Pienoismallit.net

Israeli M1 Sherman

M4A1 (76)W VVSS

Nyt tänään, 7-Eleven (siteeraten jättimäistä amerikkalaista elintarvikeketjua), 7.11.2012 on vuoden 1956 sodan päättymisen 56. vuosipäivä ja samoin Suezin kriisi ryhmärakentelun päättymispäivä. Linkki ryhmärakentelun etusivulle: www.pienoismallit.net/keskustelut/8089_ryhmarakentelu-suezin-kriisi/

Israelin M1 Sherman tai M1 Supersherman tai M1 Super Sherman on vaatimaton tuotokseni Suezin kriisi ryhmärakenteluun. Israel onnistui hankkimaan yhteensä 100 kpl:tta Medium Tank M4A1 (76)W VVSS vaunua 460 hevosvoiman Wright Continental R-975-C4 bensiinimoottorilla ja T54E1 terästelaketjuilla akuuttiin tarpeeseen juuri ennen Suezin kriisiä.

Pienoismalli kuvaa M1 Sherman vaunua rekisterinumeroltaan 75254y, joka kuului eversti Uri Ben-Arin komentaman 7. ("Hativa Sheva") Panssariprikaatin 82. Panssarivaunupataljoonan A-komppaniaan. Everstiluutnantti Avraham "Bren" Adan komensi 82. ("Gaash"/"Rage"/"Raivo") Psvpatl:aa. A-komppania koostui 17:sta M1 Supersherman vaunusta ja komppaniaa komensi majuri Moshe Bar-Kochva (Moshe Bril). Ohessa linkit aitoihin valokuviin M1 Sherman vaunusta 75254y Siinailla vuoden 1956 sodassa www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_10751/kuva_94993/ ja www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_10751/kuva_94994/#kuva

Tarkempi taustoitus löytyy täältä: www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_561/

Tamiyan tästä rakennussarjasta, Israeli Tank M1 Super Sherman Kit No. 35322, Perth Military Modelling Siten omistaja Terry Ashley on kirjoittanut osuvan ja kattavan arvostelun. Ohessa linkki arvosteluun: www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/tamiya/tam35322.html Vaikka en ole aina likikään samaa mieltä kuin Terry arvosteluissaan, tässä tapauksessa yhdyn täysin Terryn arvosteluun; siihen ei ole käytännössä mitään lisättävää.

Rakennussarja meni kasaan suhteellisen vaivattomasti, aivan kuten Terry arvostelussaan asiaa kuvaakin ja olen koonnut sen rakennussarjan laatikosta löytyvillä osilla ohjeiden mukaan eli OOTB, lisättynä ovat ainostaan pakolliset tarvikkeet: Liima, kitti, perusmaalit (Tamiyan ja Gunzen akryylimaalit; värisävyinä RML 02 Gray, Black Green, Dark Green, Olive Green, Olive Drab & Khaki Drab), lakka, filtteröintiin/washiin ja säistämiseen käytetyt litkut/maalisekoitukset plus After Market "lisäosina" kangaspala (leikattu vanhoista US Air Force housuista) ja metallinen antennilanka (leikattu katkenneesta kitarankielestä).

Maalaamisessa ja viimeistelyssä olen soveltaen noudattanut mainiota Jari Hemilän Värimodulaatiotekniikka-artikkelin ohjeistusta: www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_494/ Jarin artikkeli avaa pintakäsittely- ja viimeistelytekniikan hyvin selkeästi. Mallia maalaamiseen ja viimeistelyyn on myös otettu Jarmo Lindgrenin ja Jari Hemilän loistavista vaunupienoismallista.

Lopullista realistisuutta vaunumallin maalaamiseen, viimeistelyyn ja ulkoasuun on haettu aidoista valokuvista aidoista vaunuista (kuten esim. edellä jo linkitetyt kuvat) ja israelilaisten tst-kuvauksista vuoden 1956 sodasta sekä muista israelilaisista, lähinnä Israeli Armored Corps (IAC), lähteistä.

Mikäli muistini ei ole täysin dementoitunut, kyseessä on ensimmäinen valmis ja viimeistelty vaunupienoismallini sitten vuoden 1980 - joten eihän tässä vierähtänyt kuin 32 vuotta edellisestä vaunumallista. Tämän M1 Sherman vaunumallin on vielä tarkoitus olla mukana ylipäätään ensimmäisessä dioraama-yrityksessäni, "Dioräpellyksessäni", kunhan onnistun saamaan sen valmiiksi (dioon tulee vielä Tamiyan vanha M3A2 puolitela Kit No. 35070 plus ryhmän verran figuja).

