Pienoismallit.net

M21

81mm mortar carrier

M21 kehitettiin M3 puolitelavaunun pohjalta. M21:sen huippunopeus tiellä oli 72km/h. Se oli aseistettu 81mm kranaatinheittimellä ja konekiväärillä.

Sarja on Tamiyan vanhhempaa tuotantoa. Se on julkaistu alunperin vuonna 1976. Ikä näkyy sarjassa hieman huonosti istuvina osina, ejektorin jälkinä näkyvillä paikoilla ja surkeasti detaljoituina letkuteloina. Kittiä ja hiomista malli siis vaatii, ja olisi vaatinut vielä paljon enemmänkin. Kuitenkin ryhmärakentelun aikarajoissa pysymisen takia tein rakentelun vähän löysin rantein ja sen kyllä huomaa lopputuloksesta. Jos taas olisin alkanut kittaamaan kaikki saumat ym. umpeen niin en olisi ehtinyt ajoissa valmiiksi. Osien yksityiskohtaisuus muuten on mielestäni ihan kohtuullisella tasolla.

Ryhmärakentelu oli todella hauska ja mukava kokemus, ja osallistun näihin varmasti tulevaisuudessakin! Vaihteeksi on mukavaa saada nopeasti valmista ja oli myös mukavaa seurata muiden etenemistä keskustelun puolella. Rakentelun aikana huomasin, kuinka paljon normaalia mallia miettii ja suunnittelee melkeinpä huomaamatta, sillä nyt tuli välillä sellaisia hetkiä ettei oikein tiennyt mitä tekisi seuraavaksi. Yleensä seuraavaa työvaihetta on kerennyt miettiä jo muutaman päivän ajan. Ja onpahan taas yksi aloittamaton malli vähemmän kaapissa. :D Tiukan aikarajan takia mallivalinta ei ollut kaikkein paras sillä sisätilat teettivät aika paljon töitä. Tankkimallissa sisätiloista ei olisi tarvinnut murehtia ja valmista olisi varmaan tullut vähän nopeammin.

Malli on maalattua Tamiyan maaleilla ja säistykseen käytin tuttuun tapaan Ak:n tuotteita. Työvaihekuvia on kuvapankissa ja ryhmärakentelun keskustelussa.

Kommentit

SS 12.12.2012 11:05 Vastaa lainauksella
Itse mallihan näyttää tosi hyvältä, ja olet kyllä saanut hommia paiskia ihan kunnolla, mutta kuvat on vähän oudon sävyisiä. Onko nää HDR-kuvia väärällä white balancella? Jos on, niin itse ottaisin uudet kuvat.

Kuitenkin hieno kärry, jossa paljon katsottavaa. Hyvää työtä, paitsi kuvien osalta, mutta niitähän saa uusia. :)
Kiitos kommentista!
Totta puhut, nyt kun sanoit niin valkotasapaino on tosiaan pielessä. Ärsyttävää kun ei itse huomaa välttämättä tällaisia vikoja, mutta kun toinen sanoo niin se on päivän selvää.
Mutta nyt parantelin valkotasapainoa ja pienensin värikylläisyyttä kuvanmuokkausohjelmalla, miltäs nyt näyttää?

Muiltakin olisi kiva kuulla erityisesti parannusehdotuksia ajatellen tulevia malleja.
Petri Lyy 12.12.2012 12:22 Vastaa lainauksella
Öh, ei nämä uudet (?) kuvat juuri sen antoisempia ole kuin alkuperäisetkään. Jotain outoa niissä on, mikä a) haittaa näkemistä ja b) vaikeuttaa mielipiteen muodostamista. Vaikuttaisi, että kuraefektit on soppelit ja ruostevalumat myös. En tiedä, menee arvaukseksi…
No perhana. Johtuiskohan tuo sit siitä kun terävöitin kuvia vähän muokkausohjelmalla.. Täytyy ottaa illalla uudet kuvat, nyt ei voi kun kamera ei ole oma eikä se ole saatavilla tällä hetkellä..
Hienon mallin olet lyhyessä ajassa tehnyt. Melkoinen määrä näperetelyä tiukkaan aikarajaan. Tekee vaikutuksen.

