Pienoismallit.net

Bf 110G-4

Schnaufferin viimeisin

Kyseessä on hieman pitempiaikainen projekti, mikä päätti sitten tänään valmistua. Alkuperäinen rakennussarja on markettien hyllystä tuttu Revellin päivähävittäjä Bf110G-2, mikä on kokenut muutamia muutoksia ja kuorrutettu aftermarket-osilla:
• Cutting Edgen parannellut moottorit (selkeä kokoero, kohtuullisen helppo työstää)
• Cutting Edgen siivekkeet ja solakot tyypille G-4 parannellut moottorit
• Eduardin etsisetti G-2:lle soveltuvin osin
• Airesin MG/FF vinomusiikki
• OWL:in Eberspacher pakoputkisto

Muista rakennussarjoista lainattua ja itse rakenneltua:
• FuG-218 tutka-antennin runko alun perin Dragonin yksipaikkaisesta 262:sta muunnettu ja itse antennit Me262B:n etseistä kotoisin. Antennijalka muoviputkesta. Pyrstöantenni Dragonin Ju88G:stä
• Tutkavarustus ohjaamoon Dragonin Me262B:stä
• Lisäpolttoainesäiliöt Eduardin Bf110E:stä
• MG151 tykkien "kupu" muovilevystä Squadronin walkaround-kirjan piirrosten ja valokuvien pohjalta tehtynä
• Itse MG151 tykit otettu pois (ns. varma tieto projektin siinä vaiheessa) ja tykin reiät keulasta peitetty
• ohjaamo vastaa G-4:n sisustaa ja sinne lisätty johdotuksia em. Squadronin kirjan kuvien mukaan
• siirtokuvat Xtradecalilta
• kuomu maskeerattu Tamiyan teipillä
• MG81Z poistettu taka-ampujalta ja lasi laitettu umpeen

Työvaihekuviakin on jossain olemassa, mutta en niitä tähän hätään löytänyt. Itse projekti oli mielenkiintoinen, sain tehtyä mallin juuri siitä yksilöstä, mistä toivoinkin. Kuten arvata saattaa, Eduard julkaisi oman yöhävittäjänsä juuri silloin, kun tämä oli maalausvaiheessa.

Kiitos jo kommentoineille lisätiedoista - niitä olisi mukava saada enemmänkin. Yöhävittäjät on kovin mielenkiintoinen aihe, mutta kuvamateriaalia on aika heikosti saatavilla.

Kommentit

Oe voe kun haluaisin nähdä lisää ja parempia kuvia! Malli ei tule oikeuksiinsa nytten noiden kuvien kanssa.

Sitten tekstaan lisää:) Mutta erittäin hyvältä näyttää nyt jo!
AJ 27.10.2012 22:14 Vastaa lainauksella
Moi Ari,

Erittäin mielenkiintoisesta koneyksilöstä pienoismalli, joka näyttää onnistuneen hyvin. Majuri Hans-Joachim Schnauferin käyttämät Bf 110:t ovat kaikki mielenkiintoisia koneyksilöitä.

Mainitsit ettei Schnaufer ilmeisesti montaa lentoa 3C+BA:lla lentänyt, näin varmaan asia onkin, mutta Roderick Chisholmin kirjasta Cover of Darkness, Chatto and Windus, London, 1953, 1st edn. asia selviää varmasti. Nimittäin Roderick Chisholm oli se brittihemmo, joka kuulusteli Hans-Joachim Schnauferia a:sta ö:hön heti sodan lopussa Schnauferin kotikentällä - olen ko. kirjan lukenut ja valitettavasti aikaa sitten myynyt pois. En valitettavasti muista enää mitä Chisholm sanoo/kirjoittaa Schnauferista, mutta kirjassa on Schnauferin koneesta kuvakin - onko kuva 3C+BA:stä vaiko G9+EF:stä en myöskään muista enää.

