Pienoismallit.net

T-26 B mittakaavassa 1:6

Telapyörät

T-26:n telakoneisto on varsin mielenkiintoinen, koostuen melkoisesta joukosta telapyöriä teleineen ja "kilpikonnineen". Telapyörien suuren määrän vuoksi myös nämä on järkevintä valmistaa valamalla. Tässä tapauksessa päätin kuitenkin luottaa PU hartsiin, ovathan tästä materiaalista tehdyt pyörät Sturmissakin kestäneet hyvin.

Homma lähtee taas originaalien valmistamisella. Nämä tehtiin jälleen kerran Sikablockista sorvaamalla. Pyörän keskiö ja rengas tehtiin erillisinä, koska tällöin renkaan hartsi voitiin jo valuvaiheessa läpivärjätä mustaksi, ja keskiö vihreäksi.
Näistä tehtiin sitten taas silikonikumimuotti, ja valettiin siihen tarpeellinen määrä pyöriä. Lopuksi pyörät tasattiin sorvissa sekä liimattiin puoliskot yhteen ja renkaat keskiöiden päälle.

Kommentit

Todella vaikuttaa jälkeä. Toivottavasti et ole kokonaan haudannut ajatusta tehdä Rellu.
Mielenkiintonen projekti. Mitä kumia käytit muottimateriaalina? Kuinka hyvin PU-hartsista valetut osat säilyttivät mittansa, eli tapahtuiko mitään kutistumisia tai turpoamisia? Kiusallisen monilla kumimuoteilla osa tuppaavat turpoamaan.
Mika: Katsotaan nyt miten motivaatiota riittää. Nyt täytyy keskittyä vain tähän projektiin, mutta jos kiinnostusta riittää vielä senkin jälkeen, niin varmasti rakennan vielä Rellunkin.

Petri: Olen käyttänyt saman valmistajan Oomoo 30 kumia. Mittausten mukaan se kutistuu n. 0,7%, mutta esim näiden telapyörien kanssa se ei ollut ongelma kun tein originaalin tarkoituksella hieman suuremmaksi että ne voi sitten sorvissa tasailla samaan mittaan. Mitään turpoamista en ole havainnut, vaikka näitä telapyörien puolikkaita tulikin valettua 36 kpl (32 kpl alle ja 4 kpl varalle).