Pienoismallit.net

Porsche Carrera 6

Kurvikas saksalainen

Vuoden 1966 kesäkuussa tämän pienoismallin rakentaja vietti 10-vuotis synttäreitään. Muistaakseni sain tuolloin sotaveteraani-isältäni synttärilahjaksi jonkin Airfixin valmistaman muovimallisarjan - kuinkas muutenkaan. Jotenkin minulla on sellainen muistikuva, että se olisi ollut Airfixin 1/72 B-24 Liberatorin malli, jota sitten parhaani mukaan yritin kasata Humbrolin tuubiliimalla. Mieshän siis ei unohda elämänsä ensimmäistä Liberatoria - ainakin uskon näin - noista meikäläisen 10-vuotis synttäreistä sentään on kulunut aikaa jo 46 vuotta.

Vuosi 1966 oli myös sikäli merkittävä, että silloin Englanti voitti jalkapallon MM-tittelin (ainoansa tähän päivään mennessä), Neuvostoliitto voitti jääkiekon MM-tittelin (neljättä kertaa peräkkäin), muuan John Lennon meni möläyttämään, että The Beatles on suositumpi kuin Jeesus ja Suomessa laulaja Irwin Goodman villitsi nuorisoa biisillä "Ei tippa tapa".

Tämän samaisen vuoden 1966 tammikuussa esiteltiin saksalaisen Porschen valmistama urheiluautotyyppi 906 ja se oli suunniteltu osallistumaan FIA:n urheiluautojen ryhmän 4 kilpasarjaan - toisaalta sama automalli oli mahdollista rekisteröidä myös jopa katukäyttöön - auton hinta oli kyllä niin "suolainen" että ihan jokaisella Kalle Tappisella ei ollut mahdollisuuksia tämän kurvikkaan saksalaisen hankintaan.

Autossa oli 2-litrainen, 6-sylinterinen moottori, joka kehitti 220 hevosvoimaa ja huippunopeus oli n. 280 km/t.
Kokonaispaino oli 580 kg - se oli n. 113 kg kevyempi kuin edeltäjänsä Porsche 904.
Auto oli varustettu ylöspäin aukeavilla ns. lokinsiipiovilla. Taka-akselin ja ohjaamon väliin asennettu moottori oli peitetty suurikokoisella lasikuitukannella - jonka päällä oli vielä iso läpinäkyvä pleksikansi.

Vuonna 1966 Porsche Carreran kuuluisimpia kilpakuskeja olivat Gerhard Mitter, Hans Herrmann ja Joseph Siffert.

Ne olivat aikoja ne - naiset kulkivat keltaisissa, pinkeissä, punaisissa ja hopeisissa vinyylisaappaissa, joiden varret olivat noin 1,5 metrisiä - ja hameen pituus oli n. 30 cm - siis jos neiti halusi olla muodikas. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita hakevat miehet istuivat tämän Porschen kaltaisten lasikuitupurtiloitten istuimille (joissa tuohon aikaan ei tietenkään ollut minkäänlaisia turvavöitä) - sitten painettiin kaasupoljin pohjaan ja syöksyttiin ihmettelemään seuraavaa mutkaa …

Tämä on ikivanha japanilaisen Ariin mallisarja - ja käsittääkseni ainoa muovimallisarja tästä autosta 1/24 skaalassa.
Sarjassa ei kovin paljon osia ole, mutta ei tätä pystynyt ns. suoraan laatikosta rakentamaan, koska jälki olisi ollut aika kelvotonta.
Ensinnäkin auton korissa riitti kovasti siistimistä - kauheat määrät ylimääräistä muovipursetta ja kaikenlaista saumaa piti veistellä ja hioa pois. Mallissa ei ole liiemmin sisuskualuja - ohjaamoa lukuunottamatta, joten jouduin tekemään muovilevystä väliseiniä ohjaamon eteen ja taakse (jotka maalasin mustaksi), ettei päivä paista läpi pyörien koteloiden kohdalta jos autoa katselee esim. etu- tai takaviistosta sivultapäin. Rakensin muovilevystä myös "näköesteet" auton kummasakin kyljessä olevien isojen ilmanottoaukkojen sisäpuolelle - siellä sisällä kun ei mitään nähtävää ole - moottori puuttuu.
Rakensin muovista myös penkit ohjaamoon, koska alkuperäiset olivat aivan kelvottomat.

Mallin kori on maalattu Tamiyan punaisella spraymaalilla - muilta osin kaikki on maalattu siveltimillä käyttäen Humbrolin emalimaaleja/lakkoja.
Auton 60-lukulaiset siirtokuvat tulivat mallin mukana ja ne käyttäytyivät ihmeen hyvin.

