Pienoismallit.net

Spitfire mk vb

Zumbach

Nyt sain valmiiksi tuon Hobby bossin ison spitin mistä aiemmin tein laatikkoarvostelun. Sarja on kaikinpuolin ihan mukava kasattava. Suuria ongelmia ei ollut. Osat osuivat hienosti toisiinsa ja kitattavaa jäi vähän siipien saumoihin. Detaljien taso tuossa on riittävä. Ohjaamoon tuli jonkin verran etsiosia jotka ei taaskaan hirveesti ulospäin näy. Pahimpia valmistajan tekemiä mokia tuossa sarjassa on vääränlainen spinneri ja takasiipien yläpinnat. Yläpinnat on kangaskuviolla ja alapuolelta peltiä:) Molemmat virheet yritin korjata, hioin siipien pinnat sileiksi ja koitin tehdä niittien kuvioita. Spinnerin tein omavalmisteena valokuvan perusteella. Maalattu kaikinosin Tamiyan akryyleillä. Maastokuviot on ruikutettu ihan vapaalla kädellä. Siirtokuvat oli tosi hyvät. Mattalakattu lopuksi. Koska mielestäni tuo maalaus onnistui hyvin, niin en viitsinyt riskeerata sitä suuremmalla säistyksellä. Tiedän että sen puutteesta useampi haluaa mainita, mutta tuo on nyt enemmän omaan mieleeni.

Kommentit

Esko Rusi 7.11.2012 19:27 Vastaa lainauksella
Taas olet hienon mallin saanut kasaan, niinkuin itsekin mainitsit kaipaisin hieman säistämistä, ei olisi niin lelumaisen näköinen.
Oletko unohtanut anteenilangan?
Zumbachin koneet olivat kaikki varsin 'kulahtaneita', eikä EN951 ollut poikkeus. Jos nyt haluaa narista niin peilin pitäisi olla neliskanttinen, kaksiosaisella jalalla, antennimasto ilman isoa 'pattia', kuomun liikkuvan osan ala- ja takareuna ilmeisesti osittain paljaalle metallille kulunut, istuin po ruskeaa bakeliittia ja nuo siiven päällä olevat pikkuräppänät on auki kun laskusiivekkeet ovat alhaalla (se näkyvä osa on niiden liikutteluun tarkoitettu osa, suomi on pitkä ja vaikea kieli …). Hyviä kuvia Zumbachin koneesta löytyy läpyskästä' Model Detail Photo Monograph No 5, Zumbach's Donalds by Wojtek Matusiak. Omani hankin muistaakseni K-kaupasta. Kaikesta huolimatta mallailuteknisesti hieno suoritus, ei siinä mitään, sanoisinko taattua Paavo-tasoa.
Hieno puolalaisvapaaehtoisspitti. Antennilanka on jäännä johonkin? Hieno säistys, ei liian rankka!
Antennilankaa ei tietääkseni ollut EN 951:ssä, mutta sen sijaan runkosta korkeusvakaajien kärkeen tulevat IFF antennin langat oli. Itse laite saattoi olla poistettu? Sääistys saisi olla kyllä rankempaa ollakseen autenttinen.

Off-topic : Zumbach osallistui myös Biafran sotaan ja lensi Invadereilla : vectaris.net/id307.html
Nätti kuin karamelli. Minun silmääni ehkä hieman liian kiiltävä, joskin valaistus saattaa vähän liioitella kiiltoa. Aavistuksen lisää säistämistä kaipaisin minäkin, mutta uusihan tämäkin on joskus ollut. Ei näiden aina loppuunlennetyn näköisiä pidä ollakaan. Itse olen tehnyt saman koneyksilön Trumpan 1/24-sarjasta.

Oliko sarjan spinneri samanlainen tylppä kuin Trumpan 1/24-sarjassa?
Kiitos kommenteista. Tuon antennimaston taidan muokata kohdalleen, muuta tuskin enää sille teen. Trumpan sarjaa en tunne mut tässä oli joo sellanen lyhyt tylppä versio. Tuon sorvasin ite.
Tero Tyni 9.11.2012 10:07 Vastaa lainauksella
Spitfire Viitosia on kuvissa näkynyt antennilangalla ja ilman riippuen siitä onko koneessa VHF- vai UHF-radio. UHF:ssä ei käytetty lankaa. Antennin täytyy olla sitä pitempi mitä suurempaa aallonpituutta käytetään.

HF:ssä, pitkän matkan radioissa, oli perässä hinattava, kelattava pitkä vaijeriantenni, kuten Amelia Earhartin Electrassa. VHF:ssä, kuten alkusodan koneissa antenni oli se lanka mastosta peräsimeen.

UHF:ssä antenni oli maston sisällä eikä vaijeria tarvittu.

Hieno Spiti muuten. Zumbach on ollut suosikkikaavioitani Airfixin 1/72 Spiti V:sta lähtien.
AJ 11.11.2012 17:09 Vastaa lainauksella
Moi Paavo,

Zumbachin "Aku Ankka" Spittiin ei voine kyllästyä, komppailen yllä olevia kehuja - Kari P:n mainitsemaa "kulahtaneisuutta" voisi olla hieman, mutta ok näinkin; jos vaikka Zumbach pistänyt Spitin pesuun, koska joku "isoherra" on tulossa tukikohtaan vierailulle.

Kaunis Spitti! Parhain terveisin, AJ
Kyllä minäkin kuvista huomasin että aika ränsistynythän tuon esikuva oli. Mut ehkä tuli hieman aristeltua tuon säistyksessä kun maalaus kuitenkin onnistui hyvin. Jos se säistys oiskin sit menny vituralleen niin maalauskin ois ollu pilalla. Selityksen makua mut selitys se on huonokin selitys:):)
Ari Kahrola 11.11.2012 18:40 Vastaa lainauksella
Tässä malli minun makuuni - maltillinen vanhennus. Kyllähän näistä työkaluista useimmiten pidettiin hyvää huolta. Kaikki muistanevat saksalaisten koneiden vahaamisen parantuneen nopeuden toivossa.