Kuvat näyttävät siltä, että on käytetty Photoshopin "auto color" komentoa värien korjaukseen. Niistä tule parempia, jos heti tuon komennon jälkeen edit-valikosta ottaa "fade auto color" komennon ja häivyttää muokkausta 25-50%.
Mulla on Gimp 2.8 kuvankäsittelyohjelmana mutta vastaavaa automaattista valkotasapainon korjausta käytin. En löytänyt vastinetta tuolle "fade auto color" käskylle. Olen melko surkea tuossa käsittelyssä että en sillä ihmeitä saa aikaan. No täytyy ottaa uudet kuvat ja yrittää saada niin hyvät ettei tarvisi muokata mitään.
Kyllähän noista kuvista nyt mallin tunnistaa! ;) Hyvännäköinen, värimaailma mukavan tasapainoinen ja vanhennukset pysyneet hyvin lapasessa. 50-kalinen on vähän tönkön ja yksinkertaistetun oloinen, mut se menee vanhan sarjan piikkiin. Onnistunut viikonloppumalli!
Todella hienon mallin olet rakentanut etenkin pidän maalaustyön tuloksesta pitäisi varmasti itsekkin ostaa amerikkalainen puolitela joskus.
Kiitos vielä kommenteista!
Nyt on uudet kuvat otettu, onko yhtään paremmat? Ainakin sävy on parempi näissä.
Petri Lyy 13.12.2012 06:59 Vastaa lainauksella
Nyt kuvat ovat paremmat. Vanhoissa oli jotenkin "graafinen" ilme, rakeinen ei ole oikea sana, mutta jotakin sinne päin. Yritin jäljitellä edellisten kuvien jälkeä kaikin tavoin, mm. fade auto color -namiskalla ja ilman siinä kuitenkaan onnistumatta. Jäi mysteeriksi. Mutta hei, tämähän on pienoismalli- eikä valokuvaussaitti.
Luulen että vanhoissa kuvissa oli väärä valkotasapaino ja terävöitin niitä vähän liikaa. No aina oppii uutta!
Tattahan se on ettei ole valokuvaussaitti mutta on ne silti tärkeässä osassa. Kiitos kaikille vinkeistä!
SS 13.12.2012 12:43 Vastaa lainauksella
Jep, nyt ovat kuvat jo paremmat! pakko vielä nostaa kyllä hattua että lähdit tällaisella mallilla viikonloppu-ryhmikseen, varmasti sai hommia tehdä että tämän sait ajoissa valmiiksi. Ja lopputuloskin vielä näyttää tosi hyvältä, onnittelut! :)
AJ 13.12.2012 18:42 Vastaa lainauksella
Moi Petri,

Kivanoloinen ja -näköinen M21 puolitela lyhyessä ajassa valmistuneena. Itsellä on työn alla vanha Tamiyan M3 puolitela vuodelta 1975, joten tiedän hyvin paljonko viilausta, hiomista ja kittiä sarja tarvitsee. Pelkän alustan kuntoonlaittoon hyvin ja huolellisesti vierähtää helposti viikonloppu ja runkoon puolestaan pari viikonloppua. Tamiyan muovi on aikakauden tuotosta kovaa ja jäykkää, mutta ajan kanssa molemmista puoliteloista M3 ja M21 (vuotta uudempi sarja) saa ihan kohtuullisen hyvännäköisiä malleja - toki Dragonin M2, M3 jne… puolitelat ovat aivan toisesta maailmasta eli huomattavasti parempia rakennussarjoja, mutta Tamiyaa on vielä helposti saatavilla ja melko edulliseen hintaankin.

Jokatapauksessa erinomaista jälkeä aikajänne huomioiden. Parhain terveisin, AJ