Pienoismallit.net

T-55 Hellcat

Bosnialainen hybridi

Ei niin kovin kauan sitten entisen Jugoslavian hajanaiset heimot ottivat mittaa toisistaan muutenkin kuin äänestämällä Euroviisuissa.

Taiston (1992-1995) tauottua varikoilta löytyi kaikenlaista, kuten tällainen Bosnian väreissä esiintynyt hybridi, T-55:n ja M-18:n risteymä. Netistä laitteesta on tasan neljä valokuvaa, joista yhteen törmäsin sattumalta etsiessäni referenssejä toiseen projektiin. Kirjallisuutta tai ainakin painettua sanaa lienee esikuvasta olemassa, mutta en ole saanut sitä käsiini.

Siltä istumalta näpyttelin nettikaupasta Tamiyan T-55:n ja AFV Clubin Hellcatin tulemaan. Neuvosto-osuus mallista on valmistajansa tunnettua helposti ravisteltavaa laatua. Mallin jenkkiosuus taas, no, onneksi siitä ei tarvinnut rakentaa kuin torni. Lisukkeina Friulin telat, Mig Productionsin polttoainesysteemit ja jotain omavalmistetta.

Maaleina Tamiyan ja Mr. Hobbyn tuotteita ruiskulla levitettyinä. High lightit Vallejolta siveltimellä. Esikuvan väritys lienee paukkupurkeilla toteutettu. Ongelmana Balkanilla on kahlaamani kuvamateriaalin perusteella ollut se, että naapureilla oli ihan samanväriset tankit. Keltainen on arviolta ollut jonkinlainen omasuojaväri.

Juuri keltaisen toteuttaminen osoittautui erityisen hankalaksi värin huonon peittävyyden takia, joten malli kävi kerran Pensselipesussa ja homma alkoi alusta. Samalla tietysti fiksusti rakentamisvaiheessa maalattu tornin sisusta menetti värinsä. Litkut AK Interactivelta 5-6 eri purkista muistaakseni.

Joku on joskus päässyt tätä ihmettä luonnossa katsomaan tarkemminkin, koskapa Bison Decalsilta löytyi arkki, josta mallin ainoa siirtokuva on nipsaistu. Arkille jäi paljon mielenkiintoisia aiheita, joten paluu Balkanille saattaa mallailurintamalla olla vielä edessä.

Työvaihekuvissa ensimmäinen netistä löytämäni kuva aiheesta. Se jättää aika paljon tulkinnan varaa, mutta tieto lisää tuskaa.

Kommentit

Hienoa, että tämäkin on saatu tänne nähtäväksi. Erikoinen T-55 modaus ja pienoismallina varsin mainio esitys. Telakoneistoon hieman lisää terästä näkyviin.
Hieno malli!
Piristävää vaihtelua aihevalinnassa! Mielestäni todenmukainen toteutus. Katselin näitä variaatioita itsekin Bosniassa 1997-98. Komppaniamme suoritti Dobojn alueella osapuolten tukikohdissa asetarkastuksia, myös vaunut tsekattiin. Lisää näitä!
AJ 21.8.2012 10:05 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Komppaan Mika H:ta, erittäin mielenkiintoinen värkki. Enpä tiennyt, että tälläinenkin hybridi on joskus kyhätty - aina oppii uutta. Aika jännä camo myös, muistuttaa hieman aasialaisten vaunujen camoja, kuten esim. E-Korea ja E-Vietnam.

Idis ja malliaihe ovat erinomaisia - ja vaunu itsessään on toteutettu hyvin. Mikähän tälläisten hybridien käyttöhistoria oikein on?

Hyvää työtä! Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 21.8.2012 10:44 Vastaa lainauksella
Mikalle, Pasille ja AJ:lle kiitos kommentoimisesta.

Väritys tosiaan muistuttaa aasialaisia camoja. Camossa olisi saanut olla enemmänkin käsityön leimaa, sillä uskoakseni se on esikuvassa sutaistu spraymaaleilla ja pensseleillä alkuperäisen perusvihreän päälle. Pienoismalleja tästä olen kyllä nähnyt, mutta alkuperäisestä vain neljä fotoa, joista paras työvaihekuvissa. Ehkä mukaan livahti hieman taiteellista vapautta.

