Pienoismallit.net

R 155

R 155 (myöhemmin Ps. 231-4) estekokeissa. Malli on valmistunut muistaakseni 1990 luvun alkupuolella ja se on ensimmäisiä rakentamiani Suomi-malleja. Rakennussarja on Tamiyan, niinkuin lähes kaikki muutkin saatavilla olevat 1/35 vaunusarjat Italeria ja Nichimoa lukuunottamatta tuohon aikaan olivat. Torni on JS-Modelsin, kuten ovat myös vaunun detaljiosat (tunkit, vetokoukut, varustelaatikot,ajovalot ja lokasuojalla oleva öljysäiliö). Moottoritilan verkko on vaihdettu ritilään, joka on tehty muovirimasta. Pienemmät ritilät ovat On The Mark Modelsin tuotantoa. Telat ovat Model Kastenin toimimattomat telat, toimivia ei tuolloin ollut saatavilla. Moottoritilan kannen pitäisi olla valetun version sijasta hitsattu versio, kuten on tuossa työkuvassa keskeneräisestä mallista. Huomasin tuon asian, kun malli oli jo valmis, joten en enää valmiiseen malliin lähtenyt tekemään muutosta. Tuosta keskeneräisestä mallista on tulossa sama R 155 / Ps.231-4, mutta siinä asussa kun vaunu oli vielä alkuperäisten omistajien eli venäläisten käytössä. Masterin tuosta alkuperäisestä venäläisestä tornista ja hitsatusta moottoritilan kannesta on tehnyt Jukka Purhonen. R 155 on maalattu Xtran emaleilla ja pintakäsittely on tehty Tamiyapohjaisilla litkulla ja kuivapensselöinnillä. Siirtokuvat ovat Vikingin tuotantoa.

t. Jake

Kommentit

Pertsaaaa 30.4.2013 11:18 Vastaa lainauksella
Tyylikäs malli, tuo rakentelukuva on melkein parasta antia, näkee, ettei tätä kasattu todellakaan suoraan laatikosta.

Mites tuo on, onko vieläkään yhtään mallisarjaa josta saisi suoraan boksista suomivaunun. Toki siis siinä asussa missä se sotasaaliiksi saatiin.
Lähtökohta huomioiden = upeaa :)
Petri Lyy 30.4.2013 13:52 Vastaa lainauksella
Kiitos tästä, taas inspiroiva malli, josta on paljon opiksi otettavaa. Tikusta asiaa: onko kirveen varsi veistetty jätskitikusta vai maalattua muovia? Paljon enemmän puulta ei voisi näyttää.
Loistava malli R-155:sta,ainoa mikä iskee tuosta kuvasta jossa on kirves,niin terä olisi maalatua puuta,ja ei oikeen mallinen mikäli on suomi kirves, ei suuri paha. Terän olisi pitänyt tehdä muovista tai kunnon malli ja valaa valkometallista kun noita aina tarvitaan.Lapion on täydellinen suomilapio.Siis 99,99 täydellinen malli,kun se on tamiyan iki-vanha malli.Cinq etoiles et palme du TOE.Ja hattun nosto loistavalle työlle
T-34 on aina ollut mielestäni tylsä tankki. Kuinka väärässä olenkaan ollut. Olen hieman tutustunut suomalaisiin Sotkiin vuoden aikana ja nyt selannut kymmeniä kuvia sa-kuva.fi -palvelussa. En tiedä katoaisiko osa tuosta hohdosta jos Suomi sotkan saisi tehtyä suoraan laatikosta.

