Pienoismallit.net

Centurion Mk.III

Kukkulan Kuningas

Palstalle on kuluneen viikon aikana tullut monta panssarivaunumallia, joten jatkan sitten minäkin tätä "raskaan raudan" teemaa.

Centurion panssarivaunu oli Britannian II-maailmansodan jälkeen käyttöön ottama vaunu, jota pidetään yhtenä parhaista Britanniassa suunnitelluista panssarivaunuista. Suunnittelu tapahtui II-maailmansodan aikana, mutta vaunu ei ehtinyt mukaan taisteluihin.

Vaunun Mk.III kehitysversio otettiin käyttöön vuonna 1948. Siinä oli 600-hevosvoimainen Rolls Royce Meteor V-12 bensiinimoottori ja pääaseena oli 83,4 mm 20-naulainen kanuuna, jonka kranaatit pystyivät läpäisemään 250 mm paksun panssaroinnin n. kilometrin etäisyydeltä.

Centurionit osallistuivat kesäkuussa 1950 alkaneeseen Korean sotaan ja tämän vaunun tehokkaan kanuunan hämmästyttävää suorituskykyä kuvaa hyvin tapaus, jossa kukkulan laella asemissa lymyillyt Centurion tuhosi yhdellä ällistyttävällä laukauksella lähes neljän kilometrin päässä kulkeneen vihollisvaunun. Toki sen tehokkaan tykin käyttämiseen tarvittiin tehokas ja ammattitaitoinen miehistö.

Centurion oli käytössä myös Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa, Kanadassa, Australiassa, Intiassa, Jordaniassa, Irakissa, Egyptissä, Kuwaitissa, Etelä-Afrikassa, Libyassa, Libanonissa ja Israelissa.
Israelin armeijalla oli Centurioneja käytössä pioneerivaunuina vielä vuonna 2006.

Tämä on Tamiyan ikivanha mallisarja vuodelta 1971 ja päätin rakentaa tämän jonkinsortin nostalgiapuuskassani, vaikka nykyisin samasta aiheesta olisi tarjolla paljon tasokkaampi AFV Clubin mallisarja. Rakennettavaksi tämäkin on tarkoitettu, joten rakentaa se myös piti - tämä Tamiyan mallisarja ehti muuten lojua laatikossaan minun varastossani n. 18 vuotta.

Oli kai muutenkin jo korkea aika laittaa näkyviin kuvat tämän palstan ensimmäisestä Centurionista.

Sarjan muovi on omituisen kovaa materiaalia - melkein kuin jotain vanhanaikaista "bakeliittia" - mutta kyllä sarjan osat pystyi ihan tavallisella polystyreeniliimalla liimailemaan.
Rakensin tämän muuten suoraan laatikosta, paitsi:

- savunheittimien johdotukset lisäsin kuparilangasta
- tornin antennit on tehty hyönteisneuloista
- tornin luukusta pälyilevä äijä (oikeastaan äijän puolikas) on miljoonalaatikon löytöjä

Maalaus on tehty siveltimillä Humbrolin perinteisiä emalimaaleja/lakkoja käyttäen. Säistämisessä oli apuna Tamiyan aineita, sekä itsekehittämääni "litkua" - ei kaikkea tarvitse kaupasta valmiina ostaa.
Tarkoitukseni oli "loihtia" vaunun pintoihin kuraa ja savea, joka on nopeasti sateen jälkeen päässyt kuivumaan kuumassa auringon paahteessa.

En ole mallin varsinaisesta esikuvasta ihan varma - käytin tähän malliin siirtokuvat, jotka esittävät mallisarjan laatikon kanteen taiteiltua Pine Hill-nimistä vaunuyksilöä. Kyseisen vaunun olemassaolosta väitellään kovastikin kansainvälisillä nettipalstoilla. Käytin myös sitä kuuluisaa taitelijan vapautta - Koreassa taistelleet Centurionit olivat käsittääkseni maalattu kauttaaltaan vihreiksi - minun käsitykseni tuosta asiasta näkyy näistä valokuvista.

Kommentit

AJ 9.11.2012 17:21 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Kiva nähdä Centti saitilla vihdoin ja viimein. Pitänee kunnostaa myös oma motorisoitu 1/35 Tamiyan Centti vuodelta -71 jossain vaiheessa ja laittaa saitille.