Valitettavasti en omaa saamattomuuttani onnistunut saamaan "Dioräpellystä" valmiiksi tähän Suezin kriisi ryhmikseen (kesällä tuli puuhattua muuta kuin mallailua). Onneksi dio valmistuu hitaasti, mutta varmasti; koko ajan mennään eteenpäin - dion alustan ja figujen tekemisessä/viimeistelyssä yritän noudattaa Tomi Mynttisen ja Marko Teeriojan hyviä ohjeita.

Jokatapauksessa tässä tämä vaunupienoismalliviritys Suezin kriisi ryhmärakenteluun. Parhain terveisin, AJ

Kommentit

AJ 7.11.2012 19:03 Vastaa lainauksella
On esitetty pyyntöjä, että voisiko Suezin kriisi ryhmiksen dead linea jatkaa ensi viikonlopun loppuun asti eli sunnuntaihin 11.11.2012, jotta valmiista malleista ehdittäisiin ottaa kuvat ja laittaa mallit saitille.

Omasta puolestani se on aivan ok, sillä eihän tässä hevosen selässä olla. Joten venytetään Suezin kriisi ryhmistä sunnuntaihin 11.11.2012 saakka. Parhain terveisin, AJ
Tosi komee ja kun aina komentoit muitten malle ja ja annat neuvoja ja plussa ja muuta . niin on kiva nähdä myös sinun malleja ja ei täälä taida olla paljoon noita Israelin tankkeja.
Siististi rakennettu ja pintakäsitelty IDF:n Sherman. Eipä ole pahemmin näitä nähty Pm.netin sivuilla.
Figuurit tuo mukavan lisän tähän malliin. Ja oliivinvihreä on kulahtanut ainakin omaa silmääni miellyttävällä tavalla. Miten lyhyesti luonnehtisit tätä Tamiyaa - itse en ole raaskinut hankkia, kun arvosteltiin vanhan lämmittelyksi vanhojen M4A3 osien hyödyntämisen takia. Eli onko investointinsa väärtti?
AJ 8.11.2012 00:53 Vastaa lainauksella
Moi Marjo, Mika ja Ari,

Kiitokset kommenteista.

Marjo ja Mika, Israelin vaunuja ei täällä paljoa näy, etenkään näitä vanhempia.

Ari, Pintakäsittelyn osalta tuo kulahtanut oliivinvihreä on juuri se värisävy, jossa vaunu 75254y oli vuoden 1956 sodassa - tuo kangaspala, jolla peitettiin tornilampun jalusta on/oli juuri oikean sävyinen.

Rakennussarja on Tamiyamaiseen tapaan helppo koota ja pistää kasaan; osien sopivuus on hyvä/erinomainen. T23 torni on hyvin valettu, ainoastaan takaa torni tarvitsee kittiä, viilaa ja hiomapaperia. Rungon yläosa on myös hyvää valua. Rungon alurunko on vanhaa Tamiyaa (M4A3), joka tarvitsee kittiä, jotta aukot vetopyörien alla ja vaihdelaatikkokansi saadaan sovitettua; leikkasin valurungosta palat, liimasin ne, kittiä päälle, hionta ja homma pelitti. Kuvista näkee, että aukot ovat nätisti peitetty ja fixattu. Telat ovat Tamiyan T54E1 vinyylitelat, jotka ovat melko ok detaileiltaan, jäävät hiemän löysäksi, joten ne täytyy liimata kiinni ainakin ylhäältä. Jätin telat liimaamatta, koska liikkuvilla teloilla pitää tehdä vielä jäljet dioalustaan. Liimaan telat myöhemmin. VVSS jousitus telapöyrineen on perustasoa detailien osalta, mutta sinänsä ok ja vaivattomat kasata ja hyvin toimivat (pyörivät). Figut ovat puolifiguja ja ihan ok valua, ajavat asiansa. Maalasin figut akryyleillä ja öljyllä.

Kyllä tämä rakennussarja on investointinsa väärti, suoraan boxista saa ihan soivan pelin; vertasin rakennussarjaa Dragonin M4A1 (76mm) WET - Operation Cobra sarjaan ja Tascan muutamiin Sherman sarjoihin. Uudet osat eli ylärunko ja torni ovat parasta antia, tässä Tamiyan sarjassa. Jos sarjaa haluaa erityisesti AMS-parantaa, niin alarungon voi vaihtaa (ei välttämättä), samoin VVSS jousituksen telapöyrineen ja vinyylitelat irtoteloihin. Toki putken voi vaihtaa myös sorvattuun aluputkeen, mikäli haluaa.

