Pienoismallit.net

San Juan Nepomuceno

Nyt se taas alkaa. Runsaan kahden vuoden laivanrakennustauon jälkeen huusin eBaysta Artesania Latinan puisen purjelaivan rakennussarjan San Juan Nepomuceno-nimisestä aluksesta. Odottelen sarjaa Arizonasta, Yhdysvalloista, josta se on ilmoituksen mukaan lähtenyt kuljetukseen ja pitäisi saapua noin viikon kuluessa.

Odotusaikana palauttelen muistiin edellisistä laivan rakennusprojekteista saamiani hyviä neuvoja ja ohjeita, joiden perusteella tästä laivasta tulee toivottavasti vielä aiempia laivoja parempi.

Jos löytyy aikaisemmin samaa laivaa rakentaneita niin toivon saavani paljon hyviä neuvoja ja niksejä, tässä vaiheessa ne kaikki voidaan ottaa huomioon.

Palaan seuraavan kerran asiaan kun olen saanut lähetyksen ja pääsen tutustumaan sarjaan ja sen sisältöön.

merkinnät

Tänään se sitten valmistui, nimittäin vuoden ja kuukauden pituinen urakka, Kiinnitin tänään viimeiset köydet paikoilleen ja jo vähän aikaisemmin tummensin vielä jäljellä olevat kiiltävät messinkiosat. Tämän kokoisen laivan rakentaminen on ollut mielenkiintoinen projekti. Olen taas oppinut työssä paljon ja seuraavan laivan rakentamisessa olisin monessa kohdassa viisaampi ja pääsisin paljon helpommalla. Välillä on joskus tehnyt mieli paiskata koko laiva seinään, monesti siksi että sarjan valmistajan ohjeet ovat olleet useilta osin puutteelliset ja on tullut tehtyä sutta ja sekundaa. Toisaalta taas on ollut hienoa huomata, kuinka jokin…
No niin, nyt on sitten päätöksen teon aika. Nimittäin kaikki purjeet ovat paikoillaan ja nyt täytyy päättää tuleeko laiva purjehtimaan myötäisessä, sivumyötaisessä vai onko se kaikki purjeet ylhäällä tyvenessä. Seuraava vaihe on nimittäin purjeiden kiinnittäminen oikeaan asentoon ja nyt vielä irrallaan olevien (lukuisien) köysien lopullinen kiristäminen. Olisihan se näyttävän näköistä, jos laiva prjehtisi sivumyötaisessa purjeet pullistuneina, kieltämättä. Mutta kun harkitsin sitä vaihtoehtoa, huomasin, että nyt se on jo myöhaistä kunnollista lopputulosta ajatellen. Olisi erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta muotoilla purjeet joko tärkill…
Tänään huomaa ainakin ilmoista, että kesä on ohi ja syksy tullut. Vettä sataa ja syksyn lehdet lentävät tuulen mukana. Samoin myös kesätauko laivan rakentamisessa on ohi ja jatkan siitä, mihin keväällä jäin. Kuten kuvista näkyy, niin olen kiinnittänyt lisää purjeita raakoihin ja kiristänyt sitä mukaa niiden köysistöä. Vielä on purjeita tekemättä ja kiinnittämättä mutta kyllä se projekti alkaa entistä enemmän laivaa muistuttaa. Tällä hetkellä mietityttää se, miten saan aikanaan purjeet muotoiltua niin kuin laiva purjehtisi sivumyötäisessä tuulessa. Hyviä ideoita ja neuvoja kaivattaisiin kokeneemmilta rakentajilta.
Näyttää, että kesä on viimein tullut ja sen mukana muut aikaa vaativat harrastukset. Sen vuoksi jätänkin laivanrakennusprojektin lepäämään kesän ajaksi ja palaan asiaan taas syksyllä, toivottavasti myös uusin innoin. Edellisen kirjoitukseni jälkeen olen lisännyt purjeistoa ja kiristänyt niiden osalta vapaana roikkuvat köydet paikoilleen. Kyllä se näinkin onnistuu, vaikka tietysti voisi toisinkin edetä. Kuitenkin yksi asia on taas tullut opittua kantapään kautta - on helpompaa kiinnittää purjeet irrallaan oleviin raakoihin - omassa systeemissä työ on turhankin hankalaa. Mutta eipä tällä kerralla enempää - hyvää kesää kaikille !