Jokatapauksessa Roderick Chisholmin opus Cover of Darkness (kirjoitettu jo 1953) murtaa kyllä paljon myyttejä yöhävittäjistä, etenkin brittien Mosquitosta ja Chisholm tiesi mistä puhui ja kirjoitti; hän yleni Air Commodoreksi ja johti brittien yöhävittäjätiedustelua/propagandaa, Chisholm itse saavutti muistaakseni 9 yöilmavoittoa Blenheimin, Beaufighterin ja Mosquiton yöhävittäjillä ja melko pinon kunniamitaleita CBE, DSO ja 2 x DFC. Chisholm poismeni muistaakseni vuonna 1994. Jos jostain löydät Chisholmin Cover of Darkness teoksen, se kannattaa hankkia - ehdottomasti yksi parhaista, rehellisimmistä ja realistisimmista yöhävittäjäkirjoista - ns. uho ja BS puuttuvat kirjasta täysin; ja Chisholm tiesi Schnauferin stoorin melkein paremmin kuin Schnaufer itse.

Hieno pienoismalli historiallisesta koneyksilöstä. Parhain terveisin, AJ
Palataan asiaan kunhan saat otettua parempia kuvia. Näyttää kyllä hyvältä.
Ilkka K. 28.10.2012 17:40 Vastaa lainauksella
Hienon 110:n olet rakentanut Ari. Varmasti vaati melkoisen paljon tunteja tämä projekti?
Tero Ekholm 28.10.2012 19:03 Vastaa lainauksella
Hyvännäköinen yöhävittäjämersu, mitään ihmeempää napinaa en tästä keksi. Revellillähän on ollut tässä mittakaavassa myös G-4 versio, itselläni ko. malli odottaa inspiraatiota varastossa.

AJ: Schnauferin etunimet lienevät olleet Heinz-Wolfgang… :=)
Noniin nyt vähän paremmat kuvat.

Itse "satakymppi" kuuluu minun suosikkilentokoneisiin ihan sinne kärkipäähän.

Tästä mallista: Olet hyvin rakentanut hieman ontuvasta sarjasta tyylikkään mallin! Vielä lisäpalikoin. Hieman enemmän kulahtaineisuutta olisin toivonut ja elävyyttä tuohon maastokuvioon, kun nyt se näyttää aika tummalta.

Rakensin myös 95% valmiiksi tämän sarjan mallin, mutta se sai taisteluvaurioita muutossa ja vielä pentele se katosi siinä muutossa. Sapettaa suuresti, koska se olisi ollut yksi onnistuneimmista malleista mitä olis ollut. Tosin nyt kaapissa odottaa Eduardin C ja G-4-versio. Sitten joskus…
Nousihan se St. Trondin yökummituskin siivilleen. Kieltämättä aikaa Sinulla tähän projektiin meni, mutta jälki on mahtavaa. Lisäksi arvostan suuresti rakentelukertomustasi, samanlaisia toivoisi näkevänsä enemmänkin tällä sivustolla.

Taas loistava esimerkki kärsivällisyydellä ja huolellisuudella saavutettavista tuloksista.
AJ 29.10.2012 13:49 Vastaa lainauksella
Moi Tero,

Joo, näinhän se on Heinz-Wolfgang Schnaufer, kiitos oikaisusta - olen tainnut ajatella samaan aikaan Hans Joachim Marseillea, kun olen skrivaillut Schnaufer linkkiä tuohon Roderick Chisholmin kirjaan - jokatapauksessa Cover of Darkness opuksessa löytyy Schnauferista hyvää tietoa ja teos on suositeltava tavattava. Parhain terveisin, AJ
Ari Kahrola 29.10.2012 17:06 Vastaa lainauksella
Hei AJ,

tuo Cover of Darkeness on mulle ihan uusi tuttavuus. Pitää katsoa, jos vaikka Amazonilta löytyisi. Peter Hinchliffeä ja Theo Boitenia olen pääasiassa lueskellut. Parhaat kuvakokoelmat olen tähän asti löytänyt Meyerin ja Stipdonkin neliosaisesta Zerstörer- und Nachtjagdverbände-sarjasta.