Tämä malli on todella upea! Hyvä referenssi, jos itse joskus moista yritän. Kävin läpi kuvat noista estekokeista ja samalta tankilta tuo näyttää! Tuon kanssa voisi vaikka lavastaa lisää uusia "sa-kuvia". =D
Hips jos oikeen ymmärrän niin ei se vaunu ollut R-155 vaan PS-251-1 estekokeiluissa,kyllä eroa on kuten torni ja moottorin luukku.T-34/73:PS-1m41 ja R-155 m43.
Duunilla wanhasta saa todella kelpo mallin. Huolellista työtä, kuten Jakelta voi aina odottaa. Kirveenvarsi näyttäisi olevan aitoa puuta?
AJ 30.4.2013 17:25 Vastaa lainauksella
Moi Jake, Helppo kompata kehuja yllä - kovalla työllä vanhasta rakennussarjasta oiva mestariteos; kylläpä T-34/76 näyttää hyvän näköiseltä vaunulta tätä pienoismallia katsellessa. Camo on erittäin tyylikäs ja viimeistely loistavaa! Parhain terveisin, AJ

Hauskaa & Iloista Vappua Itse Kullekin!
eerik oksanen kirjoitti:
Hips jos oikeen ymmärrän niin ei se vaunu ollut R-155 vaan PS-251-1 estekokeiluissa,kyllä eroa on kuten torni ja moottorin luukku.T-34/73:PS-1m41 ja R-155 m43.
Eerik, SA-kuva-palvelusta olen löytänyt kuvia ainakin kolmesta eri estekokeilutapahtumasta. Veikkaisin, että nyt tarkoitetaan kenties tätä:
[img]http://sa-kuva.fi/static/39/13/123913_r500.jpg[/img]
Moi ja kiitos kaikille,

Aikoinaan kun noita Tamiyan T-34 Sotkia tuli hankittua, niin olen nyt näissä konversiohommissa käyttänyt niitä. Muita T-34 malleja ei ollut saatavilla edes parhaimmissa unissakaan.

Pekko, suoraan laatikosta ei saa mitään Suomalaista T-34 vaunua. Kaikkiin pitää lisätä Suomi-modifikaatiot. Tämä ihan nyt näin äkkiä ja Vappu-aattona vastattuna.

Petri Olavi, kirveen varsi on veistetty hammastikusta.

Eerik, kirveen terä on muovista, mutta malli on tosiaan "sinne päin". Soralapion masteri on olla jostain rakennussarjan lapiosta edelleen muokattu ja suomalaiseksi modifioitu. Itse malliissa olevat lapiot ovat uretaanivalua. Valkometallivalustakin minulla on jonkin verran kokemusta, mutta siinä tarvitaan taas erilaiset muottikumit kuin uretaanivaluissa. Omat valkometallivalut jäivät muutamaan kokeiluun.

Suomalaiset Sotkat ovat mukavia rakennuskohteita. Kaikki suomalaiset T-34 vaunut ovat kuitenkin erilaisia ja keskenään erimallia ja ne "vaativat" omat tutkimuksensa. Ohessa linkit muihin rakentamiini Suomi-Sotkiin, jos kiinnostaa. Mallit perustuvat mm. SA-kuviin kuten toisessa keskustelussa mainitsin.

Ps.231-1 Dragonin sarjasta www.pienoismallit.net/galleria/malli_2743/
R-111 / Ps 231-3 Tamiya ja JS-Models www.pienoismallit.net/galleria/malli_9755/
R-105 / Ps.231-2 Tamiya ja JS-Models www.pienoismallit.net/galleria/malli_10616/

Mukavaa Vappua,

t. Jake
Kyllä on huippu loistavat mallit,on varmaan ollut iso homma hankkia kaikki noiden muutos töiden oikeat mitat ja muodot.Jo pelkästään istumalla tuolla puolustusvoimien valokuva arkistolla on aikaa mennyt,ei voi kuin hattua nostaa,kun katsoo kuinka dragonin mallista syntyi PS-231-1.Ja tosi mukavaa vappua teille kaikkille
Kovan työn tulos ja komea sotka!
Tervehdys ja kiitos Eerik ja Tomi,

