Pienoismallit.net

Finnair Airbus A321

OH-LZD

Tuli pitkästä aikaa saatua valmiiksi siviilikonemalli, minkä kehtaa tänne laittaa näytille.
Eli kyseessä Revellin A321:nen (Juhalle suurkiitokset kitistä) F-dcalin Finnairin uuden liveryn siirtokuvilla.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tuli käytettyä noita F-dcalin siirtokuvia. Paketissa tuli sekä silkkipainettu detaljisetti että lasertulostettuna Finnairin sälät. Laseroidut siirtokuvat olivat kohtalaisen paksut (sai litkutaa MicroSolilla oikein urakalla) ainakin kun vertasi tuohon silkkipainettuun arkkiin, minkä kuvat olivat todella ohuet ja täten niitten käsittelyssä piti olla tarkkana (toki hermot meni muutamaan otteeseen, mutta se kuulunee asiaan). Suurin ongelma siirtokuvissa olikin se, että kabiinin ikkunoitten kuvat olivat aivan liian pienet mallin ikkunoihin! En tiedä onko tämä ongelma pelkästään tässä vanhassa A321 sarjassa, mutta kyllä tuli kiroiltua. Sitten mentiin "miljoonalaatikolle" ja sieltä onneksi löytyi tarpeeksi iso kokoelma kabiini-ikkunoita (tietenkin eri harmaan sävyillä), joten kabiiniosastolla on sitten tuplakuvat päällekkäin; "miljoonalaatikko" pohjalla ja F-dcalin kuva päällä. Tästä siis varotuksen sana kanssamallareille, jotka eivät kittaa ikkunoita umpeen!

Rakentelussa ei sinänsä ollut mitään ongelmia, kohtalaisen vähällä kittauksellakin tuli pärjättyä. Maalauksessa tulikin sitten "mukava" ylläri kuin corocardin maalauksesta lähti maskiteippien mukana maalia.. Taitaa olla tiensä päällä tuo väri.. Noh jokatapauksessa tuli sitten harjoiteltua tuota siipien maskausta ja maalausta tuplaten normaaliin verrattuna.

Malli on, normaaliin tapaan, sudittu kokonaan pensselillä ja Revellin maaleilla.

Kommentit

Upea on malli. Nyt kun näitä siviilikoneita pukkaa, niin kuka uskaltaa säistää niitä hieman. Mitään kuraahan ei voi laittaa, mutta vaikka ilmavirtausten tuomaa vähäistä "lennon jälkeä" ja moottorien sisuksiin kuluneisuutta.
Toimivathan nämä näinkin, mutta se ihka oikea aitous..?? Miten sen saisi esille.

Tässä mallissa ole tehnyt varsin suuren työn varsinkin noiden siirtiksien osalta. Ja hyvä se. Malli on näyttävä ilman vanhennustakin.
T.T
Todella upea finskin kone. Minulla on ollut ongemana tuo valkea värin kanssa joka ei oiken millään ilveellä meinaa onnistua pensselillä joten iso hatun nosto sinulle onnistuneesta maalauksesta.
Hieno malli pieniä yksityiskohtia myöden. Timo Rissasen säistämis kommenttiin oma mielipide. Omat mallini miellän ennemmän valmistajan insinöörityön/juuri valmistuneen yksilön kuvajaisiksi, kuin oikean lentokoneen. Säistämisen pois jättäminen on tietoinen valinta. Kuten täälä monesti aiemminkin tullut esiin usein liikennekoneita pidetään äärimmäisen siistissä kunnossa. Totta että pakokaasu, kerosiini yms tahrojakin osassa silmiinnähtäviksi asti esiintyy. Valintojen maailma. Voisi kyllä joskus tuota säistämistäkin yrittää vaarana vain taitaa olla verenpaineen nouseminen harjoitellessa.
wade 17.12.2012 16:55 Vastaa lainauksella
Nyt on kyllä makeaa mahan täydeltä, huh huh, olenkin joskus miettinyt miltä näyttäisi malli jossa on käytetty F-DCAL:in detaljiarkki kokonaan ja eipä tarvitse kuvitella enää! Omaan malliini en taitaisi tämän jälkeenkään ihan noita kaikkia laittaa, mutta en sano etteikö ole erinomaisen näyttävä malli näillä kaikilla herkuilla. Ehkä Kai-Petri on silti oikeassa, tuovat hyvää väriä muuten vähän yksioikoiseen kaavioon. Millä tätä nyt enempää kehuisi…tuon näköisiä ne oikeat esikuvatkin on. Onko tuota nokkaa muuten jotenkin muokattu vai miten sekin näyttää aidommalta näissä väreissä?