Toivottavasti vastasin kysymykseesi. Parhain terveisin, AJ
Morjens AJ.Hyvin "paahdetun" näköinen Shermann M1 vaunu.Lähi-idän kuuma ja kylmä sekä pöly näkyvät vaunussa mainiolla tavalla.Pinta käsittely on onnistunut mainiosti ja rakennus jälki on myöskin moitteetonta.Jään mielenkiinnolla odottamaan tämän aiheen ympärille rakentuvaa dio
P.S..Oliko Iralilaisilla jokin oma "nimi" Shermannille tai ylensäkkin näille vaunuille.Kuten heillä on tapana antaa lekoille on .Malliin Kurnas, Kfir ym…
Terv.Opa L.
Petri Lyy 8.11.2012 08:09 Vastaa lainauksella
Jaahaa, jäsen AJ on sitten ehtinyt tehdä muutakin kuin skannata arkistoja nettiin. Hyvä niin. Runsaasti näyttäisi olevan erilaisia sävyjä, kuten tällaisessa "yksivärisessä" mallissa pitääkin olla. Joissakin kuvissa malli kiiltelee kovasti, mikä lienee kuvausvalaistustekninen hommeli.

Telat ovat onnistuneet mainittua yläpuolen liimauksen puuttumista lukuunottamatta. Vaikuttaa varmaan muutamaankin arviointiin, koska kaikki eivät aina tunnu lukevan esittelytekstejä. Telat voisi pitää liikkumiskelpoisina liimaamalla ne kuvausta varten tilapäisesti pvc-liimalla (eli nokare Erikeepperiä valikoituihin kohtiin ja tulitikku kiilaksi, liiman kuivuttua tikut pois ja telat näyttävät olevan paikoillaan ainakin pienen hetken) taikka varmemmin sinitarralla. Mutta hyvä näinkin, kyllä tuosta ajatus tulee selkeästi esille. Dioraamaa odotellessa.
Moi AJ,
Todella loistava tankki! Erityiskiitosta saa tankin pinta ja värisävyjen valojen ja varjojen -leikki. Telat superia. Figut onnistuneet hyvin.
Miten olet saanut tankin pinnan tuollaiseksi?

Yst.terv. Kartsa
Tervehdys AJ,

Hyvä vaunu, eipä tuohon juuri parantamista keksi. Oikeastaan ainoa, mitä vielä tekisin, etenkin kun vaunu tulee dioraamaan, niin pölyttäisin rungon sivuja telaston yläpuolelta (ei ylös asti), etuosaa ja takaosaa hieman enemmän. Eli siten, että pyörästön pöly ja rungon pöly ikäänkuin ovat samalla "tasolla".

t. Jake
AJ 8.11.2012 10:47 Vastaa lainauksella
Moi Opa ja Petri,

Kiitokset kommenteista.

Näissä 100 kpl:ssa Israelin M1 Shermaneissa vuoden 1956 sodassa oli jokaisessä enemmän tai vähemmän yksilöllinen väritys - syyt ovat siinä, että ranskalaiset olivat kunnostaneet alunperin puhtaasti amerikkalaisessa värikuosissa olleet M4A1 (76)W VVSS vaunut ranskalaisilla värisävyillä ja osa vaunuista oli amerikkalaisen Mutual Defence Assistance Programin (MDAP) mukaan kunnostettuja ja sävytettyjä. Tähän päälle täytyy lisätä merimatkan Toulonista Haifaan (merisuola) vaikutukset vaunuihin (sävytti maalipintaa), Israelin muutokset joihinkin vaunuihin heinä - lokakuun aikana mukaanlukien maalipinta, auringon paahde sekä Israelissa, että Siinailla ja vielä erilaisen hiekan vaikutus Israelissa ja Siinailla. Nämä kaikki vaikutukset tulee ottaa huomioon M1 Shermaneissa. Esim. saman A-komppanian vaunut 75254y ja 75223y olivat värisävyiltään täysin erilaiset; tämän asian Tamiya toi esille hienosti rakennussarjassa alunperin (tämä näkyy mm. Terryn arvostelussa, linkki edellä), mutta jostain syystä Tamiya muutti sen rakennussarjan maalausohjeissa - rakennussarjassa on dekaalit molemmille 75254y ja 75223y vaunuille. 75254y vaunun värisävy oli kulahtanut oliivinvihreä, joka oli tavallaan mixaus Olive Greeniä ja Olive Drabiä sävytettynä vihreän ja ruskean vivahteilla - pienoismalli on oikeassa sävyssä ja sen pinnan tuleekin kiiltää jostain kohdista auringonvalon osuessa siiheen, samoin värisävyjen tulee muuttua tällöin. Puolestaan 75223y vaunun värisävy oli kulahtanut hiekanväri, joka oli tavallaan mixaus Light Sandiä ja Olive Drabiä sävytettynä vihreän ja ruskean vivahteilla. Tuo US Air Force housujen kangas (huosut olivat 1940/50-luvun mallia) oli oikean sävyinen 75254y vaunuun, tiedän sen 100% varmasti, joten siitä oli myös helppo katsoa lisämallia milloin maalisekoitukset ja "modulaatio" antavat oikean realistisen värisävyn. Kaikki kuvat ovat myös lähizoomattuja eli vaunu on joka kuvassa huomattavasti mittakaavaansa isompi.