Osuit Eerik asian ytimeen. Kuvien selaaminen aikoinaan Santahaminassa oli ihan oma projektinsa. Siihen ei riittänyt yksi tai kaksi vapaa- tai lomapäivää, vaan aikaa sai kuluttaa ihan tuhottomasti. Kesäisin arkistossa oli helvatan kuuma ja mukana oli omat tuulettimet, joista silloiset arkistonhoitajatkin olivat iloisia ;) Näin hoidettiin edes jonkilainen ilmankierto, ikkunoita kun ei saanut auki edes pahimmilla helteilläkään. Vierailuaika arkistoon oli usein varattu (varattava) hyvissä ajoin etukäteen ja tietenkin juuri noina päivinä oli ne makeimmat rantakeli-ilmat. No joo, silloin oli silloin ja nyt on nyt. Ehkä näin nettiaikanakin voisi olla hyvä, jos ymmärrettäisiin miten asioita ennen oli pakko tehdä ja hoitaa. Toivottavasti kukaan ei vedä tästä kommentista herneitä nokkaan ja jos vetää, niin siitä vaan!

Mainittakoon, että aikoinaan Sampo Mikkola teki masterin tuohon R-155:n torniin. Aikaa siitäkin jo yli 20 vuotta! Itse tein ajovalojen, laatikoiden, öljysäiliön, tunkin, lapioiden ja vetokoukkujen masterit. Mallien rakentaminen oli silloinkin hauskaa. Itse mallin rakentamisen innostajana ja siihen, että yleensäkään mallin sain tehtyä valmiiksi ja esikuvansa mukaiseksi oli Purhosen Jukka.

t. Jake
Nyt on kyllä niin hieno malli että olisiko tässä jopa viikonmalli ainesta.
AJ 2.5.2013 20:35 Vastaa lainauksella
Moi Jake
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Kuvien selaaminen aikoinaan Santahaminassa oli ihan oma projektinsa. Siihen ei riittänyt yksi tai kaksi vapaa- tai lomapäivää, vaan aikaa sai kuluttaa ihan tuhottomasti. Kesäisin arkistossa oli helvatan kuuma ja mukana oli omat tuulettimet, joista silloiset arkistonhoitajatkin olivat iloisia ;) Näin hoidettiin edes jonkilainen ilmankierto, ikkunoita kun ei saanut auki edes pahimmilla helteilläkään. Vierailuaika arkistoon oli usein varattu (varattava) hyvissä ajoin etukäteen ja tietenkin juuri noina päivinä oli ne makeimmat rantakeli-ilmat. No joo, silloin oli silloin ja nyt on nyt. Ehkä näin nettiaikanakin voisi olla hyvä, jos ymmärrettäisiin miten asioita ennen oli pakko tehdä ja hoitaa.
Erinomaisesti sanottu ja kirjoitettu, täysin samaa mieltä. Nykyisin luotetaan liikaa "Internetin ihmeelliseen maailmaan", jossa on oikeasti enemmän misinformaatiota kuin informaatiota ja pidetään kaikkea hieman liikaa itsestäänselvyytenä. Toivottavasti kukaan ei vedä tästäkään kommentista herneitä nokkaan ja jos vetää, niin siitä vaan ihan vapaasti!

Kuten jo sanoin
AJ kirjoitti:
…kovalla työllä vanhasta rakennussarjasta oiva mestariteos…
Parhain terveisin, AJ
Vaikuttava malli kaikinpuolin. Hienosti rakennettu ja vaunun lukuisat yksityiskohdat on kyllä ajatuksen kanssa tehty, mm vetovaijeri näyttää juurikin vaijerilta likoineen kaikkineen. Työkalut ja muut romppeet kuin aitoja, näyttävä kokonaisuus.
Minähän en näistä tankeista juuri mitään tiedä, mutta kyllä tämä hieno malli sotasaalis-Sotkasta Suomi tunnuksilla hivelee minunkin silmää.
Tomi 6.5.2013 02:10 Vastaa lainauksella
Kuten olen ollut,oliko ennen mallit huonompia,hyvä Jarmo