Pienoismallit.net

N Pienoisrautatieprojekti

1:160 pienoisrautatien rakentaminen

Aloitin pienoisrautatieprojektin kevättalvella 2011 kun sain noin 13 neliöisen huoneen omille projekteilleni. Rata koostuu neljästä lohkosta joten radan voi purkaa ja kuljettaa muualle suht helposti. Esikuva on saksalainen ja kalusto on pääosin Rocoa, Fleischmannia ja Trixiä. Muutamaa Trixin vaihdetta lukuunottamatta kaikki raiteet ovat joko Rocon nimellä myytyjä tai Fleisun mutta toki ihan samaa tavaraa nykyään. Mallissa on pienehkö kaupunki ratapihoineen ja monipuolisine varikkoineen, vähän maaseutua ja pieni kylä sekä hieman teollisuutta raideyhteydellä.

merkinnät

Tämä(kin) ratahanke on olemassa ja voi jälleen hyvin. Kieltämättä vähän hiljaiseloakin on ollut mutta nyt taas etiäpäin.. Neljättä, teollisuuslohkoa, olen nyt värkännyt ja kiskotus alkaa olla paikoillaan sekä maiseman perusmuodot alkaa hahmottua.
Kolme lohkoa on nyt päällepäin valmina! Valmis tarkoittaa tässä sitä että jokainen maaston kohta on jotenkin mallattu, detaljit tulevat sitten kun on tullakseen, ensin tavoitteena on saada koko rata tähän pisteeseen jotta se näyttää hyvältä verrattuna käsittelemättömiin kipsi ja foamipintoihin. Sähkötyöt on vielä 99% tekemättä. Ohjain kiinni niin junat kyllä kulkevat mutta sähköistämättä on 30 vaihdetta ja saman verran katulamppuja, talojen valaistuksesta puhumattakaan. Ne kerkiää kyllä aikanaan. Tarvii jonkunlainen ohjauspöytä kehittää ratapihalle.
Seuraavaksi merkinnäksi taisin lupailla sitä viimosta lohkoa laitella mutta tähän väliin pieni vinkki kaikille kaikkiin mittakaavoihin jotka haluavat istuttaa nurmikkoa ja säästää rahaa samalla. Kun tuota ruohokuitusirotetta levittelee maisemaan, sehän usein menee oitis lakoon joka ei hirveän hyvännäköistä ole. Esimerkiksi Noch valmistaa kallista Grass master -laitetta jossa on ja maisemaan työnnettävä johto. Tässä staattinen sähkö saa sirotekuidut pystyyn ja kun alusta on vielä liimattu niin ruoho myös jää pystyyn. Laite kuitenkin maksaa satasen luokkaa joten jotkut eivät ehkä halua sijoittaa niin paljoa mokomaan. Nyt kuitenkin väsäsin…
Nyt on työn alla varikkolohko, siihen kuuluu asema, asetinlaiterakennus, rautatien henkilökunnan lepotila ja toimistorakennus sekä tietysti itse varikko rakennuksineen, pari veturitallia, kääntöpöytä, hiekoituspaikka, hiilestysasema hiilivarastoineen sekä tankkauspaikat dieselkalustolle.. päivitys 11.10. laitoin uuden kuvan, varikkolohkolla nousee raide pienelle teollisuusalueelle viimiselle lohkolle. Raide alkaa kaupunkilohkon puolelta ja jatkuu läpi varikkolohkon, ratapihan ja alimmalla tasolla olevien pääraiteiden välissä ja tämä teollisuusrata on kaikkein korkein kohta missä rataa tässä mallissa on.
Syksyn -12 aikana valmistuu kaupunki ja varikkolohkot. Aloitin kaupungista irroittamalla ensin koko lohkon radasta jotta pääsen touhuamaan ympäri lohkon. Ensimmäiseksi taloja asettelemalla ilmetta kaupungille, sitten tiet paikoilleen ja lopulta kaikki palaset hiljalleen sopivat paikoilleen, joskus ihmeen helpolla ja joskus tarvi vähän päätäkin raapia. Toivottavasti kokonaisuus on muidenkin mielestä suhteellisen tasapainoinen ja riittävän monipuolinen.
Ratapiha sai suurimman osan raiteistaan alkuvuodesta -12 ja samallakertaa myös varikolta löysi paikkansa kääntöpöytä, veturitalli ja raiteetkin saivat (kai) lopullisen paikkansa. Raiteet on pääosin Rocon flexiä.
Kesällä -11 valmistui kylän perusmaasto. Pieniä yksityiskohtia lisätään varmasti niin kauan kuin rata on olemassa, mutta perusmaasto ja rakennukset jne. löysivät paikkansa. Maalasin raiteet ohennetulla erisävyisillä revellin maaleilla kynäruiskulla ja sepelöin hiekkasekoituksella jonka raekoko on noin 0-1mm sisältäen hiekkapuhallushiekkaa sekä hiekkaa Kreetan ja Kanarian uimarannoilta. Tavallinen lomailija loikoilee rannalla ja nauttii auringosta, pienoisrautatieharrastaja siinä sivussa kerää muovipulloon rannan hienoa sävyisää hiekkaa!
Ensimmäiseksi oli tietysti rakennettava ratapöydät.