Aikaa on taas kulunut köysistön virittelemisessä ja purjeiden ompelussa. Oletan olevani suunnilleen puolessa välissä köysistön virittelyssä ja sekavaksi näyttää menevän. Laskin, että eri köysiä on ainakin 132, joten työtä on vielä jäljellä. Muutama kuva näyttää tämän hetkisen tilanteen. Asennetut köydet ovat paikoillaan mutta kiristämättä sen vuoksi, että vasta kun purjeet ovat paikoillaan, kiristän, kiinnitän ja viimeistelen köysistön. Toivottavasti lopputulos tulee olemaan selkeämpi kuin tilanne nyt eikä köydet mene umpisolmuun. Purjeita tulee kaikkiaan 19 erilaista. Olen ommellut niistä noin puolet odottamaan paikoilleen asennusta. Purjeet…
Kohta kuukausi kulunut edellisestä kirjoituksesta ja tuntuu välillä, että työ ei etene ollenkaan. Mutta kuvista sen huomaa, köysistö lisääntyy pikkuhiljaa. Narujen pujottelu plokeihin on toivottavasti suurelta osin tehty, mutta lieneekö se vain toiveajattelua. Olen tehnyt tähän asti pujottelut pelkästään kostuttamalla langan pään, en ole kovettanut päätä liimalla tai lakalla ja kyllähän se näinkin onnistuu, mutta yhden plokin kanssa kuluu välillä aikaa yllättävän paljon. Ja myöskin hermoja, siksi pujottelua ei kannata yrittääkään pitkää aikaa kerralla. Tässä vaiheessa ja tästä eteenpäin kaipaisin yksityiskohtaisempia rakennusohjeita…
Olen aloittanut työvaiheen, mikä kysyy välillä hermoja vähän liiankin kanssa - nimittäin köysistön rakentamisen. Ei ole kovin helppoa pujottaa puuvillalankaa plokien reikiin, mitkä ovat kooltaan millin osia. Kyllähän se onnistuu, jos ei ensimmäisellä kerralla, niin kymmenennellä tai kolmannellakymmenellä kerralla - ja aika kuluu rattoisasti. Tässä työvaiheessa olisi sopiva apuväline todella tarpeen, jos joku osaa neuvoa, niin tieto auttaisi vielä minuakin, mutta myös tulevia rakentajia. Mutta kyllä valmistakin tulee pikku hiljaa, liitteenä pari kuvaa alkuvaiheista.
Nyt kun mastot ovat paikoillaan, projekti alkaa entistä enemmän näyttää laivalta. Lähes kaikki pienet yksityiskohdat, joista vähän tuskailin viimeksi, ovat myös paikoillaan. Kiiltävien messinkiosien ongelman ratkaisin aivan omalla maalisekoituksella. Antakaapa kommentteja tykkien ja peräsimen messinkiosien väristä, odotan mielenkiinnolla mielipiteitänne. Nyt työn alla on raakapuiden teko ennen kuin alkaa köysistöjen virittely. Mutta siitä enemmän ensi kerralla.
Vuosi on vaihtunut edellisestä kirjoituksesta. Projekti on pikkuhiljaa edistynyt pienten yksityiskohtien ja mastojen tekemisellä, samoin laiva on saanut peräsimen paikoilleen. Yksityiskohtien tekeminen on mielenkiintoista, mutta hidasta ja aikaa viepää askartelua ja välillä tuntuu, että ei tule näkyvää aikaiseksi. Mutta nyt, kun ne alkavat olla paikoillaan niin täytyy sanoa, että ne tekevät laivasta näyttävämmän. Itseäni askarruttaa kiiltävät messinkiosat mm. peräsimessä ja olen pohtinut niiden maalaamista tummemmaksi, mutta en ole vielä löytänyt ratkaisua. Tässä vaiheessa hyvät neuvot voisivat taas olla tarpeen. Työ jatkuu vielä joidenkin…