Säistämiseen otan kantaa sen verran, että ns. varjostaminen ja detaljien korostaminen sopii myös siviilimalleihin mutta varsinainen sotkeminen ei tuo mun silmään enempää "aitoutta" tai parempaa lopputulosta. Johtuu ehkä siitä, että sitä pestyä ja puunattua esikuvaakin katselee mielummin kuin reissussa rähjääntynyttä, ja tosiaan puhtauttaan kiiltelevät liikennekonemallit ovat yhtä lailla realistisia.

Rispektit jälleen sivellinmaalauksesta ja Revell-kerhon jäsenyydestä ;)
PhantomII 17.12.2012 16:57 Vastaa lainauksella
Hienosti rakennettu malli, rakennusjäljessä ei ole huomauttamista. Mitenkähän tuo säistäminen? Aika maltillista tähän mittakaavaan ja tällaisiin vehkeisiin sen pitäisi olla. Aika lähellä juuri tällaisena oikein hyvä.

Tuo ohjaamolasitus siirtokuvana lienee oikeinkin hyvä vaihtoehto 1/144 koneisiin. Sillä saa siistin tuloksen, eikä ikkunoista kuitenkaan juuri sisälle näe. Ehkä voisin ehdottaa renkaiden väriksi jotain vaaleampaa harmaata kuin ihan mustaa?

Mielenkiintoisia nämä liikennekonemallit, joskin hiukan hankalia? Asiasta yhtään mitään tietävänä, tuntuu että (liian) usein on ikkuna- tai ovijako tai moottorit väärää tyyppiä juuri siihen malliin, jota on rakenneltu. Eli pientä konvertointia joutuu usein tekemään, eli referenssiä pitää olla - mutta niin aina mallailussa. Käsittääkseni kuitenkin esim. tästä Revellin sarjasta saa suoraan Suomi-koneen. Tyylikäs kaavio kaiken kaikkiaan.
Loistavaa pensselityöskentelyä Tomilta! Suosittelisin kevyttä litkutusta vanteisiin ja laskutelineisiin, sillä saisi vielä parannettua jo muutenkin hienon mallin yleisvaikutelmaa.

Revellin muovissa olevat matkustamon ikkuna-aukot ovat muistaakseni liian korkeat. Se selittänee sen, miksi siirtokuvat ovat liian pienet.
tomijar 18.12.2012 10:53 Vastaa lainauksella
Kiitokset, kiitokset kommenteistanne.
Jo osaamattomuuttanikin olen jättänyt tuon säistämisen pois. Tämä on ikuisuuskysymys näitten siviililekojen kohdalla.. Ehkä juurikin nuo Juhan mainitsemat kohdat voisi säistää, mutta jos ei osaa niin sitten ei. Lainataan Jaakkoa: malli esittää Bussia joka on juuri tullut pajalta, joten silloin säistäminen ei ole tarpeen ;)

Kusti: Olen nyt tykästynyt tuohon siirtokuvatuulilasiin, koska tuon lasin sopivuus/istuvuu aina vähän vaihtelee. Näin saan tästä osiosta siistimmän/yhtenäisemmän kun ei tarvitsie huolehtia ikkuinoitten vahingoittumisessa, esim. hionnan aikana.

PhantomII: pyörät on maalattu antrasiitilla (re9). Studioni luomuvalo on ollut harmaan/valkoisen seitin takana pidempään, joten ehkä nuo kuvat on hieman tummahkoja.

wade: nokka on mallia Revell.