Pienoismallit.net

M3A1

Merijalkaväen 3. panssaripataljoonan M3A1 Salomonsaarten taisteluissa Bouganvillen saarella loppuvuodesta 1943 rakennettuna Academyn sarjasta. Mallissa on käytetty Eduardin etsiosia jonkin verran. Kiinnityskahvat ovat kuparilankaa. Tornin alaosan kaulusta on muokattu etuosastaan parempaan muotoon. Sarjan kulmikas ylärungon takaosa on muutettu pyöreäksi. Myös rungon päällä olevia lisäpolttoainesäiliöt on muokattu ulkonäöltään paremmin vastaamaan kumista muokattuja säiliöitä. Nuo säiliöt tiputettiin yleensä pois hyvin pian maihinnousun jälkeen, koska ne haittasivat olellisesti tornin pyörimistä. Mallin mukana tuli varsin hyvät irtotelat, jotka tässä myös käytin. Maalaus on tehty ruiskulla ja Tamiyan väreillä. Pintakäsittely on tehty pastellijahoilla ja kuivapensselöinnillä. Näiden vaunujen kylkiin oli kiinnitetty kankaanpalasia, joihin oli maalattu erilaisia tyttöjen kuvia. Voi tietysti olla, että kuvat oli otettu myös jostain alan lehdistä. Itse toteutin tuon siten, että kiinnitin sarjan mukana tulevan siirtokuvan värjättyyn kankaanseen ja liimasin kankaan sitten runkoon kiinni. Lopuksi irroittelin kangasta hieman kulmista, kuten ne ovat irti esikuvissaankin.

t. Jake

Kommentit

Mielestäni todella hyvin onnistunut malli kaikin puolin. Ketjut asettuu hampaisiinkin niin kuin kuuluukin olla mutta hiukan likaa saisi olla telojen tassuissa, kuvat kankaaseen on onnistunut niin hyvin että luulisi niiden todellakin olevan painettu niihin eikä kuultoa ole havaittavissa ollenkaan.
Terve!

Hieno vaunu! Varsinkin teloista voisin sanoa, että ne ovat täydelliset! Muutenkin rakennusjälki on moitteetonta ja olet varmasti saanut tehtyä tästä esikuvalleen uskollisen. Huomitoitavaa on myös, että kuvat ovat onnistuneita.

Sitten heräsi ajatus, että millaisia vaunut ovat oikeasti luonnossa! Tosiasia on, että kun menet esim. panssarimuseoon ja tarkastelet vaunuja, ovat ne monotonisen näköisiä väritykseltään. Ovathan ne maalattu samalla värillä, eikä mitään ns. modulointia ole! Itse olen nykyään voimakasta modulointia vastaan, koska se luo epärealistisen pinnan, toki tämä riippuu myös esikuvasta! Mutta mielestäni jotain eloa/sävyvaihtelua pinta tarvitsee. Eli modulointia myös pitää olla, mutta tietyllä maltilla.

Tätä heräsin tutkimaan mallissasi ja suurilta osin tarkasteltuna vaunu näyttää monotonisen vihreältä ja se on pölytetty pohjasta aina kk:hon asti! Pinnan detaljat hukkuvat vihreään ja pigmenteillä on yritetty rajata sävy alueita. Ensikatsomalta katse kiinnittyy heri tornin viitoseen, koska se on ainoa joka rikkoo sävymaailmaa.

Kommentissani ajoin siis takaa, että vaunusta jää vähän vaisu vaikutelma= vihreää ja pigmenttiä päälle! En halunnut kommentillani loukata tai aiheuttaa mielipahaa, mutta mielestäni vähän relumpaa sävyvaihtelua tämä jää kaipaamaan.

T.Waltter
AJ 22.8.2012 10:08 Vastaa lainauksella
Moi Jake,

Tämä Merijalkaväen M3A1 pienoismallisi on äärettömän hyvin onnistunut, jokainen yksityiskohta ja kokonaisuus hipoo liki täydellisyyttä, kuten nuo kankaat tyttöjen kuvien kera, telakoneisto, torni jne…viimeistely värimaailman, kulumien, valumien, pölytyksen osalta on aivan mieletöntä - ässä malli!