Laivan runko alkaa olla valmis ja seuraavaksi lisätään pieniä yksityiskohtia. Nämä lisäävät laivan ulkonäköäja tekevät siitä laivan näköisen, mutta ovat samalla eríttäin hitaita ja työläitä tehdä. Toisaalta juuri nämä pienet yksityiskohdat ovat erittäin mielenkiintoisia tehdä alusta loppuun. Tein myös laivalle jalustan, joten nyt on helpompi varustaa sitä, kun laiva pysyy tukevasti pystyssä. Vielä kuluu aikaa ja tupakkaa ennen kuin pääsen pystyttämään mastoja ja alkamaan takiloinnin. Mutta se on jo toinen juttu …
Rakentaminen on edistynyt edellisestä vaiheesta, rungon päälliyslaudoitus on tehty, naulattu ja hiottu alustavasti. Kuten edellisessä kirjoituksessa kerroin, niin niin olen katkonut naulojen kannat ja naulannut laudat sitten niillä. Jokainen voi päätellä kuvista onko jälki alkuperäisen mukainen. Toivon kommentteja asiasta. Edelleen köli ja kokkapuu on asennettu paikoilleen. Perän messinkiosat ovat paikoillaan, kannen reunalistat sekä malliksi tykkiluukkuja ja niiden kehyksiä. Tästä työ jatkuu, tykkiluukkuja on kaikkiaan 72, joten reikien tekemistä riittää seuraavaksi.
Työ jatkuu ulkosivujen laudoituksen toisella kerroksella. Ohjeiden mukainen ensimmäinen lauta tulee kuvan mukaisesti kannen tasalle ja laudoitus jatkuu siitä alaspäin. Toisessa kuvassa laudoitus on etenemässä hyvän matkaa. Päällislaudoituksen taivutus kaarevissa kohdissa on aluslaudoitusta helpompaa, koska rimat ovat huomattavasti ohuempia. Pienenä ongelmana on rimojen vaihteleva laatu, ne saattavat rapsahtaa yllättäen poikki vinosyyhyn sahauksen takia. Olen miettinyt naulausongelmaa ja lopulta päätynyt naulaukseen nauloilla, joiden kannat on katkaistu. Mielestäni jälki vastaa aika hyvin alkuperäistä. Mutta tästä tulee varmaan kommentteja…
Työ etenee hitaasti mutta varmasti. Työläs vaihe rakentamisessa eli laivan ulkosivujen pohjalaudoitus (tai lankutus, miten vain) on valmistumassa. Ennen toista laudoituskerrosta rungossa riittää vielä hiomista aivan niin paljon kun sitä jaksaa tehdä. Mikäli laudoitus jää lopulliseksi ja näkyviin, olisi hyvä lajitella rimat värisävyn mukaan, jotta tulos olisi paremman näköinen. En ryhtynyt lajitteluun, koska näiden päälle tulee toinen kerros laudoitusta. Laudoituksessa huomasin tekeväni taas samat virheet kuin aiemmissakin laivoissa. Pyrin tekemään vain täyspitkillä rimoilla, vaikka, kuten jossakin aiemmassa kommentissa todetaan, ei oikeissa…
Olen aloittanut ulkosivujen laudoituksen sen kun olen lumitöiltä ehtinyt. Aluksi 8 lautaa ylhäälle ja sen jälkeen jatkoa kölistä ylöspäin, välille jäävät osalaudoitukset sitten viimeksi. Kuvista näkee tämän hetkisen työvaiheen. Korvaamattomat apuvälineet laudoituksessa ovat naulain ja taivutuspihdit (kuva). Ilman niitä työ ei onnistuisi keulan ja perän jyrkissä taivutuksissa. Eikä kuivana niilläkään, kosteana lauta taipuu paljon paremmin. Pienenä vihjeenä vastaavaa työtä aloittavalle - hanki normaalien työkalujen lisäksi ainakin nämä kaksi erikoistyökalua ja liota hetki lautoja ennen taivutusta. Kuvissa näkyvät naulaukset ovat kaikki…
