Pienoismallit.net

Spitfire IX "Lady Ellen III" 31st FG

Occidentalin malli lienee monelle tuttu, ehkä paljolti sen puutteiden vuoksi, tai siksi että se oli hyvä yritys tuoda asiallinen Spit IX markkinoille. Mielestäni kuitenkin malli ei ole ihan niin huono aihio, varsinkaan jos parantelee sitä parilla lisäosalla. Ainakin Aeroclubilla on korjausosa pahamaineisen nokan uusimiseksi siivestä eteenpäin. Sarjassa alunperin moottorin akselin kohta on jotain 1.5 mm liian alhaalla, ja siitä sitten nokan muoto kuralla. Kuulemma Occidental korjasi muotteja mutta ei ilmeisesti tarpeeksi (?). Malliin voi upottaa osia muista spittisarjoista ja lukemattomia lisäosia markkinoilta. Päätin korjata nokan muotoa vain hiomalla muotoja kohdalleen, vaikka mainittu Aeroclubin nokka varastossa olikin. En tiedä maksaako vaivaa sahailla runkoa poikki ja äheltää, kun ICM IX spittiä saa parillakybällä, right?.
Tämä kyseinen muovi on Italerin pakkaamasta sarjasta No. 26561 (jossa muuten hyvät decalit!).

Lyhyesti listattuna muutokset malliin:
- Aeroclubin potkuri ja spinneri (Tässä AEclubin osassa takalevyt ja lavat kiinteästi samaa osaa)
- Nokan muotoa korjattu hiomalla nokan alta profiilia loivemmaksi, sillä alkuperäinen muoto liian pullea spinneristä taaksepäin alapuolella.
- Moottorin päälipeltiä hiottu parempaan muotoon (pakuputkien päällä oltava selvät "pullistumat")
- Quickboostin resiinipakoputket (hasen spittiin tarkoitettu)
- True Details resiiniohjaamo
- Aeroclubin metallinen kannuspyörä (Occidentalin kannusrengas liian iso)

Siirtokuvat ovat superscalen arkilta, paitsi Lady Ellen III nimi, joka on ICM:n spitti-irtoarkilta.
Maaleina käytin Xtracolorin RAF emaleja ja Lifecolorin akryylejä.

Kyseisessä koneyksilössä koko takarunko on ilmeisesti maalattu uudelleen, joko merkintöjen ylimaalaamiseksi tai vaurioiden korjauksessa. Arvelen että kone on tullut RAF tunnuksilla, tai toisesta jenkkilaivueesta, jolloin iso alue suojamaalausta on uudelleenmaalattu vaalean harmaalla ja vihreällä. Voi olla että väri on jopa sand/mid stone hiekkamaalia? Koneesta olevat kuvat voivat valehdella, siis filmin laatu, mutta mielestäni näyttää että kaikissa kolmessa kuvassa maali on vaaleampaa takarungossa (ja ilmeisesti ainakin vasemmassa siivessä). Lisäksi en tiedä onko siipien raidat olleet punaiset vai keltaiset. Moni lähde näyttää punaista, joten niin olkoon. Lisäksi en tiedä onko konessa C vai E siipi, kuvassa näyttää siivessä patit pieniltä…
Taisteluväsymyksen iskiessä mallia ei nyt vanhennettu juurikaan, eli sovitaan että kone on tuore ja tullut juuri pesusta…

Lähdeaineistoa koneyksilöstä:
www.asisbiz.com/il2/Spitfire/MkIXc-USAAF-31FG309FS-WZ-JJ.html

Kommentit

AJ 29.10.2012 16:12 Vastaa lainauksella
Moi Heikki,

Nätti Spitti kivalla vaihtoehtoisella camolla ja tunnareilla - hyvin rakennettu ja viimeistelty. Linkkisi ja tämän linkin kuvien mukaan siipi näyttäisi oleva c-siipi www.network54.com…tos+aren%27t+definitive%2C+but+maybe+they%27ll+help+you+decide+what+to+do

e-siivessä nuo "patit" pitäisi olla enemmän takana ja tykit siiven ulkosyrjällä eli "outboard", c-siivessä tykit on sisäpuolella eli "inboard" ja "patit" enemmän edessä, aivan kuten mallissasi. Joten c-siiveltä vaikuttaa.

Kaunis Spittimalli! Parhain terveisin, AJ
Onpa kaunis Spitti.Itsekkin rakensin samaisen yksilön.Siiven yläpuolen merkki kenties kuuluisi ylettyä tuohon punaisen raidan reunaan asti,ainakin aavikkomalleissa se niin on.Sen enempiä nipotuksia upea malli.
Komea Spitti, onnistunut maalaus jne. Keltaiset tai punaiset raidat, itse veikkaisin myös punaisia varmaa tietoa en löytänyt pikaselailulla. Harvemmin nähtyjä jenkkiyksilöitä, eli on Mk IXc ,MH 894, tuli Casablancaan 17.11.1943 jne. C-siiven tunnistaa linkittämäsi sivun kuvista helpostikin, toinen tykkipaikka on korvattu lyhyellä pyöreäpäisellä umpiputkella. E-siivessähän on tykin rinnalla 50cal kk. Periaatteessa c-siiven tykki voi olla ulko- tai sisälaidassa, tai jopa molemmissa yhtäaikaa.
Tero Tyni 3.11.2012 09:59 Vastaa lainauksella
"Mutta missä on JJ?" Tässähän tämä. Hieno yksilö! Itsellä on tämä Italerin boksi kans ja hyvä huomata miten hyvää jälkeä "accidentalista" saa ammattitaitoisen käsissä.

Tykit näyttävät tuossa kakkoskuvassa hieman tönköiltä ja kaameat lankut ne ovatkin sarjassa. Hieman ohennusta kautta vaihtoa aftermarket-osiin mahdollisesti olisi kaivannut. Ei pahasti häiritse. Kokonaisuutena hienosti onnistunut maalaus.

Pikkutekstejä ym. kulkuväylämerkintöjä ei mallissa ole, mutta toimii näin pelkästään suurillakin siirtokuvilla. Olivathan nämä pienet tekstit väliin ylimaalattujakin laivueissa.
Kone meni korjaukseen 26.4.45 ja sen jälkeen 326 Sqn:lle, ranskalainen laivue, lopulta marraskuussa 1945 Ranskaan. Eli ne pikkutekstit joita tehtaalla tai MU:issa maalattiin ehtivät koneen eliniän aikana kadota moneen kertaan. Kuintenkin MH 894 tietääkseni meni 31FG/309FS:lle vasta tammikuussa 44, ei oikein sovi tuon linkissä mainitun Italia 1943 kanssa. Oikea tieto tietysti kiinnostaa. Noh meni vähän vähän off-topic eikä huononna mallia mitenkään!