Opa, Israelilaiset käyttivät ennen vuoden 1956 sotaa M3 Shermaneista (75mm M3 tykillä olevat Shermanit olivat kaikki M3 Shermaneita huolimatta jousituksesta) nimitystä Sherman Degem Alef ja vastaavasti M4 Shermaneista (105mm haupitsilla olevat Shermanit olivat kaikki M4 Shermaneita huolimatta jousituksesta) nimitystä Sherman Degem Bet. Nämä nimitykset siis ennen Suezin kriisiä. Vuoden 1956 sodassa ja sen jälkeen ne olivat vain M3 ja M4 Shermaneita.

M4A1 (76)W VVSS vaunuja kutsuttiin 76,2mm tykkien M1A1C ja M1A2 mukaan M1:siksi tai M1 Supershermaneiksi tai M1 Super Shermaneiksi. Myöhemmin vuoden 1956 sodan jälkeen M4A1 (76)W VVSS vaunuja kutsuttiin vain M1 Shermaneiksi ja M4A1 (76)W HVSS vaunuja M1 Supershermaneiksi tai M1 Super Shermaneiksi.

M50 Sherman VVSS vaunuja nimitettiin M50 Mk.I:ksi ja M50 Sherman HVSS vaunuja M50 Mk.II:ksi. Lisäksi alkuperäisiä M50 vaunuja sanottiin vielä Degem Alef:ksi ja vuoden 1958 aikana päivitettyjä Degem Bet:ksi. Lisäyksenä vielä, että M50 Mk.II vaunuja valmistettiin neljässä tuotantoerässä, batchissä. Eli alkuperäisten Degem Alef:n ja -58 päivitettyjen Degem Bet:n lisäksi vielä Degem Gimel (Batch 3) ja Degem Dalet (Batch 4) tuotantoerät. Nuo Degem Alef, Bet, Gimel ja Dalet nimitykset ovat enemmänkin huollon käyttämiä termejä kuin tst-joukkojen, sillä vaununjohtajat/komentajat eivät niitä käyttäneet. Lisäksi kansainvälinen media antoi M50 vaunuille nimen Super Sherman, israelilaiset eivät sitä nimitystä koskaan käyttäneet.

Sherman 105mm ranskalaisella D1504 L/44 tykillä ja HVSS jousituksella oli M51 Sherman eli M51. Ko. M51 vaunuja valmistettiin M4A1 ja M4A3 runkoihin neljässä eri tuotantoerässä eli batchissä - batch 1 - 4. Batch 1:n noin vuosina 1962-1970 M51 vaunuja sanottiin Degem Alef:ksi, joissa oli 400 hevosvoiman Wright Continental R-975-C1 bensiinimoottorit ja vahvistamattomat tykkien suujarrut. Batch 2:n noin vuosina 1970-1975 M51 vaunuja sanottiin Degem Bet:ksi, joissa oli 460 hevosvoiman Cumminsin dieselmoottorit, vahvistetut tykkien suujarrut, tasainen moottoritilankansi ja takana olevat pakoputket. Batch 3:n noin vuosina 1975-1980 M51 vaunuja sanottiin Degem Gimel:ksi, joissa oli 460 hevosvoiman Cumminsin dieselmoottorit, vahvistetut tykkien suujarrut, madallettu tasainen moottoritilankansi ja takana olevat pakoputket. Batch 4:n noin vuosina 1980-1985 M51 vaunuja sanottiin Degem Dalet:ksi, joissa oli muutoin samat asiat kuin Degem Gimel:ssä, mutta pakoputki siirretty keskelle moottotilankantta ja suunnattu ylös ja oikealle. Jotkut asiantuntijat sanovat, että on olemassa myös Batch 5. Mikäli näin asia tulkitaan, niin Batch 5:n noin vuosina 1980-1985 M51 vaunuja sanottiin Degem He:ksi, joissa oli muutoin samat asiat kuin Degem Dalet:ssa, mutta alkuperäinen M4A1 vaunun moottoritilankansi. Tämä viides tuotaeräversio on tulkinnanvarainen, yleensä todetaan, että tuotantoeriä (batchjä) oli vain neljä ja viides batch on vain pikku muutos, ei varsinainen tuotantoerä. Tämän asian kukin voi tulkita oman mielensä mukaan. Monia muitakin pikku muutoksia tehtiin M51 vaunuihin noiden tuotaerämuutoksien aikana ja niiden jälkeen. Jälleen nuo Degem nimitykset ovat enemmänkin huollon käyttämiä termejä kuin tst-joukkojen, sillä vaununjohtajat/komentajat käyttivät lähinnä M51 nimeä huolimatta siitä, minkä tuotantoerän vaunu oli kyseessä. Lisäksi kansainvälinen media antoi M51 vaunuille nimen Isherman, israelilaiset eivät sitä nimitystä koskaan käyttäneet.

