 22:een, niin rupeaa syväterävyyttä löytymään. Valotusaika tietty kasvaa kohtuuttomaksi, joten jonkinlainen jalustaviritys kameraan pitäisi sitten kehitellä ellei sitä jo ole.
SS 27.12.2012 14:50 Vastaa lainauksella
Kiitos Petri kommentista! Järkkärillä kuvailen, ja manuaali-asetuksilla mennään. ISO:a en viitsi yli 1600 nostaa, ja tällä valaistuksella suljinajasta riippuen maksimi aukko on tuolla 6,3-7,1 tienoilla. f/22 tarvitsisin jo sellaisen tekoauringon mallin yläpuolelle, että saattaa jäädä haaveeksi. :)

Katotaan mitä saan tulevien mallien pintaan lisää kun tuo AK-varasto tuosta karttuu. Seuraava (ehkä?) malli tosin tulee olemaan todellinen sottaamisprojekti, jossa teen 1/35 KV-1 todella karun ja kulahtaneen ruosteisen. Ei ehkä terapiamalli, koska sellaista en vielä tarvitse, mutta nyt tekee mieli sotkea ja pläträtä kunnolla, ehkä jopa ilman järkeä. Heh! :)
Petri Lyy 27.12.2012 15:22 Vastaa lainauksella
Heh, tämähän ei ole valokuvaussaitti, mutta koska malleja kuitenkin katsotaan valokuvista, niin: Et tarvitse tekoaurinkoa vaan jalustan kameralle. Sopivia säätöjä voi lähteä hakemaan f/22:sta (arvo voi olla enemmän tai vähemmän linssistä, sen polttovälistä sekä linssin ja mallin etäisyydestä riippuen, mutta vähintään toiselle kymmenelle se pitäisi saada), valotusaika mikä lieneekin, ja itselaukaisinta käyttäen nappaat kuvat. 10 sekunnin itselaukaisin antaa jalustalle aikaa "rauhoittua" eli tärinät ehtivät vaimeta. Toinen vaihtoehto on hommata kameraan lankalaukaisin.

Omat ottamani kuvat eivät välttämättä ole parhaat mahdolliset, mutta ne on viime aikoina otettu "vallitsevassa" valossa = kuvauspisteen yläpuolella katossa on kaksi loisteputkea (päivänvaloputkia). Lisäksi on kaksi päivänvalopolttimolla varustettua työpöytävalaisinta, mutta näitä en vielä ole oppinut käyttämään. Tulee ylimääräisiä kiiltoja ja/tai ei-toivottuja varjoja, eli olen jättänyt spotit toistaiseksi pois julkaistuista kuvista.

Viimeisimmän mallini kuvauksessa ISO-arvo oli 50, aukko f/22 ja valotusajat jotain 5-6 sekuntia. Jälki saisi olla vielä parempaa, mutta taitavat rungon mukana tulleen kit-linssin ominaisuudet loppua kesken, eikä kameran muistikaan pysty käsittelemään älytöntä datamäärää. Kokeilut jatkuvat.
Esko P. 27.12.2012 16:25 Vastaa lainauksella
SS kirjoitti:
Mistähän saisi helposti tilattua noita erilaisia luonnonkukkia yms. 1/35 mittakaavassa, heittäkäähän vinkkiä, kiinnostaisi.
Varmasti on muitakin saitteja, mutta minä olen tilannut Fredericus-Rexiltä. Niillä on sitten paljon muutakin mielenkiintoista härpäkettä tarjolla mallareille…

Esko P.
Scale Supplylta löytyy "kukkivia ruohotupsuja" , ja saman tyylisiä oli Hobby Pointissa hyllyssä reilu viikko sitten.
scale-supply.mycashflow.fi/product/199/kukkivat-ruohotupsut
SS 27.12.2012 17:03 Vastaa lainauksella
Kiitoksia Esko ja Olli! Noita Scale Supplyn "kukkivia" on jo hyllyssä paketti odottamassa yhtä tulevaa projektia. Aika vähän suomalaiset mallikaupat tuntuvat pitävän valikoimissaan kasveja yms. lieneekö kysyntä sitten aika vähäistä vai mistähän johtuu?
Itsekkin olen kuvat ottanut vanhalla järkkärillä asennossa Av (Canon aukon käsisäätö?) f22 ja kamera hoitanut muut säädöt. Kaverina parin kympin jalusta, kun valotusajat sen verran pitkiä ja kuvan otto vitkalaukaisimen kanssa.
Kaikki plussat ja miinukset taitaa olla jo mainittu, mutta nostan nyt näistä tuon TODELLA nätin värisävyn esiin. Vastaa täysin ainakin omaa mielikuvaa "siitä oikeasta" Olive Drab-sävystä.
Pikku miinuksina pölyn puuttuminen rungon päältä ja litkutusten puute. Pieniä asioita, jotka periaatteessa voi edelleen korjata.
Nätti kokonaisuus! :)
Moi

Sikahieno!

t: Kartsa
Erittäin Bueno!!!