Nuo Centit Koreassa olivat tosiaan kokovihreitä. Tamiyan dekaalit vuodelta 1971 ovat vain sinnepäin, niissä on useita virheitä. Myöskään tuossa FSO A2 2553 vaunussa ei lue Pine Hill-nimeä, kuten edellä jo aprikoitkin. Toki Pine Hill nimen olemassaolo on hyvin spekulatiivista ja kyseenalaista.

Mielenkiintoinen ja piristävä näkemys Korean Centistä jokatapauksessa. Parhain terveisin, AJ
Jonkin asteinen wash-käsittely nostaisi yksityskohdat paremmin esille, mutta ei missään nimessä huono malli. Raimolta jälleen kerran sivellinmaalauksen taidonnäyte.
AJ kirjoitti:
Toki Pine Hill nimen olemassaolo on hyvin spekulatiivista ja kyseenalaista.
Tämä on nimenomaan se syy, miksi en laittanut tätä mallia mukaan Korean sodan ryhmärakenteluun.

Tuli vaan sellainenkin mieleeni, että kun Tamiya siinä vaunun rakennusohjeiden esittelytekstissä pyrkii "niin kovasti" tuomaan esille tuota erikoista tapahtumaa, jossa Centurion kukkulan laelta tuhosi yhdellä laukauksella n. neljän kilometrin päässä olevan vihollisen tankin, että olisiko kyseessä todellakin laatikon kanteen taiteiltu Pine Hill? Jos on, niin sitten todellakin on kyseessä Kukkulan Kuningas ;-)
Mika Haalahti kirjoitti:
Jonkin asteinen wash-käsittely nostaisi yksityskohdat paremmin esille, mutta ei missään nimessä huono malli. Raimolta jälleen kerran sivellinmaalauksen taidonnäyte.
Uuh - siis minä en enää ymmärrä, että miten tätä voisin enää enempää "pestä". Olen tätä nyt pari viikkoa "washannut" ja sotkenut muutenkin kaikin tiedossani olevin tavoin. Mallin ohessa olevassa tekstissä olen selittänyt miksi malli näyttää nyt tuolta miltä se näyttää - siis minkä takia en sotke tätä yhtään enempää.
Joskus näkee sellaisia ylipestyjä malleja, joilla ei juurikaan ole vastinetta elävässä elämässä. Tämä malli ei missään nimessä ole sellainen! Hienoa Raimo, jälleen kerran!!!
Petri Lyy 9.11.2012 19:48 Vastaa lainauksella
Onpa onnistunut kokonaisvaikutelma. Sopivan kulahtanut vaikutelma syntyy kyllä. Yksityiskohdat erottuvat just niin kuin pitääkin. Jos ei erotu, niin johtuu luultavasti mallin iästä, eli korostettavia yksityiskohtia ei ole mallinnettu. Jopa telat näyttävät hyviltä ja uskottavilta, sivuhelmat varmaankin auttavat peittämään leltkutelojen kökköyden. En osaa antaa parannusehdotuksia enkä löydä moitittavaa, eli ilmeisen turha kommentti. Mutta ei turha malli.
Seppo Valjakka kirjoitti:
Joskus näkee sellaisia ylipestyjä malleja, joilla ei juurikaan ole vastinetta elävässä elämässä. Tämä malli ei missään nimessä ole sellainen! Hienoa Raimo, jälleen kerran!!!
Kiitos Seppo - hienoa kuulla - eikunsiis nähdä, että olet samaa mielipuolta kanssani.
Petri Olavi kirjoitti:
Jopa telat näyttävät hyviltä ja uskottavilta, sivuhelmat varmaankin auttavat peittämään leltkutelojen kökköyden.
Kiitos - ja etenkin kiitos myös termistä "sivuhelmat". Olen jo jonkin aikaa pohtinutkin, että mikä on suomeksi "side skirts" - noh, tuo sinun suomennoshan sopii näköjään just noin.
Mikan kanssa samaa mieltä. Mallin näyttävyys paranee kun niitit, mutterinkannat, urat, ja muut koholla olevat kohdat korostetaan litkuttamalla tummalla värillä kohteen juuresta. Käytän itse tummanruskeaa öljyväriä. Malli pitää lakata kiiltäväksi ennen tätä. Vielä kun maalaa kohteiden korkeimmat kohdat vaaleammalla sävyllä kuin itse mallin niin lopputulos on vieläkin parempi.
AJ 9.11.2012 23:14 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Viimeksi kommentoidessa tuli hieman kiire, joten kommentit jäivät hieman torsoiksi.

