Pienoismallit.net

T-55

Syyrian armeijan työrukkanen vuoden 1973 sodassa

Malli on tehty Tamiyan sarjasta, lisäyksenä Eduardin etsit, Friulin telat ja alumiininen tykinputki. Omina lisäyksinä tein perälevyn tukin puutikusta, vaijerit pyörän jarruvaijerista (huono valinta, todella sitkeää ja hankalasti taivuteltavaa materiaalia vaikka kuumensin vaijerin ensin punahehkuiseksi ja annoin jäähtyä) ja lisäsin sähköjohtoja kuparilangasta ja ohuesta sähköjohdosta. Ehkä tärkeimmät itse tehdyt lisäosat ovat kuitenkin oikeanpuoleisen lokasuojan päällä olevien polttoainetankkien putkistot, materiaalina putkissa ohut lyijylanka ja liitoskohtien letkuissa ohuen sähköjohdon suojakuori. Lisäksi tekaisin tornin tarttumakahvat teräslangasta.

Maalaus tehty Tamiyan maaleilla, valo- ja varjokohtien korostus ja värihuuhtelut öljyväreillä. Pölytyksessä käytetty pastelliliituja ja jonkin verran myös taiteilijatarvikeliikkesta ostettuja pigmenttijauheita. (eli siis puhtaita pigmenttejä ilman mitään lisukkeita)

Jonkin verran käytin myös Migin fillteri litkuja ja AK:n valumien tekoon tarkoitettua lirua.

Siirtokuvia en käyttänyt, vaan maalasin torninumerot ja perä- ja etulevyn numerot pensselillä öljyväreillä.

Divisioona/rykmentti tunnuksina syyrialaiset käyttivät käsittääkseni pienen suorakaiteen sisään maalattuja merkkejä, esim. ympyröitä ja kolmioita etu- ja takalevyssä, mutta näiden merkityksiä ja värejä en jaksanut alkaa selvittelemään vaan jätin ne pois, koska valokuvien perusteella sekin näyttäisi olevan oikein.

Kolmivärikaavio on tehty enimmäkseen tuhotuista vaunuista näkemieni valokuvien ja netistä löytyvien (melko vähäisten) kirjoitettujen kuvausten mukaan. Tuhottujen, jo jonkin aikaa maastossa lojuneiden vaunujen kuvien perusteella näyttäisi siltä, että harmaa ja keltainen on maalattu paljon heikkolaatuisemmalla maalilla, kuin Neuvostoliitossa maalattu vihreä perussävy, sen verran pahoin naamiokuviot ovat usein kuluneet. Käytössä olii aikanaan monenlaisissa kaavioissa olevia vaunuja, myös pelkällä perusvihreällä maalattuna, mutta kolmivärikaavio tuntui mielestäni kiinnostavimmalta.

Figuuri on Tamiyan ukko, haalarin väri on vedetty hatusta kun en löytänyt kunnon referenssiä syyrialaisten käyttämistä varusteista.

Toivottavasti mallin detaljointi on suunnilleen kohdallaan, ilman huomattavaa eri valmistusmaille/tehtaille tyypillisten piirteiden sekoitusta. Olen aika pihalla T-54/T-55 vaunujen detaljeiden eroista, mutta pyrin katsomaan ettei kovin pahoja kämmejä päässyt syntymään.

Malli pyrkii kuvaamaan Jom Kippur sodan aikaista syyrialaisvaunua Golanin rintamalle. Taistelut Golanin kukkuloilla lokakuussa 1973 olivat todella kiivaita ja kyseessä olivat eräät suurimmista panssaritaisteluista sitten toisen maailmansodan. Syyrialaisten vakiokalustona olivat T-54/T-55 vaunut mutta myös uusimpia T-62 vaunuja oli useiden yksiköiden käytössä suurissa määrin.