Shermanien alustoille rakennettiin useita eri erikoisvaunuja, joille israelilaiset antoivat omat nimensä, kuten Eyal (tulenjohto/tarkkailuvaunu, jossa hydraulisesti nostettava tähystysalusta), Gordon/Trail Blazer (hinaus/pioneerivaunu), M32 (hinaus/pioneerivaunu),Sherman Morag (sama kuin Sherman Crab eli miinanraivausvaunu), Sherman Dozer (puskuvaunu), Ambutank (ambulanssivaunu), Command Sherman (komentovaunu, aikalailla samannäköinen kuin ambulanssivaunu), Ro'em (155mm L/33 telatykki, Soltamin 155mm haupitsilla), 155mm M50 (telatykki, ranskalainen 155mm M50 haupitsilla), Makmat 160mm (Krh-vaunu 160mm Soltamin krh:lla), Episkopi/Ivry (240mm MAR-290 raketinheitinvaunu, samanlainen kuin MAR-240, 36 kpl.tta 240mm rakettia), Kilshon/Kachlilit (It-tutkaohjusvaunu, AGM-45 Shrike ohjuksilla) ja Twaby (siltavaunu).

Toivottavasti tämä auttoi ja selvensi edes hieman noita Israeli Shermaneita.

Petri, Katsotaan ehdinkö saamaan dion valmiiksi tämän vuoden puolella, toivottavasti.

Parhain terveisin, AJ
AJ 8.11.2012 11:29 Vastaa lainauksella
Moi Kari ja Jake,

Kiitokset kommenteista.

Kari, Kyllä tuohon pintaan sai hyödyntäen Jari Hemilän erinomaista modulaatiopintäkäsittelyartikkelia useita eri värisävyjä vetää. Pohjamaalina käytin RML 02 Graytä ja sen jälkeen alkoikin modulaatiot käyttäen Black Green, Dark Green, Olive Green, Olive Drab ja Khaki Drab sävyjä ja vielä omia sekoituksia Olive Greenistä ja Khaki Drabistä sekä Olive Greenistä ja Olive Drabistä. Filtteröinti ja washia sekoittamillani värisävyillä. Lopuksi kevyttä pölytystä pastelliväreillä. Ongelma ja onni oli siinä, että tiesin tasan tarkkaan mikä ja millainen värisävy ko. vaunuyksilössä oli tuolloin, joten sen vuoksi hinkasinkin tuon sävyn kanssa pitkään - itse olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen vaunun osalta, se on realistinen, ei niinkään kuvauksellinen pienoismalli - näyttää hyvältä luonnossa, vaikka itse niin sanonkin. Figut on maalattu käyttäen Tamiyan/Lifecolorin kahdeksaa eri akryyliväriä (Black, German Gray, Matt Flesh, Brown, White, Dark Yellow, Khaki Drab, Khaki), vaalean ja tumman ruskeaa öljyväriä jonkin verran ja lopuksi patelliväriä. Olen tyytyväinen figujen vaatteiden värisävyihin ja lopputulokseen (parempi kuin odotin), mutta kasvojen sävytys voisi olla parempi, huonoja ne eivät ole, mutta ilmeikkyyttä kasvoihin pitäisi saada lisää. Sinulla Kari tuo figumaalaus on hyvin hanskassa, täytyy ottaa oppia sinulta ja figuistasi.

Eli vaunu tuli maalattua ja viimeisteltyä Hemilän oppeja hyödyntäen, Jarmo Lindgrenin ja Jari Hemilän loistavista vaunupienoismallista mallia ottaen ja lopuksi hyödyntäen paikalle tuolloin olleiden israelilaisten vaunujohtajien neuvoa ja tst-kuvauksia, aitoja valokuvia, muitakin Israeli Armored Corps lähteitä ja vielä kangasta, jonka värisävy stemmasi vaunun sävyyn.

