Pienoismallit.net

Vympel

Venäläiset erikoisjoukot eivät suurelle yleisölle ole yhtä tuttuja kuin länsimaiset kollegansa, vaikka operatiivisen toiminnan määrän puolesta näkyvyyttä olisi periaatteessa voinut olla enemmänkin. Alfa- ja Vympel-joukot ovat olleet esillä lähinnä 2000-luvun suurien terroritekojen kuten Beslanin kouluiskun yhteydessä, tällöinkin aika rajoitetusti. Oheinen pikku dioraamamalli esittää Vympelin antiterroristiryhmää määrittelemättömässä tilanteessa tai harjoituskentällä.

Figuurit ovat zvezdan 1:35 sarjaa joka on maksanut aikanaan ostohetkellä muistaakseni muutaman euron, muut malliin käytetyt tarpeet ovat 100% ylijäämäosista kokoon parsittua, joten tämä on todennäköisesti sieltä halvimmasta päästä ikinä tekemiäni pienoismalleja.

Zvezdan sarja oli periaatteessa hintaansa nähden mielestäni ihan hyvä, paikoin jopa paljon parempaakin tasoa kuin odotin. Joku kunnon tekijähän loihtisi näistä aineksista oikeasti hyvääkin tulosta! Joiltain osin, kuten aseet, detaljointi on kuitenkin melko pelkistettyä joten täysin realistista lopputulosta hakeva joutuisi kyllä tekemään suht isoja konversioita. Tämä mielessä, ja figuureiden futuristisen näköistä varuste- ja asearsenaalia tutkaillessa, päätin ihan suosiolla lähteä vain rakentamaan suoraan lootasta rennolla otteella, tavoitteena vähän joku G.I.Joe-henki enemmän kuin tiukka realismi.

Rakennus ja muu rekvisiitta on itse valmistettua, pois lukien ikkuna- ja ovipuitteet jotka ovat ylijäämää muistaakseni jostain MiniArtin sarjasta. Maaleina on käytetty sekalaisia eri valmistajien akryyli- ja emalimaaleja.

Jälleen kerran valokuvaus osoittautui vaikeimmaksi työvaiheeksi, eivätkä kuvat missään tapauksessa ole sellaista asiallista tasoa kun niiden pitäisi olla. Dioraaman suht pieni koko, noin 15x10cm, ei varsinaisesti helpottanut kuvausta… Pahoittelut tästä, koitan keskittyä jatkossa tuohon kuvauspuoleenkin vielä paremmin.

Kommentit

Figut, rakennelmat näyttävät todella hyviltä. Maalaus on suola tässä.
Tässä on erittäin hienosti toteutettu diorama, sotilaiden maalaus on onnistunut loistavasti ja jotenkin heidän asennot kuvissa näyttää erittäin luonnollisilta, eikä jäykiltä ja "muovisilta". Kaikenkaikkiaan erittäin onnistunut malli.
Rane 24.9.2012 22:57 Vastaa lainauksella
Ainoa mikä pistää silmään on rakennuksen sisäosan puhtoisuus.
Hieno dioraama todella mielenkiintoisesta aiheesta!

Keskustelua haluaisin herätellä tuosta ukkojen sijoittelusta. Moni figu näyttäisi osoittavan aseidensa piipuilla toistensa selkään? Lisäksi tuo oikeimmanpuoleisin figu näkyy ikkunasta sisälle ja paljastaa koko touhun ennen aikojaan. Tarkempi figujen sijoittelu toisi lisää taktisuutta dioramaan. ;)
Kiitoksia kommenteista kaikille kirjoittajille.

Sisätilat tosiaan jättävät toivomisen varaa. Ajatus oli alun perin tehdä vain rakennusfasadi / julkisivupuolelta katsottava malli, mutta lopullisessa sijoittelussa sisätilaa jäi niin reilusti että jotain täytettä piti tehdä. Lähtökohtaisena ajatuksena tämä on tietysti täysin väärä, koko mallia pitäisi aina ajatella kokonaisuutena ja jaksaa viimeistellä kaikki osat yhtäläisellä huolela. Toimikoon tämä vaikka nyt sitte varoittavana esimerkkinä jos ei muuta :)

Figuurien keskinäinen ryhmittely ei ehkä liitetyistä valokuvista ihan täysin hahmotu oikein, selkääntulittajia ei pitäisi olla paikalla. Erillään olevien "cover"-operatiivien piippujen suuntimat ovat raotettua ovea ja ikkunaa kohden, "entry teamin" jäsenet taas tähtäilevät toistensa olkapäiden ohi tiukassa tappituntuma-junamuodostelmassa, mahdollisimman kapealla etuprofiililla ja kilpimiehen taakse suojautuen. Dioraama kuvaa hetkeä ennen rynnäköintiä sisälle; peilimiehen tarkastettua eteisaulan junamuodostelma etenisi kilpimiehen johdolla sisätiloihin.

Muutoin layoutissa on otettu hiukan myös taiteellisia vapauksia realismin kustannuksella, kuten Heikki edellä jo vähän vihjaakin. Halusin pitää dion pienenä ja kompaktina "figuureiden esittelytaustana" ja mallin sisäisen fokuksen suunnattuna raotettua ovea kohti. Ollakseen realistinen, käsittääkseni koko miehistön pitäisi olla sijoittuneena melko tiukkaa ryhmitykseen ja ainoastaan oven toiselle puolelle, lisäksi "entry teamin" lähtöasema olisi reilusti kauempana ovesta ja luonnollisesti jossain muualla kuin ikkunan edessä…