Pine Hill Centurion nimeä väitetään yleensä tämän Centurion Mk. III:n nimeksi:
Palveluyksikkö 8th King's Royal Irish Hussars Rekisterinumero 20ZB25, Vaunu Centurion Mk.III, Vaunun nimi "Pine Hill", Palveluyksikkö jolle alistettu 25th Canadian Infantry Brigade.
Ongelmat tässä ovat seuraavat: 1) 8th King's Royal Irish Hussars oli alistettu Koreassa 29th British Independent Brigadelle, 2) Rekisterinumero 20ZB25 on rekisteröity jo 1949, joten se ei kuulu Centurion Mk.III vaunulle; ja 3) Kanadalainen Lord Strathcona's Horse oli alistettu 25th Canadian Infantry Brigadelle ja heillä oli M4A3E8 Shermanit.

Puolestaan Tamiyan dekaalien ongelmat ovat seuraavat: 1) FSO A2 2553 tunnari oli käsin maalattu, dekaalin mukaan stencilin avulla maalattu; eikä Pine Hill-nimeä lue vaunun kyljessä, 2) Rekisterinumero 12BA27 kuuluu joko Centurion Mk.5 tai Mk.6 vaunulle, 3) FSO A2 2553 vaunun rekisterinumero oli pyyhitty pois ja 4) Mitään silmäkuvaa vaunussa ei ollut.

Lienee 100% epätodennäköistä, että "Pine Hill" nimi kuuluisi FSO A2 2553 vaunuun. Samoin lienee melko epätodennäköistä, että "Pine Hill" nimistä vaunua olisi ollut edes olemassa, ainakaan tuo yleensä siksi väitetty vaunu se ei ole.
Raimo Leino kirjoitti:
Tuli vaan sellainenkin mieleeni, että kun Tamiya siinä vaunun rakennusohjeiden esittelytekstissä pyrkii "niin kovasti" tuomaan esille tuota erikoista tapahtumaa, jossa Centurion kukkulan laelta tuhosi yhdellä laukauksella n. neljän kilometrin päässä olevan vihollisen tankin, että olisiko kyseessä todellakin laatikon kanteen taiteiltu Pine Hill? Jos on, niin sitten todellakin on kyseessä Kukkulan Kuningas ;-)
Centurion vaunut Koreassa eivät tuhonneet yhtään P-Korean tai Kiinalaisten vaunua miltään kukkulalta ylipäätään, puhumattakoon neljän klikin päästä. Neljä klikkiä on sitäpaitsi ballistisesti täysin mahdoton matka 20 pdr vaunukanuunalle osua vaunun kokoiseen maaliin, saati sitten tuhota se. Ainoa vaunu vs vaunu taistelu, jonka Centit kävivät Koreassa tapahtui Seolissa 10.2.1951, jolloin 8th King's Royal Irish Hussars C-komppanian Centit taistelivat p-korealaisten ja kiinalaisten valloittamaa Cromwell tankkia vastaan (ko. Cromwell oli kuulunut 8th King's Royal Irish Hussars:lle itselleen). Centit voittivat matsin, mikä ei ollut yllätys.