Jake, Juuri noin aion tehdäkin plus liimata telat kiinni, niin ne eivät roiku. Pastellivärit rapisevat helposti pois vinyyliteloista, sen vuoksi en tehnyt vielä lopullista pastelliväritystä teloihin. Samoin kuvatessa vaunua pastellisävypöytystä irtosi vaunun pinnasta pois - mutta se on helposti fixattavissa kun vaunu on alustalla. Pitää keksiä joku kikka tuohon pienoismallin valokuvaussessioon, ettei käsiin tartu pastellit ja vaunuun tule sormenjälkiä. Tykkään realistisista vaunumalleistasi Jake.

Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ,

vastaus oli hyvä, luottokorttia alkoikin sitten kylmäämään :)
t.Ari
AJ 8.11.2012 12:37 Vastaa lainauksella
Moi Ari, Ole hyvä. Hyvä, että vastasi kysymykseesi ja auttoi. Parhain terveisin, AJ
SS 8.11.2012 16:14 Vastaa lainauksella
Onpas mielenkiintoisen erilainen Sherman, ja kiva nähdä näitä Israelin vanhempiakin vaunua. Figut ovat hyvä lisä hienosti rakennettuun sotakoneeseen.

Itsellä odottaa 4kpl 1/72 Shermannia kaapissa rakentamistaan, eli pian varmaan hyppii olive drabit uniinkin. :)
Kasimir K 8.11.2012 18:04 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Ari, Pintakäsittelyn osalta tuo kulahtanut oliivinvihreä on juuri se värisävy, jossa vaunu 75254y oli vuoden 1956 sodassa
Ainahan näistä väreistä on juttua, mutta ainakaan mulle ei aukee "se oikea" vihreä sävy noista linkaamistasi mustavalkokuvista…
AJ 8.11.2012 23:33 Vastaa lainauksella
Moi SS ja Kasimir,

Kiitokset kommenteista.

SS, Israelin Yom Kippur sodan 1973 Centurion vaunut Golanin kukkuloilta ovat yleensä jotenkin tuttuja, mutta vuoden 1956 sodan tapahtumat ovat yleensä harvemmilla tiedossa. Se on tavallaan sääli, sillä juuri 1956 sodassa IAC loi maineensa pohjan ja perustan, jota se sitten pönkitti Kuuden päivän sodan aikana. 1973 sota oli jo tasaisempi, maine pysyi, muttei erityisesti kasvanut enää samaan piikkiin mitä se oli 1967. Tsemppiä pikkuskaalan Shermanien rakentamiseen.

Kasimir,
Kasimir K kirjoitti:
Ainahan näistä väreistä on juttua, mutta ainakaan mulle ei aukee "se oikea" vihreä sävy noista linkaamistasi mustavalkokuvista…
En ole tietääkseni sanonutkaan, että linkkaamillani mustavalkoisilla kuvilla (oletan, että tarkoitat kahta mv-kuvaa vaunusta 75254y) selviäisi värisävyt, toki aivan varmasti joku väriasiantuntija pystynee noidenkin kuvien perusteella sanomaan oikean/oikeat värisävyt. Vaunumallin realistiseen viimeistelyyn ja ulkoasuun ko. kuvat tuovat oman hyvän ja arvokkaan lisänsä. Kahden linkittämäni mustavalkoisen kuvan oikea todellinen arvo on kuitenkin aivan jossain muussa kun vaunujen värisävyissä - olen osittain avannut asiaa jo kuvien kuvatekstissä ja avannen sitä lisää aikoinaan dion yhteydessä. Värisävytiedot ovat täysin muualta kuin mv-kuvista ja M1 vaunuista on myös värikuviakin. Sitäpaitsi ko. mv-kuvat ovat ensimmäisen kerran julkaistu Steven Zalogan kirjoissa: Israeli Tanks and Combat Vehicles, Tanks Illustrated Nro 3 vuonna 1983 - jälkimmäinen kuva peilikuvana ja virheellisellä kuvatekstillä ja Tank Battles of the Mid East Wars 1948 - 1973 vuonna 1996 - molemmat kuvat ja nyt hieman parannetuilla kuvateksteillä, mutta yhä virheellisillä.

Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Kari, Kyllä tuohon pintaan sai hyödyntäen Jari Hemilän erinomaista modulaatiopintäkäsittelyartikkelia useita eri värisävyjä vetää. Pohjamaalina käytin RML 02 Graytä ja sen jälkeen alkoikin modulaatiot käyttäen Black Green, Dark Green, Olive Green, Olive Drab ja Khaki Drab sävyjä ja vielä omia sekoituksia Olive Greenistä ja Khaki Drabistä sekä Olive Greenistä ja Olive Drabistä. Filtteröinti ja washia sekoittamillani värisävyillä. Lopuksi kevyttä pölytystä pastelliväreillä. Ongelma ja onni oli siinä, että tiesin tasan tarkkaan mikä ja millainen värisävy ko. vaunuyksilössä oli tuolloin, joten sen vuoksi hinkasinkin tuon sävyn kanssa pitkään - itse olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen vaunun osalta, se on realistinen, ei niinkään kuvauksellinen pienoismalli - näyttää hyvältä luonnossa, vaikka itse niin sanonkin. Figut on maalattu käyttäen Tamiyan/Lifecolorin kahdeksaa eri akryyliväriä (Black, German Gray, Matt Flesh, Brown, White, Dark Yellow, Khaki Drab, Khaki), vaalean ja tumman ruskeaa öljyväriä jonkin verran ja lopuksi patelliväriä. Olen tyytyväinen figujen vaatteiden värisävyihin ja lopputulokseen (parempi kuin odotin), mutta kasvojen sävytys voisi olla parempi, huonoja ne eivät ole, mutta ilmeikkyyttä kasvoihin pitäisi saada lisää. Sinulla Kari tuo figumaalaus on hyvin hanskassa, täytyy ottaa oppia sinulta ja figuistasi.

Eli vaunu tuli maalattua ja viimeisteltyä Hemilän oppeja hyödyntäen, Jarmo Lindgrenin ja Jari Hemilän loistavista vaunupienoismallista mallia ottaen ja lopuksi hyödyntäen paikalle tuolloin olleiden israelilaisten vaunujohtajien neuvoa ja tst-kuvauksia, aitoja valokuvia, muitakin Israeli Armored Corps lähteitä ja vielä kangasta, jonka värisävy stemmasi vaunun sävyyn.
Moi AJ

Olet todella tarkkaan tutkinut asioita. Hienoa asiantuntemusta. Kiitos selvityksestäsi, joka oli tyhjentävä.
Yst. terv. Kartsa

P.S. Mun figuissa on vielä paljon paranneltavaa, mutta joka päivä oppii lisää.
AJ 9.11.2012 08:46 Vastaa lainauksella
Moi Kartsa,

Ole hyvä. Kiitokset taas kommenteistasi. Uskoisin, että tunnen IAC:n historiaa ainakin kohtuullisesti; tuli aikoinaan "pelattua palloa" sen verran kauan IAC:n hemmojen kanssa, että kyllä siitä jotain käteenkin jäi. Valitettavasti nykypäivän IAC on vaan varjo siitä, mitä se oli vuosina 1956, 1967, 1973, 1982 ja vielä 1990-luvun alkupuolella. Teknologia ja tekniikka ja sitä mukaan varusteet ovat kehittyneet ja parantuneet huimasti, mutta samalla koulutus- ja osaamistaso ovat laskeneet huomattavasti. No joo, tästä aiheesta voisi jatkaa enemmänkin, mutta se ei ole tämän foorumin asiaa.

Kyllä mä tykkään sinun figuistasi, saat figut elämään - samalla sekä dynaamisuutta, että rauhallisuutta - ja sitäpaitsi Bushido-aihealueen figut ja diot ovat ehdottomasti tervetulleita ja piristäviä. Toki ne ovat äärimmäisen vaativia tehdä ja viimeistellä. Lisäksi Bushido historia ja filosofia ovat erittäin mielenkiintoisia - niistä on paljon opittavaa itse kullekin; etenkin ja erityisesti nykypäivänä.

Täysin samaa mieltä, joka päivä oppii lisää ja jotain uutta. Parhain terveisin, AJ
Moi AJ,

Kiitos itsellesi. Taidat itsekkin olla moderni bushi (soturi) arvomaailmastasi päätellen;
"Gi – Yū – Jin – Rei – Makoto - Meiyo – Chūgi – Kō -Chi -Tei"

Arvostan suuresti kommenttejasi.

t: Kartsa
AJ 9.11.2012 14:21 Vastaa lainauksella
Moi Kartsa,

Kiitokset itsellesi. Eikohän meillä molemmilla ole samat arvot, etiikka ja moraali - moderneja busheja.

Tässähän ne elämänarvot, etiikka ja moraali ovat:
Kari Lappalainen kirjoitti:
"Gi – Yū – Jin – Rei – Makoto - Meiyo – Chūgi – Kō -Chi -Tei"
Filosofisesti sanoen, miten paljon parempi maailma olisikaan, jos edellä listattuja sääntöjä ja hyveitä noudatettaisiin.
Kari Lappalainen kirjoitti:
Arvostan suuresti kommenttejasi.
Samoin.