Itse sodasta ja sen laajemmista kytköksistä kylmän sodan politiikkaan voisi kirjoittaa pitkät pätkät, mutta seuraava hyvin suppea kuvaus riittänee tässä tapauksessa:

Sota alkoi Egyptin (Siinain rintama) ja Syyrian (Golanin ylänkö) yhteishyökkäyksenä 6.10 juutalaisten pyhimpänä päivänä, Jom Kippurina. Ensimmäisinä päivinä arabien menestys oli huomattava ja tilanne varsinkin Golanin kukkuloilla oli Israelin kannalta äärimmäisen kriittinen. Neljän päivän yötä päivää käytyjen taisteluiden jälkeen Israel onnistui kääntämään tilanteen edukseen ja syyrialaiset joukot ajettiin pois Golanilta. Tämän jälkeen Israel aloitti etenemisen Syyrian alueelle kohti Damaskosta. Kun sotatoimet siirtyivät Syyrian alueelle, taisteluun liittyi myös irakilaisia ja jordanialaisia joukkoja.
Sotatoimet päättyivät Syyrian rintamalla 23.10 supervaltojen ja YK.n poliittiseen väliintuloon, egyptin rintamalla taisteltiin pari päivää pidempään. Lopputuloksena oli Israelin selkeä sotilaallinen voitto suurista alkuvaikeuksista ja merkittävistä tappioista huolimatta. Syyrian panssarivaunutappiot nousivat sodan aikana todella suuriksi, useita satoja vaunuja menetettiin taisteluissa ja Neuvostoliitosta laivattiin jo sodan aikana ainakin n. 400 vaunua korvaamaan taistelutappioita.
Erityisen nöyryyttävää Israelin kannalta oli, että suurhyökkäys yllätti armeijan lähes täydellisesti ja tämän takia Israel joutui sotimaan sodan ensimmäiset päivät suhteellisen vähäisin joukoin, koska reserviläisiä ei ollut kutsuttu palvelukseen. Lisäksi arabiarmeijoiden suorituskyky oli aktiivisen harjoittelun myötä kohonnut huomattavasti korkeammalle tasolle, mihin Israelilaiset olivat tottuneet aiemmissa sodissa.

Syyrialaisten T-55 vaunut ovat osallistuneet vuosikymmenien aikana moniin taisteluihin, lienee mahdollista, että pitkäikäisimmät/”onnekkaimmat” yksilöt ovat osallistuneet sekä Kuuden päivän sotaan, Jom kippur-sotaan, vuoden 1982 sotaan, Libanonin sisällissotaan, tällä hetkellä käynnissä olevaan veriseen sisällissotaan ja näiden lisäksi joihinkin pienempiin taisteluihin.

Kommentit

Todella komea tankki! Mielestäni on kaikki tosi hyvin kohdallaan, hienoja detaljeja hyvin maalattu jne. Ja maalauskaaviokin on mielenkiintoinen, enpä ole ikinä tällaista nähnyt. Suuri plussa vielä alustasta sekä taustatiedoista!
Alustaan olisi ehkä voinut tehdä jonkunlaiset telojen painaumat vaunun tulosuunnasta. Muuta "valittamista" en huomaa. Hieno malli!
Ajankohtainen malli, ja nämä samat vissiin tällä hetkelläkin operoivat. Figuuri toimii hyvin vaunun kanssa, mallissa ei mitään turhaa kikkailua.
Petri Lyy 16.11.2012 12:59 Vastaa lainauksella
Katselin eilen ja tänään uudestaan miettien, mitä jäi mieleen: magee naamioväritys. Tämä toimii inspiraation lähteenä, koskapa pari tuollaista mallisarjaa odottaa sopivaa hetkeä eli sopivien referenssien löytymistä. Tämä on nätisti kasattu ja hieno malli. Figuurikin on ajankohtainen, nythän on menossa movember-kuukausi, paitsi että taitaa noilla leveysasteilla olla ihan ympärivuotinen juttu.
SS 16.11.2012 13:23 Vastaa lainauksella
Todella komea paketti kokonaisuudessaan! Hieno naamiomaalaaus, Todella hyvää rakennusjälkeä, mojovaa pintakäsittelyä, hienosti maalattu figu ja sopiva pohja kruunaa paketin.
AJ 16.11.2012 14:09 Vastaa lainauksella
Moi Harri,

Komppaan yllä olevia kehuja, kaikin puolin onnistunut Syyrian T-55 vaunu. Ohessa muutamia värikuvia T-55:sta ja T-62:stakin Golanilla -73 maaottelun jälkeen. Figujen väritys on ihan ok, värikuvat syyrialaisista soltuista -73 ovat yleensä hieman sumeat, mutta figusi väritys kuvaa hyvin syyrialaisia.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/20/099520.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/21/099521.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/22/099522.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/23/099523.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/24/099524.jpg[/img]

Hieno syyrialais- T-55 vaunu! Parhain terveisin, AJ
Ei juurikaan lisättävää. Todella vaikuttava malli figuineen. Parannusehdotuksia en oikeastaan keksi yhtään.
Iso kiitos kommentoineille ja tähtiä antaneille.