Kommentit

Hieno lisä jo ennestään upeaan autokokoelmaasi. Tuo väritys on mielestäni hieno. Sarjan laadusta huolimatta hyvän mallin teit. Vaikkei autossa hurjia tehoja ole ollutkaan niin noin kevyenä on kulkenut kuitenkin vauhdikkaasti.
Raimo Leino 12.10.2012 16:57 Vastaa lainauksella
Paavo Virolainen kirjoitti:
Tuo väritys on mielestäni hieno.
Kiitos.
Tämän yksilön väritys vivahtaa epäillyttävästi Ferrarin suuntaan, mutta "nou hätä" - väritys johtui ihan vaan tallin pääsponsorista - joka siis oli öljyfirma nimeltä Shell.
AJ 12.10.2012 17:07 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Mainio tausta 1960-luvusta Lennonista möläytyksineen, Irwinistä biiseineen, punakoneen jyräämisestä, Englannin ainoasta futiskullasta ja tietenkin naisista pitkissä bootseissa vesirajahameineen…

Rakennussarjan aihio ei varmasti ole kaikkein paras, mutta olet loihtinut siitä loistavan upean mallin - eipä uskoisi Ariin mallisarjaksi.

Mitäs tässä enempää jorisemaan, upea pienoismalli kurvikkaasta ja kauniista esikuva-autosta - tässä autossahan oli kurveja kuin taustoituksessasi kuvaamissa Dooriksissa…

Nyt on kyllä vaikea mennä sanomaan, että mikä kilpureistasi on parhaimman näköinen, ne kaikki ovat huippuja - taitaa olla erittäin vaikeaa saada niitä mahtumaan yhteispotrettiin ja kuvia eri kulmista.

Raimo - upeaa loistotyötä jälleen! Parhain terveisin, AJ
Raimo Leino 12.10.2012 17:43 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
- taitaa olla erittäin vaikeaa saada niitä mahtumaan yhteispotrettiin ja kuvia eri kulmista.
Ei nämä kaikki enää mahdu samaan valokuvaan. Olen nyt päättänyt, että ensi kevään Model Expoon Helsinkiin tuon kokoelman nimeltä Le Mans 24 kautta aikain - skaala 1/24. Siellä sitten halukkaat voivat näitä autoja vertailla livenä.
Noniin, asiaa! Raimo alkaa siirtymään oikealle aikakaudelle näiden Le Mans -autojen kanssa. Millonkas se Gulfin GT-40 MK1 tulee? Pakko sun yksi sellainenkin on saada tähän kokoelmaan. Niin, mallista senverran, että varsinkin lähtökohdan huomioonottaen todella hyvää jälkeä. Itse on pari Ariin mallia tullut aikoinaan kasattua, eivätkä ne todellakaan laadullaan vakuuttaneet.
Raimo Leino 13.10.2012 12:09 Vastaa lainauksella
Pauli Pippola kirjoitti:
Millonkas se Gulfin GT-40 MK1 tulee? Pakko sun yksi sellainenkin on saada tähän kokoelmaan.
Hehee - taidat olla ajatustenlukija - nimittäin parasta aikaa työpöydällä naamani edessä on Fujimin 1/24 Ford GT-40 MkI. Tosin nyt on vasta menossa osien hiplailuvaihe - muovipussit on avattu ja sarjan laatu hyväksi havaittu. Sanoisin että melkein Tamiyatasoa.
Hyvähyvä! Ainakin minulle GT40 on aina ollut se "The" Le mans -auto. Odotan innolla sinun versiosi näkemistä. Itellä on hankittuna tuo Trumpeterin Isoman mittakaavan sarja tuosta vuoden '66 voittaja Fordista. En vaan ole sitä tohtinut vielä aloittaa.
1966 LeMans? Siffert auto numero 30 sijoittui neljänneksi, Herrmann auto numero 31 viidenneksi, 8 oli Ford GT Mk. II Alain Mann, keskeytti. Ei ihan kaikki täsmää…
Eivät taineet silloin aikoinaan Ariilla paljoa katella, että mitkä numerot ja sponsoritarrat mallien mukana lähti, kunhan näyttivät nätiltä…

Ja kyllä tuo punainen Shell -väritys siinä onnistuu.
Moi Raimo,

Todella yksityiskohtaisesti olet tämänkin mallin toteuttanut. Erikoiskiitos värisävyjen valinnasta. Varsinkin sisustus todella näyttää nahkaiselta, penkit. Olet vain hyvä tekemään näitä vempeleitä. Stooristasi lisä plussaa.

Vie koko tekemäsi sarja jonnekin yleisön nähtäville.

t: Kartsa
Kaunis malli, Raimo! ei voi taaskaan muuta kuin hämmästellä upeaa työnjälkeä :) ja olet oikeassa, mies ei unohda ensimmäistä liberatoriaan, minäkin muistan kun pienenä isän kanssa se kasattiin ja sitten ennen kuin liima ehti kuivua niin hiekkalaatikolla harjoittelemaan mahalaskuja ja sisään mennessä oli joka ainoassa saumassa hiekkaa kasapäin, mutta se ei paljon vauhtia ja aerodynamiikkaa silloin haitannut :)