Pienoismallit.net

Tupolev Tu-154M

aeroflotin työjuhta

Jo Neuvostovallan aikana Tupolevin suunnittelutoimiston kehittämät matkustajakoneet olivat N-liiton ilmailuyhtiö Aeroflotin vakiokalustoa. Tämä kolmimoottorinen keskimatkoille tarkoitettu Tu-154 (korvaten Tu-134:n) yleistyi nopeasti lukumäärältään eniten käytetyksi koneeksi. Tu-154 tarina alkoi jo 1984 ja jatkuu edelleen, tosin se on jo harvenevaa kalustoa ainakin Venäjän ja vanhojen neuvostovaltojen ulkopuolella.

Mallin esikuva RA-85760 aloitti uransa jo vuosituhannen vaihteessa ja maalattiin näihin Aeroflotin uusiin väreihin 2005. Vuodesta 2010 kyseinen yksilö lentelee jo hieman eri näköisenä Kaukaasian mineraaliyhtiön väreissä.

Malli on Zvezdan suhteellisen laadukasta tuotantoa, rakentaminen melko suoraviivaista, tosin tässä mittakaavassa yksityskohdat, mm. laskutelineet ovat niin pieniä, että vaativat melkoisesti aikaa onnistuakseen. Aika tavalla puuhastelua riitti myös ohjaamon ja matkustamon ikkunoiden maskaamisessa, tätä tehdessä en vielä ymmärtänyt kitata niitä suoraan umpeen ja tehdä ikkunat siirtokuvilla. Lopputuloksessa ei kovin suurta eroa ole. Vai onko?
Melko kaunis ja sopusuhtainen siitä kuitenkin tuli, kuten matkustajakoneista yleensä.

Kommentit

Komean putolevin olet tehnyt.Minusta maalaus on hyvin onnistunut(näyttää luonnollisesta)s itse olen mieltynyt venäläis valmisteisiin koneisiin ja tämänkin rakennus käynyt mielessä joskus.
wade 14.12.2012 20:17 Vastaa lainauksella
Nätit hopeat Tupolevissa, just sama tumma ja syvä sävy mikä alkuperäisissäkin! Ei sillä että muu maalaus tai siirtokuvat olisi sen huonompia mutta kiinnittää huomion ensimmäisenä. Kiinnostaisi tietää millä tuo on tehty, arvaanko oikein että kiiltävä emalimusta alla + Alclad päällä? Oli miten oli, tosiaankin luonnollisen näköinen vaikutelma.

Zvezdan uudemmat siviilisarjat on laadukkaita ja tässä siitä konkreettinen esimerkki. Parannusehdotuksia ei mallin suhteen helpolla löydy, mutta kuviin toivoisin vähän enemmän valoa ja kirkkautta. Noita ohjaamoikkunoita on nimittäin vähän vaikea nähdä näistä kuvista, silti olen sitä mieltä että siirtokuva-ikkunoita kannattaa vältellä aina kun se on vaan mahdollista ja tässäkin mallissa lasiosat on parempi ratkaisu.

Mukava nähdä Tu-154M uudemmassa Aeroflotin kaaviossa, hyvä malli!
Pertti Mela 14.12.2012 21:58 Vastaa lainauksella
Jep, kuvat ovat hieman tummia, sitä tämä kaamosajan hämäryys teettää vaikka yritin niitä vielä kuvaparannuksella kirkastaa, eipä auta.
Zvezalla on tosiaan nämä uudemmat siviilikonesarjat Boeing 787, Tu-154 ja Jumbo 747 erinomaisen laadukkaita ja mukavarakenteisia. Onhan niissä toki tekemistä, mutta lähtökohdat on hyvät.
Maalauksesta: Alclad semi matta alumiini harmaan pohjamaalin (Tamiya) päälle, koska halusin vaikutelman alumiinimaalista, en alumiini metallipinnasta. Nokan tutkakupu on ruiskutettu Dark aluminilla, mutta sitäkään näistä kuvista ei paljon huomaa.
Kiitti kommenteista!
Antti V 19.12.2012 00:09 Vastaa lainauksella
Olen itsekin ollut muutamia kertoja kyseisen konetyypin kyydissä. Rungon saumat on saatu hyvin piiloon ja maalijälki on erittäin hyvä. Selkeämmillä kuvilla mallista tulisi vielä parempi. Koin samantapaisia valokuvaus- ja valaistusteknisiä haasteita edellisen mallin kanssa. Varsinkin ”oikeanvärisen” valon kanssa.
Tämän näköinen malli antaa myös uskoa Zvezdan tuotannolle, edellinen malli (1:48) jonka näin (vuoden 2000 paikkeilla), oli todella surkea esitys, kahden millimetrin heittoa osien saumoissa.
Hieno malli, tulee nostalginen fiilis :)