Petri J: Kyllä siellä alustassa on hillityt telojen jäljet, samoin kuin vaunun edessä menosuuntaan lähes poikittain oleva toisen vaunun telanjälki. Näkyy kuvissa aika huonosti, yritin tarkoituksella tehdä jäljet hillityiksi kun maasto Golanilla on melkoisen hyvin kantavaa ja siten erinomaisen sopivaa panssarivaunuilla ajeluun.

Petri O: Ei muuta kuin T-55 vaunuja kasaamaan, mielenkiintoisia esikuviahan riittää. Satuin tätä rakennellessani löytämään melko hyviä kuvia Libyan kapinallisten vaunuista, oma suosikkini oli hiekan värinen vaunu, johon oli pikanttina lisänä maalattu lausahdus sikäläistä kirjoitusta mitä ilmeisimmin punaisella spraylla. Ja pakkohan sille johtajalle oli maalata viikset, ilman niitä olisi näyttänyt yhtä vajaalta kuin talvisodan suomalaistaistelija ilman puukkoa :)

AJ:lle kiitos kuvista, näistä olin aiemmin onnistunut netin kautta löytämään vain yhden. Hyvä että se figuurin värikin osui kohdalleen.

Tässä vielä pari kuvaa aiheesta, mustavalkoiset netistä löytämiäni ja värilliset isäni ottamia.

www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_94188/#kuva
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_94187/#kuva
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_94189/#kuva
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_94190/#kuva
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_94186/#kuva
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_94155/#kuva
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_94158/#kuva
Terve!

Kivan näköinen malli! Vaunun osalta väritys ja toteutus osunut ihan nappiin. Alustasta tulee ennemmin mieleen Skotlanti… avointa viheriöä ja kiviä.

Pieniä puutteita huomasin mallissa noiden telojen osalta, koska pomppaavat hieman vetopyörän hampaista. Lisäksi konekiväärin lipas näyttää olevan tamiyan muoviklöntti, joka ei ole lipasta nähnytkään (eduardin etsi-arkilla ei ole etsistä versiota mukana)

T.Waltter
PhantomII 17.11.2012 10:10 Vastaa lainauksella
Oikein tyylikäs vaunu, eikä siinä oikein nokankoputtelua löydy. Ehkä tuo keltainen voisi olla jonkin verran voimakkaampi. Se osui tuolla paikan päällä silmään vaunun pinnasta. Tosin se voi olla juuri myös tällainenkin.

Syyrialaiset ottivat tämän oman ja uuden naamiovärityksen käyttöön 1967 sodan jälkeen, ennen 1973 sotaa, joten siinäkin mielessä vaunu on eksakti. Nuo kaksi väriä, keltainen ja harmaa, ovat tosiaan heikompaa laatua mahdollisesti, koska vihreä on kyllä aika määräävä sävy usein noissa vaunuissa. Tai ehkä se on tarkoituskin.
AJ 17.11.2012 12:56 Vastaa lainauksella
Moi Harri,

Ohessa vielä muutamia kuvia Golanilta 1973 (toki Egyptinkin kalustosta Siinailta löytynee muutamia mielenkiintoisia kuvia, mutta niitä sitten joskus jossain muussa yhteydessä)

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/33/099533.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/34/099534.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/35/099535.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/36/099536.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/37/099537.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/38/099538.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/39/099539.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/40/099540.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/41/099541.jpg[/img]

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/95/42/099542.jpg[/img]

Israelin kalustosta minulla löytyy vuoden 1973 rähinästä riittävästi kuvia, joita ei löytyne netistä ja kirjoista. Kuvat ovat Siinailta ja Golanilta, mutta niitä sitten myös joskus jossain muussa yhteydessä.