Tuo neljän klikin tarina kuuluu Golanin kukkuloille Israeliin. 12.8.1965 Golanin kukkuloilla kenraalimajuri Israel "Talik" Tal toimi Centurion Mk.5:n ampujana; Centurionissa oli pääaseena loistava brittien rihlattu 105mm L7 vaunukanuuna ja vaununjohtajana toimi everstiluutnantti Binyamin Oshri. Tuona päivänä Tal tuhosi liikkuvan Syyrian T-34/85 vaunun toisella laukauksella 3000 metrin etäisyydeltä - ensimmäinen laukaus jäi lyhyeksi, mutta toinen osui. Samana päivänä IAC:n paras vaunuampuja "Talikin" luottomies kersantti Shalom Cohen tuhosi vastaavalla 105mm vaunukanuunalla varustetulla Centurion Mk.5:lla Syyrian maansiirtotraktorin 11000 metrin ennätysmatkalta heti ensimmäisellä laukauksella. Molemmat suoritukset sekä "Talikin", että Cohenin ovat melko uskomattomia ottaen huomioon ajankohdan ja kaluston. "Talikia" on tituleerattu usein eri kirjoissa ja lähteissä parhaaksi Israelin vaunuampujaksi, mutta se ei pidä paikkaansa, kirkkaasti paras oli kersantti Shalom Cohen. Cohenilla oli "Talikin" luottomiehenä erityisasema IAC:ssa, ainoastaan "Talik" antoi hänelle käskyt. Everstiluutnantti Avigdor Kahalanista tuli IAC:n korkeimmin palkittu sotilas, mutta kersantti Shalom Cohenilla on Israelin rikkomaton ennätys eniten tuhotuista vastustajan vaunuista. Niin, ja mistä se neljä klikkiä sitten tuli, myöhemmin "Talikin" ja Cohenin koulutuksen avulla israelilaiset vaunuampujat oppivat tuhoamaan systemaattisesti staattisia maaleja neljän kilometrin etäisyydeltä; ainoastaan Cohen pystyi osumaan kohteisiin yli neljän klikin etäisyydeltä.

No, joo tulipa pitkä jorina, mutta eiköhän ainakin asiat selvinneet.

Nuo Centit tosiaan Koreassa olivat ns. Bronze Green värisävyssä. FSO A2 2553 Centin sivuhelmoissa värisävy oli kulunut, jolloin näyttää siltä, että sivuhelmat olisi maalattu kahdella eri värisävyllä, vaikka niin ei olekaan. Nyt Centtisi on taitelijan vapauden mukainen fiktiivinen Korea-Centurion.

Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 10.11.2012 08:25 Vastaa lainauksella
Arto Junno kirjoitti:
Mikan kanssa samaa mieltä. Mallin näyttävyys paranee kun niitit, mutterinkannat, urat, ja muut koholla olevat kohdat korostetaan litkuttamalla tummalla värillä kohteen juuresta. Käytän itse tummanruskeaa öljyväriä. Malli pitää lakata kiiltäväksi ennen tätä. Vielä kun maalaa kohteiden korkeimmat kohdat vaaleammalla sävyllä kuin itse mallin niin lopputulos on vieläkin parempi.
Jotenkin ymmärsin tämän vastakommentiksi omaan kommenttiini. Kun ottaa tarkasteluun esimerkiksi kuvan nro 7, niin jotenkin minusta näyttää siltä, että koholla olevien yksityiskohtien "juuriosat" on tummennettu ja korkeimmat osat vaalennettu ihan jokainen ja että jos lisää yksityiskohtia kaipaisi korostettavaksi niin niitä ei ole.
Arto Junno 10.11.2012 10:00 Vastaa lainauksella
[/quote]

