Pienoismallit.net

San Juan Nepomuceno

Tietoja aluksesta

San Juan Nepomuceno

San Juan Nepomuceno oli Espanjan laivaston 74-tykkinen linjalaiva, joka osallistui muun muassa Trafalgarin taisteluun. Laiva laskettiin vesille 1765 ja britit kaappasivat sen 1805.

Historia lyhyesti

San Juan Nepomuceno rakennettiin kuninkaallisella telakalla Guarnizossa (Kantabriassa). Kuten monet aikansa laivat, se nimettiin John of Nepomuk -pyhimyksen mukaan. Aluksella oli sisaraluksina San Augustin, San Pascual, San Francisco de Asis, San Lorenzo ja Santo Domingo.

San Juan Nepomuceno osallistui taisteluihin brittejä vastaan Espanjan siirtomaasodissa Karibian-merellä Juan de Lángaran alaisuudessa.

Alus osallistui 21. lokakuuta 1805 ranskalais-espanjanjalaisen laivaston mukana Trafalgarin meritaisteluun brittien laivastoa vastaan. Alus oli Cosme Damián de Churruca y Elorza alaisuudessa ja saavutti mainetta taistelussa. Alus joutui brittien kiivaaseen tulitukseen ja Cosme Damián de Churruca y Elorza menetti jalkansa mörssärin ammuksen osuessa laivaan, mutta jatkoi silti taistelua. Alus joutui kuitenkin kuuden brittialuksen ristituleen ja lopulta aluksen kannella lojui 400 kuollutta. Britit kärsivät kovia tappioita ennen kuin kukistivat San Juan Nepomucenon.

Taistelun jälkeen britit kaappasivat aluksen ja se toimi HMS San Juan nimellä brittien kuljetusalkusena. Cosme Damián de Churruca y Elorzan hytti oli nimetty tämän mukaan ja hytissä oli laatta, johon oli kaiverrettu entisen vihollisen nimi. Kaikkien jotka astuivat sisään, oli otettava hattu pois päästä kunnianosoituksena entiselle komentajalle.

Teknisiä tietoja
74 kanuunaa
8 upseeria
530 merimiestä
uppouma 2700 tonnia

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!