Onhan tämä osittain ajankohtainenkin malli, kun hieman toisaalla Gazan alueella tehdään parhaillaan uutta Lähi-Idän historiaa. Parhain terveisin, AJ
Raimo Leino 17.11.2012 14:17 Vastaa lainauksella
Jorma Uotista lainaten - no nyt on mallissa törinää! Siis suorastaan kamalan kaunista katseltavaa - eikös ne tuolla lontoonkielisillä sivustoilla sano tässä vaiheessa, notta "real eye candy"
Vimosen päälle asialline tankki, maalaus ja vanhennus näyttää hyvältä, mukavan tasapainoinen kokonaisuus.
Kiitoksia taas palautteesta, ja AJ:lle kiitokset kuvalinkeistä. Taas kerran erittäin kiinnostavia otoksia.

Waltter: Teloja saa onneksi vielä aseteltua paremmin paikoilleen, niitä ei ole liimattu vetopyöriin ja vetopyöräkin on vielä liikkuva. Pitänee hieman säätää niitä jossain vaiheessa. Ja lipas tosiaan on Tamiyan palikka ilman muutoksia.
Alustasta sen verran, että olen kyllä yrittänyt Golanin alueen maastoa tässä ajatuksella jäljentää, eri asia tietysti on että onko siinä ihan täysin onnistuttu. Esimerkiksi tässä kuvassa, joka tosin on ilmeisesti otettu kevätaikaan, maasto on todella ilosen värinen:
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_94188/#kuva
Murikoita voisi helposti olla enemmänkin, maasto on monin paikoin todella kivikkoista ja heinä saisi ehkä olla pykälän verran enemmän auringon polttaman näköistä lokakuuta kuvaavassa maastossa.

PhantomII: Keltainen voisi tosiaan olla ehkäpä aavistuksen voimakkaampi. Maalasin mallin enimmäkseen 80-luvulla kuvattujen hylkyjen kuvien mukaan. Vasta siinä vaiheessa, kun maalaus oli jo aika pitkällä tulin löytäneeksi parempia kuvia vielä ehjistä vehkeistä, tosin monet näistä olivat vuosikymmeniä myöhemmältä ajalta. Lisäksi harmaakin näyttää monissa kuvissa mielestäni siltä, että se taittuu aavistuksen violettiin ja luo jossain määrin ruskeaan vivahtavan vaikutelman. Osaatko tästä harmaan sävystä sanoa mitään?
Tällaiset suoritteet ovat vaikeita. Miksi? No, kun ne on niin saakutin hienoja, että on mahdotonta ainakaan ehdottaa parannuksia. Aivan sikahieno malli!!
AJ 19.11.2012 09:13 Vastaa lainauksella
Moi Harri,
Harri Huopainen kirjoitti:
Keltainen voisi tosiaan olla ehkäpä aavistuksen voimakkaampi. Maalasin mallin enimmäkseen 80-luvulla kuvattujen hylkyjen kuvien mukaan. Vasta siinä vaiheessa, kun maalaus oli jo aika pitkällä tulin löytäneeksi parempia kuvia vielä ehjistä vehkeistä, tosin monet näistä olivat vuosikymmeniä myöhemmältä ajalta. Lisäksi harmaakin näyttää monissa kuvissa mielestäni siltä, että se taittuu aavistuksen violettiin ja luo jossain määrin ruskeaan vivahtavan vaikutelman. Osaatko tästä harmaan sävystä sanoa mitään
Ehdin tuossa vkonlopun aikana katsoa muutamia lisävärikuvia Syyrian vaunuista vuodelta -73 ja kyllä ne värit menivät, kuten Phantom jo edellä totesi
PhantomII kirjoitti:
Syyrialaiset ottivat tämän oman ja uuden naamiovärityksen käyttöön 1967 sodan jälkeen, ennen 1973 sotaa, joten siinäkin mielessä vaunu on eksakti. Nuo kaksi väriä, keltainen ja harmaa, ovat tosiaan heikompaa laatua mahdollisesti, koska vihreä on kyllä aika määräävä sävy usein noissa vaunuissa.
Myös linkittämäsi valokuvat samoin kuin minunkin kertovat aivan saman asian.