Muutamia linkkejä liittyen aihealueeseen:

Lyhyt historiikki aiheesta 3. MarDiv ja 3. Bn (3rd Battalion, 3rd Marines, Fleet Marine Force)
www.caltrap.org/history/bougainville.asp ja www.33usmc.com/WWII/Origins.html

Video taisteluista: BOUGAINVILLE www.youtube.com/watch?v=GZSby-DzXog&feature=related
M3A1 esiintyy videossa ainakin n. 3:10-3:15 ja n.3:42-3:52

Hyvä kirja aiheesta: www.amazon.com/Bougainville-1943-1945-The-Forgotten-Campaign/dp/0813117488 ja hyvä kuvakirja aiheesta: www.amazon.com/New-Georgia-Bougainville-Cape-Gloucester/dp/B003JTHSV8/ref=pd_sim_sbs_b_1

Tämä on erinomaisen realistinen pienoismalli esikuvastaan, kävisi täysin aidosta, toivottavasti kanssamallarit arvostavat tätä loistosuoritusta; vaikka tästä voi katsoa kuvia aidosta M3A1:stä Bouganvillen saarella loppuvuodesta 1943: www.ww2gyrene.org/tanks_2.htm

Huippumalli Jake! Parhain terveisin, AJ
Tervehdys ja kiitos kommenteista.

Mikko, teloihin voisi lisätä likaa, mutta toisaalta vaunut nousivat maihin hiekkarannoille ja saaret olivat muutenkin hiekkaperäisiä. Kuvista päätellen mitään isompaa mönjää niissä ei ollut kuten, AJ:n laittamista linkeistäkin ainakin osittain ilmenee. Sellainen ajatus tuli, että telojen kumitassuihin voisi kyllä lisätä hiekkaa joka on tarttunut märkään kumiin, mutta uskoisin että tuokin irrallinen hiekka varisee nopeasti pois. Toinen ajatus tuli mieleen, että miten toteuttaisi nuo kumilaput näyttämään siltä kuin niihin olisi uponnut hiekkaa ja pieniä kiviä. Kumilapun siveleminen nesteliimalla ja erittäin hienon hiekan (miltei hiekkapölyn) ripottelu päälle voisi antaa nyt haetun vaikuteman. Taida kokeilla tuota kikkaa, kiitos Mikko, sait ajatuksen lentämään.

Waltter, toki kommentoida saa ja pitääkin enkä ole loukkaantunut kommenteistasi ;). En itsekkään moduloi mallejani (en ainakaan tälle ole niin tehnyt). Kuten totesitkin ja olen samaa mieltä, että malli jossa on haettu realismia on näyttävämpi kuin ylliampuvasti moduloitu malli joka näyttää lähinnä joulukuusen koristeelta. Nämä vaunut olivat tylsän vihreitä ja niiden päälle muodostui suhteellisen tasainen pölykerros joka johtui tuosta hiekkaisesta maastosta jossa vaunut operoivat. Vaunut olivat tässä vaiheessa myös vielä suhteellisen uusia vaunuissa eikä niissä ollut pahemmin kulumia tai maalin haalistumia (toki poikkeuksia varmasti on ja löytyy) saati sitten ruostetta. Taisteluissa vaunuihin tietysti tuli ja tulee kulumia ja sää tekee omat juttunsa, mutta 40-luvulla ja pitkään sen jälkeenkin käytettiin maaleja joiden ominaisuudet olivat toisenlaisia kuin nykyään käytettävävissä maaleissa. Pyrin siis saamaan mallini näyttämään pölyiseltä niinkuin se mielestäni on oikeastikin näyttänyt.

AJ, kiitos kommenteista ja linkeistä. Tuo video olikin minulle aivan uusi tuttavuus.

t. Jake