Pienoismallit.net

T-26 B mittakaavassa 1:6

Maalaus

Kuten lienee tullut aikaisemminkin todettua, maalaus on minulle näistä työvaiheista kaikkein haastavin. Mutta koska se on tehtävä, ei auta muuta kuin "bite the bullet" ja ryhtyä töihin.
Ensi töikseni piti selvittää mahdollisimman oikea värisävy. Aluksi uskoin että suomalaiset T-26:set oli jätetty "ryssänvihreiksi", mutta muutamien keskustelujen jälkeen paljastui että näin ei ollutkaan. Purhosen Jukalta (kiitos vielä kerran Jukka!) saadun värimallin mukaisesti sekoittelin sitten akryyliväreistä sopivan satsin ja ei kun sitä levittelemään. Aluksi tarkoitus oli maalata vaunu kynäruiskulla, mutta eihän siitä mitään tullut vähäisen kokemuksen vuoksi, ja niinpä sitten päädyin sutimaan mallin perinteisesti pensselillä.
Kolmen värikerroksen jälkeen alkoi värisävy olla suhteellisen oikea, joten seuraavaksi siirtokuvien kimppuun. Stugia varten olin aikanaan onneksi teettänyt tarpeeksi palkkiristejä, joten niitä riitti vielä tähänkin malliin.

Kun siirtokuvat olivat kuivuneet, jatkui käsittely "litkutuksilla", johon käytettiin tärpättiin liuotettuja öljyvärejä: mustaa, burnt siennaa ja keltaista okraa.

Pakoputki ja äänenvaimennin ruostutettiin vielä näillä tuotteilla: www.dickblick.com/products/instant-iron-and-instant-rust/

Tarkoitukseni oli vanhentaa vaunua mahdollisimman vähän, joten tähän käytettiin Mig:in vaaleaa pigmenttiä, joka levitettiin kevyesti kuivana pensselöimällä. Saattaa kuitenkin olla että pölyä tuli sittenkin levitettyä liikaa.

Kommentit

Todella pätevää jälkeä! Maalipinta näyttää hyvältä ja tasaiselta, vaikka näin isossa skaalassa pieni epätasaisuus enää paljoa näy tai haittaakaan.
Noista pigmenteistä, onko ne levitetty ihan vain pintaan ilman mitään "kiinnittämistä" tärpätillä ym. litkulla? Jos on, ne saattavat varista pois suhteellisen nopeasti varsinkin jos tällä ulkosalla ajelee..
Kynäruisku onkin jo turhan heppoinen ja pieni noinkin isojen pintojen maalailuun, jotain pieniä yksityiskohtia tuohon malliin sillä voit suihkia. Isot mallit vaatii isot (isojen poikien)wehkeet ;) Hieno tulee tankista, koska ajattelit koeammuskella ja ajella?
Joo, kynäruisku on varmaan liian pieni, mutta tällaisella tai vastaavalla pitäisi onnistua. Samanlaisella lakattiin minulla putkiradion runko, joka on mitoiltaan aika lähellä tätä.
Kiitokset mukavista kommenteista!

Otso: Pölyt on todella levitetty pintaan ihan vaan pehmeällä pensselillä huiskimalla. Halusin saada aikaan pölyttynyttä pintaa, mitä ei ehkä ihan olisi saanut aikaan jos pigmenttiä olisi kiinnittänyt esim. tärpätillä. Tosin riskinä tässä on, että ensimmäisessä sateessa ne huuhtoutuvat pois niin kuin kerroit. No, sitten taas pölytellään lisää jos niin käy.

Olli ja Tervo: Olisinpa kysynyt tätä viisaammilta ennen kuin aloitin tuolla kynäruiskulla suihkimisen. Olis voinut onnistua paremmin tuollaisella Tervon liitteen mukaisella laitteella. Täytyy varmaan hankkia sellainenkin vastaisen varalle.
Ja tankilla ajattelin ajella keväällä kunhan lumet lähtee. Tähtäimessä on viedä se taas Model Expoon näytille. Mutta valitettavasti paukuttelusta täytyy luopua, kun tuo tykin putkikaan ei edes ole koko matkaltaan ontto.
loistava homma,pienet pojat tekee pikkuvaunuja ,isot isoja.voi juku tollasen taikoo käsisään,ja sanoo maalaus se on haastavin.mitä pienempi sitä vaikeampi on maalaus.odotellaan kuvia keväällä kun t-26:sta;aiai mikä se on seurava panssari?
Terve Eerik ja kiitos hauskasta kommentistasi! Seuraavaa projektia ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta sellainen kutina on mielessä, että taidan pitää pienen tauon näiden pantsukkien kanssa ja ryhtyä laivanrakentajaksi. Mulla on jo monta vuotta odotellut tuossa hyllyssä höyrykoneella ja -kattilalla varustettu Frolic 21:n puolivalmis malli, niin josko sen saattaisi loppuun. Taikka sitten aloittaisi vaikka jonkun mukavan puulaivamallin. Ja skrätsinä tietysti!
olli henttonen kirjoitti:
Kynäruisku onkin jo turhan heppoinen ja pieni noinkin isojen pintojen maalailuun, jotain pieniä yksityiskohtia tuohon malliin sillä voit suihkia. Isot mallit vaatii isot (isojen poikien)wehkeet ;) Hieno tulee tankista, koska ajattelit koeammuskella ja ajella?
Itse olen maalannut kokonaisen moottoripyörän kynäruiskulla(pohjamaalaus+pintakäsittely,ja lakat päälle). Ruiskuna Badger 175 ja kompura Sparmax. Pyörä ei ole enää minulla, mutta tuossa on linkki jos haluaa nähdä minkä näköinen siitä tuli.Linkki