Perusväri ja samalla määrävä väri Syyrian vaunuissa oli tuo stanu neuvostovihreä - hieman palaneissa ja muuten vain tuhotuissa vaunuissa ja myös hylätyissä vaunuissa näkyy usein vain tämä vihreä väri. Keltainen väri oli ainakin Steven Zalogan mukaan maankeltainen (ilmeisesti maankeltaisenkin värisävyt vaihtelivat maalin paksuudesta, kulumisesta ja ilmaston vaikutuksen mukaan) ja yhä edelleen Zalogaa lainaten ns. keskisävyinen harmaa oli värisävyltään lähellä vihreää, jonka vuoksi harmaa sävy ei edes värikuvissa aina näy (harmaan värin violetti sävyvivahde lienee syytä neuvostovihreän kuultamisesta alta sekä ilmaston vaikutuksesta; toki muitakin syitä voi olla).

Olen samaa mieltä Phantomin kanssa myös siitä, että molemmat värit, harmaa ja maankeltainen, olivat joko heikkolaatuista maalia tai maalikerrokset olivat ohuita tai sekä että, koska useissa kuvissa vuoden 1973 Syyrian vaunut näyttävät vain perusneuvostovihreiltä, joissa on hieman jäänteitä muustakin camosta. Lisäksi tuo maankeltainen väri lienee ollut "vahvempaa" ja erottuvampaa värisävyä kuin harmaa, sillä myös useissa kuvissa Syyrian vaunut näyttävät olevan vain kahdessa camovärissä - tai sitten asia on kuten Zaloga sanoo; vihreäsävyinen harmaa väri hukkuu vihreään neuvostoväriin.

Toivottavasti oli jotain apua. Parhain terveisin, AJ
PhantomII 19.11.2012 10:22 Vastaa lainauksella
Eiköhän tuo AJ:n kommentti kertonut sävyistä lisää. Edelleen lisäisin vielä ajatusta tuosta Harrin miettimästä harmaa/violetti-sävystä. Pitää paikkansa, että hyvin useissa kuvissa vaunut tosiaan näyttävät maalatun enemmän violetilla kuin harmaalla. Koska näin on useiden eri vempeleiden kohdalla, voisi(?) tällainenkin sävy olla oikeastikin olemassa.

Siitä kun itse olen syyrialaisia - käytössä olevia - vaunuja päässyt näkemään n. 1 metrin metrin etäisyydeltä on kulunut jo 21 vuotta, joten yhä enemmän on valokuviin luottaminen. Sen muistan selvästi, että syyrialainen maakalusto oli todella paljon värikkäämpää juuri ko. sävyissä kuin israelilaisten yksivärinen maakalusto. Värikkyydellä tarkoitan myös voimakkaita värisävyjä eli tuota keltaista, joka on aika voimakas, ehkä hiukan sitruunankin keltainen ja sitten tuo harmaa/violetti. Ja kun noiden värien pohjalla on tuo neukku-vihreä, niin siitä se vaikutelma ja sävy kait syntyy.