t. Ari
AJ 29.10.2012 18:23 Vastaa lainauksella
Moi Ari,

Ei Cover of Darkeness kuvakirja ole, vaan elämänkertakirja, joka kertoo Roderick Chisholmin elämän osan Toisessa Maailmansodassa - se on rehellinen, suora, korutun ja rehellinen kertomus yöhävittäjätoiminnan alusta Brittein saarella, miten sitä kehitettiin kantapään kautta, brittien yöhävittäjälentäjistä, yöhävittäjistä - miten ne kehittyivät Mosquitoon asti, tutkan evoluutiosta, ilmataisteluista voittoineen ja tappioineen.

Chisholm kertoo myös brittien tiedustelutoiminnasta saksalaisten yöhävittäjien osalta ja siitä miten britit levittivät propagandaa sakujen joukkoon - ei Mosquitot niin montaa sakukonetta pudottaneet, kuin annettiin ymmärtää (mm. annettiin ymmärtää, että saksalaisten lento-onnettomuuksissa pudonneiden yöhävittäjien ja muiden yöllä lento-onnettomuuksissa pudonneiden sakukoneiden putoamiset johtuivat Mosquito yöhävittäjätoiminnasta), vaan se oli taitavaa psyykkausta ja propagandaa, jotta saksalaisten yöhävittäjälentäjiltä menisi hermot.

Chisholm kuitenkin yleni yöhävittäjälentäjästä positioon, jossa hän näki koko paletin ja jopa pyöritti sitä.

Peter Hinchliffen Helmut Lent opus on hyvä. Michael Meyerin ja Paul Stipdonkin Zerstörer- und Nachtjagdverbände-sarjassa puolestaan lieneekin parhaat kuvat sakujen yöhävittäjistä. Theo Boiten opukset ovat myös hyviä, tarkoitat ilmeisesti näitä opuksia Battles with the Nachtjagd: The Night Air War Over Europe, 1939-1945 ja Night Airwar: Personal Recollections of the Conflict Over Europe 1939-45.

Jotkut 1950-luvun kirjat ovat kuitenkin jopa paljon parempia kuin nykyiset uudet - lieneekö syy siinä, että itse taisteluihin osallistuneet lentäjät ovat ne itse kirjoittaneet; aitous.

Parhain terveisin, AJ
Tero Ekholm 29.10.2012 21:06 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Moi Tero,

Joo, näinhän se on Heinz-Wolfgang Schnaufer, kiitos oikaisusta - olen tainnut ajatella samaan aikaan Hans Joachim Marseillea, kun olen skrivaillut Schnaufer linkkiä tuohon Roderick Chisholmin kirjaan - jokatapauksessa Cover of Darkness opuksessa löytyy Schnauferista hyvää tietoa ja teos on suositeltava tavattava. Parhain terveisin, AJ
Näin minäkin ajattelin sinun ajatelleen. Kaikki varmaan tiesivät muutenkin Schnauferin etunimet, mutta piti nyt vaan päästä pätemään. :=) Tuo Chisholmin kirja olisi esim. Koala-kustannukselle oiva kirja suomennettavaksi ja julkaistavaksi, saisi vähän näkökulmaa toiseltakin puolelta.
Hieno satakymppi!!

Tiedoksi, että tänä vuonna ilmestyi Schnauferin hyvän ystävän, Martin Drewesin muistelmat: "Hiekkaa ja tulta - hävittäjälentäjänä Irakissa ja pommittajavirroissa". Suosittelen, jos yöhävittäjät kiinnostaa ja tosiaan tekstiä Schnauferistakin löytyy useaan otteeseen.
Ari Kahrola 25.11.2012 17:42 Vastaa lainauksella
Kiitos - sain just kuluneella viikolla luettua - kuuluu Zornerin "yöt pommittajavirrassa" ohella suosikkeihini. t. Ari