Parhain terveisin, AJ
PhantomII 10.11.2012 12:36 Vastaa lainauksella
Nonnii, sieltähän se Sherman putkahti. Itse olen saanut samassa ajassa samanlaisesta mallista vasta tornin kaksi osaa liimattua toisiinsa! Projekti siirtyy tulevaisuuteen…

Mitäpä mallista voisi sanoa vielä jotain uutta? Lähes kaikki on jo sanottu; siististi rakennettu malli, jossa ei juuri nokankoputtamista ole. Väristä sen verran, että Olive Drab on lähes 100-prosenttisesti vaunun alkuperäisväri, jos lähteisiin nojautuu. Kuitenkin näissä tämän ajan iippo-Shermaneissa on saattanut olla kahta hieman erilaista Olive Drabia? Eri lähteet ehdottavat joko amerikkalaista tai ruskehtavampaa ranskalaista Drabia. Käytännössä tällä ei taida juuri olla merkitystä Siinailla toimineen vaunun mallaamisessa?

Parissa mustavalkokuvassa ko. vaunun esikuvasta, näkyy selvästi tumman perussävyn päällä vaaleata sävyä. Kyseisen vaunun kyljessä näkyy tätä vaaleampaa sävyä myös niin, että se on siihen sudittu, koska värirajat ovat niin jyrkkiä. Eli pölyä ja kuraa olisi myös sudittu tummaan pintaan naamioväriksi. Ajatus tuntuu erittäin loogiselta. Paras naamioväri on toiminta-alueen omat sävyt. Menetelmä on tuttua jo WWII:n ajoilta, ellei ennempääkin.

Figuurit ovat mallissa ainakin minun silmääni aivan ok ja tekevät mallista aina jotenkin elävämmän näköisen ja tuo hakuvalon puuttuminen tässä ko. yksilössä on oikein, vaikka se olisi muutoin tuohon aikaan jo perusvarustukseen kuulunutkin.
AJ 10.11.2012 13:33 Vastaa lainauksella
Moi Phantom,

Kiitokset kommenteista.

Kiitokset muuten hyvästä havainnosta tuon hakuvalon osalta. En ollut aikoinaan asiaan mitään huomiota kiinnittänytkään; poistin malliin jo liimatun hakuvalon ja liimasin sen kangaspalan (onneksi sattui löytymään just eikä melkein oikean sävyinen kangasmateriaali) - oikeassa vaunussa hakuvalon paikka oli juuri peitetty vaunun sävyisellä kankaalla.

Nyt kun vielä saisi dionkin valmiiksi - no, puolitela on melkein valmis, alusta vaatii vielä työtä ja figujen kanssa vasta sitä aikaa palaakin. Koitan värvätä lahjonnalla vanhimman skidini jeesaamaan figuissa - hänellä tuntuu olevan taiteellisia lahjoja siihen puuhaan.

Israelin kalusto, sekä maavoimat, että ilmavoimat tarjoavat kyllä mielenkiintoisia aiheita pienoismallailun kannalta - nyt kun vaan ehtisi toteuttaa idiksiä, mitä asian tiimoilta on.

Tsemppiä Israel-Mustangin viimeistelyyn!

Parhain terveisin, AJ
PhantomII 10.11.2012 19:56 Vastaa lainauksella
Olepas hyvä vaan AJ. Dioa odotellessa… Ehkä näitä Lähi-Itä ryhmiksiä vielä tulevaisuudessa tulee, aiheita tosiaan on ruhtinaallisesti. Ja voihan näitä asiaankuuluvia malleja tänne tiputella aina kun niitä valmistuu. Tosin tällainen ryhmärakentelu kokoaa sopivat mallit mukavasti samaan aikaan näytille. Hienoja malleja kaikki, jotka tähänkin ryhmikseen ovat osallistuneet.
AJ 10.11.2012 21:32 Vastaa lainauksella
Moi Phantom,
PhantomII kirjoitti:
Ehkä näitä Lähi-Itä ryhmiksiä vielä tulevaisuudessa tulee, aiheita tosiaan on ruhtinaallisesti…Hienoja malleja kaikki, jotka tähänkin ryhmikseen ovat osallistuneet.
Täysin samaa mieltä. Parhain terveisin, AJ
Nätti Sherman!
AJ 10.7.2017 22:29 Vastaa lainauksella
Moi Kalle, Kiitos! Hyvä Tamiyan sarja. Terkuin, AJ