Jotenkin ymmärsin tämän vastakommentiksi omaan kommenttiini. Kun ottaa tarkasteluun esimerkiksi kuvan nro 7, niin jotenkin minusta näyttää siltä, että koholla olevien yksityiskohtien "juuriosat" on tummennettu ja korkeimmat osat vaalennettu ihan jokainen ja että jos lisää yksityiskohtia kaipaisi korostettavaksi niin niitä ei ole.
[/quote] Viestiä kirjoittaessa katselin kuvaa no:1. En kirjoittaessani edes muistanu viestiäsi. :-)
Raimo Leino 10.11.2012 13:21 Vastaa lainauksella
Petri Olavi kirjoitti:
Kun ottaa tarkasteluun esimerkiksi kuvan nro 7, niin jotenkin minusta näyttää siltä, että koholla olevien yksityiskohtien "juuriosat" on tummennettu ja korkeimmat osat vaalennettu ihan jokainen ja että jos lisää yksityiskohtia kaipaisi korostettavaksi niin niitä ei ole.
No nimenomaan noin yritin tehdä - valokuvissa ei taaskaan kaikki jutut näköjään välity katsojan silmään. Otin tästä mallista 40 valokuvaa ja niistä kelpuutin tänne näkyville vain nämä seitsemän. Haastavaa on tämä valokuvaaminen.
Raimo Leino 10.11.2012 13:27 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Tuo neljän klikin tarina kuuluu Golanin kukkuloille Israeliin.
Minä jotenkin tiesin jo etukäteen, että jos joku tämän arvoituksen ratkaisee, niin sen kaverin nimi on AJ.
Kiitos taas vankasta tietopaketista. Tamiyan papereissa valheellista tietoa levittävät insinöörit sen sijaan pitäisi viedä saunan taakse piestäviksi - ainakin verbaalisesti ;-)
Raimo Leino 10.11.2012 14:01 Vastaa lainauksella
Petri Olavi kirjoitti:
Jopa telat näyttävät hyviltä ja uskottavilta, sivuhelmat varmaankin auttavat peittämään leltkutelojen kökköyden.
Meinasin ensin jättää nuo "sivuhelmat" kokonaan pois, mutta sitten mallin katsoja olisi nähnyt löysästi pyörien päällä kulkevan kumisen letkun koko "ihanuudessaan". Joten nuo helmat tosiaan pelastavat tässä mallissa paljon.
AJ 10.11.2012 14:24 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Kyllä tämä Centtisi piristävän oloinen on ja pakko todeta, että yllättävän hyvältä Tamiyan vuoden 1971 rakennussarjasta tehty pienoismalli näyttää - kudos Tamiyalle, joka jo 41 vuotta sitten valmisti laadukkaita rakennussarjoja harrastajille.

Mallisi loi paineita kunnostaa vastaava Centtini - tosin aion jättää n. vuonna 1975-76 suditun maalin pohjalle nostagiasyistä ja ruiskumaalata kevyen Suez-camon päälle. Samoin pitäisi varmaan kunnostaa myöskin vuoden 1971 Centurion vaunu 1/25 skaalassa; olen rakentanut ja pensselimaalannut ko. pienoismallin about samoihin aikoihin 1975 - 77. Ko. 1/25 Centin rakennusohjeissa on dekaalit ja yksi pieni valokuva FSO A2 5860 vaunuyksilöstä, joka oli A Squadronin toisen joukkueen kolmas vaunu. Tätäkin vaunuyksilöä väitetään "Pine Hill"-nimiseksi vaunuksi. Se voi olla totta tai sitten ei, sillä valokuvasta näkyy vain taktiset merkinnät (Tamiya laittanut ne oikein), muttei vaunun nimeä.

Uskoisin, että Tamiyan insinöörit tekevät parhaansa, mutta virheitä sattuu kaikille, se on vain inhimillistä plus vuonna 1971 tiedon kaivaminen on ollut huomattavasti hankalampaa kuin nykyisin. Huomasin, että olen joskus vuonna yksi ja kaksi kirjoittanut käsin korjauksia Tamiyan 1/35 Centurionin ohjeisiin (ohjeet ovat muuten täysin japaniksi, jonka rakennusarjan nimen Tamiya ilmaisee täten 1/35 Identical Scale Series No.30 Kit No.MT230). Luulen, että Centtisi ohjeet ovat samat (poislukien moottoreiden kokoamisohjeet), mutta myös englanniksi.

No, anyway, maalaus/viimeistelyohjeiden eka Centti on rek.no. 02DA96 oli oikeasti Centurion Mk.10 16/5 L Radfan toukokuulta 1964, toka on israelilainen ja merkinnät ovat pielessä, kolmas on tuo väitetty "Pine Hill" ja merkinnät ovat pielessä, neljäs on "Buccaneer", joka oli oikeasti Centurion Mk.5 rek. no.:lla 12BA59, viides on perus-Centurion Mk.III no. T351970, kuudes on Queens Bays Libya, joka oli oikeasti Centurion Mk.5 rek.no. 08ZR30 ja seitsemäs ja viimeinen on rek.no. 03BA33 Centurion Mk.5 "Dido" C Sqn 4RTR Berliini 1961. Eli siinä ne.