Yhtäkaikki myös tämän ketjun mallin väritys sopii ainakin omaan simmuuni vallan mainiosti, onhan kyseessä rankoissa olosuhteissa huristeleva vaunu. Olosuhteista vielä sen verran että vuoden alkupuolella, keväällä, Golanin maasto näyttää suhteessa aika mukavalta, vihertää ja kukkia on monenmoisia ja monen värisiä. Kesään mennessä maasto alkaa jo olla kuivaa ja palanutta, ruskeaa josta erottuu mustanharmaita laavakiven kokkareita - ja telamiinoja.
Ählän Harri!
Kyllä vaunu näyttää tosi autenttiselta näin Pässikomppanian miehen silmään. (Pässikomppania oli eteläisempi suomalaisten komppania loitontamisvyöhykkeellä IDF:n ja Syyrialaisten välissä. Vartioasema 80 Ar Rafidin kylässä komppanian komentopaikka.) Syyrialaisten vaunuja jäi taistelujen jälkeen muutama ei kenenkään maalle, ne ovat olleet siellä vuodesta 1973 asti. Meidänkin komppanian alueella vart.as 82 ja 81 välissä. Vaunut olivat aika kirkkaan värisiä sävyltään uutena. Pöly tietysti tasoitti kontrasteja. Ennen hyökkäystä -73 vaunut olivat aika vähän aikaa syyrialaisten käytössä, eivätkä he ehtineet riittävästi harjoitella. Varsinkin T-62:n yötaisteluominaisuudet olisivat antaneet yliotteen arabeille. Yö on vain heille se pelottava vuorokaudenaika, sen huomasi yöpartiossa, syyrialaisten sotilaiden käyttäytyminen oli hermostunutta pimeän aikaan.
Vaunuja oli mitä kummallisimmilla värikaavioilla joukko-osastoittain, kai he maalailivat niitä ennen hyökkäystä? Neukku-vihreä oli pohjana lähes poikkeuksetta. Kyllä minä vaunusi olisin Golanille sijoittanut, vaikka en olisi kuin kuvan nähnyt…
Maaperä oli tuliperäistä, huokoista hohkakiveä. Välissä ruohomättäitä, jotka keväällä kukoistavat vihreinä. Puita sai hakea… Yom Kippurin sodan aikaan taisi olla ruohokin kellastunutta, eikä vihreää juuri näkynyt…
Kiitoksia taas kaikille kommentoineille, mielenkiintoisia tietoja ja tulkintoja tuli taas esiin.
Olen itsekin tyytyväinen mallin tämän hetkisiin väreihin, uskon että on kohtalaisen oikein osaan syyrialaisten vaunuista. Ehkä jonain vuonna tulee rakennettua malli vaikkapa T-62 vaunusta sinapinkeltaisella ja violettiin taittuvalla harmaalla naamioituna :) Tosin, jos tässä nyt alkaa aihepiiriin liittyviä panssarivaunumalleja rakentamaan, niin seuraava projekti on varmaan israelilainen Centurion.
Lueskelin juuri myös Avigdor Kahalanin kuvausta taisteluista ja, kuten Pasi jo aiheesta mainitsikin, hän ei luonnollisestikaan pitänyt lainkaan siitä, että syyrialaisten vaunuissa oli infrapunavalonheittimet ja israelilaisten vaunuissa ei.

Tässä vielä pari peruskuvaa totaalisesti tuhotusta ja alueen varmaan eniten kuvatusta vaunun hylystä. Kyseinen T-62 hylky on jätetty tuhoamispaikalleen monumentiksi Oz 77:n muistomerkille Kyynelten laaksoon. Kuten näkyy, palamattomissa kohdissa vihreä on hyvin pinnassa kiinni, harmaata ei ilmeisesti tässä yksilössä ole käytetty lainkaan ja keltainen näyttää kohtalaisen haalealta ja todella kuluneelta.
Mutta kyllä tätä vaunua ovat jo sääolosuhteet ehtineet tuhoamisen jälkeen koetella aivan tarpeeksi joten ei tästä täysin luotettavaa värisävytietoa pelkästään silmämääräisellä arvioinnilla saa, nämä kuvat ovat viime vuoden marraskuulta. Muistelen tästä vaunusta nähneeni netissä pian sodan jälkeen otetun kohtalaisen huonon värikuvan, mutta en sitä tietenkään onnistunut enää löytämään.

www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_99590/#kuva
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_99589/#kuva
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_99588/#kuva
PhantomII 21.11.2012 09:22 Vastaa lainauksella
Jep, aika on tehnyt tehtävänsä… Usein näillä muistomerkeillä näkee vierailijoita ja lähinnä he ovat israelilaisia. Kuten kuvissa näkyy, vierailijoissa on paljon myös naisia. Tämä ei suinkaan johdu siitä, että paikalliset naiset olisivat erityisen kiinnostuneita mallailusta meikäläisiin siskoihin verrattuna, vaan siitä, että periaatteessa ja myös käytännössä ko. tapahtumat koskettavat enemmän ja vähemmän jokaista israelilaista henkilökohtaisesti.

Eka kerran Golanilla käydessäni vuonna 1976 - kolme vuotta Yom Kippur-sodan jälkeen - alueella oli mukavasti referenssiä mallailuun. Nykyäänkin ihmeteltävää riittää: tällaisia vastaavia muistomerkkejä on paljon ja esim. syyrialaisten tuhotusta autokolonnasta on Golanille jätetty muutama autonromu niille sijoilleen. Aiheesta kiinnostuneille mallareille ja sotahistoriaa harrastaville varsin mainiota aluetta miinakenttineen päivineen.