Edellisen vaiheen jälkeen keskeneräinen kansi on valmistunut aukon reunalistoituksin ja kansilankkujen naulauksin. Myös peräkannen lankutus on naulattu paikoilleen Molemmat kansilankutukset olen öljynnyt pellavaöljyllä tekovaiheittain.Perän laitakappaleet molemmille puolille on kiinnitetty väliaikaisesti ohjaamaan kansien muotoilua. Ohjeet tekee mielenkiintoiseksi se, että painossa on seitsemän työvaiheen sivut puhtaat tekstistä. Terveisenä valmistajalle, että näitäkin ohjeita tarvittaisiin.
Huomasin, että tähän astiset ottamani kuvat ovat vain valmiista työvaiheista. Tässä kuva siitä, kun työ on kesken, pari kuvaa myös ohjeista eli tällainen siitä pitäisi tulla.
Keulan ja perän sovituskappaleet sekä niiden kansi- ja seinälankutus paikoillaan. Toisen tykkikannen lankutus paikoillaan ja siihen tehty kulkuaukko ensimmäiselle tykkikannelle. Ei kovin paljoa näkyvää, mutta verrattain työteliästä. Ei kuitenkaan erityisiä ongelmia.
Edellisen kirjoituksen jälkeen olen liimannut kaaret paikoilleen, asentanut tarvittavat kaarituet. pitkittäistuet ja alemman tykkikannen lattialankut. Lattialankkujen väliin laitoin mustan langan. Tässä vaiheessa se ei paljoa näy, mutta tekee kuitenkin sopivat tummat raot lankutukselle kuvaten pikisaumaa. Pienenä ongelmana kaaritukien asennuksessa oli ohjeissa oleva numerointivirhe, mikä aiheutti hieman ylimääräistä askartelua. Ohjeista poikkeavana ja aika työläänä työvaiheena viistosin keulan ja perän kaarien laidat rungon pyöreyttä mukailevaksi. mikä näkyy myös kuvista Uskon, että työ palkitaan siinä vaiheessa kun ryhdyn asentamaan…
Tänään rakentaminen todella alkoi rungon kokoamisella. Kaikki sujui hyvin sillä osat olivat hyvin laserleikatut ja sopivat myös yhteen. Kuvista huolimatta keskikappale, johon kaaret kiinnitetään on tukeva ja suora, joten en usko tarvitsevani mitään apuköliä rakennusvaiheessa. Kaaret eivät ole vielä liimattu paikoilleen jatkosovitusta ajatellen. Tästä työ jatkuu.
Posti toi eilen sarjan, ehyestä laatikosta kuului epämääräistä helinää, mikä selvisi paketin avattuani - pikkuosia sisältävät lokerikot olivat matkalla avautuneet ja miljoona ja yksi naulaa ja muuta pikkuosaa olivat suloisessa sekasotkussa laatikossa. Joten ensimmäinen tehtävä oli järjestää osat uudelleen lokeroihin, tulipahan tutustuttua kaikkiin osiin jo ennakolta. Mutta tästä pienestä hankaluudesta huolimatta sarja näyttää hyvältä. Osat ovat ehyet ja ohjeet ja piirustukset yksityiskohtaiset, selvästi parhaimmat tähän astisista sarjoista. Vielä pieniä tarvikehankintoja ja pääsen aloittamaan rakentamisen.
San Juan Nepomuceno San Juan Nepomuceno oli Espanjan laivaston 74-tykkinen linjalaiva, joka osallistui muun muassa Trafalgarin taisteluun. Laiva laskettiin vesille 1765 ja britit kaappasivat sen 1805. Historia lyhyesti San Juan Nepomuceno rakennettiin kuninkaallisella telakalla Guarnizossa (Kantabriassa). Kuten monet aikansa laivat, se nimettiin John of Nepomuk -pyhimyksen mukaan. Aluksella oli sisaraluksina San Augustin, San Pascual, San Francisco de Asis, San Lorenzo ja Santo Domingo. San Juan Nepomuceno osallistui taisteluihin brittejä vastaan Espanjan siirtomaasodissa Karibian-merellä Juan de Lángaran alaisuudessa. Alus osallistui 21…