Parhain terveisin, AJ
Raimo Leino 10.11.2012 14:33 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
yllättävän hyvältä Tamiyan vuoden 1971 rakennussarjasta tehty pienoismalli näyttää -
Tuostapa tuli mieleeni, että internetskin ihmemaassa luin jonkin AFV Clubin Centurionin mallisarja-arvostelun yhteydessä olleen vihjaisun, että tässä Tamiyan vanhassa Centurionissa myös tietyt mitat "heittävät" - taisi olla niin, että Tamiyan mallissa vaunun runko on liian lyhyt tornista taaksepäin ja kanuunan putki taas on hieman liian pitkä. Noh, en ole itse noin tarkka näissä hommissa.

edit: ai niin, olikos tuo Tamiyan 1/25 skaalan "Sadanpäämies" se malli, jossa oli mukana miehistö ja kaikki "sisuskalutkin"?
SS 10.11.2012 15:35 Vastaa lainauksella
Yksi saitin vaikuttavimmista "esittelykuvista", vaunun painon ja uhkaavuuden voi tuntea luissaan. Hyvää työtä kautta linjan, pidän tästä kovasti.
Raimo Leino 10.11.2012 16:17 Vastaa lainauksella
SS kirjoitti:
Yksi saitin vaikuttavimmista "esittelykuvista", vaunun painon ja uhkaavuuden voi tuntea luissaan.
Däng juu. Mielestäni panssarivaunun pienoismalli pitää valokuvata AINA myös "puskajussin" näkökulmasta - siinä on vitsit vähissä, kun tuollainen teräsmöhkäle pyrkii tulemaan päälle …
AJ 10.11.2012 17:09 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Raimo Leino kirjoitti:
edit: ai niin, olikos tuo Tamiyan 1/25 skaalan "Sadanpäämies" se malli, jossa oli mukana miehistö ja kaikki "sisuskalutkin"?
Joo ja siinä tuli messissä vaununjohtaja, vaununkuljettaja ja kolme jv-solttua (kaikilla panssarijoukkojen mustat barret eli baretit).

Ihan laadukas rakennussarja, tsiikailin juuri tänään 35 - 37 vuotta sitten rakennettua ja viimeisteltyä vaunua ja hyvältä sarjan laatu vaikuttaa jopa nykytasoakin ajatellen; varmaankin yksi parhaista Tamiyan sarjoista aikoinaan. Hieman kärsinythän malli on noin usean vuoden pölynkeräämisestä ja säilytyksestä, mutta jonkin verran kunnostusta niin, uskoisin, että siitä saa vielä ihan ok nostalgiapienoismallin.

Sama Centurion Mk.III malli se muuten on kuin 1/35 skaalan; tosin huomattavasti paremmin detailoitu höystettynä kaikilla sisuskaluilla. Kyllä se hankkimisen arvoinen rakennussarja on; tosin skaala on kyllä hieman erikoinen 1/25.

Parhain terveisin, AJ
Komea malli ja hienosti säistetty, näyttää mun silmään just siltä miltä auringossa kuivunut rapa näyttää. Telat hienot ja realistiset, tälle kun pikku alustan värkkäisit ja pari ukkoa niin vot. Mutta hieno on näinkin, hienoa rakentamista.
Moi

Kyllä tykittää. Tornissa oleva ukko kyllä, jossain välissä saa C1-C2 nikamien väliin ongelmia. Mikäli säilyy taistelussa ehjänä :-)
Hieno työ.

t: Kartsa
Raimo Leino 16.11.2012 16:21 Vastaa lainauksella
Kari Lappalainen kirjoitti:
Tornissa oleva ukko kyllä, jossain välissä saa C1-C2 nikamien väliin ongelmia. Mikäli säilyy taistelussa ehjänä
Niin, kyseinen ukkohan voisi tietysti katsella sitä ympäröivää maisemaa ihan vaan periskooppienkin avulla - mutta ehkä tämä kyseinen jätkä ei usko linssin kautta nähtyä "skeneä" - vaan pitää sitten se oma päänuppi työntää luukun "huulille" tiirailemaan. Vaarallista touhua toki taistelutilanteessa.

Ja nyt minä menen googlailemaan nuo maintsemasi nikamat C1-C2 …