Jostain lukaisin ja mikäli oikein ymmärsin, on fifty-sixty (50-60) käytettiinkö tätä hybridiä taisteluissa. Veikkaukset painottuvat niukasti koulutuskäytön puolelle. Toisaalta ulkovallat yrittivät hillitä pahantekoa rajoittamalla osapuolille toimitetun nykyaikaisen ampumamateriaalin kaliberia, jolloin tälläisella vähän järeämmällä vanhalla tykillä olisi kenties voinut saavuttaa jotain etua.

Esikuva on joka tapauksessa hauskannäköinen uniikkikappale.
Terve!

Komea on vaunu, ei voi muuta sanoa!

Tästä tuli heti mieleen, itselle työnalle pian joutuva tamiyan T-55 Talebanien camolla (näyttää todella samalta kuin tämä, mutta lisänä vielä sinisiä raitoja). Bison-decals tarjoaa aivan loistavia siirtokuvia myös Afganistanin mättöihin! Taitaa mennä seuraavaksi nämä bosnian siirtokuvat tilaukseen!

Mallin parasta antia ovat juuri tuo camo ja tykinpiipun juuren pressu. Viides kuva on vähän sumea, mutta johdokset näyttävät olevan ihan paikoillaan, paitsi keulan lamppuihin voisi mennä myös piuha. Lisäksi kyllä friulit on komeet, paitsi se iankaikkinen sopivuusongelma vetopyörän hampaiden osalta.

Kulumaa teloihin ei mielestäni tarvita. Näyttää hyvältä näin. Jos tämä ei vaikka olisi ollut ajossa aikaan! :)

T.Waltter
Petri Lyy 21.8.2012 10:58 Vastaa lainauksella
ja Waltterille myös kiitos kommentoimisesta.

Tässä cabriolet-mallissa rättikatto on tosiaan dumpattu tuohon putken juureen. Malliin pressu tuli elmukelmusta, eikä onnistunut ihan eka yrittämällä, mutta tässä paras versio.
Hei!
Bosnian sodassa ei paljon harjoittelukappaleita ollu. Kaikki mikä saatiin liikkeelle oli taistelukäytössä! T-34, Sherman, ym ym. Vaunuja maalattiin millä vaan, pensselillä, sprayllä, ruiskulla. Maalilla ei ollut väliä kunhan se oli omaa silmää miellyttävä. Varsinkin ABiH-puolella (Armija Bosna i Herzegovina) , sekä aluksi Kroaatti-porukalla. Serbit olivat enemmän perinteisen Jugoslavian tyylin vehkeillä. Poikkeuksena Serbeillä oli yksityis-joukko-osastoja, esim. Arkanin joukko. Kaikkea mitä saatiin hitsattua kasaan, ja modifoitua, käytettiin… Sota sai uutta pontta, kun YK tuli alueelle. Muonahuolto ja aseet saatiin niiltä. Jokaisella YK-joukkoja lähettäneellä maalla oli oman taustansa mukainen joukko jota tuettiin. Ei virallisesti tietenkään! Valtavat määrät kalustoa vain yksinkertaisesti "varastettiin" YK-joukoilta.
Tilanne muuttui vasta kun NATO:n IFOR-joukot tulivat Daytonin rauhansopimuksen mukaan alueelle vuoden 1996 lopussa. 5 vuotta oli kulunut taistelujen alkamisesta.
Tämä sota on yllättävän vähälle jäänyt sotka-malliharrastajien aihevalinnoissa, vaikka taisteluja käytiin Euroopan sydämessä. Kalustollisesti aihepiiri on yksi rikkaimpia…
-Pasi-
Petri Lyy 21.8.2012 11:38 Vastaa lainauksella
Pasille kiitos tietopaketista! Balkanin kahakoista on kulunut aikaa todella vain hämmentävän vähän. Ainoa hyvä puoli taitaa olla se, että autenttista kuva- ja videomateriaalia löytyy netistä helposti.

Bison Decalsin T-55 Balkan-arkillla on monta mielenkiintoista aihetta, joihin täytyy jo ihan kustannussyistä jossain vaiheessa palata :) Nyt vasta yksi siirtokuva käytettynä.

Waltterille unohtui mainita, että oman arkkini löysin australialaisesta nettiputiikista. Tuotenumero BD 35004 auttaa hakemisessa. Valmistajalta arkki on loppu, samoin monesta nettikaupasta, eikä uusintapainoksesta ole tietoa.